Nehéz időszakon mész keresztül? A tudatos jelenlét a következő hat módon segíthet rajtad!

A lányom születése után rengeteg olyan kihívással kellett szembenéznem, amire nem számítottam. Szülés közbeni komplikációk miatt egy hónapig nem tudtam járni, tomboltak a hormonjaim és már-már lehetetlennek gondoltam a szoptatást, valamint hihetetlenül kialvatlan voltam. A lányom iránt mély szeretetet éreztem, de a fejemben teljesen más kép élt az anyaságról, mint ami valójában történt. Az igazat megmondva, elég döcögősen indultam.

Ezalatt a viharos időszak alatt azokhoz az életem során elsajátított belső technikákhoz és készségekhez fordultam, amelyek segítségével képes voltam meglovagolni a bizonytalanság és a fizikai kényelmetlenségek hullámait. Különösen hálás voltam a tudatosjelenlét- gyakorlatokért, amelyek nélkül valószínűleg belefulladtam volna ezekbe az áramlatokba.

Amikor nehéz körülmények között találjuk magunkat, könnyű beleesni a kétségbeesés gödrébe, legyen szó akár az anyaság felé vezető göröngyös útról, párkapcsolati gondokról, betegségről vagy a munkánk elvesztéséről.

De ennek nem kell így lennie. A tudatos jelenlét megadja azokat az eszközöket, amelyek segítenek a felszínen maradni. A következő hat módszer segítségével nehéz helyzetekben is alkalmazhatod a tudatos jelenlétet.

1. Túláradó érzelmek esetén alkalmazd a tudatos jelenlétet

A tudatos jelenlét segítségével bölcsebbek lehetünk és tisztábban láthatjuk a dolgokat, mivel általa képesek vagyunk ítélkezés nélkül tudatában lenni a jelen pillanat történéseinek. Ez az első lépés, hogy hatékonyan kezelni tudjuk a túláradó érzelmeket. Ha bármilyen emóció ellenére képes vagy jelen lenni, akkor meg tudod figyelni az érzelmet, ahelyett, hogy összeroppannál miatta.

Én kifejlesztettem egy hatékony tudatos videónaplókból álló módszert, amellyel a nehéz időszakok okozta érzelmi viharok során is tudatosan jelen lehetek. Így működik:

Vedd elő a telefonod, amikor nehéz érzelemmel találod szembe magad, mint például a frusztráció vagy a letaglózottság. Kezdd el videóra venni magad, amíg tart ez az erős benyomás. Mondd el a kamerának, hogy mit érzel, hogy mire gondolsz, és beszélj minden olyan érzésről, amit észreveszel a testedben, ezáltal a jelen pillanathoz kötöd magad.

Próbáld meg egyértelműen beazonosítani az érzelmet és nevezd is meg, hogy képes legyél megszelídíteni. A tudomány szerint hatékonyabban segít megzabolázni az érzelmeinket, ha szavakba öntjük őket – vagyis ezáltal hamarabb megnyugodhatsz.

Pár nap múlva nézd vissza a videót és gondolj az állandótlanság törvényére. Egyszer minden érzelem el fog múlni, pedig egy erős érzés közepette gyakran úgy érezhetjük, hogy ez már soha nem fog megváltozni. Miután visszanézted a videót, nagyobb együttérzést tanúsíthatsz magad iránt, mivel láttad, hogy mennyire letaglózott az érzelem, és néha még meg is nevettethet, hogy abban a pillanatban mennyire felemésztett.

2. Kérj segítséget másoktól

Amikor nehéz időszakon megyünk keresztül, a barátaink és a családunk gyakran nem igazán tudja, hogy miként támogathatnának. Sokan nem szeretünk segítséget kérni és kifejezni a szükségleteinket; viszont a támogatás kulcsfontosságú része a nehéz időszakok átvészelésének. Amikor legközelebb kihívás előtt találod magad, kérdezd meg egy barátodat, hogy tudna-e valahogy segíteni; az én esetemben például felbecsülhetetlen segítség volt az étkezéseim megszervezése.

