Fedezd fel a szeretethez vezető legegyszerűbb és legrövidebb utat, hiszen a szeretet benned lakozik, te magad vagy! Ismerd meg Humble The Poet egyszerű igazságait önmagad elfogadásához, a tökéletlenség megszeretéséhez és egy jobb élet megtalálásához.

Humble the Poet őszinte, közvetlen és inspiráló gondolatainak segítségével megtalálhatjuk az utat a mindannyiunkban ott rejlő, eredendő szeretet és önértékelés felé. Univerzális útmutató ez, ami minden oldalról és szögből megvizsgálja, mi is a szeretet, és miként élhetjük meg igazán ezt az érzést.

Rúmi sokszor tévesen értelmezett idézete foglalja össze a legjobban a lényeget: „A helyes és a helytelen eszméin túl van egy hely. Ott találkozunk. Amikor a lélek ezen a mezőn jár, a világ túlságosan teljes ahhoz, hogy beszélni lehessen róla.”

Ez a hely a szeretet.

A világot az emberek gyakran ellentétpárokra egyszerűsítik, ami azt jelenti, hogy a dolgok vagy ilyenek, vagy olyanok: jó/ rossz, boldog/szomorú, helyes/helytelen, hideg/meleg, fent/lent, fekete/fehér. A világ dualista szemlélete életünk első éveiből ered, amikor az agyunk még fejlődésben volt – egyszerű elménknek egyszerűen kellett látnia a világot. Ezt az életszemléletet felnőttkorunkban is hordozzuk, amikor már képesek lennénk az élet sokkal összetettebb értelmezésére.

A szeretet a komplexitás legegyszerűbb formája. (Mit szólsz ehhez az ellentmondáshoz?) Ez a dualitáson túli tapasztalat.

 

„Amikor minden más érzelem eltűnik, a szeretet megmarad.” – Naval Ravikant

 

 

Ez az oka annak, hogy oly sokan Istennel azonosítják a szeretetet, mert Isten eszméjéhez hasonlóan a szeretet is egyszerre semmi és minden. Mindennek a kezdete és a vége – a forrás.

Ez a könyv nem tár fel semmiféle misztikus titkot arról, hogyan találhatjuk meg ezt a forrást, csupán emlékeztet: a forrás mindig is ott volt bennünk, csakhogy a döntéseink, amelyeket neveltetésünktől függően hozunk, gyakran elfeledtetik velünk. Ha elfelejtjük, hogy mi vagyunk a szeretet forrása, akkor mindenhol keressük, csak ott nem, ahol leginkább megtapasztalhatnánk: legbelül.

Felejtsük el azt a gondolatot, hogy elégnek vagy méltónak kell lennünk, netán ki kell érdemelnünk a szeretetet – ezek a meghatározások nem vonatkoznak ránk. Lehet elég pénzünk, alhatunk eleget, ehetünk elég ételt, és még akkor is nehéz megmondani, mi az elég.

Hogyan lehet elég egy emberi lény? Ez a mérce itt nem alkalmazható. A szeretet nem hullámvasút, amelyre csak akkor ülhet fel valaki, ha elég magas, és nem korhatáros film, amelynek a megtekintéséhez elég idősnek kell lenni. Ne töprengj tovább azon, vajon elég vagy-e. Értsd meg, hogy ezt a szót nem lehet rád vonatkoztatni.

 

 

A szeretetet nem kell kiérdemelni vagy keresni, csak észre kell venni.

 

Nem kell különleges erőfeszítéseket tennünk az életben ahhoz, hogy megtapasztaljuk a szeretetet – épp ellenkezőleg. Meg kell szabadulnunk a szeretetről alkotott elavult hiedelmeink, nézeteink és felfogásunk kuszaságától. E hiedelmek nagy részét a vallás, a társadalom, a romantikus filmek és a közösségünk sulykolta belénk.

 

A szeretet nem olyasvalami, amit csak úgy elérünk,
hanem tennünk kell érte, azzá kell válnunk.
A szeretet játék, amelyben folyamatosan részt veszünk.
A szeretet cselekvés, amit mindennap gyakorolnunk kell és meg kell osztanunk.

 

Ez a könyv javarészt arról szól, hogyan vehetjük észre az ilyen nézeteinket és választásainkat, hogyan ismerhetjük fel a rögzült mintákat, és miként hozhatunk jobb döntéseket a jövőben.

A szeretteink azok az emberek, akik megmutatják, hol van a szeretet, mi pedig utakat építünk ki feléjük, hogy még több szeretetet éljünk át. Ez lehetővé teszi, hogy másokat is szerethessünk.

Egyes utakon könnyebb haladni, szélesebbnek és megbízhatóbbnak bizonyulnak. Mások talán csak egy pillanatra nyílnak meg, és ez rendben is van így. Amit teszünk, azzal megnyitjuk vagy lezárjuk az utat. Ha megfigyeljük magunkat, tudatosabban választhatjuk meg, mennyi szeretet áradjon be az életünkbe.

Ha megtanuljuk kiépíteni a szeretet útjait önmagunkhoz, az csodákat tesz majd a másokhoz vezető utak megteremtése és megerősítése terén. Ez nemcsak egy felvetés, ez munka. Gyakran elég hétköznapi és unalmas munka, nem pedig élvezetes kirándulás Balira, Nápolyba és Delhibe (mint az Ízek, imák, szerelmek című könyvben, amit csak egy lány miatt olvastam el); befelé tartó utazás, hogy megismerjük és elfogadjuk mindazt, ami a lelkünk mélyén rejtőzik.

 

Szeretni sokkal fontosabb, mint a szeretet. A szeretet felismerése és megtapasztalása azt jelenti, hogy gyakoroljuk és megosztjuk.

 

Mivel tanár vagyok, ebben a kötetben sokszor megerősítem majd a legfontosabb gondolatokat azáltal, hogy vissza-vissza-térek rájuk, mert az nagyon ritkán fordul elő, hogy egyszer elolvasunk valamit, és örökre megmarad – ezt tartsd szem előtt, miközben ezeket az oldalakat lapozgatod. Ha valamit érdemes elmondani, akkor megismételni is érdemes.

Forrás: A tökéletlenség ereje

Ajánlott könyv: Humble the Poet – A TÖKÉLETLENSÉG EREJE

Humble the Poet: A tökéletlenség ereje