Az idegtudomány felfedezett egy egyszerű trükköt, amely egy csapára megszünteti a halogatást

Mindennapjaink tele vannak határidőkkel, megbeszélésekkel, kötelességekkel, célokkal és sok minden mással, ami megnehezíti életünket. Tehetetlenül állunk tennivalóink óriási hegyei előtt, azon merengve, hogy a világ összes ideje sem lenne elég az elvégzésükre.

Ismerősen hangzik? Ezek a gondolatok a mindenki által jól ismert „halogatás” szülöttei.

Anélkül hogy észrevennénk, a halogatás hatására egyre kevesebb feladattal végzünk. Mindennel lassabban haladunk, mert agyunk egyre több időt tölt hezitálással vagy üresjáratban.

Az 5 másodperces szabály című könyv, melynek szerzője Mel Robbins bestselleríró és a CNN riportere, kézzelfogható eszközt kínál a halogatás megszüntetésére.

A szabály egyszerű: ha felébred bennünk a vágy, hogy tegyünk valamilyen célunk eléréséért, akkor azonnal (5 másodpercen belül) cselekednünk kell, máskülönben agyunk a jól ismert halogatásba kezd.

A módszer segít kiiktatni a kétségeket, a félelmeket és minden olyan érzelmet, amely hátráltat az előrejutásban. Ha egyszer nekilátunk, az 5 másodpercből lehet 5 perc, 5 óra, 5 nap, egészen addig, amíg feladatunk végére nem érünk.

Mielőtt legyintenénk a szabály egyszerűségére, következzen néhány tudományos tény:

Azokat a gondolkodást nem igénylő döntéseket, mint amikor vízbe ugrunk kimenteni egy fuldokló gyereket, agyunk gyors gondolkodású része (a prefrontális kéreg) irányítja. Ilyen esetekben agyunk érzelmi része vezet bennünket – nem állunk neki fejtegetni, hogy vajon milyen mély a víz, mi a mentés legmegfelelőbb módja stb.

A legtöbb tennivaló azonban agyunk racionális részét mozgósítja. Sajnos ezek egyúttal agyunk azon részei is, melyek az ősi időkben segítettek elkerülni a veszélyes helyzeteket. Ugyanúgy látunk neki egy Excel-táblázat elkészítésének, mint ahogy az ősember indult vadászni – mindig a háttérben leselkedő veszélyt és a legjobb megközelítési módot keressük. Ez a lassú és kis hatékonyságú folyamat halogatáshoz vezet, a stressz pedig csak ront a helyzeten.

A megoldás a hezitálás megtörése a megfelelő agyi területek aktiválásával.

A halogatást nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni, de első lépésként az 5 másodperces időkeretben rászoktathatjuk elménket, hogy a fontos dolgokra összpontosítson, és tudatosíthatjuk, hogy képesek vagyunk a feladat (vagy legalábbis egy morzsájának) elvégzésére.

„A siker kulcsa az erőteljes, határozott cselekvés.” – Tony Robbins

Következzen néhány tipp, mely segít elménknek kiválogatni azokat a feladatokat, amelyek nélkülözhetetlenek hosszú távú céljaink eléréséhez.

1. A kényelmetlenség élvezete

Az első lépés fájdalmas lehet (érzelmi szempontból), mert lássuk be, olyasmiről van szó, amihez nem fűlik a fogunk, vagy amit igyekeztünk elkerülni stresszes mivolta miatt.

Fontos észben tartani, hogy minden nagy teljesítményhez vezető út áldozatokkal és kemény munkával van kikövezve. Sosem tapasztalhatjuk meg a siker ízét, ha nem lépünk ki a komfortzónánkból. Ezt egyszerűen el kell fogadnunk. Ha túljutunk a nehezén, a jutalom is nagyobb lesz.


„Mindenkinek azt kívánom – bárhol tartson is az életben –, hogy további kihívásokkal kelljen szembenéznie. Minden kihívás teljesítése áldás. Áldás, hogy képesek vagyunk egyik lábunkat a másik elé rakni, és megmászni életünk előttünk tornyosuló hegyét annak tudatában, hogy a csúcs még messze van.” – Oprah Winfrey

20160301_094354-1024x576 (1)

2. Apró lépésekkel haladni

Még az olimpikonok vagy a kommandósok is apró lépésekkel haladnak hatalmas céljaik felé, és ők is kilépnek komfortzónájukból. Harvardi kutatások bizonyítják, hogy a nagy célok elérésének legkönnyebb módja, ha felosztjuk őket apró, napi lépésekre. A legelső lépést is egyszerűbb megtenni, ha nem a fenyegető végső cél jár az eszünkben.