Mindenkinek másra van szüksége a szenvedős időszakokban. A leghatékonyabb módszer a kívánt segítség megszerzésére, ha e-mailt írunk a legközelebbi barátaink és családtagjaink számára, amiben elmagyarázzuk, hogy min megyünk keresztül és mire van szükségünk. Lesznek, akik számára ez nyilvánvalónak tűnik, míg mások számára túl nagy feladatnak bizonyulhat. Viszont ez segíthet a körülöttünk lévőknek felismerni, hogyantámogathatnak.

média tv

3. Figyelj oda, hogy milyen médiatartalmakat fogyasztasz

Amikor nehéz időszakon mész keresztül, tudatosan válaszd meg, hogy milyen médiatartalmakat fogyasztasz. Keress olyan történeteket, amelyekben a remény, az optimizmus, az inspiráció és a kollektív emberség van a középpontban. Vess egy pillantást az olyan oldalakra, mint a Humans of New York, a Karma Tube vagy a The Optimist, amelyeken az emberiség reménytelibb oldalát mutatják be. Az válik valósággá, amire a figyelmünket összpontosítjuk.

4. Indíts hálacsoportot

A hála hatékony módja annak, hogy az élet hiányosságai helyett megtanuljunk a jó dolgokra figyelni. Ez a boldogság alapja. Egy pár barátoddal közösen alapítsatok hálacsoportot és naponta kérdezzétek meg egymástól, hogy miért vagytok hálásak. Én a WhatsAppot használtam az ilyen csoportok létrehozására és a világ minden tájáról csatlakoztak hozzá az ismerőseim.

A nehéz időszakok alatt is dönthetsz úgy, hogy észreveszed az apró pozitívumokat. A köszönet hatékonyan képes kiemelni a sötétségből, amikor nehézségekkel kell szembenézned. A kutatások szerint a mindennapi életben is elősegíti a boldogságot, ha a hálára összpontosítunk.

5. Légy együttérzőbb magaddal

Sokan felesleges fájdalmat okozunk magunknak, amikor nehéz helyzetekkel kell szembenéznünk. A bennünk élő kritikus, könyörtelen narrátor további szenvedést okoz, mivel úgy érezzük, hogy hatékonyabban kéne megbirkóznunk a nehézségekkel. Ha ezekben az időszakokban aktívan együttérzel önmagaddal, azzal eredményesen semlegesítheted ezeket az automatikus gondolatokat, és ezáltal gyengédebb és kedvesebb leszel önmagadhoz, amely miatt végső soron kitartóbb és erősebb leszel, ha problémákkal találkozol.

Amikor legközelebb bonyodalommal találod szembe magad, próbáld ki ezt a gyakorlatot. Tedd a kezed a szívedre, és csendben mondogasd magadnak: „Ez egy nagyon nehéz időszak, megteszek minden tőlem telhetőt, szeretettel és kedvességgel támogatom magam.” Az önmagunk iránt érzett együttérzés alapjaiban véve arról  szól, hogy megtanulsz saját magad legjobb barátja lenni ahelyett, hogy kemény kritikákat fogalmaznál meg magaddal szemben, amikor nem tudsz ojól megbirkózni a dolgokkal, mint szeretnél.

6. Meditálj

Az elménk lehet a legfontosabb szövetségesünk, de egyben a legnagyobb ellenségük is. A meditáció segítségével újfajta kapcsolatot építhetünk ki a gondolatainkkal, így azok nem lesznek akkora hatással az érzelmi állapotunkra. A meditáció gyakorlata segít megtanulni, hogy hogyan válhatsz a tudatod és a gondolataid mesterévé ahelyett, hogy a rabszolgájuk lennél.

Azonban ahogy egy maraton esetében is, ilyenkor arra kell kiképeznünk az elménket, hogy erősebb és kitartóbb legyen, mielőtt szembenéznénk a kihívással, így képesek leszünk akkor is helyén kezelni a gondolatainkat, amikor a dolgok nehezebbre fordulnak. Egy nyugodt időszakban sajátítsd el a tudatos meditációhoz szükséges készségeket, így életed végéig képes leszel majd alkalmazni ezt a belső technikát.

Forrás: Mindbodygreen.com

Ajánlott könyv: