Matt Kahn spirituális tanító, a szívközpontú kommunikáció szószólója Mindent a szeretetért c. könyvében található alapelvei, gyakorlati útmutatója és támogató kijelentései arra ösztönöznek, hogy a szívünk felé forduljunk, és másoknak is megadjuk azt a tiszteletet, megerősítést és bátorítást, amire az előttünk álló evolúciós változásokhoz szükségünk lesz. 

Könyve tíz alapelvet oszt meg velünk, amelyek ahhoz szükségesek, hogy magabiztosan átalakítsuk az emberi interakciók során felmerülő nehézségeket.

 

odafigyelés  – bátorítás – megerősítés – tisztelet – irgalom – méltóság – türelem – bátorság – megbecsülés – megbocsátás

 

 

 

Ismerd meg a tisztelet támogató kijelenését:

 

„ITT VAGYOK VELED!” 

 

Néha akkor kerül sor a legnagyobb félreértésekre, amikor nem tudod, mit mondj valakinek a dilemmájára. Bár úgy érezheted, meg kell mentened, ami inkább az igazságosságról, mint a segítőkészségről szól, az általad megtestesített figyelem eredményezi a legnagyobb előrelépést. Ez az oka annak, hogy a legtámogatóbb mondat, amit a tisztelet adhat, egyszerűen csak úgy hangzik: Itt vagyok veled. 

Még ha nincs is lehetőséged arra, hogy fizikailag is jelen légy valakivel, mondhatod, hogy itt vagyok veled, ami imaként hatol át az éteren, vagy bátorító szóként hangozhat el egy telefonbeszélgetés során. Ezzel a támogatás hasznos felajánlásával válaszolsz az illető tehetetlenségének érzésére. Sokan félnek attól, hogy terhet jelentenek mások számára, az itt vagyok veled állítás pedig enyhítheti ennek a félelemnek a feszültségét, még akkor is, ha a segítő személy egyébként legkevésbé hasznos önmagát mutatja. 

Bármilyen reakciót váltson is ki a tiszteletedet kifejező kijelentésed – a gúnyos szemforgatástól a szívből jövő megkönnyebbülésig –, azzal, hogy elkötelezed magad mások támogatása mellett, egyúttal a világegyetemhez fűző hosszú távú hűség kötelékét is kifejezed. Amikor az itt vagyok veled váltja fel az itt vagyok, hogy megmentselek vagy az önelégült én ezt tenném a helyedben kijelentéseket, segítesz másoknak felfedezni, hogy méltóak arra, hogy meglássák és meghallják őket, függetlenül attól, mennyire vágynak arra, hogy elmeneküljenek és elbújjanak. 

Ha teret adsz a valóságod körül keringő feszültségeknek és megkönnyebbüléseknek, enyhíthetsz amiatti nehezteléseden is, hogy mások nem mutatják meg magukat neked, holott te ott vagy nekik mint legnagyobb támogatójuk. Ha ez a csalódás érzését kelti benned, az valószínűleg annak köszönhető, hogy eddig egy olyan ember szerepét játszottad, aki másoktól várta azt az állandó, rendíthetetlen támogatást, ami mindig is ott lakozott benne. Minél több hasznos időt töltesz azzal, hogy teret adsz saját tapasztalataidnak, annál jobban fogsz figyelni saját szükségleteid kielégítésére. Ha már a végsőkig ki is vagy merülve, és nem vagy biztos abban, mennyit tudsz még elviselni, segítségül hívhatod a világegyetemet, hogy nagyobb támogatásban részesülj tőle. 

Ebben a térben megtapasztalhatod, hogy még a leginkább leküzdhetetlennek tartott nehézségek is termékeny talajt nyújtanak a fejlődő terjeszkedésnek és annak, hogy kapcsolódhass azokkal, akik érdeklődéssel merészkednek be, még akkor is, amikor minden szétesni látszik. 

 

 

Tisztelet a gyakorlatban 

A tisztelet tulajdonságán keresztül meg fogod tapasztalni mások igazi értékeit, hiszen nagyobb figyelmet szentelsz arra az erőre, jellemre és elszántságra, ami ahhoz kell, hogy kitartsanak, és minden pillanatot túléljenek. 

Tegyük fel, hogy egy terhes barátnődnek túl korán folyik el a magzatvize, és te vagy az egyetlen, aki támogatást nyújthat neki a szülés során. Miközben adrenalinnal átjárt tested arra vágyik, hogy a baba a lehető leggyorsabban megszülessen, a tisztelet ajándékával teljes mértékben jelen lehetsz az élményben, hogy segítesz a barátnődnek. Lehet, hogy egy gyors szülés lesz, de az is, hogy elhúzódik a folyamat. Bármi is történjen, barátnőd útjára sodortak, hogy együttérzően emlékeztesd őt arra: itt vagyok veled. 

