A megbánás elengedhetetlen része az életnek. Mind követünk el hibákat. Mind hozunk rossz döntéseket. Mindnyájan megtapasztalunk olyan jelentős veszteségeket, amelyekről azt hisszük, hogy elkerülhetők lettek volna. 

A megbánás nem fölösleges dolog. Célja van. Tanulságot hordoz magában, és segít elkerülni, hogy megismételjük ugyanazokat a hibákat, és meghozzuk ugyanazokat a rossz döntéseket. Ha azonban hagyjuk, hogy felgyűljön bennünk, érzelmi gáttá alakulhat, mert újra meg újra átéljük múltbeli baklövéseinket és döntéseinket. Ilyenkor egy hamis narratíva alakul ki a fejünkben, ami arról próbál meggyőzni, hogy képtelenek vagyunk döntéseket hozni, ezért nem érdemeljük meg azokat a dolgokat, amikre vágyunk. 

És ennél a pontnál úgy érezzük, megrekedtünk. Csalódunk. Kétségbeesünk. Stresszelünk. Ami még rosszabb, úgy érezzük, hogy az egész a mi hibánk, és képtelenek vagyunk pozitív változások előidézésére. Tehetetlennek érezzük magunkat. 

Az elengedés pozitív oldala, hogy megszabadulhatunk ezektől az érzésektől, visszaszerezhetjük a cselekvőképességünket, és végre fölösleges bűntudat és önvád nélkül követhetjük vágyainkat. Azzal az elvárással tekinthetünk a jövőbe, hogy jó dolgok fognak történni velünk, és ami még fontosabb, mi befolyásoljuk az eredményeket. 

Az önvádhoz kapcsolódó csalódottságunk, frusztrációnk, szorongásunk és érzéseink elengedését természetesen könnyebb mondani, mint megtenni. Ezek az érzések mély hatást gyakorolnak az életünk következő öt területére: 

  1. A kapcsolatainkra (családtagokkal, barátokkal, házastárssal).
  2. A fizikai és mentális egészségi állapotunkra. 
  3. Személyes (tanulással, érzelmekkel és spiritualitással kapcsolatos) fejlődésünkre. 
  4. A karrierünkre vagy üzleti vállalkozásainkra. 
  5. Anyagi jellegű aggodalmainkra.

Az elengedés művészetében Damon Zahariades segít felépítened a nem ragaszkodás hozzáállásának alapjait. Ez az új gondolkodásmód pozitívan befolyásolja majd az összes említett életterületet. Meg fogod tanulni, hogyan lehetsz biztos abban, mikor kell elengedned valamit, miért kell azonnal megtenned, és megtapasztalhatod majd az elengedéssel járó jutalmakat. 

Az elengedés művészete olyan, mint egy komplett tanfolyam. Részben oktatóanyag, részben személyes workshop, amely lépésről lépésre végigvezet téged a teljes folyamaton, hogy érzelmileg szabaddá válj, és elsajátítsd a nem ragaszkodás mentalitását. 

Sok könyv úgy foglalkozik ezzel a témával, hogy mélyen beleássa magát a pszichológiába. Ez is jó módszer, és biztos vagyok benne, hogy bizonyos típusú olvasók számára nagyon hasznos is. Ez a kötet azonban másképp közelíti meg a témát. Gyakorlati szemszögből dolgozzuk fel a kérdéseket, ami biztosítja, hogy minden lépés könnyen érthető és azonnal megvalósítható legyen. 

Mivel nagyon sok kérdéskört kell érintenünk, nem árt, ha először átnézzük a témákat. Ennek érdekében először gyorsan átvesszük, mi mindennel találkozol majd Az elengedés művészetében: 

 

 

Miről is szól az elengedés?

Amikor megváltoznak bizonyos életkörülményeink, azt nehezen dolgozzuk fel. Érzelmileg képtelenek vagyunk elfogadni az új helyzetet. 

Tegyük fel például, hogy olyasmit tettél a munkahelyeden, ami miatt elveszítetted az állásodat. Ha a munka az identitásod része, nehéz lehet elfogadnod, hogy kirúgtak. Érthető, ha dühös és csalódott vagy. Amennyiben megbántad, amit tettél, valószínűleg szemrehányást teszel magadnak miatta. 

Vagy képzeld el azt, hogy a házastársaddal a válás mellett döntötök. Ha fontos volt számodra a házasságod, nehéz lehet feldolgozni a széthullását. Valószínűleg ebben az esetben felszínre kerül a harag, a csalódás és a megbánás. Amíg ezek munkálnak benned, nehezen szoksz hozzá az új helyzethez. 

Ideális esetben képesek vagyunk szembenézni a negatív érzésekkel, egészséges módon dolgozzuk fel őket, s végül tovább is lépünk. Például szerzünk magunknak egy új állást. Vagy találkozunk másvalakivel, aki fontos lesz számunkra. 

Az esetek többségében azonban érzelmileg nem tudunk elszakadni a múltbeli körülményektől. Nem akarunk továbblépni, mert úgy érezzük, képesek vagyunk olyan változások elérésére, amelyek révén visszaszerezhetjük, amit elveszítettünk. Ez a gyász alkudozási szakasza. Természetes folyamat, de gátolja azt a képességünket, hogy továbblépjünk. Azt a csalóka érzést kelti bennünk, hogy mi irányítjuk az eseményeket. 

 

Az elengedés az új körülményeink elfogadásával kezdődik. Ahelyett, hogy kétségbeesetten kapaszkodnánk a múltba, magunkhoz öleljük a valóságot. Elhatározzuk, hogy nem rágódunk többé a múlton. Elszakadunk azoktól a körülményektől, amelyekre csak minimális a ráhatásunk. 

 

Például elfogadjuk, hogy a saját tetteink következtében elveszítettük az állásunkat. Feldolgozzuk a tényt, hogy véget ért a házasságunk. És ami még fontosabb, beismerjük, hogy képtelenek vagyunk változtatni ezeken az eseményeken. Kilépünk a gyász alkudozási szakaszából, amikor sötétnek látjuk ezeket az eseményeket, és továbblépünk az elfogadás szakaszába, ahol végre feloldódhat a megbánás és a csalódás miatt érzett fájdalmunk. 

Mielőtt komolyabb lépéseket tennénk a minket nyomasztó negatív érzelmek, fájdalmas emlékek, csalódások és megbánások feldolgozása érdekében, le kell fektetnünk az alapokat. 

Megbeszéljük, mit is jelent tulajdonképpen az elengedés. Azt is megvizsgáljuk, milyen jelek utalnak arra, hogy ragaszkodunk valamihez, ami károsítja érzelmi egészségünket. Közelebbről is megnézzük, milyen előnyei vannak, ha elengedjük megbánásainkat, haragunkat és fájdalmunkat, hogy önmagunk iránti együttérzésre és empátiára cseréljük le. Azt is átgondoljuk, melyek a legáltalánosabb dolgok, amikhez az emberek hajlamosak ragaszkodni az ezzel járó érzelmi veszteségek ellenére. 

Végül pedig megnézzük, hogyan szokott ellenállni az elménk annak, hogy elengedjen dolgokat. 

 

 

Miért esik nehezünkre az elengedés?

Az elengedés nem könnyű. A többségünk sajnos éveken át küzd azzal a kondicionálással, ami „megtanított” minket ragaszkodni bizonyos dolgokhoz. 

A könyv második részében ennek a kondicionálásnak a legfontosabb elemeit fogjuk tüzetesen megvizsgálni. Felfedjük őket, hogy tökéletesen megérthessük, miért olyan nehéz elengedni dolgokat a múltból és a jelenből. 

Annak megértése, hogy miért olyan nehéz elengedni dolgokat, elengedhetetlen lépés az elménk újrakondicionálásában. Döntő eleme annak a folyamatnak, amely révén lassan átadhatjuk magunkat a nem ragaszkodás gondolkodásmódjának. 

Számtalan oka van annak, miért állunk ellen az érzelmi stresszt okozó gondolataink, érzelmeink és emlékeink elengedésének. Ebben a rövid fejezetben azokat az okokat fogjuk körbejárni, melyek a leginkább hatással vannak ránk. Néhányat azonnal fel fogsz ismerni. 

Az is lehet, hogy épp ezek miatt küzdesz jelenleg is egy problémával vagy valamilyen fájdalom elengedésével. Néhány ok ismeretlen lehet a számodra, sőt még akár furcsának is találhatod őket. Ám lehet, hogy miután több mindent megtudtál róluk, rájössz, hogy ezek is hozzájárulnak a küzdelmeidhez. 

Amint belátjuk, miért áll ellen az elménk az elengedésnek, nekifoghatunk annak a kemény (de végül kifizetődő) munkának, hogy megtörjük ellenállásunkat. És ez az a pont, amikor valóban elkezdhetünk hátat fordítani a múlttal kapcsolatos fixációinknak, beleértve az összes fájdalmat, stressz és gyötrelmet. 

 

21 stratégia az elengedéshez és a továbblépéshez 

A könyvben felsorolt technikák segítenek kiértékelni a fájdalmas emlékeket, feloldják a bennünk lévő haragot, megbánást, csalódást, ítélkezést és személyes sérelmeket, amelyek visszatartanak minket a továbblépéstől. 

Ez az egész nem csak az önértékelésről szól. Sokkal többre vállalkozunk. Az a végső célunk, hogy megváltoztassuk sokéves kondicionálásunkat, amely miatt fölöslegesen ragaszkodunk mérgező kapcsolatokhoz, megbánt döntésekhez, szomorú veszteségekhez és a be nem teljesült elvárások miatti keserűséghez. 

A bemutatott stratégiák segítenek felülírni a megbánás, a szégyen és az önvád mentális mintáit. Segítségükkel fokozatosan önmagunk iránti együttérzésre cseréljük a bűntudatot, a szégyent és az általános elégedetlenséget. Ezek a technikák arra késztetnek, hogy újfajta gondolkodásmódot fejlesszünk ki magunkban, és együttérzést, türelmet, megbocsátást tanúsítsunk önmagunk iránt. 

Összeszedjük végre a bátorságunkat, hogy elengedjük azokat a dolgokat, amelyek miatt nyomorultnak és rosszkedvűnek érezzük magunkat. Amint képesek leszünk erre, végre továbbléphetünk, és olyan életet teremthetünk magunkat, amilyet megérdemlünk. 

Te is készen állsz arra, hogy elkötelezd magad a valódi mentális és érzelmi szabadság mellett, és hajlandó vagy elengedni a megbánást, a neheztelést, a haragot és a bűntudatot?

Forrás: Az elengedés művészete

 

Ajánlott könyvek:

AZ ELENGEDÉS MŰVÉSZETE

A siker alapelvei könyv

ENGEDD EL VÉGRE!

A SEDONA-MÓDSZER