Ahelyett hogy a távoli célra összpontosítanánk, érdemes egy rövid távú feladattal kezdeni még ma. Ha például vállalkozást szeretnénk indítani, a Forbes azt javasolja, hogy első lépésként beszéljünk egy vállalkozóval. Mire észbe kapunk, hatalmas lépések állnak majd mögöttünk, a halogatás pedig távoli emlék lesz csupán.

3. A figyelemelterelő tényezők kiküszöbölése

Bárhol az utunkba akadhat olyasmi, ami eltereli figyelmünket tennivalóinkról. Ezek a dolgok néha hasznos tevékenységnek álcázzák magukat, holott csak felemésztik értékes időnket, és cserébe nem kapunk semmit.

Nem érdemes sokat időznünk olyan dolgokkal, amik nem visznek minket közelebb a következő mérföldkőhöz. Legjobb őket határozottan félretenni vagy visszautasítani.

Ha például anyagi helyzetünk javítása a cél, a legjobb, ha tudatosan elkerüljük a kirakatokat és az internetes vásárlási lehetőségeket, hogy megkíméljük magunkat a kísértéstől. Az így felszabadult időt és energiát célunk szempontjából fontos tennivalók elvégzésére fordíthatjuk ahelyett, hogy csak elpocsékolnánk az időnket olyasmivel, ami a költekezés veszélyével jár.

4. A célok újraértékelése

Ha semmivel sem tudjuk rávenni magunkat, hogy nekilássunk valaminek, az a legjobb, ha emlékeztetjük magunkat céljainkra, melyek tárt karokkal várnak bennünket.

Azzal, hogy meghatároztuk, kivé szeretnénk válni, és mekkora sikereket szeretnénk elérni, elegendő okot adtunk magunknak arra, hogy cselekedjünk.

Fontos észben tartani, hogy ha nem cselekszünk azonnal, vagy legalábbis az 5 másodperces időkereten belül, akkor ugyanazok maradunk, akik tegnap voltunk.


„Ha szereted, amit csinálsz, és készen állsz megtenni a szükséges erőfeszítéseket, akkor bármit el tudsz érni. És érezni fogod, hogy minden ébren töltött percet megért, amit azzal töltöttél, hogy kitaláld, mit akarsz felépíteni.” – Steve Wozniak, az Apple Inc. társalapítója

a582a659f53718046b7aea97cfc24c18 (1)

5. Egyszerre egy dologgal foglalkozz

„Arra törekedj, hogy hatékony legyél, ne arra, hogy elfoglalt.” – Tim Ferriss

Jó dolog végezni a tennivalóinkkal, de ez nem jelenti azt, hogy mindent egyszerre kell csinálni. Ha egy dologra összpontosítunk, több időnk lesz az adott feladattal foglalkozni, mint ha sok mindent csinálnánk egyszerre. Ha több dologra próbálunk összpontosítani, azzal elaprózzuk figyelmünket.

Ha el akarunk végezni egy feladatot, legjobb, ha úgy döntünk, hogy nekilátunk, és ez alatt az idő alatt nem foglalkozunk mással. Ha több dolgot szeretnénk egyszerre csinálni, végül semminek nem érünk a végére. Dale Carnegie szerint a legjobb, ha az ember maga végzi el a nehéz feladatokat, a könnyűekre pedig talál módot, hogy maguktól megoldódjanak.

Összefoglalás

Az egyetlen módja annak, hogy felhagyjunk a halogatás rossz szokásával, ha készek vagyunk vállalni 5 másodpercnyi szenvedést, amelyet nagy megkönnyebbülés követ majd. Ha szembenézünk ezekkel a kezdeti nehézségekkel, biztató eredményekre számíthatunk személyes és szakmai életünkben.

Forrás: Medium.com

Ajánlatunk:

5_masodperces_szabaly_B1_800px