Tegyük fel, hogy egy betegséggel kezelnek, és túlságosan kimerült vagy ahhoz, hogy teret tarts saját magadnak. Ez egy tökéletes lehetőség arra, hogy megkérd a világegyetemet, hasson rajtad keresztül, és ilyen ajándékokat adjon neked. 

Lehet, hogy elhidegültél a családodtól, a gyerekeidtől vagy egy szerettedtől, akár a te, akár az ő döntésük miatt. Ahányszor csak ennek a konfliktusnak a fájdalma kering a tudatodban, szánj egy pillanatot arra, hogy boldognak, ragyogónak, egészségesnek és szabadnak vizualizálod őket – ez egyfajta áldás, amit minden érintett számára küldesz. 

Mi történik akkor, ha egy olyan ember közelében vagy, aki összezsugorodik a jelenlétedben, vagy fenyegetésként tekint rád a nemed, a bőröd színe vagy bármilyen külső tulajdonságod miatt? Mi lenne, ha egy mosoly küldése vagy egy támogató kijelentés, például az, hogy mind együtt osztozunk ebben, enyhítene a feszültségén? 

Amikor fent vagy az interneten, az itt vagyok veled támogató kijelentés hosszabb utat tesz meg, hogy együttérzést nyújtson másoknak, még akkor is, ha számukra az az egyetlen elképzelhető megoldás, hogy valahogy megmeneküljenek a fájdalomtól. Az általad nyújtott tiszteletnek köszönhetően csatlakozol a világegyetemhez, hogy támogatást nyújts az élet legnehezebb átalakulási szakaszain, amik nem mindig a legszebb csomagolásban érkeznek. 

Ha mély tiszteletet érzel azért az útért, amit minden ember bejár, és tisztelettel vezeted őket, a tehetetlenség ihletett pillanatokká alakul át, különösen akkor, ha nem felejted el, hogy:

 

senkinek sem más életkörülményekre, hanem nagyobb támogatásra van szüksége tapasztalatai feldolgozásához. 

 

 

A tisztelet mint mindennapos gyakorlat 

Hogy a tisztelet tulajdonsága tudatod előterébe kerüljön, próbáld ki az alábbi, mindennap alkalmazható gyakorlatok egyikét, vagy mindet: 

 • Gondolj egy olyan emberre a múltadból, akinek az emléke személyes sérelmeket idéz fel benned.
  Írd le egy üres papírra annak az embernek a nevét, aki megbántott.
  Írd le mellé azt a jelzőt, ami a leginkább leírja, milyen érzést váltott ki belőled ez az élmény.
  Ezután írd le mellé az ellenkezőjét. Akár hangosan mondod ki, akár leírod, a tisztelet minőségének segítségével és ennek a kijelentésnek az elfogadásával feldolgozhatod mélyebb fájdalmadat: Nem számít, mennyi …………… okozott nekem ……………, mert mélyebb gyógyulásra inspirált, és arra, hogy szorosabb kapcsolatba kerüljek ……………, még akkor is, ha ennek még nem látom az eredményeit az életemben. 
 • Akár egy rettenetes újságcikkről, egy szomszédoddal kapcsolatos tragikus hírről vagy egy felkavaró közösségimédia-posztról van szó, ahelyett, hogy tehetetlennek éreznéd magad azok miatt az események miatt, amiket nem tudsz kontrollálni, mondd magadban a következőket:
  Köszönöm, szeretett világegyetem, hogy megáldod ezeket az embereket a tisztelet ajándékával. Így legyen!
  Még ha a hírek fel is kavarnak érzelmileg, mondd magadnak csendben, hogy:
  Kedves és szeretett világegyetem, kérlek, dolgozz általam, hogy minden ember számára eljusson a tisztelet ajándéka. Így legyen! Figyeld meg, mennyire más az élet, ha nem cipeled a válladon mások terheit, hanem egyszerűen csak észreveszed a következő pillanatot, amiben megadhatod valakinek a tisztelet.
 • Mivel nem mindig tudhatod, kinek van szüksége nagyobb támogatásra, vagy ki szenved csendben, törekedj arra, hogy az új kijelentés, az itt vagyok veled minden e-mailed aláírásában ott legyen, vagy hogy minden alkalommal így búcsúzz el egy telefonbeszélgetés során. 

 

Forrás: Mindent a szeretetért

 

 

Ajánlott könyvek:

MINDENT
A SZERETETÉRT

A siker alapelvei könyv

HASZNÁLD
A MEGERŐSÍTÉSEKET

KÖTŐDÉSI PROBLÉMÁK
ÉS MEGOLDÁSOK