A siker alapelvei Jack Canfield New York Times bestsellerszerző lenyűgöző klasszikusa több mint egy millió olvasónak segített már álmaik és céljaik megvalósításában. A siker alapelvei a gyakorlatban egy lépéssel még tovább megy, és arra bíztat, hogy ezúttal valóban vegyük kezünkbe az irányítást, oldjuk meg az izgalmas feladatokat, gyakorlatokat, használjuk világvállalatok vezetőinek stratégiáit, építsük be a megszerzett tudást a mindennapjainkba.

A siker alapelvei a gyakorlatban 17 fejezetén keresztül Jack Canfield megismertet bennünket az általa tanított legfontosabb alapelvekkel, amelyek segítségével bármit elérhetünk, amit csak szeretnénk. Ezek azok a kiindulópontok, amelyek segítenek az eredmények ellenőrzésében – és abban, hogy a megfelelő módon jussunk közelebb a megálmodott élethez.

Mindjárt az 1. fejezettel kezdjük, ami a létező legfontosabb alapelv:

Vállaljunk százszázalékos felelősséget az életünkért!

A mai amerikai kultúra egyik uralkodó mítosza, hogy jogunk van a csodálatos élethez – hogy valahogyan, valahol, valakinek (persze nem nekünk) az a dolga, hogy szüntelen boldogságot, izgalmas karrierlehetőségeket, tartalmas családi pillanatokat és örömteli emberi kapcsolatokat biztosítson nekünk, pusztán azért, mert létezünk. Az igazság azonban az – és az egész munkafüzet erre az egy tanításra épül –, hogy csupán egyetlen személy felelős az életünk minőségéért.

Ez a személy mi magunk vagyunk.

Amikor rájövünk, hogy mi magunk – nem pedig a körülmények, és nem is a többi ember – vagyunk a felelősek a sikerünkért (vagy annak hiányáért), az életünk drámai változáson megy keresztül. Amikor elfogadjuk, hogy a tetteink (vagy a tehetetlenségünk), a gondolataink, hiedelmeink, a saját magunkhoz intézett szavaink és a fejünkben őrzött képek óriási hatással vannak az eredményeinkre, akkor máris megtettük az első lépést a szabadság, a gazdagság és a kiteljesedett élet felé vezető úton. Az 1. fejezetből kiderül, hogy mindig mi döntjük el, mit gondolunk és hogyan viselkedünk. Mindig van beleszólásunk abba, hogyan reagálunk az élet eseményeire. Amint rájövünk erre, azonnal visszanyerjük a hatalmunkat: a hatalmat, hogy olyan életet teremtsünk magunknak, amilyenre mindig is vágytunk.

Az ez után következő fejezetek segítenek, hogy eldöntsük, mit akarunk, hogy célokat tűzzünk ki és valósítsunk meg, konkrét kéréseket fogalmazzunk meg, felszámoljuk a hiányosságainkat, rátermett emberekből álló támogató hálózatot építsünk magunknak, és így tovább.

Minden egyes fejezetben számos eszközt találunk, amelyek segítségével alkalmazni is tudjuk a tanultakat. Sőt új szokásokat is építhetünk az egyes alapelvek köré, hogy nap mint nap fenntartható módon gyakorolhassuk azokat. A tevékenységek együttes alkalmazása garantálja a töretlen sikert.

 

De mire számítson az olvasó a következő oldalon, amikor megkezdi az utazást?

Önismereti gyakorlatok és feladatlapok

Az egyes fejezetekben különféle gyakorlatok segítenek abban, hogy aktívan alkalmazhassuk A siker alapelveit. Ezek közül az első az Önismereti gyakorlat nevet kapta. A 14. fejezetből például megtanulhatjuk, hogyan vegyük körül magunkat sikeres emberekkel. Jim Rohn író egyszer azt mondta: „Annak az öt embernek az átlaga vagy, akikkel a legtöbb időt töltöd.”

Ezzel nemcsak óva int minket az életünkben jelenlévő mérgező és visszahúzó emberektől, hanem egyben arra is figyelmeztet, hogy vegyük körül magunkat megoldásorientált, optimista gondolkodókkal. A legsikeresebb emberek is ezt teszik. Olyan emberekkel ápolnak kapcsolatokat, akik segítik őket a sikerhez vezető úton.

Annak érdekében, hogy ön is sikeresen alkalmazhassa ezt az alapelvet, összeállítottam egy A jelenlegi csapatom elnevezésű gyakorlatot és feladatlapot, amiben arra kérem önt, hogy sorolja fel azokat az embereket, akikkel a legtöbb időt tölti – majd értékelje, hogy ezek a személyek mennyiben támogatják vagy akadályozzák az ön növekedését, fejlődését és sikerét. Az ideális mentorok című feladatlapban arra kérem önt, hogy készítsen egy legalább tízfős listát olyan emberekről – akár név szerint, akár a munkakörükkel utalva rájuk –, akik speciális képességekkel rendelkeznek, és akiktől ön a legtöbbet tanulhatja. Az értékesítési tréningeken gyakran megkérdezem a közönségtől, hány résztvevő ismeri név szerint a cég legjobb értékesítőjét. Miután gyakorlatilag mindenki felemeli a kezét, azt kérdezem: „Hányan mentek oda hozzá, hogy kifaggassák, minek köszönheti a sikerét? És hányan kérték fel, hogy mentorálja önöket?” Ilyenkor persze senki sem emeli fel a kezét. Ez a gyakorlat segít abban, hogy sikeres emberekkel vegyük körül magunkat.

Minden fejezetben hasonló gyakorlatok és feladatlapok találhatóak.

Szokáskiépítő feladatlapok

Tudta, hogy egy új szokás 21–30 napi ismétlés után épül be az életünkbe? A szokások önkéntelen dolgok, és – szerencsére vagy sajnos –, ezeken a szokásokon múlik, hogy az életünk a siker vagy a középszerűség felé halad-e. Annak érdekében, hogy az előbbi forgatókönyv valósuljon meg, mindegyik fejezetben szerepel egy Szokáskiépítő feladatlap, amit úgy terveztem meg, hogy ön minden nap vagy minden héten gyakorolni tudja az adott alapelvet, egészen az élete végéig.

Nézzünk egy példát! A 7. fejezetből (Lendüljünk akcióba!) kiderül, hogy a célok elérése érdekében tett lépések nemcsak az önbizalmunkat növelik, hanem játékba is hoznak minket, mert azt tesszük, amit tennünk kell ahelyett, hogy a pálya szélén ácsorognánk, mint az egyszeri néző, aki csak a gondolatok vagy a szavak szintjén fogalmazza meg, hogy mit szeretne. Annak érdekében, hogy ön napi szinten tehessen a céljaiért, összeállítottam Az 5 legfontosabb teendő című feladatlapot, amire minden reggel feljegyezheti azt az öt feladatot, amit a nap végére el kell végeznie.

Bölcsességgyűjtemény

Természetesen, miután elvégeztük a feladatokat, fontos, hogy tartósan beágyazzuk a tudatunkba a tanultakat, amit úgy érhetünk el, ha rendszeresen felfrissítjük az ismereteinket. Ehhez egy egészen egyszerű eszközt ajánlok: a munkafüzet végén található Bölcsességgyűjteményt – azt a részt, ahol rögzítheti az eddig tanultakat.

Minden fejezet végén arra kérem majd, hogy lapozzon a Bölcsességgyűjtemény megfelelő oldalára, válaszoljon a kérdésekre, és jegyezze fel az újonnan tanultakat. Így a munkafüzet kitöltése után is gyorsan visszakeresheti a legfontosabb információkat.

 

Pozitív megerősítések

Végül minden fejezetben szerepel egy pozitív megerősítés, ami arra szolgál, hogy az adott alapelvek könnyebben beépüljenek az elméjébe.

A pozitív megerősítések aprólékos részletességgel kidolgozott állítások arról, hogyan élünk, dolgozunk és élvezzük az életet akkor, amikor már elértük a céljainkat. A pozitív megerősítések segítenek, hogy az agy a leghőbb vágyaink megvalósítására összpontosíthasson. A Boldogan helyezem letétbe az első százezer dolláromat, amit az általam írt bestseller jogdíjaiból szereztem csak egy példa a sok közül. Ahogy a Boldogan veszem át a cég legjobb értékesítőjének járó díjat is.

Hogyan működnek a pozitív megerősítések?

Amint azzal a tudósok már régóta tisztában vannak, az agy célorientált szerv. Ha lenyűgöző, színpompás, kristálytiszta képet mutatunk be neki arról, hogy mit szeretnénk elérni – ha gyakran elismételjük neki, mit „akarunk” –, éjjel-nappal azon fog dolgozni, hogy megteremtse a víziónk valóra váltásához szükséges lehetőségeket, kapcsolatokat, forrásokat és körülményeket. Sőt az agynak van egy speciális része, az úgynevezett retikuláris aktiválórendszer, ami a naponta feldolgozásra kerülő benyomások, képek, érzések, üzenetek és gondolatok milliói közül kiszűri, és az agy tudatos gondolkodásért felelős területére továbbítja azokat a konkrét információkat, amelyek segíthetnek a céljaink elérésében.

Az 5. fejezetben bővebben is beszélek a pozitív megerősítések erejéről. De már ezt megelőzően is minden fejezet elején ott lesz egy pozitív megerősítés. Miközben az egyes fejezeteken dolgozik, azt javaslom, naponta többször ismételje el az azokhoz tartozó pozitív megerősítéseket. Amikor elképzeli, hogyan valósít meg egy adott célt, élje át a felmerülő pozitív érzelmeket – örömöt, büszkeséget, magabiztosságot, hálát.

Jack Canfield új könyve gyakorlatias akciótervével a legpontosabb iránytű, amit mindannyian bevethetünk a siker érdekében!

 

Forrás: A siker alapelvei a gyakorlatban

Ajánlott könyvek:

A siker
alapelvei

A siker alapelvei könyv

A siker alapelvei
a gyakorlatban

Sikeres emberek kiemelkedő szokásai