Interjú Bruce Liptonnal (Harmadik rész)

A Bruce Liptonnal készült interjú utolsó részében a nászút-hatásról lesz szó, és hogy miként lehet fenntartani egy egészséges kapcsolatot, ha a pár mindkét fele meg tudja érteni a tudat és a tudatalatti elme erejét.

Emellett beszélünk a gondolatok erejéről és a sejtek génaktivitására gyakorolt hatásáról – legyen az negatív vagy pozitív – mind a két tényező ugyanolyan erős hatással lehet a gének viselkedésére.

Hogyan lehet a tudatalattiba közvetíteni a tökéletes egészség, vagy a „minden rendben lesz” gondolatát?

Magát a világot kell egészségesnek látnod, és úgy nézni rá, hogy minden rendben van, mert amikor ezt teszed, akkor a tudatalatti program ehhez fogja igazítani a viselkedését. A sejtek azt fogják látni, hogy „az élet szép!” és ha elhisszük ezt, akkor a tökéletes egészség érzése az agy kémiai működésére is hatással van.

Ahogy már mondtam, a szerelem mint eszme egy bizonyos kémiai folyamatot indít el, és a félelem pedig ettől eltérő folyamatokat, tehát amikor arra gondolsz, hogy minden rendben lesz, akkor a harmónia és boldogság jeleit küldöd az agy felé. Így lehet a tudatalatti felé közvetíteni.

Ismétlés segítségével lehetséges új szokásokat felvenni, így ha tudatosan ismételgeted ezt a fajta gondolkodást, akkor nem is kell majd külön figyelni rá, mert elkezded úgy látni a világot, hogy minden a legnagyobb rendben van, önmagadat pedig egészségesnek, az agy pedig ezeknek megfelelően fogja beindítani a kémiai folyamatait.

A nászút-hatásról szóló könyve alapján, mik a legfontosabb lépések egy pár számára annak érdekében, hogy fenntartsák ezt az állapotot?

A Mátrix című filmben mindenki be van programozva. Ha a kék pirulát választják, akkor minden marad a régiben, de ha a pirosat, akkor kikerülnek a programból. Ebben az az érdekes – ahogy korábban már említettem –, napjaink 95%-át a tudatalatti program irányítja, amit pedig másoktól vettünk át.

Egy fontos megjegyzés, hogy ezek a viselkedések túlnyomó részben ártalmasak és megfosztanak minket az irányítástól. Mondhatnád, hogy ha észrevennél egy ilyen viselkedést, akkor te magad nem csinálnád. Fontos megérteni, hogy gondolkodás közben nem figyelsz, így a tudatalatti program irányít. És mivel a tudatos elméd nem figyel, ezért nem veszed észre.

Valójában csak azok veszik észre a szokásainkat, akik figyelnek minket. Időnként, amikor megfigyelünk egy viselkedést, eszünkbe jut, hogy „most pont úgy viselkedem, mint az apám” vagy „most úgy csináltam, mint édesanyám szokott”. Innen vesszük át a programunkat, és 95%-ban ezt csináljuk, akár észrevesszük, akár nem.

Tehát a nászút-hatás nem más, mint a Mátrix című film, amikor a piros pirulát választjuk, és kikerülünk a tudatalatti programozásából.

És hogyan történik ez? Azáltal, hogy szerelembe esünk, elérjük életünk vágyait.

Amikor szerelmesek vagyunk, akkor beteljesül a vágyunk, hiszen annak tárgya nem más, mint a párunk. Ez azt is jelenti, hogy nem hagyod elkalandozni a gondolataid, egész egyszerűen azért, mert amit akartál, az ott van előtted.

Fontos, hogy egy átlagos napnak csak 5%-át töltjük a tudatos elme vágyaival és kívánságaival foglalkozva, és a többi 95%-ban pedig azokon a programokon futunk, amiket másoktól vettünk át.

Amikor szerelmesek vagyunk, akkor a tudatos jelenlét állapotában vagyunk, azaz a gondolataid a jelenben tartod, és nem hagyod elkalandozni máshová.

Tehát ha a tudatos tudat a mostban van, akkor irányítani képes a viselkedésünket. És a tudatos tudat a vágyaink és céljaink felé fog minket irányítani, és ez a nászút-hatás.

A nászút időszaka alatt a földi mennyországban érezzük magunkat, izgatottak és egészségesek vagyunk. És közben megtapasztaljuk, amire vágyunk.

Sajnos a nászút előbb-utóbb véget ér, mert egy ponton újra elfoglaltak leszünk, a tudatunk elkezd gondolkodni, és ezután már nem a vágyaink vezérlenek minket, hanem a tudatalatti veszi át az irányítást.

A nászútnak akkor lesz vége, amikor a tudatalatti program érvényesül. A kapcsolatok négy elmén keresztül működnek, amelyből kettő tudatos elme vágyakkal, és kettő tudatalatti, programokkal.

Egyre nagyobb hatást gyakorolnak ránk a tudatalattiban rejlő programok, amint elgondolkodunk és hagyjuk, hogy a tudatalatti futtassa a programjait – amik nincsenek jó hatással a kapcsolatunkra, és ezt a viselkedést a pár nem is veszi észre.

A kommunikációs problémák megtörik a harmóniát és a nászút időszaka véget ér. A legfontosabb dolog a fenntartás érdekében, hogy a pár tudatosítsa magában, hogy a nászút a vágyaiktól működik, önmagukból ered, de amikor nem megfelelő viselkedésbe kezdenek, akkor az másoktól átvett viselkedés.

Egy kapcsolatban nem az egyén rossz, hanem a programja.

Ha a pár mindkét fele tudatában van annak, hogy a nem megfelelő viselkedés nem a valódi vágyaikból erednek, hanem a programozásból, akkor a viták helyett el tudnak kezdeni változtatni a viselkedésen.

Ha átalakítják a negatív viselkedést és pozitívra váltják őket, akkor minden alkalommal, amikor a tudatalatti veszi át az irányítást, pozitív programot fog indítani, és a nászút folytatódik.

Hogyan fedezhetjük fel a tudatalattink valódi erejét?

A tudatalattink meggyőződései és kikötései mind programok, és ha meg akarod tapasztalni a valódi erejét, akkor fel kell fedezned ezeket a programokat, és újra kell írnod őket. Az emberek elgondolkodnak azon, hogy mi a saját programjuk, amiket már a terhesség utolsó trimeszterében elkezdtünk magunkba szívni egészen hét éves korunkig.

Emlékszel a programodra egy éves korodból? Én nyilvánvalóan nem, és ez problémákat vet fel. Honnan tudom, hogy milyen programokat tárol a tudatalattim, ha nem is voltam tudatos állapotban, amikor létrejött?

A válasz egyszerű. 95%-ban a tudatalatti irányítja az életet, mert a tudatalatti gondolkodik, az életed pedig a tudatalatti programok lenyomata. Nézz vissza az életedre, hogy mik azok a dolgok, amiket könnyen elértél, mert ezeket a tudatalatti segítette megvalósulni.

De amiket szeretnél elérni, vagy megvalósítani, azok nehezek, és dolgoznod kell érte, hogy sikerüljön. És azért kell annyi erőfeszítést beletenned ezekbe, mert a tudatalatti programok nem támogatják azt a vágyat, azaz egy olyan programot próbálsz megkerülni, ami a nap 95%-ában működik, és nem támogatja a törekvéseid.

Nincs szükség pszichoanalízisre, csak vissza kell tekintened az eddigi életedre, és bármi, amit sikerült könnyen elérned, a tudatalattidból jön, míg azokat, amikért küzdened kellett, egyszerűen nem támogatta a tudatalatti.

A korábban említett tudatalatti újraprogramozásának segítségével, ha sikerül azonosítani a negatív beidegződéseket, akkor ezekre koncentrálva lehetséges átformálni ezeket, annak érdekében, hogy érted dolgozzanak, és ne ellened.

Sokan tudományos bizonyítékot kérnek a gondolatok erejére. Nekik mit mondana?

Ez egy 100 éve tartó kutatásra alapul, és placebohatásnak nevezik, miszerint a pozitív gondolatok visszafordíthatnak egy betegséget, csupán a pozitív gondolatban rejlő meggyőződés által.

A placebo maga a pozitív gondolat kifejeződése, és kutatások szerint valójában a betegek nagyjából egy vagy két harmada nem is a gyógyszerektől vagy műtétektől, hanem a placebotól gyógyul meg.

A placebohatás egy rendkívül eredményes, tudományosan elismert folyamat, ami leírja, hogy a gondolataid hogyan hatnak a benned zajló biológiai folyamatokra és az egészségedre. Most pedig az epigenetikai kutatások által azt is látjuk, hogy a gondolatok a génekre is hatással vannak.

Például egy nyolcórás meditáció segítségével megváltoztathatóak a gének, amik az immunrendszerünket irányítják, ez pedig közelebb visz az egészséghez.

A placebotabletták szedése is a gondolatok erejének bizonyítéka, mert ezek a gondolatok változtatják meg a sejtek és a gének viselkedését. A gondolatok rendkívüli erővel bírnak. Szeretnék megemlíteni még egy kutatást ezzel kapcsolatban.

Egy San Francisco-i kutató, Dean Ornish, prosztatarákkal diagnosztizált betegeknek segített a stressz leküzdésében. A tanult meditációs és stresszcsökkentő technikák eredményeképpen a betegek 500 gént tudtak változásra bírni 90 nap alatt, és ezek legtöbbjének köze volt a prosztatarákhoz.

Itt is a placebo hatását figyelhetjük meg. A gondolatok gyógyító erővel bírnak és az epigenetika tanulmányai alapján megfigyelhetjük, hogy a viselkedésbeli változások milyen hatással lehetnek a génállományra.

Egy utolsó gondolatot még szeretnék hozzáadni a pozitív gondolatok erejéhez. Az embereknek azt is tudatosítaniuk kell, hogy a negatív gondolatoknak ugyanolyan erejük van a génekre és azok viselkedésére, csak éppen ellentétesen. A pozitív gondolatok gyógyuláshoz vezetnek, a negatív gondolatok viszont betegségekhez és halálhoz.

A gondolatoknak ereje van, akár pozitív, akár negatív, csupán eddig a jó hatásokkal foglalkoztunk, de fontos hangsúlyozni, hogy a gondolataink erejével betegségeket is előidézhetünk, ezt nagyon fontos tudatosítanunk.

Az embereknek tudniuk kell, hogy a pozitív és a negatív gondolatoknak is hatalmas ereje van.

Forrás: Fractalenlightenment.com

Ajánlott könyv:

Tudat a belsö teremtö Dr. Bruce H. Lipton

A cikk első része:

A cikk második része: