Alakíts ki egészséges határokat, erősítsd meg a védőpajzsodat, és szállj szembe a nárcisztikus bántalmazókkal. A párkapcsolati bántalmazásból való kilépés, a határok felállításával megtanulható, elsajátítható, ehhez nyújt segítséget Shahida Aarabi a Toxikus kapcsolatok című könyvével.

A szerző könyvében képessé teszi a hiperérzékeny embereket arra, hogy kihasználják veleszületett „szupererejüket” és adottságaikat, amelyek valódi értékek lehetnek az egészséges kapcsolatok felismerésében és a határok kijelölésében, valamint a gyógyulás során.

 

Ismerd meg a mérgező emberek 5 típusát:

A toxicitás spektrumának megállapításakor figyelembe kell vennünk az illető viselkedésének körülményeit, azt, hogy milyen gyakran alkalmaz manipulációt, hogy keresztülvigye az akaratát, mennyire fogékony a visszajelzésekre, és hogy foglalkozik-e érdemben, empatikusan a visszajelzésekkel. A határaidat a saját személyes biztonságod és az elszenvedett bántalmazás mértékét szem előtt tartva húzd meg.

A mérgező embereknek öt gyakori típusa létezik: három a jóindulatúak, kettő pedig a rosszindulatúak közé tartozik.

 

Jóindulatú mérgező típusok

Nem minden mérgező ember rosszindulatú nárcisztikus, és nem is mindannyian lelik örömüket a bántalmazásban. Néhányan egyéb rendellenességben vagy hisztrionikus személyiségzavarban szenvednek, családi eredetű problémákkal vagy múltbeli traumákkal küzdenek, énközpontúak vagy önzők. Bár előfordulhat, hogy gázlángolást vetnek be és projektálnak, azonban nem ez kapcsolatteremtésük elsődleges módja. A viselkedési mintázataik nem mindig indokolják, hogy minden kapcsolatot megszakítsunk velük, vagy hogy mereven címkézzük őket, azonban létfontosságú meghúzni a határokat velük szemben. A toxicitás az toxicitás, és így vagy úgy, de kezelni kell.

 

1. Mérgező személyiségtípus: mezei/enyhe változat – Határsértők

Az ilyen típusú toxikus emberek a legjóindulatúbbak a felsoroltak közül, de ettől még lehetnek károsak, és nincsenek tudatában annak, hogy mennyire mérgezők. Rendszeresen átlépik a határaidat azzal, hogy lyukat beszélnek a hasadba, behatolnak a személyes teredbe, többet kérnek tőled, mint amennyit adni tudsz, kéretlen tanácsokkal látnak el, rabolják az idődet, „flaky”-k (a fordító megjegyzése: laza típus, nem tudja beosztani az idejét, szervezetlen, impulzív, szétszórt, nem tartja magát a megbeszéltekhez, nem tesz eleget a kötelezettségeinek, vállalásainak, megszegi a szabályokat). Lehet, hogy hangosak, önzők és önelégültek, vagy más módon képtelenek a társas jelzések értelmezésére.

Hogyan állíthatnál fel határokat egy ilyen emberrel szemben?

Udvariasan magyarázd el, hogy nem vagy elérhető, és az érzelmi tartalékaidat használd arra, hogy rövidre zárod ezeket az interakciókat ahelyett, hogy belemennél, és olajat öntenél a tűzre. Az energiádat könnyen lemerítheti egy határsértő, még akkor is, ha nem akar rosszat.

Szokj hozzá, hogy a beszélgetéseket a határsértőkkel minden alkalommal egyre rövidebbre és rövidebbre fogod. Óvatosan szoktasd hozzá a határaidat megsértő embereket ahhoz, hogy elérhetetlen vagy, így egyre inkább bevett szokásukká válik, hogy tiszteletben tartsák az általad felállított kereteket, mert nincs más választásuk. Általában továbblépnek egy fogékonyabb célpontra.

 

2. Mérgező személyiségtípus: akik hülyére vesznek másokat, és figyelemfelkeltők

Egy lépéssel az enyhén mérgező személy felett állnak a crazymakerek és a figyelemkeresők.

Ennek a típusnak egyetlen önző célja van: az, hogy a figyelem mindig rájuk irányuljon, még akkor is, ha a visszajelzés, amit kapnak, negatív. Drámáznak, konfliktust gerjesztenek, vagy felvágnak, hogy dicséretet zsebeljenek be, mert túlságosan is szükségük van a figyelemre. Bár hihetetlenül kimerítők, frusztrálók és igénylik a figyelmed, mégis könnyebb velük dolgozni, mint a rosszindulatúbb típusokkal.

Hogyan állíthatsz fel határokat egy figyelemfelkeltővel emberrel szemben?

