Aludj jól, érezd jól magad

Alvásminőséged javításával nemcsak jobban érezd majd magad, de világosabban is fogsz gondolkodni. A test az alvással tölti újra magát fizikailag és mentálisan. Amikor jobban alszol, az élet nehézségei és kihívásai kevésbé tűnhetnek stresszesnek, mint máskor.

 

 

Figyeld meg, mennyi alvásra van szükséged

A legtöbb felnőtt számára az optimális alvás időtartama 7 és 9 óra között van, de ez mindenkinél különböző. A legjobb módja, hogy kitaláld, mennyi alvásra van szükséged, ha hallgatsz a testedre. Akár beleesik ez az ajánlott mennyiségbe, akár nem, ha kipihentnek érzed magad, akkor valószínűleg eleget alszol, de ha folyamatosan fáradt vagy, akkor biztosan nem! Találd ki, hogy számodra mennyi az alvással töltött órák ideális száma, és ne térj el tőle.

 

Tedd hívogatóvá a hálószobád

Legyen a hálószobád a szentéjed – egy hely csak az alvásnak és a szexnek. A gondjaidat hagyd egy másik szobában, és kapcsolj ki, amikor aludni készülsz. Úgy fogsz tudni jól aludni, ha rendet raksz a környezetedben. Tartsd tisztán a hálószobád, legyen tiszta a padló, és találj helyet az otthonod másik részében minden másnak, ami nem tartozik a hálóba. Tüntesd el a tableteket, a telefonokat, a laptopokat és a tévéket – csak lefekvés előtt ülj a képernyő előtt, így megakadályozod, hogy „felébredjen” az agyad, amikor az alvásnak jött el az ideje. Inkább olvass könyvet vagy újságot. Válassz lágy fényeket, amitől a szobának meleg ragyogása lesz, és próbáld ki az illatosított gyertyákat vagy olajokat, hogy még pihentetőbb és kellemesebb legyen az atmoszféra. A levendula, a kamilla, a jázmin és a vanília mind elősegíti a pihentető alvást.

 

Tanuld meg kitisztítani az elméd

Az alváshiány egyik leggyakoribb oka a túlterhelt elme, ezt szinte mindnyájan tapasztaltuk már. Fontos megtanulni félretenni a gondjaikat, mielőtt lefekszünk. Lehet, hogy segít felszabadítani az elméd, ha leírod, hogyan érzel – vezethetnél naplót, vagy készíthetnél feladatlistát a következő napra. Talán az is segít megnyugodni, ha beszélsz egy baráttal vagy családtaggal; a cél az, hogy annyira stresszmentes legyél, amennyire csak lehet, mielőtt lehajtod a fejed a párnára.

 

Alakíts ki esti rituálékat

Ha lefekvéskor feszült vagy, és nem állsz készen a pihentető alvásra, próbálj meg követni valamilyen rituálét. Ha kitartasz mellette, akkor ez a lefekvési rutin segíteni fog tudatni a testeddel, hogy ideje aludni, így az megfelelően felkészülhet. Például vegyél egy fürdőt, utána igyál valami meleget, és olvass néhány oldalt egy könyvből. Ha lehetséges, válassz olyan gyógynövényes italt, amelyben van levendula, kamilla, vanília, komló vagy macskagyökér. Ha ez nem működik, akkor kipróbálhatsz valami erősebbet, például a macskagyökér-tablettát, amelyet sok helyen lehet kapni, vagy egy ellazító párnapermetet. Végül ezek a lefekvés előtti tevékenységek kiváltó okként működnek majd, és arra késztetik a tested és az elméd, hogy kapcsoljon ki és aludjon el.

Legyenek reális elvárásaid

Sokan ébredünk fel éjjel azon aggódva, hogy nem lesz meg a hatékony működésünkhöz ajánlott 8 óra alvás. Viszont ebben a helyzetben az „aggódás” résznek van a legnegatívabb hatása. Tanulmányok kimutatták, hogy a legtöbb ember 6 vagy 7 óra alvással is remekül elboldogul, illetve, hogy ha kimaradt az alvás, akkor csak a kihagyott alvásidő egyharmadát kell bepótolni ahhoz, hogy minden helyreálljon. Például, ha a hét során egy este másfél órával később feküdtél le, akkor egy 30 perces lustálkodás a hétvégén helyrehozza ezt. Ha változtunk az időt érintő felfogásunkon a szükséges alvás mennyiségével kapcsolatban, attól biztosabb talajt érezhetünk a lábunk alatt, ez pedig segít könnyebben elaludni, és az alvás minőségén is javít.

 

Ajánlott könyv:

ANNA BARNES: NYUGALOM