Bárki, aki tartós sikert ér el, rendelkezik mentális erővel. Sportolók, cégvezetők, tanárok, szülők, diákok, vállalkozók, írók – a szakterület lényegtelen. Ha valaki hosszú távon kiemelkedő teljesítményt nyújt, az elegendő bizonyíték mentális állóképességére. 

Nincs más módja a folyamatos kiválóság elérésének. A tartós sikerhez vezető út akadályokkal van kikövezve. Mindenkinek fel kell vennie a kesztyűt. 

Mentális állóképességre van szükség ahhoz, hogy leküzdjük az akadályokat, amelyek eltéríthetnének céljainktól. Ez a lelkiállapot jelentheti szó szerint a különbséget siker és kudarc között. 

Damon Zahariades Mentális állóképesség című könyve végtelenül praktikus, cselekményorientált gyakorlatokkal vezet rá, mi mindent nyerhetsz a mentális állóképességed fejlesztésével és minden segítséget megad ahhoz, hogy a tettek mezejére lépj. A kötet célja, hogy segítségével nagyobb sikereket érhess el életed bármely általad választott területén.

 

Senki sem születik mentális állóképességgel. Idővel fejlesztjük ki, hasonlóan az izomépítéshez. Ez remek hír, mert azt jelenti, hogy bárki képes rá. Mindössze elkötelezettségre van szükség. 

 

Damon „edzésprogramjának” és praktikus tippjeinek köszönhetően megtanulhatod, hogyan tarts ki, amikor nehézségekbe ütközöl, és a dolgok nem a terveid szerint alakulnak. Megtudhatod, hogyan kezeld a stresszt, miként uralkodj az ösztöneiden, és hogyan viseld el az érzelmi nyugtalanságot. Önbizalmad fejlesztésével szó szerint átformálhatod az életed!

 

 

A mentális állóképesség 10 előnye

A mentális állóképesség kiépítése munkát és türelmet kíván, és frusztrációval jár. Egyetlen oka van annak, amiért ennek kiteszed magad: reméled, hogy ezáltal észrevehetően javulni fog az életed. 

Ezért vizsgáljuk meg röviden, mi az a tíz előny, amelyet hosszú éveken át nyújt számodra az elme megpróbáltatásokkal szembeni megerősítése. 

 

1. előny: Nagyobb ellenállás a negatív érzelmekkel szemben 

Az érzelem kétélű kard. Egyrészt lehetővé teszi, hogy örömöt tapasztaljunk meg, együttérezzünk másokkal, és cselekvésre ösztönöz. Ugyanakkor hátráltathat is. A negatív érzelmek, mint a harag, a szégyen, a félelem és a szorongás, arra késztetnek, hogy szörnyű döntéseket hozzunk, leplezzük a hibáinkat, és feladjuk, ha a dolgok balul ütnek ki. 

Ha mentálisan szilárddá válsz, jobban tudod majd irányítani az emócióidat. Továbbra is kapcsolatban leszel velük, de a negatív érzések kevésbé lesznek hatással a viselkedésedre és a viszontagságokra adott reakcióidra. 

 

2. előny: Magasabb teljesítmény

A csúcsteljesítmény a gondolkodásmódunkból ered. Azt is magában foglalja, hogyan reagálunk a kudarcokra. Lehetsz sportoló, sebész, szakács vagy zenész, a magas szintű teljesítményre való képességed attól függ, hogyan érzed magad és hogyan reagálsz, ha a dolgok rosszul alakulnak. Ha letörsz, amikor nem sikerül valami, azt megsínyli a teljesítményed. És ami még rosszabb, soha nem használod ki teljesen a benned rejlő potenciált. 

A mentális állóképesség felkészít az akadályokra. Ahelyett, hogy elkedvetlenednél, amikor szembetalálkozol velük, méltósággal és magabiztosan közelíted meg őket. Jobban átvészeled majd a nehéz vagy váratlan helyzeteket, és könnyebben leküzdöd a kihívásokat. 

 

 

3. előny: A helyzet jobbra fordulásába vetett hit

Ha nem vagy ellenálló a nehézségekkel szemben, könnyen végletekben kezdesz gondolkodni, amikor a dolgok rossz irányt vesznek. Fel akarod adni abban a hitben, hogy az élet igazságtalan. Hajlasz rá, hogy beletörődj a vereségbe, és azzal áltatod magad, hogy hiábavaló lenne kitartani, mert az adott körülmények valószínűleg nem fognak javulni. 

Ez azonban téves feltételezés. A körülmények mindig változnak, és gyakran éppen a mi tetteink eredményeként teszik. A stresszes helyzetek vagy stresszesebbek vagy nyugodtabbak lesznek attól függően, hogy milyen viselkedési választ adunk az azokat kiváltó ingerekre. A kellemetlen szituációk szintén a környezetünkre adott reakciónk alapján válhatnak kellemetlenebbé vagy kellemesebbé. 

Ha mentális rugalmassággal állunk a viszontagságokhoz, akkor képesek vagyunk tolerálni azokat, bízva abban, hogy elszántságunk meghozza a gyümölcsét, hiszen a körülmények szükségszerűen javulni fognak. 

 

4. előny: Jobb stresszkezelési képesség

A stressz a valós és vélt következmények iránti elvárásból fakad. Abból a meggyőződésből ered, hogy bármit teszünk is, nagy a tétje, és ha rosszul teljesítünk, valami rossz fog történni. 

Az üzletkötőknek például hozniuk kell az értékesítési kvótákat, különben az állásukat és a jövedelmüket kockáztatják. A tűzoltóknak hatékonyan kell végezniük a munkájukat, vagy mások az életüket veszíthetik. Az atlétáknak csúcsteljesítményt kell nyújtaniuk, nehogy a versenytársak lekörözzék őket. 

A mentális erő lehetővé teszi, hogy elviseld a nyomást. Ahelyett, hogy megadnád neki magad, képes vagy gyarapodni alatta. A kitartásod hozzásegít, hogy komoly stresszhelyzetekben is motivált és optimista maradj, illetve bízz a képességeidben. 

 

5. előny: Kisebb hajlam az önbizalomhiányra

Senki sem menekülhet teljesen az önbizalomhiánytól. Mutass nekem valakit, aki mindig magabiztosnak látszik, már-már arrogánsan, és megmutatom, hogy időnként (sőt talán gyakran) ő is kételkedik önmagában. 

Az önbizalomhiány mindannyiunkat érint. Azon tűnődünk, képesek leszünk-e eredményesen versenyezni. Megkérdőjelezzük, hogy el fogjuk-e érni a céljainkat. Még a legrosszabb forgatókönyveket is végigvesszük, lehetővé téve belső kritikusunknak, hogy romba döntse magabiztosságunkat. 

A mentális állóképesség nem iktatja ki az önbizalomhiányt, de megakadályozza, hogy a kételkedés szabotálja a teljesítményünket. Segítségével ugyanis felismerheted, hogy bár fennáll a kudarc lehetősége, az attól való félelem inkább bizonytalanságból fakad, semmint szilárd bizonyítékokból. A siker alighanem valószínűbb, mint ahogy azt a belső kritikus sugallja. 

 

 

6. előny: Nagyobb rálátás a szándékokra és a célokra

Nem könnyű megbirkózni a viszontagságokkal, ha nem vagyunk biztosak benne, miért is tesszük, amit teszünk. Nehéz motiváltan cselekedni, ha nem vagyunk tisztában azzal, miért fáradozunk. 

Tegyük fel például, hogy hónapok óta munkát keresel. A hírek nem sok jóval kecsegtetnek, és vészesen apadnak a megtakarításaid. Könnyű elkeseredni, és hajlasz rá, hogy feladd. Ilyen a kétségbeesés ereje, mert a kudarcra koncentrál, és elhomályosítja a célodat. 

Ha mentálisan erős vagy, képes vagy arra összpontosítani, amiért a célodat el akarod érni. Kevésbé vagy fogékony a reménytelenség érzésére, mert tudod, miért cselekszel. Ez a tudat tart motiváltan, hogy szembenézz minden utadba kerülő kihívással. 

 

7. előny: Félelemnélküliség

Az ismeretlentől való félelem az egyik leggyakoribb akadálya annak, hogy kihasználjuk a képességeinket. 

Többféle módon megnyilvánul, az egyik mindannyiunk számára ismerős: riadót fúj, ha a komfortzónánkon kívülre készülünk merészkedni. 

Az emberek óriási értéket tulajdonítanak a kényelemnek és a kiszámíthatóságnak. Noha azt állítjuk, élvezzük a meglepetéseket és a spontaneitást, a legtöbbünk valójában a megszokás rabja. Rutinokat követünk, amelyek biztonságot nyújtanak, és általuk úgy érezzük, uraljuk a környezetünket. Ezért ha felmerül, hogy kipróbáljunk valami újat, habozni kezdünk. Félünk az ismeretlentől. 

A mentális állóképesség eloszlatja ezt a félelmet. Bátorságot ad ahhoz, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és új dolgokba vágjunk. Ezáltal megteremti annak lehetőségét, hogy fejlődjünk, új készségeket sajátítsunk el, új ismereteket és tudást szerezzünk. 

 

8. előny: A kudarcok elfogadása (és okulás belőlük) 

A kudarc az élet elkerülhetetlen része. Mindig fennáll a lehetősége, ha megpróbálunk elérni valamit. 

A legtöbben mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a kudarcot. Úgy tekintenek rá, mintha az besározná és kevésbé értékesnek mutatná őket. Ennek megfelelően kerülik a kockázatvállalást és azt, hogy hibázzanak, még akkor is, ha ez gátolja a személyes és szakmai fejlődésüket. Számukra elfogadhatatlan a kudarc. 

A mentális ellenállás nemcsak arra készít fel, hogy elfogadd a bukást mint bármely törekvés lehetséges kimenetelét, hanem arra is, hogy tanulj a hibáidból. Így a kudarcra nem a jellemed és értéked megítéléseként tekintesz, inkább esélyként fogod fel, hogy tehess a jövőbeni jobb teljesítmény érdekében. Többé nem tart majd a markában a kudarc lehetősége. 

 

 

9. előny: Nagyobb képesség a későbbi jutalom­ szerzésre

Ha választhatunk, inkább most éljük át az örömöt, mint később. Ilyen az emberi természet. A probléma az, hogy ez az intuitív hajlam gyakran negatív következményekkel jár. 

Arra késztet, hogy feladjuk a céljainkat, mert túl sok erőfeszítést igényelnek. Leépíti a türelmünket és az ösztöneink feletti kontrollunkat, mivel a tűrést egyfajta felesleges szenvedésnek tekintjük. Eltántorít attól, hogy keményen dolgozzunk egy cél érdekében, mivel kísér-ésbe visznek a jelenben elérhető élvezetek. 

A mentális erő fokozza a későbbi jutalomszerzés képességét. Többé nem leszel kiszolgáltatva az ösztöneidnek. Képes leszel ellenállni a körülötted lévő kísértéseknek, és olyan törekvéseknek szentelheted az energiádat meg a figyelmedet, amelyek busásabban megtérülnek a későbbiekben. 

 

10. előny: Hajlandóság a dolgok elengedésére

Hajlamosak vagyunk ragaszkodni olyasmikhez, amik lelki fájdalmat okoztak. Ilyenek a borzalmas következményekkel járó hibák, a képzelt sérelmek és a régmúlt sajnálatos döntései. Ezek a dolgok néha elkezdenek meghatározni minket, az identitásunk részeivé válnak. Ha ez történik, megfosztanak minket a belső békétől és önbizalomtól. 

Ha kifejleszted a mentális állóképességet, hajlamosabb leszel elengedni ezeket a dolgokat. Nem rágódsz a múltbéli fájdalmakon és olyasmiken, amiket megbántál, inkább a folyamatos fejlődés felé vezető ugródeszkának tekinted ezeket. Minden hiba olyan leckévé válik, amelyből tanulságot vonhatsz le, és minden átélt sérelem lehetőséggé, hogy ápold az értékes kapcsolatokat. A megbánt döntések pedig lehetővé teszik, hogy újra megvizsgáld a szándékaidat, és meggyőződj arról, hogy összhangban vannak az értékeiddel. 

Végül, miután ezek a dolgok betöltötték a céljukat, képes leszel továbblépni, és hátrahagyni őket ott, ahová tartoznak: a múltban. 

Forrás: Mentális állóképesség

 

Ajánlott könyvek:

MENTÁLIS ÁLLÓKÉPESSÉG

A siker alapelvei könyv

.TERVEZD ÚJRA ÖNMAGAD!

.NE AGYALD
TÚL!

A SIKER ALAPELVEI A GYAKORLATBAN