Tégy egy próbát, és keress rá az interneten a „Bullet Journal” kifejezésre!

Fotók, videók, cikkek véget nem érő sorát fogod találni, bizonyítékul arra, hogy Ryder Carroll naplózási technikája mára globális mozgalommá fejlődött. De mit lehet tudni a kezdetekről, és mi a titka ennek az elképesztő sikertörténetnek?

 

A Bullet Journal sztori

Ryder Carroll New York-i digitális termékfejlesztő, kreatív szakember. Fiatalon figyelemzavarral küzdött, ami jelentősen megnehezítette az életét. Szüntelenül több irányban cikáztak a gondolatai, és ettől a hétköznapokban akkora nyomás nehezedett rá, hogy képtelen volt tiszta fejjel gondolkodni, vagy akár döntéseket hozni. Úgy érezte, elveszik a részletek közt, és minden erejét felemészti, hogy átlássa teendőit. (Ismerősen hangzik?)

Hamar belátta, mankókra van szüksége. Kitartóan ismerkedni kezdett a listázási és szervezési metódusokkal. Rengeteg különféle eszközt kipróbált, végül felismerte, valójában egyik sem passzol ahhoz, ahogy ő működik. Ez volt az a pont, ahol úgy döntött, egyedi megközelítésű rendszert dolgoz ki magának.

Megszületett a metódus, amit Ryder – praktikus ember lévén – Bullet Journalnak nevezett el. A BuJo merőben új szemszögből kezelte a teendőket és maximális rugalmasságot biztosított számára. Ez utóbbi telitalálatnak bizonyult!

A fiatal fejlesztő tudta, hogy a megfelelő eszközt alkotta meg. Elkezdte használni, és korábban ismeretlen dolgokat tapasztalt. Már nem követelt kínos erőfeszítést, hogy hatékonyan összeszervezze feladatait. Hatékonyság és eredményesség költözött a mindennapjaiba. A legjobb pedig az volt, hogy Ryder Carrol annyi év után végre felszabadultnak érezhette magát. Még arra is volt kapacitása, hogy előre tekintsen.

A személyes életébe bekövetkezett változások arra inspirálták, hogy megossza a Bullett Journal módszert a hasonló nehézségekkel küszködő ismerőseivel. Ahogy az igazán jó dolgokkal lenni szokott, a BuJo híre szájról szájra terjedt, s végül a Carroll kényszerűségből kifejlesztett személyre szabott módszere meghódította az világot.

A Bullet Journal módszer

Ha az internetes találatok közt szörfölünk, a sok-sok színes, kézzel készített határidőnapló láttán az a kép alakulhat ki bennünk, hogy a BuJo tulajdonképpen egy üres füzet, amit tulajdonosa tölt meg tartalommal és külcsínnel. A Bullet Journal azonban ennél sokkal több. Persze füzet is kell a tervezéshez, de a Bullet Journal igazából egy hatékony és átütő stratégia arra, hogy jobban jelen lehess az életedben. Hihetetlen népszerűségének egyik titka, hogy segít kigyomlálni minden zavaró tényezőt a mindennapjaidból, hogy a valóban fontos dolgokra fordíthasd az időd és az energiád. Hogyan?

Úgy tervezheted meg a teendőid, hogy közben végig tudatában maradsz annak, MI MIÉRT fontos számodra. Többé semmi sem téríthet el egykönnyen a céljaidtól! Örökké hálás leszel azért, amire Ryder Carroll megtanít a módszerén keresztül. A szándékai vezérelt tudatos tervezés ugyanis rengeteg teret és kapacitást szabadít fel az elmédben. Lesz időd gondolkodni, lesz energiád meglátni, mi igazán fontos számodra és hova tartasz. Egyszóval, visszaszerzed a kontrollt életed eseményei felett.

A könyv

A Bullet Journal módszer című könyvből inspirációt nyerhetsz, és lépésről lépésre elsajátíthatod ezt az egyedülálló naplózási technikát.

  • Kövesd a múltat! Hogyan tudsz egy átfogó és tiszta feljegyzést készíteni gondolataidról mindössze egy toll és egy papírlap segítségével?
  • Rendezd a jelent! Hogyan lehetsz sokkal nyugodtabb azáltal, hogy módszeresebb és tudatosabb feladatlistákat készítesz?
  • Tervezd a jövőt! Hogyan alakíthatod át elképzeléseidet jelentőségteljes célokká, valamint hogyan oszd fel a céljaidat kezelhetőbb, kisebb lépésekre, hogy eljuss a biztos végeredményig?

 

Magyarországi Bullet Journal csoportok:

Bullet Journal fanok

Bullet Journal Magyarország

Bullet Journal Klub

Filofax, bullet journal és egyéb tervezők kreatívan

Forrás: https://evernote.com/blog/how-ryder-carroll-designed-bullet-journal/

Ajánlott könyvünk:

BulletJournalModszer_B1_800px