A kicsattanó egészség és a fizikai jóllét javulása egyike azoknak az előnyöknek, melyekről a leggyakrabban beszámolnak a Sedona-módszert gyakorlók. 

A fizikai betegségeket kísérő legtöbb – ha nem minden – szenvedés a testünk által tapasztalt dolgokra adott érzelmi reakciónkból ered. Például volt-e valaha, hogy egy fizikai fájdalom egyik alkalommal semmiféle érzelmi reakciót nem okozott, ugyanolyan körülmények között egy másik alkalommal azonban ugyanolyan mértékű fájdalom extrém szorongást váltott ki benned? A legtöbbünkhöz hasonlóan valószínűleg igent válaszoltál. Miért is van ez? A betegségre való angol kifejezésünk (disease) tartalmazza a kulcsot: könnyedség nélkül. 

Sajnos nagyon gyakran nem érezzük könnyedén magunkat a testünkben. Gyakran ítéletet alkotunk egy bizonyos fizikai tünetünkről. Talán másoktól még olyasmit is hallottunk, hogy ezt a tünetet valamiképp mi okoztuk, és személyes alkotásként interpretáljuk ezt a problémát. Esetleg abban a hitben vagyunk, hogy ez által büntetnek valamilyen „rossz” tettünkért. Ilyen módon szükségtelen szenvedést okozunk saját magunknak a testünk állapota miatt. 

Van egy keserédes vicc a tudatosságra törekvők körében, ami vet némi fényt az említett hiedelmekre. „Meghalni valahogy olyan nemes… de isten mentsen attól, hogy beteg legyél.” A betegség azt jelzi, hogy valamilyen módon elbuktál. Én nem erre a filozófiára szavazok. 

Még a szentek, bölcsek vagy érzelmileg egészséges emberek teste is megbetegszik, és meghal. Akkor miért okozunk saját magunknak ennyi plusz problémát ezért? Ha beteg vagy, ne tetézd azzal, hogy még el is ítéled magad az állapotod miatt. Abban igazad van, hogy az elme-test kapcsolat miatt minél egészségesebb vagy érzelmi szinten, annál kisebb az esély, hogy megbetegedj. Azonban nincs garancia arra, hogy az érzelmi jóllét javítja a fizikai egészségedet is. 

 

Minden esetben lehetséges elengedni érzelmi reakcióinkat a makacsul ragaszkodó fájdalmainkra vagy egyéb tüneteinkre, ezáltal enyhítve szenvedésünket. 

 

Öt lépés a betegségekkel és a rossz közérzettel való megbirkózásra
Ez az ötlépéses folyamat hasznos a betegségekkel, sérülésekkel, külső megjelenéssel és fogyással kapcsolatos elengedésekhez, hogy néhányat említsünk. Valójában ezek a lépések bármi olyan dologra hatékonyak lehetnek, amit problémának tekintünk. Ezek a lépések nagyon könnyedén és hatékonyan alkalmazhatók bármilyen olyan pszichológiai állapotra, melyekhez lehet, hogy szakorvosi segítségben is részesülsz (például depresszió, pánikbetegség, bipoláris zavar stb.) Ezek a technikák befogadók, és arra szolgálnak, hogy segítsenek neked szeretni és elfogadni önmagad mint test/elme/szellem egységét, függetlenül attól, hogy milyen „zavarod” van. 

 

1. Légy nyitott a gyógyulás lehetőségére! 

Mint már említettem, a Sedona-módszer nem ígér semmiféle gyógyírt a fizikai problémákra. Ettől függetlenül amennyire csak tudsz, légy nyitott annak lehetőségére, hogy gondolataid és érzelmeid megváltoztatása fizikai szinten is pozitív változást hozhat. Ehhez hasonló eredményeket elég részletesen dokumentáltunk már. Máshogy szólva:  a tested megváltoztatásához változtasd meg az elméd. 

Mielőtt bárkivel dolgozom bármilyen fizikai problémán a tanfolyamaink során, az első mindig az, hogy kiderítem, nyitottak-e erre a lehetőségre, vagy kétségeik vannak. 

Tedd most te is ugyanezt. Állj meg egy pillanatra, és ellenőrizd, hogy nyitott vagy-e arra az elképzelésre, hogy érzelmeid elengedése a fizikai egészséged javulását okozhatja. Ha igen, az nagyszerű! Egyszerűen folytasd az olvasást. Ha nem vagy nyitott – akár csak egy fikarcnyi kétséged is van felőle –, nézz rá, hogy melyik akarás érzékeléséből ered ez a kétely (jóváhagyás, kontroll vagy biztonság). Ezután csak simán engedd el. 

Ha hiszed, ha nem, ez a lépés óriási hatással lehet az elengedési folyamatodra, mivel átvágja ellenállásod kötelét, mint forró kés a vajat. Láttam embereket elengedni régóta tartó problémáikat pusztán azáltal, hogy elfogadták ennek lehetőségét. 

 

 

2. Szeresd magad úgy, ahogy vagy! 

Ha úgy érzed, hogy megnehezíted a saját dolgod a fizikai problémád miatt, végezz el egy rövid gyakorlatot. Először is, észleld az elutasítást, és egyszerűen csak kérdezd meg magadtól: El tudnám engedni önmagam elutasítását?
Utána engedd el ezt az elutasítást, amennyire csak tudod. Folytasd ezt, amíg el nem engedted teljesen. Eztán lépj eggyel tovább, és fogadd el magad minden indok nélkül. 

Ha azon kapod magad, hogy elutasítod egy fájó vagy problémás testrészed, tedd fel a kérdést: El tudnám engedni, hogy elutasítom a ______ (testrész, ami okozza a problémát)? Utána fürdesd meg az adott testrészt annyi szeretetben, amennyiben csak képes vagy. Biztosíthatlak, hogy ez az egyszerű technika csodákra képes. 

Minél inkább el tudod engedni elutasításod önmagad és a saját tested iránt, annál jobban rászoksz majd, hogy elfogadd magad mindenféle indok nélkül, és annál élettel telibbnek és boldogabbnak fogod érezni magad. Ezek a dolgok egyértelműen támogatni fognak bármiféle gyógyulásban. 

 

3. A miértektől a bölcsességig 

Sokszor azért áll fenn hosszabb ideig egy fizikai probléma, mert elveszünk annak keresésében, hogy miért is van ez nekünk.

 

Az egyetlen valódi indok, amiért a miértekre keressük a választ bármilyen problémával kapcsolatban az, hogy tervezzük azt újra átélni a jövőben.

 

A jövő lehet holnap, jövő héten vagy öt perc múlva.
Kevesebbet szenvedünk, ha elengedjük annak előre tervezését, hogy rosszul érezzük magunkat. Semmiképp nem azt mondom, hogy hanyagold el rossz egészségi állapotod. Ha olyan problémád van, amihez szakszerű segítségre van szükséged, cselekedj azonnal.

Engedd meg magadnak, hogy túllépj az állapotoddal kapcsolatos megszállottságodon a következő kérdés segítségével: Inkább szeretnéd megérteni, miért vagy beteg, vagy inkább csak szeretnél jobban lenni? 

Két és fél év alatt, mióta elkezdtem használni a Sedona-módszert, az egészséghez és egészségügyhöz való hozzáállásom teljesen megváltozott. Allergiáim voltak, és sokszor fájt a hátam és a nyakam. Ezek mindegyike jelentősen javult a mindennapos elengedés használata következtében. Mostanában ritkán vagyok akárcsak megfázva is annak ellenére, hogy folyamatosan vírusoknak vagyok kitéve. Egészségünk tényleg a tudatunk tükörképe. Az elengedés folyamatában elfelejtek mindent, amit tanultam, és visszatérek a belső lényegéhez annak, amiről valójában az egészség szól – nevezetesen visszatérek valódi természetünkhöz.”Clara Hsu, Santa Monica, CA 

Ha inkább csak jobban lennél, akkor engedd el, hogy ki akarod találni az okokat. Hagyd a profikra. 

