Íme a meghívás a teljes partnerségre. Sok férfi továbbra is félreérti, elhanyagolja vagy nem vesz tudomást arról, hogy mi működik, és mi nem azokkal a nőkkel, akikkel kapcsolatban vannak (vagy akikkel ezt tervezik). Nem csoda, hogy ezek a férfiak összezavarodnak a nőktől!
Most néhány olyan terület leírása következik, amely érdekes lehet azzal kapcsolatban, hogy a nőknek mire van szükségük a férfiaktól kapcsolati kontextusban, és hogy melyikkel mit tudunk kezdeni. Ezzel nem azt szeretném jelezni, hogy a nőknek nincs dolguk ezeken a területeken, ha el akarják mélyíteni a kapcsolatukat a férfiakkal. (Megjegyzem, hogy ami most jön, azzal a feltételezéssel íródott, hogy mindkét fél együtt szeretne maradni, és a kapcsolatuk nem bántalmazó.)

Hallgasd meg anélkül, hogy megoldást próbálnál találni, és figyelj rá teljes lényeddel.  Nem az a feladatod, hogy megszerelj valamit, hanem hogy őszintén befogadj, és rezonálj arra, amit a partnered érez. Maradj élénk, és teljességgel légy jelen a hallgatásoddal, de ne úgy, mintha ez lenne a kötelességed, hanem törődőn, a bensőséges érdeklődés megnyilvánulásaként. Ne légy passzív! Ha lankad a figyelmed, vagy ha nem jó az időzítés, ne csinálj úgy, mintha figyelnél. Vagy fókuszálj újra, vagy mondd el neki nem megszégyenítő módon, hogy szeretnéd a beszélgetést később folytatni, amikor jobban jelen tudsz lenni. Biztosítsd arról, hogy nem azért választod ezt a verziót, mert el akarod kerülni, hogy figyelned kelljen!

Légy érzelmileg írástudó, és légy ráhangolódva.Légy az érzelmek és az érzelmi kifejezés diákja, szívből tanulj, ne a jegyekért. Szánj egy kis minőségi időt az Emotional Intimacy című könyvem olvasására.

Ne add be a derekad semmiféle hiányérzetnek, beleértve a szexualitást is. Válaszd le a vágyakozásodat a kétségbeesésről és a manipulatív tendenciákról, egészen addig, amíg kapcsolatba nem kerülsz a nyers vággyal (és az emocionális fájdalommal), melyet hagysz hiányérzetté átalakulni. Ne feledd, hogy a hiányérzet és az érzékenység nem szinonimák.

Tölts vele több zavartalan és megszakításmentes időt. Ne hagyd, hogy a rövid találkozó legyen a norma. Ne hagyd, hogy a teljes figyelmed csak akkor irányuljon rá, amikor szeretkeztek, vagy amikor szeretkezni szeretnél vele.

Adj neki több valódi és önkéntes elismerést, a kis dolgokért is. Csak mert nem mond rá semmit, ne vedd úgy, hogy jól van úgy is, ha nem kap tőled önként elismerést. Ne hagyd, hogy kérje.

Ne légy bizonytalan. Ha megérinted, ne óvatoskodj, mintha kérdést tennél fel, vagy mintha a jóváhagyását várnád. Nem kell tojáshéjon járkálni, de a ló másik oldalára sem kell átesni (ne légy nyomulós vagy agresszív). Légy jelen az érintésedben. Ha bizonytalan vagy, mondd ki ezt világosan, és azt is, hogy mi zajlik benned érzelmileg.

Légy megbízható, add meg neki a biztonságot, de ne birtokold. Ez nem azt jelenti, hogy mindig tökéletesen kell viselkedned, de elég mélyen kell dolgoznod magadon ahhoz, hogy képtelen légy bárminemű árulásra vagy bántalmazásra.

Ne hagyd, hogy a benned élő kisfiú irányítson, de ne is utasítsd el. Ismerd meg nagyon jól, és győződj meg arról, hogy a partnered is jól ismerje. Tartsd közel magadhoz, de annyira ne közel, hogy az õ hozzáállása a tiéd is legyen. Ha nem gyógyítod meg vele a kapcsolatodat, akadályozni fogja az egészséges, felnőtt kapcsolat kialakítására való képességedet.

Ne kérj elnézést azért, mert hülyén viselkedtél. És ne szaladj el a szégyen elől sem, amelyet ez generál benned. Ne hagyd magadra a lelkiismeret-furdalásodat, és békülj ki minél előbb. Fedezd fel ennek a viselkedésnek a gyökerét ahelyett, hogy csak megígéred, hogy nem teszel ilyet többet. Vond be a felfedezéseidbe.

Ne csak hébe-hóba dicsérd meg, vagy törődj vele, lepd meg. Ne kelljen megküzdenie a vonzalmadért vagy a törődésedért.

Ölelgesd meg mindennap. Ez részben azt jelenti, hogy ne vedd evidenciának, hogy veled van. Fejezd ki a háládat irányában, hogy vele lehetsz, és hogy minden rendben van. Mondd el neki, hogy érzel.

Lásd õt teljességében. Válaszd azt, hogy úgy nézel rá, ahogy van, és ez nem a felszínes megjelenését jelenti. Ne húzódj vissza tőle, ha teljességében fejezi ki magát (tételezzük fel, hogy ezt tisztán teszi meg).

Hagyd, hogy az egész kapcsolat előjáték legyen, és nem csak szexuális értelemben. A nőket sokkal jobban felizgatja az, ahogy beszélnek, és ahogy kapcsolódnak hozzájuk, mint valami „romantikus” pillanat. Figyelj oda különösen arra, hogy a válla felett is kapcsolódj hozzá, nézz a szemébe teljes szívű figyelemmel, érintsd meg az arcát gyengéden, teljes jelenléttel.

Ne úgy bánj vele, mintha meg kellene javítani, amikor rosszkedvű. Tedd félre a szerszámaidat, és tegyél meg mindent, hogy együttérző és leföldelt jelenlétet biztosíts számára ezekben a pillanatokban. Ne annyira a szavaira, inkább az energiájára figyelj, legyen stabil, de rugalmas határ körülötte és körülötted is, miközben az érzései kiáradnak. Néha csak az a vágya, hogy megöleld.

Ahelyett, hogy a szexualitáson keresztül próbálsz közelséget teremteni, először teremtsd meg (vagy teremtsd meg újra) a közelséget, és aztán – ha kölcsönösen akarjátok – menjetek el a szex irányába. Legyen a szex a már jelen lévő szeretetteljes kapcsolódás mélységes megtestesülésének kifejeződése. Legyen a vele való kapcsolatod az afrodiziákum.

Ne mondd azt, hogy „Fogadj el úgy, ahogy vagyok”, ha ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy „Fogadd el a hanyag vagy bunkó viselkedésemet”. Hogy elfogad téged, az nem ugyanaz, mint hogy megbocsát neked, ha tiszteletlenül, durván vagy hanyag módon viselkedsz.

Kezdeményezd a beszélgetést, ha párkapcsolati problémákat kell megbeszélni. Ne várd tőle, hogy õ hozza fel ezeket, osztozz a felelősségben azzal, hogy ezt megteszed. Ha azt érzed, hogy el vagy vágva tőle, ne őt hibáztasd ezért, ehelyett sérülékenyen oszd meg az érzéseidet azzal kapcsolatban, hogy leváltatok egymásról.

Ha tanácsadásra van szükséged, menj magadtól, ne kelljen neki erőltetnie. Nézz szembe az esetleg ezt kísérő szégyennel, emlékeztesd magad arra, hogy a terápiához bátorság kell. És ne csak miatta, hanem magad miatt menj. Ne feledd, szinte mindenki jól jár azzal, ha valaki jó minőségű terápián vesz részt, beleértve azokat is, akik azt hiszik, nincs rá szükségük.

Ne hagyd magukra a megoldatlan sebeidet vagy a kondicionáltságodat. Dolgozz magadon folyamatosan. Áss mélyre, érezz többet, éledj fel jobban, tegyél meg mindent a gyógyulás érdekében.

Ne próbáld gyorsan felizgatni azzal, hogy túlzottan és kizárólag az erogén zónáira fókuszálsz. Lassíts. Hangolódj rá az egész nőre. Ne oszd szexi és nem szexi részekre, és ne úgy tekints rá, mint akin gombok vannak, amiket nyomogatni kell. Teljes figyelmedet irányítsd a jelenlétére, és meglátod, hogy az egész lénye erogénné válhat.

Nézz többet mélyen a szemébe, és ne várd meg, amíg ezt õ kezdeményezi. Ha azt veszed észre, hogy kerülöd a tekintetét, beszéljetek erről, és fedezzétek fel a lehetséges gyökereit. Legyen nyílt és közvetlen a tekinteted, és ne kényszeríts semmit. Mutass ki mindent, beleértve az attól való félelmedet, hogy elutasít. Figyeld meg, hogy mit szeretnél elfedni, és ne tedd ezt.

Légy sérülékeny anélkül, hogy elvesztenéd a gerinced. Légy átlátható, ne védekezz és légy gyengéd – legyen elég stabilitásod a sérülékenységhez, mely az erőd forrása.

Ne hanyagold a tisztálkodást. A bepállott izzadságszag csak ritkán izgató. Ugyanez érvényes a rossz leheletre, a kajamaradékokra a fogaid között vagy a mosdatlan testrészeidre. Néhány nõ ezt nem hozza fel, mert nem akar megbántani. Ha nem teszik meg, az ellenérzés megmarad, és te nem érted majd, hogy miért tűnik elutasítónak, ha a veled való fizikai érintkezés jön szóba.

Ne hagyd a ruháidat vagy más dolgokat szanaszét, hogy neki kelljen összeszedni és gondoskodni róla. Nem a szolgád, és ha mégis úgy kezeled, az nem járul hozzá túlzottan a köztetek lévő intimitás kifejlődéséhez.

Ne hasonlítgasd õt se az anyádhoz, se a korábbi partnereidhez vagy szeretőidhez. Az összehasonlítás bonyolult háromszöghelyzetekhez vezet, és mindkettőtöket karóba húz.

Ne hangsúlyozd túl a vizualitást a szexualitás működésében. Ha túlságosan beleragadsz abba, hogy hogy néz ki, nem tudsz majd rendesen odafigyelni a többi részére. Mindenképp értékeld a megjelenését, de hangolódj rá az energiáira is – amely inkább a megérzésről szól, mint a látásról. Ha fizikailag elhanyagolja magát, együttérzőn tudasd vele, hogy ez minek lehet a jele (depresszió, mély fájdalom, hogy nem akar szexuális kapcsolatot veled, és így tovább).

Ha vannak gyerekeitek, ne gondold, hogy elég besegíteni. Kerüld el azt a hozzáállást, hogy a gyerek elsősorban az õ felelőssége, és te csak gyerekfelügyelőt játszol, ha velük vagy. Légy társ a nevelésben. Lásd meg, hogy mit és mennyit tesz azért, hogy gondoskodjon a gyerekekről, és vonódj be jobban anélkül, hogy õ ezt kérné. Ne becsüld alá, hogy mennyi energiát és figyelmet tesz bele a nevelésükbe. Ha a gyerekek csecsemők, és még nem tudnak járni, kérnie kell téged, hogy vigyázz rájuk, hogy el tudjon menni egyet zuhanyozni? Lehet, hogy te nem gondolsz arra, hogy megkérdezd, hogy lepihenhetnél-e egy kicsit, vagy hogy elmehetsz-e zuhanyozni, amíg õ a gyerekekkel van. Neki se kelljen ezt tennie.

Nézz rá elég mélyről, hogy többet láss a felszíni megjelenésénél. Lásd a sérülékenységét, a sebeit, a bizonytalanságát, a finom jelzéseit. Vedd észre, ha az arckifejezése és az energiái nem passzolnak össze. Érezd meg, hogy mi az, amit nem mond ki. Érezd, hogy érzi, hogy te látod őt.

Ha abban a reményben teszel meg valamit neki, hogy lefekszik majd veled, valld ezt be – ne csak magadnak, hanem neki is. Fedezd fel, hogy mi motivál téged erre, és hagyd abba! Például megmasszírozod, hogy növeld az esélyét annak, hogy lefekszik majd veled. Ezt õ persze megérzi, mindegy, mennyire „mentesek” is a nyomásaid, sokkal kevésbé lazul majd el, mintha csak a szeretet és törődés jeleként masszíroznád meg. Egy másik példa: egy nő egy csodálatos vacsorára ér haza, melyet a férje készített neki, melyet egy különleges fürdő követ, mindent gondosan és esztétikusan előkészítve. A nő egyre jobban elszomorodik, mert tudja, hogy azt várják tőle, hogy később szeretkezzenek. Ne nyomaszd őt a sok elvárásoddal.

Ne úgy kezeld ezeket a pontokat, mint amit tenni „kellene”. Alkalmazd a tanácsokat, ne „jó” partner legyél, hanem a legjobb!

 

Forrás: Férfi erő

 

Ajánlott könyv:

Robert Augustus Masters

FÉRFI ERŐ