Amikor először találkoztam a szeretetteljes kedvesség gyakorlatával, egy kicsit esetlennek és erőltetettnek találtam. Nem igazán értettem a célját, és nem is tűnt úgy, hogy különösebben pozitív érzéseket inspirált volna. Azon agyaltam, hogy vajon megfelelően végzem-e, vagy hogy egyszerűen túl spiri nekem. Mégis úgy döntöttem, hogy kitartok mellette, követem a tanítóm tanácsát, és türelmes leszek. Idővel felfedeztem, hogy az előnyöket nemcsak magában a gyakorlásban tapasztalom, hanem az életem szélesebb köreiben is, főleg a kapcsolatok terén.

 

Egy hónap elteltével azt vettem észre, hogy erősebb a kapcsolódásom a körülöttem lévőkkel és idegenekkel is. Úgy éreztem, hogy kevésbé ingereltek érzelmileg a kihívást jelentő emberek az életemben, otthon és a munkában is. Mélyebben együttéreztem konfliktushelyzetben vagy feszültség során, felismertem, hogy az emberek nehéz viselkedése gyakran saját belső sebeik kifejeződése, s nem szándékos, személyes támadások. Gyakorlásom lehetővé tette, hogy felismerjem, amit Teréz Anya mondott: ”Egyes emberek áldásként lépnek be az életünkbe, egyesek pedig elhozzák az igazi tanulságot az életről.A szeretetteljes kedvesség rendszeres gyakorlása felkészít arra, hogy ezeket a személyközi kihívásokat fejlődési lehetőséggé alakítsuk át.

 

 

„Beszélj úgy magaddal, mintha valaki olyannal beszélnél, akit szeretsz.”
Brené Brown

 

 

Az ősi buddhista tradíció szerint a szeretetteljes kedvesség meditációját a félelem ellenszereként gyakorolták. Egyértelműen bátrabb lettem hatására, főleg olyan helyzetekben, amiben mások is benne voltak. Az egyik ilyen példa a nyilvános beszéd. Mielőtt színpadra lépek a nagy prezentációk előtt, érzem, hogy az izgalmam a csúcsra hág, és ilyenkor k szeretetteljes kedvességet küldök a közönség felé. Ez mindig arra emlékeztet, hogy a közönség is egy csapat sérülékeny emberi lény, akik hozzám hasonlóan kihívásokkal, félelmekkel és csalódásokkal szembesülnek, és csak boldogok akarnak lenni, ahogy én is. Jobban érzem a kapcsolódást a közös sérülékenységen keresztül, és a tapasztalat így sokkal kevésbé fenyegető. Próbáld ki ma a szeretetteljes kedvesség vezetett meditációt, és dolgozz vele a következő négy napban. Ne feledd, nem kell semmi különöset érezned: csak kövesd az instrukciókat, és koncentrálj arra a szándékra, hogy magadnak és másoknak is boldogságot és jóllétet kívánsz.

 

Útmutató a szeretetteljes kedvesség meditációjához

A cél
 • Kiépíteni az együttérzés képességét, és fokozni a másokkal való összekapcsolódás érzését.
 • Az elmét nyitottságra és kedvességre nevelni.
 • Zárlatot teremteni a negatív gondolkodás szokásos módjai számára.
A gyakorlat

Ezt a meditációt legjobb, ha egy kényelmes, csendes helyen végzed, ahol kényelmesen feküdhetsz vagy ülhetsz.

Jó szándékú kifejezések ismételgetését tartalmazza önmagad vagy valaki számára, aki segített neked, vagy akiről tudod, hogy szenved, esetleg akit nem ismersz nagyon, vagy egy távoli embercsoportnak.

A meditációhoz tartozó útmutatás közel áll a hagyományos szavakhoz. Bár a szeretetteljes kedvesség meditációjának ötlete az, hogy olyan szavakat és kifejezéseket használjunk, melyek kényelmesek számodra, és rezonálsz velük, nyugodtan változtasd meg a vezetett meditáció szavait, hogy passzoljon a saját stílusodhoz.

Tippek

Nem igazán arról van szó, hogy megteremtjük a szeretetteljes kedvesség érzését önmagunkban, sokkal inkább kialakítjuk a szándékot, hogy több együttérzést és kedvességet teremtsünk.

Ha azt veszed észre, hogy elkalandozik a figyelmed, ne aggódj – az elméd ezt teszi. Ha észreveszed, hogy elkalandozott, gyengéden szabadulj meg a zavaró tényezőktől, és hozd vissza a figyelmed a kifejezésekre.

 

Meghallgathatod a szeretetteljes kedvesség meditációt a Boldogság minden napra című könyv CD-mellékletében.  A gyakorlat kivonatát lejjebb megtalálod, ha esetleg te magad olvasnád és vezetnéd magad meditációba.

Vezetett szeretetteljes kedvesség meditáció

 1. Irányítsd a figyelmedet a testedre, figyeld meg, hogy milyen érzetek vannak benned ülés közben. Figyeld meg a feszült részeket, és minden kilégzéssel engedd el a feszültséget, és hagyd, hogy a tested ellazuljon.
 2. Figyeld meg a légzésed érzését.
 3. Irányítsd a figyelmedet a szívkörnyékedre, figyeld meg, hogy észlelsz-e bármilyen érzést ezen a területen.
 4. A szeretetteljes kedvesség gyakorlatát azzal kezdjük, hogy kedvességet és együttérzést adunk magunknak, tudomást veszünk arról a vágyunkról, hogy ezt az egyetlen drága életet mély boldogságban, egészségben és elégedettségben akarjuk tölteni.
 5. Ismételd a következő kifejezéseket csendben magadban, vagy módosítsd őket úgy, hogy több jelentéssel bírjanak számodra:
Boldog vagyok.
Egészséges vagyok.
Biztonságban vagyok.
Könnyedén élek.
 1. Néhányan hasznosnak találják, ha a szavakat a légzéshez kötik. Kilégzéskor mondd magadban: „Boldog…”, majd lélegezz ki, „…vagyok”.
 2. Most gondolj valakire, aki támogatott téged. Lehet egy családtag, egy barát vagy egy mentor. Hagyd, hogy ennek a személynek a képe megjelenjen az elmédben. Ha nehéz a vizualizáció, magadban gondolhatsz a nevére is.
 3. Legyen a kedvesség és a jókívánság a szándékod úgy, hogy a következő kifejezéseket ismételgeted, és a lélegzetedet használd horgonyként a szavakhoz, ha ez segít:
Boldog vagy.
Egészséges vagy.
Biztonságban vagy.
Könnyedén élsz.
 1. A következő kilégzéssel hagyd, hogy ennek az embernek a képe vagy a vele kapcsolatos gondolatok eloszoljanak. Most gondolj valakire, aki szenved. Ajánld fel neki a kedvesség és együttérzés szavait:
Boldog vagy.
Egészséges vagy.
Biztonságban vagy.
Könnyedén élsz.
 1. Hagyd, hogy ennek az embernek a képe eloszoljon, és gondolj valaki olyanra, akivel hébe-hóba találkozol, de távolabb vagy tőle – egy üzlettulajdonos, vagy egy ismerősöd. Vegyél tudomást arról, hogy bár nem ismered a történetét, ő is boldogságra vágyik, és ki van téve az emberi léttel járó állandó változásnak. Használd a lélegzeted, hogy megtámogasd a kifejezéseket:
Boldog vagy.
Egészséges vagy.
Biztonságban vagy.
Könnyedén élsz.
 1. Terjeszd ki a szeretetteljes kedvesség terét olyan emberekre vagy embercsoportokra a világban, akik ebben a pillanatban szenvednek, például természeti katasztrófa, háború vagy szegénység miatt, és tudd, hogy ezek az emberek, ahogy te is, szeretnének megszabadulni a szenvedéstől, és biztonságban akarnak élni. Minden lélegzetvétellel küldd a kedvesség és az együttérzés szándékát a tér és az idő határain túlra, és vegyél bele minden embert, ismerőst és ismeretlent közel és távol:
Mindenki boldog.
Mindenki egészséges.
Mindenki biztonságban van.
Mindenki könnyedén él.

 

Forrás: Boldogság minden napra

Ajánlott könyv:

Dr. Elise Bialylew – BOLDOGSÁG MINDEN NAPRA + MEDITÁCIÓS CD