Néhány ember fél az orvosoktól, mások ellenállnak, hogy bármilyen formában segítséget kérjenek. Mindkettő akadályozhatja, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljünk. 

Ha te egy vagy azok közül, akik félnek az orvosoktól vagy talán az egészségügyi eljárásoktól, egyszerűen elengedést végezhetsz erre a félelemre a következő kérdéssel: Hogyan érzek az orvosokkal, kórházakkal és egészségügyi eljárásokkal kapcsolatban? Engedd meg magadnak, hogy üdvözöld, akármilyen gondolat, érzés vagy kép bukkan fel az elmédben válaszul erre a kérdésre.

Ezután kérdezd meg magadtól: Ez a jóváhagyás, kontroll, biztonság vagy túlélés akarásából ered? Akármelyik akarásból ered: El tudnám engedni?

Menj végig ezeken a kérdéseken újra és újra, amíg csak szabadabban nem gondolsz az orvosokra, kórházakra, egészségügyi eljárásokra és a gondoskodásra vagy támogatásra általánosságban. Ez önmagában is elősegítheti a gyógyulásod, valamint a tisztább kommunikációt közted és az orvosod között, és mindenkivel, aki törődik veled. 

 

4. A diagnózison túl 

Egy másik terület, ahol az emberek gyakran elakadnak egy testi problémán való munkálkodás közben, az maga a diagnózis. Amint meghallunk egy szakértőtől egy bizonyos diagnózist, legyen az rák, szívbetegség vagy szorongási zavar (hogy csak párat említsünk), ezek a diagnózisok önbeteljesítő jóslatokká válhatnak. Végül is a szakembereknek, szakértőknek azért fizetünk, hogy elmondják a legjobb ötletüket arról, mi is van velünk, és mit lehet ezzel tenni, úgyhogy logikus, ha ezt elfogadjuk és együttműködünk velük, nem? 

Arra biztatlak, hogy kövesd az orvosod tanácsait, ezzel párhuzamosan azonban maradj nyitott annak lehetőségére, hogy az állapotod annál is jobbá válhat, mint amit az adott szakember vázolt fel. Sajnos sokunknak válik egy-egy diagnózis a rögeszméjévé. Ezután a visszatérő tünetekre vonatkozó elvárásainkat mantraként használjuk egy új, félelemalapú meditációhoz. 

Egy nagyszerű mód arra, hogy megkönnyítsd a jövőbeli problémákra és szenvedésre vonatkozó elvárásaid elengedését, ha úgy tekintesz rájuk, mint emlékekre.

 

 

Először is, kérdezd meg: Meg tudnám engedni magamnak, hogy visszaemlékezzek arra, amikor azt hittem, hogy ______-m (ide helyettesítsd be a diagnózisod) van? 

Ez a kérdés megváltoztathatja a tudatállapotod, és nevetésre késztethet. Lehet, hogy elkezdesz belül bizseregni. Vagy egyszerűen csak megnyithatja annak lehetőségét a tudatosságodban, hogy „Igen, még ez is csupán csak egy emlék”. 

Ezután kérdezd: Meg szeretném ezt a múltbeli dolgot változtatni?
Ha a válasz igen, folytasd ezzel: El tudnám engedni, hogy meg akarjam ezt a múltbeli dolgot változtatni? És engedd el, amennyire csak tudod.
Akkor is lépj tovább a következő kérdésre, ha a válaszod nem volt. 

Ennek a sorozatnak a befejező kérdése: El tudnám engedni, hogy el akarom hinni, hogy ______-m (ide helyettesítsd be a diagnózisod) van? 

