Imádok újévi fogadalmakat tenni. Igen, talán a január elseje kicsit önkényes dátum, de szerintem jó, hogy mindenkinek megvan a lehetősége megkérdezni magától, hogy „Mit kellene megváltoztatnom az életemben? Hogyan lehetne jobb, mint eddig?”. A legtöbbünknek van egy listája azokról a dolgokról, amiket jobban szeretnénk csinálni – és nagyon gyakran szokások is vannak a dolgok között. Edzés, alvás, szórakozás, evés, pihenés és még sok más.

A Jobban, mint valaha című könyvemben mind a 21 szokásformáló stratégiát felvázolom, amelyek segítségével változtatni tudunk az életünkön. Mindegyik módszer erős és hatékony, de néhány egyetemesebb, mint a többi. Itt van pár a legnépszerűbbek közül.

Légy határozott!

Ne azt fogadd meg, hogy „egészségesebben fogok étkezni”. Ez túl bizonytalan. Mit mondj inkább e helyett? Fogadd meg, hogy „mindennap reggelizem”, „csomagolok ebédet”, „nem eszem több gyorskaját”, „főzök otthon vacsorát”, vagy „nem iszom több cukros üdítőt”. Ez a pontosság stratégiája.

Ezt a stratégiát én az olvasással kapcsolatban alkalmaztam. Imádok olvasni, de nem szenteltem rá elég időt. Szóval megfogadtam, hogy ha nem tetszik valamelyik könyv, egyszerűen abbahagyom az olvasását (és ez megváltoztatta az életemet).

Ellenőrizd a fogadalmad!

Ha figyelemmel kísérünk valamit, általában jobban teljesítünk az adott dologban. Szimplán az, hogy nyomon követjük a fogadalmunk teljesítését – vagy nem teljesítését –, a jó irányba fog minket lökni. Ez az ellenőrzés stratégiája. Én vasárnaponként posztoltam egy képet a Facebookomra azokról a könyvekről, amiket azon a héten olvastam. Nagyon mókásnak és kielégítőnek találom, és azt kell hogy mondjam, segít abban, hogy több időt szenteljek az olvasásnak.

Találd meg a tendenciád!

Négy viselkedési tendenciát mutatok be a könyvemben: Fenntartó, Kérdésfeltevő, Engedelmeskedő és Lázadó. Nézd meg, hogy te melyikbe tartozol!

Beszélj másoknak a terveidről!

Ha mondjuk Engedelmeskedő tendenciájú vagy, ahhoz, hogy betartsd a fogadalmad, külső felelősségre vonhatóságra lesz szükséged. Ez a kulcs a szokás sikeres megváltoztatásához. Beszélj másoknak a fogadalmadról, tornázz edzővel, vegyél órákat, csinálj valamit egy baráttal közösen, vagy bízz meg egy coachot.

Indíthatsz „Jobban, mint valaha” szokáscsoportot (esetleg csatlakozz egyhez, ha már van a közeledben), ahol az emberek felelősek egymás fogadalmaiért. Mindenki más-más fogadalmat tehet – a lényeg az, hogy a tagok felelősségre vonhatják egymást. Ez a felelősség stratégiája. (Ez a Fenntartó és Kérdésfeltevő tendenciával rendelkezőknek is hasznos lehet – viszont a Lázadóknak nem ajánlott, mert inkább hátráltatja őket.)

Jutalmazd meg magad!

Ez a legszórakoztatóbb módja annak, ahogy megtartsd a fogadalmad. Ha például egészséges falatokkal jutalmazzuk magunkat, akkor növeljük az önuralmunkat – ami segít abban, hogy megtartsuk a fogadalmainkat. Ha többet adunk magunknak, többet várhatunk el magunktól. De a jutalmak tényleg legyenek egészségesek! Az ital, a vásárlás és a tévénézés általában nem egészséges. Ez a jutalmazás stratégiája.

ujev_02

“Ne hagyd, hogy a tökéletes a jó ellensége legyen!”

Köszönjük, Voltaire. Ha ma megszeged a fogadalmad, holnap próbálkozz újra! A kisiklásodat leckeként fogd fel, amely megtanít arra, hogy legközelebb jobban teljesíts. Habár néhányan úgy gondolják, hogy az erős bűntudat és a szégyen a biztosíték arra, hogy az emberek ragaszkodjanak a jó szokásaikhoz, ennek pont az ellenkezője igaz. Azok az emberek, akik kevesebb bűntudatot éreznek és együttérzést mutatnak önmaguk és hibáik felé, erősebb akaratúak lesznek, míg a bűntudatos és önostorozó emberek többet szenvednek. Ez a biztosítékok stratégiája.

TUDJ MEG TÖBBET A KÖNYVRŐL:

OLVASS BELE

MEGVESZEM A KÖNYVET