Az Adj egy ötöst magadnak, egyszerű, mégis mély tanítás, ami segít megérteni és jobbá tenni életünk legfontosabb kapcsolatát – az önmagunkkal való kapcsolatunkat. Változtass a hozzáállásodon, a gondolkodásodon és a viselkedéseden. Növeld az önbizalmadat, érd el a téged megillető boldogságot és váltsd valóra a legmerészebb álmaidat.

Vannak dolgok az életben, amelyeket igenis jóvá lehet tenni. És erre minden egyes reggel új esélyt kapunk, amikor felkelünk, belenézünk a tükörbe, és eldöntjük, hogy aznap kik akarunk lenni. Mert van választásunk. Meg tudunk változni. Nem tudunk visszamenni a múltba, de abban segíthetünk magunknak, hogy a rendelkezésünkre álló időt arra használjuk, hogy kezünkbe vegyük a sorsunkat, változtassunk a viselkedésünkön, és új fejezetet nyissunk az életünkben, amelyre büszkék lehetünk.

Ennek legnehezebb része a fókuszváltás – az, hogy a gyűlölt dolgok helyett arra összpontosíts, amit meg akarsz teremteni
Mindenkinek a fejében van egy negatív mantra vagy rögzült meggyőződés önmagával kapcsolatban. De honnan is származnak?

Ezek a belénk égett negatív gondolatok – ezek nem mások, mint életünk és múltunk szöszös üledékei. Gyerekkorunk óta gyűlnek – valami mindig fennakadt a szűrőnkön mások véleményéből, az önostorozó monológjainkból, az elutasításokból, a csalódásokból, a szívfájdalmakból, az elszenvedett diszkriminációból, traumából, a magunk generálta bűntudatból és önbizalomhiányból. Ezekből az élményekből állt össze egy mentális szöszréteg, amely eltömíti az elmédet, és meggátolja, hogy ünnepelni tudd ÖNMAGADAT.

De több ez, mint egy cuki „szöszös” metafora. Létezik egy szűrő az emberi agyban, az ún. retikuláris aktiválórendszer (Reticular Activating System – röviden RAS). Én azért hívom „szűrőnek”, mert a negatív élmények benne szoktak ragadni a RAS-ban, de valójában ez egy élő neuronhálózat, amely mint egy hajháló borul az agyunkra. Amíg a RAS-t eltömítik a gondolatok, a hiedelmek és a múltbeli élmények, addig a múltban ragadsz. Ezért követed el újra és újra ugyanazokat a hibákat, ezért térnek vissza mindig ugyanazok a negatív gondolatok, és ezért élsz elméd visszhangkamrájában.

Egyes szakértők a RAS-t az elme „kidobójának” vagy „kapuőrének” nevezik. Feladata pedig igen jelentős: ez dönti el (szűri ki), hogy mely információk jutnak be a tudatodba, és melyek nem. Naponta 34 gigabájtnyi adatot kell a RAS-nak ellenőriznie (ez háromévnyi telefonos adat 24 óra alatt!). Szeretném hát, ha pontosan értenéd, milyen hatalmas feladatot lát el a RAS, és miért van szüksége a te segítségedre ahhoz, hogy ő is segíthessen neked. Sőt, nem is csak segítség kell neki – kell egy nagy ölelés is, mert folyton túlórázik, ráadásul a szűrőn fennakadt vackokon keresztül szűri meg neked az egész világot.

Egész pontosan annak 99 százalékát – ami soha nem érheti el a tudatodat, különben felrobbanna a fejed a sok információtól. Négy olyan információ van csupán, amely mindig átjut a RAS-on és bejut a tudatba:

  • Az, amikor a neveden szólítanak.
  • Bármi, ami a te vagy szeretteid biztonságát fenyegeti.
  • Bármi, ami azt jelzi, hogy a partnered nyitott a szexre.
  • Bármi, amit a RAS számodra fontosnak ítél (és ebbe beletartoznak azok az örökösen ismétlődő gondolatok és kiemelt figyelmet kapó témák – a RAS azt is fontosnak érzékeli).

Nos, ez az utolsó pont a LEGFONTOSABB, mert ha tudod, hogy mi fontos neked, akkor be tudod tanítani a RAS-t arra, hogy mindennap átpásztázza a téged körülvevő világot, és segítsen megtalálni azt. Adj egy percet magadnak arra, hogy felfogd, micsoda hatalom van ebben.

 

 

Meg tudod tanítani az elmédet arra, hogy olyasmiket találjon, amiket látni AKARSZ, amik lélekemelőek és támogatóak, amiktől boldogabb és büszke leszel, amik elvezetnek az álmaidhoz.

 

Könnyítsed meg a folyamatot az Ötös reggellel. Sorold magad az első helyre!

Ötös reggel
A „ötös” reggel – avagy High 5 Morningegyszerű ígéretek sorából áll össze. Minden ígéret mögött tudományos bizonyítékok állnak, mindegyik rém könnyen betartható, jó érzéseket kelt benned, és egy egész sor apró sikerélménnyel ajándékoz meg, amelyek után harcra készen veted bele magad az előtted álló napba.

Minden akkor kezdődik, amikor megszólal az ébresztő. Lássuk, mi mindent csinálsz ez után – és ez milyen mélyebb jelentéssel bír, mire tanít.

Íme, a lista:

Tedd magad az első helyre! – Kelj fel, amint megszólal az ébresztő!

Mondogasd magadnak, amit hallanod kell! – „Jól vagyok. Biztonságban vagyok. Szeretnek.” (szívpacsi)

Ajándékozd meg magad! – Ágyazz be!

Ünnepeld magad! – Adj egy „ötöst” a tükörképednek!

Törődj magaddal! – Öltözz edzéshez!

Attól lesz „ötös” a reggel, hogy önmagadnak te vagy az első. Ezek az ígéretek segítenek kialakítani egy olyan fontossági listát, amelyen te vagy az első helyen – a te igényeid, a te céljaid – és minden más, a feladatok, a telefonod, a közösségi média, a munkahelyi e-mailek, a felkavaró hírek, a család igényei és minden, rajtad kívül álló dolog csak ezután következhet. Ha betartod ezeket az önmagadnak tett ígéreteket, akkor te leszel az első. Minden reggel. Életed minden napján. Pont. Akárcsak a pacsi, elsőre ez a lista is ostobaságnak és triviálisnak tűnhet, ezért részletesen is kifejtem valamennyi ígéretét, hogy megértsd a mélyebb jelentésüket.

#1: Tedd magad az első helyre! – Kelj fel, amint megszólal az ébresztő!

Este, mielőtt lekapcsolod a lámpát, szánj egy percet arra, hogy gondolatban megtervezed a másnap reggelt.

 

Milyen reggelre van szükséged ahhoz, hogy azt érezd, a napindítás megtámogatja az egész napodat?

 

VALÓJÁBAN mikor kellene felkelned ahhoz, hogy elég időd legyen önmagadra? Sokszor csak megszokásból kelünk mindig ugyanakkor.

Amint megszólal az ébresztő, kelj fel! Semmi szundigomb-nyomkodás! Semmi nyavajgás! 5-4-3-2-1, és pattanj ki az ágyból! Ennek semmi köze ahhoz, hogy korán kelő típus vagy-e, vagy sem. Itt nyernek igazán jelentőséget a most megszerzett tudományos ismeretek. A RAS-od mindig figyel. Ha mindig megnyomod a szundi gombot, a RAS ebből azt szűri le, hogy nem vagy szavatartó ember, és ez bizony kihat arra, milyen szűrőn át alakítja ki a RAS az énképedet.

Ez nem csupán egy ébresztő, egy ébresztés. Ez egy ígéret. Azzal, hogy este beállítod az ébresztőórát, ígéretet teszel önmagadnak. Fontos vagyok – ezt mondod ezzel magadnak. Reggel, amikor megszólal az ébresztő, tartsd be ezt az ígéretet! Azonnal kelj fel! Reggel az ébresztő hangjában ne a kötelezettséget halld, hanem a lehetőséget. Ez a jel, hogy megérkezett az ajándékod: a következő 10–30 perc, ami csak a tiéd. És még valami! Ez fontos: Ne. Vedd. Kézbe. A. Mobilodat.

 

 

#2: Mondogasd magadnak, amit hallanod kell! – „Jól vagyok. Biztonságban vagyok. Szeretnek.”

Összpontosíts önmagadra! Ne azzal indítsd a napod, hogy meredten bámulod a telefonod képernyőjét, és hagyod, hogy lezsibbasszon az, ami épp megjelenik rajta! Inkább tedd a kezed a szívedre, és mondd: „Jól vagyok. Biztonságban vagyok. Szeretnek.” – ismételd el annyiszor, ahányszor csak hallanod kell. Gratulálok! Máris van két kis győzelem a tabelládon: felkeltél, és kielégítetted az igényeidet, pedig még fel sem kelt a nap! Pacsi! Sikerült! Önmagadra összpontosítottál, és önmagadat tetted az első helyre.

#3: Ajándékozd meg magad! – Ágyazz be!

Erre tíz évvel ezelőtt szoktam rá, egy olyan életszakaszban, amikor épp kezdett minden atomjaira hullani – ezzel vettem elejét annak, hogy visszamásszak az ágyba, amikor semmi másra nem vágytam, mint bebújni a takaró alá. Idővel rájöttem, hogy a beágyazás egy újabb remek módja annak, hogy erősítsük az önfegyelmünket és az elkötelezettségünket. Emellett a vetett ágy gyönyörű ajándék is önmagunknak, mert valahányszor be-betérünk napközben a hálószobába, egy gyönyörű ágy képe fogad, és nem egy újabb, ránk váró feladat. És mert így már egy gyönyörű szobába térhetünk vissza este, amikor végre visszafekszünk az ágyba álmodozni.

Az ágyat ÖNMAGADÉRT veted be. Azért, mert megígérted magadnak. Én minden egyes reggel ezt teszem, bárhol is ébredek. A saját oldalamon akkor is beágyazok, amikor Chris még alszik. Miért? Mert ahhoz, hogy önmagamnak én legyek az első, meg kell tennem, amit megígértem, mielőtt még bármiféle kifogás, érzés vagy mozgás eltéríthetne a szándékomtól.

#4: Ünnepeld magad! – Adj egy „ötöst” a tükörképednek!

Menj egyenesen a fürdőszobába, és üdvözöld a legjobb barátodat, legmegbízhatóbb szövetségesedet: TÉGED. Mosolyogj! Emeld ünneplésre a kezedet! Szánj magadra egy percet. Menni fog!

#5: Törődj magaddal! – Öltözz edzéshez!

Én mindennap mozgok. A mozgás fizikai és mentális előnyeit a tudomány és a való élet is bizonyítékokkal igazolja. Te is ugyanolyan jól tudod, mint én, hogy mozogni, izzadni kell. De ahhoz, hogy megmozdulj, még kevés, hogy ezt tudod. Bár tökéletesen tisztában vagy vele, hogy mindennap edzened kellene, vélhetően a legkevésbé sem vágysz rá.

Ezért kitaláltam egy egyszerű szokást: minden este kikészítem az edzőruhámat: mint valami csapdát, kiterítem a padlóra, így reggel kénytelen vagyok először azt felvenni, még mielőtt kilépek a hálószobából. Ha átlépnék rajta, azzal gyakorlatilag azt mondanám: „Cseszd meg, Mel!” – vagyis a lelkiismeretemre apellálok. (Ez az ún. áldásos bűntudat, avagy felix culpa, amely változásra sarkall.) Ha már rajtam van a jóganaci, az edzés is hamarabb eszembe jut, hisz ahhoz öltöztem.

Nálam így megy ez. Ünnepeljünk meg mindent! Ezért ilyen egyszerű mindegyik ígéret: Felkelek. A szívemre teszem a kezemet. Beágyazok. Lepacsizok a tükörképemmel. Edzőruhát húzok. Bumm! Öt apró győzelem, és még le se főtt a kávé!

Forrás: Adj egy ötöst magadnak!

 

Ajánlott könyvek:

ADJ EGY ÖTÖST MAGADNAK!

A siker alapelvei könyv

5 MÁSODPERCES
SZABÁLY

A SEDONA-
MÓDSZER