Ezután engedd el a hiedelmeidet a legjobb tudásod szerint. 

Vedd számba ismét a dolgaidat érzelmi oldalról. Ha még mindig kapaszkodsz valamennyire a probléma emlékébe a MOSTban, ismételd meg a kérdéseket elölről, amíg teljesen el nem tudod engedni a kapaszkodásod. 

Ahogy egyre többet használod ezt a nézőpontot, egyre könnyebbnek fogod találni annak elengedését is, amit valaha megváltoztathatatlan testi vagy érzelmi problémának véltél. 

 

5. Testi tüneteid és fájdalmaid elengedése 

Miután megtetted az első négy lépést a szenvedéseid enyhítésére (megnyíltál a probléma megváltoztatásának lehetőségére, elfogadod magad elutasítás helyett, elengedted, hogy ki akarod találni a miértet, elengedted, hogy higgy a betegségedben vagy rosszullétedben), talán nincs is semmi más hátra. Arra az esetre, ha mégis lenne, illetve hogy kezelni tudj mindenféle testi problémát, ami felmerülhet a jövőben, nézzünk meg két könnyű módszert, melyek segítségével közvetlenül a tünetekkel tudunk dolgozni. 

Az egyik hatékony mód arra, hogy közvetlen testi tüneteken tudjunk dolgozni az, ha a Sedona-módszer alapkérdéseit használjuk. Először figyeld meg, hogy érzel ezzel a bizonyos problémával kapcsolatban. Azután figyeld meg, hogy ez a jóváhagyás, kontroll vagy biztonság akarásából ered-e? Végül engedd meg magadnak, hogy ezt elengedd. Nagyon gyakran egy bizonyos problémával kapcsolatos érzésünk az, ami azt a helyén tartja. Ahogy már említettem, ugyancsak a tünetekkel (a test állapotával) kapcsolatos érzelmeink okoznak szenvedést. Így még ha a tünet vagy testi fájdalom megmarad egy elengedés után, akkor is sokkal jobban fogod érezni magad lelkileg. 

Egy másik erőteljes módszer a testi tünetek elengedésére az, ha felváltva érzékeled teljes mértékben a fájdalmat vagy tünetet, aztán érzékeled a körülötte levő és azt átható üres teret, ahol nincs jelen ez a tünet. Láttam embereket elengedni legintenzívebb és legmakacsabb tüneteiket is csupán ezen egyszerű módszer segítségével. Az egyik hétnapos elvonuláson egy férfi, aki két évig morfiumon élt, hogy elviselje a súlyos hátfájását, nem több mint öt vagy hat perc alatt teljesen elengedte azt, csupán ezen technika segítségével. 

 

Ha hajlandó vagy egy fájdalmat annyira átélni, amennyire az valójában jelen van, hatalmas megkönnyebbülést hozhat. 

 

Részben amiatt tűnik úgy, hogy tüneteink és fájdalmaink fennmaradnak vagy fokozódnak, mert ellenállunk nekik. Érzelmeink és érzéseink üdvözlése mindig erőteljes első lépés. Mindezt tovább fokozhatjuk azzal, ha éberek leszünk a mögöttük lévő nyugalomra és létezésre, ami megenged minden pozitív és negatív tapasztalatot. Azáltal, hogy elismerjük ezt a mögöttes teret, eloszlatjuk a tudatunk felszínén megjelenő összes érzelmet és tünetet. Ahogy ezt az elismerést megléped, azon kapod magad, hogy a fájdalom és a többi tünet erőfeszítésmentesen egyszerűen csak feloldódik. 

Forrás: A Sedona-módszer

 

Ajánlott könyvek:

A SEDONA-
MÓDSZER

A siker alapelvei könyv

ÉLET SZORONGÁS
ÉS PÁNIK NÉLKÜL

Élet Szorongás és pánik nélkül

ENGEDD EL
ÖNMAGAD