Vond meg a figyelmed. A figyelemfelkeltők vágynak az érzelmi reakcióidra és energiádra. Ha nem kapják meg tőled, amire szükségük van, akkor továbblépnek, és sokkal fenntarthatóbb üzemanyagot keresnek. Amikor a figyelmet újra magadra és az eredeti gondolataidra irányítod, a figyelemfelkeltőnek kevesebb lehetősége marad arra, hogy folytassa veled ezt a játszmát.

 

 

3. Mérgező személyiségtípus: érzelmi vámpírok

Az érzelmi vámpír kifejezést általában gyűjtőfogalomként használják a könyvekben és cikkekben. Számos toxikus típust magában foglal. Ebben a könyvben kifejezetten azokra a mérgező emberekre alkalmazzuk, akik képesek az empátiára, de elvárásaikkal alaposan elszívják az energiád.

Hogyan lehet határokat szabni egy érzelmi vámpírral szemben?

Légy egyenes, határozott, amikor lefekteted a határaidat. Egy nagyszerű általános mondat, amit a mérgező emberekkel szemben ismételgetni lehet:

Szívesen segítenék neked, de egyszerűen nincs erre érzelmi kapacitásom.

Állíts fel kézzelfogható határokat és konkrét következményeket, ha átlépi ezeket a határokat. Ezektől soha ne tekints el, ha átlépi ezeket korlátokat.

A határok betartatása fontosabb a puszta szavaknál az energiavámpírok esetében. „El kell vágnod” az utánpótlásukat, ha az energiádat fontosabb dolgokra akarod tartogatni, függetlenül attól, hogy a vámpírok hogyan próbálnak bűntudatot ébreszteni vagy megszégyeníteni téged. Létfontosságú, hogy „kiéheztessük” az energiavámpírt azáltal, hogy megszakítjuk az élősködő és egyoldalú interakciókat. Ha már nem játszod a gazdatest szerepét, elkerülhetetlenül továbbállnak valakihez, aki ezt megengedi.

 

 

Rosszindulatú mérgezés

Bár nagyon nehéz kommunikálni az ilyen típusú emberekkel, határokat lehet szabni, feltéve, hogy prioritásként kezeled a saját magaddal való törődést. Ahhoz, hogy megvédjük magunkat a jelenlétükben, először is meg kell értenünk, hogyan gondolkodnak és manipulálnak. Betekintést nyerhetünk a terveikbe, a másokat kihasználó módszereikbe, és a szükséges alapvető eszközökbe, amelyekkel biztonságosan kiléphetünk az interakciókból, a velük való baráti és párkapcsolatokból.

 

4. Toxikus személyiségtípus: a nárcisztikusok

A nárcisztikusok veszélyesen mérgezők lehetnek, mert hiányzik belőlük az empátia, hogy ténylegesen törődjenek bárki más szükségleteivel. Csak magukkal foglalkoznak.

Önmagukkal vannak elfoglalva, énközpontúak, és mindenre feljogosítva érzik magukat. A nárcizmusuk súlyosságától függően lehetnek bántalmazók, ha bármilyen érzékelt sérelem kiváltja a nárcisztikus dühüket. Az alábbiak segítenek emlékezni a nárcisztikusok jellemzőire és viselkedésére:

 • Nem ismeri be soha, hogy tévedett.
 • Az érzelmek és a felelősségre vonás kerülése.
 • Dühöng, ha valaki felelősségre vonja.
 • Gyerekes, ha nem kapja meg, amit akar.
 • Kétségeket ébreszt az áldozataiban.
 • Elzárkózik a konfliktusok során.
 • Rágalmaz és maszatol.
 • Tagad és gázlángol.
 • Elhallgattatja az embereket.
 • Háromszögel és leépít.

 

Határok felállítása egy nárcisztikus emberrel szemben

Egy bántalmazó nárcisztikussal szemben nem tudsz olyan határokat felállítani, mint a többi mindennapi mérgező emberrel kapcsolatosan. A határaidat eltiporják és gondatlanul megsértik, ahogyan a jogaidat is. Amikor felállítod a határaidat, a nárcisztikus ezt az információt fegyverként használja ellened, hisz már tudja, mivel okozhat neked leginkább fájdalmat, hogy mivel provokálhat. Más szóval, amikor elmondod egy nárcisztikusnak, hogy mi fáj neked, ő egyszerűen még gyakrabban fogja csinálni. Ezért van az, hogy a velük való közvetlen vagy diplomatikus kommunikáció gyakran nem hoz eredményt.

Fontos, hogy felismerd, jogod van eltávolodni a bántalmazótól, bárki legyen is ő, akár verbális, érzelmi, pszichés, fizikai vagy szexuális természetű a bántalmazás. Létfontosságú a bántalmazótól való eltávolodással kapcsolatos biztonsági terv készítése, különösen, ha erőszakkal vagy fizikai agresszióval fenyegetőzik.

 • Légy érzelmileg érzéketlen a taktikáikkal és provokációikkal szemben.
 • Fogd a lehető legrövidebbre az interakciókat; lehetsz kedves, de maradj távolságtartó.
 • Válts témát, amikor a beszélgetés veszélyes témákra terelődik.
 • Ötletelj, hogyan léphetsz ki később.
 • Dokumentálj mindent.
 • Gyakorold a mindfullnesstechnikákat, és gondoskodj magadról.

 

 

5. Mérgező személyiségtípus: szociopaták és pszichopaták

A szociopata és a pszichopata a leggyakrabban használt kifejezések az antiszociális személyiségzavarban (ASPD*) szenvedő emberekre, ami a legpontosabb diagnózis, amit a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) kézikönyvben találunk a pszichopátiával kapcsolatban. Az ASPD-ben szenvedő személy általában olyan vonásokat és viselkedésmódokat mutat, mint például mások jogainak megsértése, a társadalmi normák tiszteletben tartásának hiánya, ingerlékenység és agresszivitás, csalárdság, impulzivitás, önmagával és másokkal szembeni nemtörődömség, következetes felelőtlenség és a bűntudat hiánya. Bár nem minden ASPD-s szükségszerűen szociopata vagy pszichopata, sokan megfelelnek az ASPD kritériumainak. Az elmélet szerint, míg a szociopatákat – akiket gyakrabban társítanak a másodlagos, nagyfokú szorongást mutató és impulzívan ellenséges altípussal – a környezetük „termeli ki”; az elsődleges, alacsony szorongásszintű pszichopaták, akik előre megfontolt, instrumentális agressziót** követnek el, inkább születnek, mintsem „teremtődnek”. Mégis, akár szociopatával, akár pszichopatával van dolgunk, sok átfedés van közöttük.

A szociopaták és a pszichopaták a leggonoszabbak a mérgező típusok közül. Nemcsak az empátia hiányzik belőlük, hanem a lelkiismeret-furdalás és a megbánás is. Egyesek erőszakos hajlamot mutatnak, és bűnözők, mások pedig látszólag becsületes polgárok, akik álarcot vesznek fel, és zárt ajtók mögött követnek el kapcsolati vétkeket. Bárhogy is legyen, valószínűleg nagyon kockázatos dolgokban vesznek részt, párhuzamosan több viszonyt tartanak fenn, csalnak, csalárd, szélhámos ügyleteik vannak, és a saját hasznukat hajtva kihasználják az embereket. Áldozatokat hagynak maguk mögött, és szadista örömüket lelik mások bántalmazásában.

Létrehoztam egy rövid listát, hogy segítsen emlékezni a pszichopaták jellemző vonásaira:

 • Patologikus hazudozó.
 • Első ránézésre bájos.
 • Elrejtőzik a nyilvánosság elől.
 • Állandóan ingerekre vágyik.
 • Lelkiismeretlen és érzéketlen szélhámos.
 • Kettős életet él.
 • Túlbecsüli magát, nagyképű.
 • Élősködő életmód és promiszkuitás.
 • Traumatizál és gúnyolódik szórakozásból.
 • Agresszív és impulzív.

 

Határok felállítása egy szociopatával vagy pszichopatával szemben

A veszélyek miatt a határok felállítása ezekkel a szociopatákkal szemben más normákat és biztonsági protokollokat igényel. Ha gyanítod, hogy szociopatával vagy pszichopatával van dolgod, kerülj minden személyes találkozást. A biztonságod a legfontosabb.

Íme, néhány alapvető irányelv, amelyet követned kell:

 • Értesítsd mindazokat, akikben megbízol, hogy esetleg olyasvalakivel van dolgod, aki potenciálisan veszélyes.
 • Vedd fel a kapcsolatot a bűnüldöző szervekkel, ha zaklat, követ vagy fenyeget.
 • A randizás kezdeti szakaszában szigorúan őrizd a személyazonosságod és a személyes adataid.

 

Ha te is hiperérzékeny vagy, és szeretnéd jobban megérteni magadat, tudni akarod, hogy mi történt veled, miért esel olyan sokszor mérgező emberek csapdájába, hogyan gyógyulj meg, és hogyan lépj tovább a virágzás felé vezető útonez a könyv neked szól!

Forrás: Toxikus kapcsolatok

 

Ajánlott könyvek:

Toxikus
kapcsolatok

A siker alapelvei könyv

..
Érzékenység

SZOCIOPATA
A SZOMSZÉDOM?