Érezted már magad teljesen kimerültnek és fáradtnak egy bizonyos személy jelenlétében, minden különösebb ok nélkül?

Az energiavámpír egy olyan személy, aki az érzelmi és fizikai energiáidon élősködik.

Az ilyen emberekből általában hiányzik az empátia, az érzékenység és az érzelmi érettség. A bennük lévő fájdalom és bizonytalanság miatt az energiavámpírok függői mások életerejének, és vadásznak rá annak reményében, hogy meggyógyíthatják vele saját belső szenvedésüket.

Bárki lehet energiavámpír: egy barát, egy családtag, egy kolléga, egy ismerős, a gyereked, a fiad vagy a lányod, de akár a párod is. Ha nagyon empatikus és gondoskodó vagy, az is lehetséges, hogy egyenesen vonzod az energiavámpírokat az életedbe. Sajnos, ha túlságosan megértő vagy, és nem tudsz határokat szabni, nagyon valószínű, hogy most is energiavámpírokkal vagy körülvéve.

Az energiavámpírok azért vonzódnak hozzád, mert tudat alatt vágynak a mélyen lakozó gondjaik megoldására – és téged hisznek a probléma kulcsának.

Az energiavámpírok hat típusa

Habár könnyű haragudni az energiavámpírokra, nem szabad elfelejteni, hogy ők még nem fejlesztették ki annak módját, hogyan kezeljék a problémáikat. Az energiavámpírok azért vadásznak másokra, mert fájdalommal élnek. Azonban fontos észben tartani, hogy te nem vagy felelős azért, hogy megoldd a problémáikat. Nekik kell megküzdeniük velük.

Gyakran előfordul, hogy egy energiavámpír annyira lefáraszt minket, hogy saját magunkról sem tudunk gondoskodni. Egy energiavámpírral való folytonos interakció eredményképpen érezhetjük magunkat fáradtnak, depressziósnak, idegesnek, ingerlékenynek vagy dühösnek.

Létfontosságú megtanulni, hogyan húzzuk meg a vonalat, és hogyan alakítsunk ki határokat ezen emberek körül. Anélkül azonban, hogy megtanulnánk, hogyan azonosítsuk a különböző fajtájú energiavámpírokat, nehéz lesz gyakorolnunk az öngondoskodást és a magabiztosságot.

Íme, az energiavámpírok hat fő típusa:

1. Az áldozat- vagy mártírvámpír

Az áldozat- vagy mártírvámpír a bűntudatodra vadászik. Azt gondolja, hogy ő a világ áldozata, és elsősorban más emberek miatt szenved. Ahelyett hogy felelősséget vállalna az életéért, az áldozat-/mártírvámpír folyamatosan másokat hibáztat, manipulál és zsarol érzelmileg. Ez a diszfunkcionális viselkedés a nagyon alacsony önbizalmából fakad. Ha nem kap állandóan megerősítést a szeretetről, a háláról vagy az egyetértésről, akkor az áldozat-/mártírvámpír értéktelennek és elfogadhatatlannak érzi magát, amit azzal próbál megoldani, hogy másban (benned) kelt bűntudatot, és elszívja az együttérzésed, empátiád.

Hogyan vigyázz az energiádra: Amikor egy áldozat-/mártírvámpír közelében vagy, figyelj az önsajnálat jeleire. Ilyen lehet például, ha az illető többször is másokat hibáztat a szenvedéséért, esetleg ecseteli, hogy mennyire borzasztó napja volt. Ne törődj az önsajnálattal! Korlátozd a vele történő az interakciót, amennyire csak lehet.

2. A nárcisztikus vámpír

A nárcisztikus energiavámpír nem mutat semmiféle empátiát vagy érdeklődést más emberek iránt. A nárcisztikus vámpírok azt a tudatalatti filozófiát hordozzák, hogy „először én, aztán te”. Ezért a nárcisztikus vámpírok folyamatosan arra számítanak majd, hogy magad elé helyezed őket, eteted az egójukat, és megcsinálod, amit mondanak. A nárcisztikus vámpírok emellett hamis bájjal fognak manipulálni, de gyorsan meg tudnak változni, és hátba is szúrnak. Ha van egy nárcisztikus vámpír az életedben, akkor azt érezheted, hogy teljesen megsemmisülsz a rivaldafényében.

Hogyan vigyázz az energiádra:Ha nem tudod ezt az embert rögtön kizárni az életedből, akkor korlátozd a vele eltöltött időt. Megmutathatod a nárcisztikus vámpírnak azt is, hogy a kéréseid hogyan elégítik ki az ő érdekeiket, főleg ha munkakapcsolatban álltok egymással.

3. A hatalmaskodó vámpír

A hatalmaskodó vámpírok imádják felsőbbrendűnek érezni magukat, szeretnek alfák lenni, akár férfiak, akár nők. Mélyen legbelül attól félnek, hogy gyengének látszanak, vagy hibásan cselekszenek (és ezért megsérülnek), ezt pedig azzal kompenzálják, hogy zavarba hoznak téged. A hatalmaskodó vámpírok nagyszájú emberek, akiknek szilárd véleményük van, és fekete-fehérben látják a világot. Gyakran rasszisták, szexisták vagy bigottak.

Hogyan vigyázz az energiádra:Fogadd el, ha nem értetek egyet. Legyél határozott, amikor szükséges, és korlátozd a velük eltöltött időt. Vedd észre, hogy azért próbálnak megijeszteni, mert mélyen legbelül attól félnek, hogy valaki rajtuk fog uralkodni, és így megsérülhetnek.

4. A melodramatikus vámpír

A melodramatikus energiavámpír a problémák gyártásából él. Gyakran azért van szüksége dráma előidézésére, mert sötét és mély üresség uralkodik az életében. A melodramatikus vámpírok imádják keresni a krízist, mert ez okot ad arra, hogy áldozatnak (ezáltal pedig különlegesnek és szeretnivalónak) higgyék magukat, amivel túlértékelik a saját fontosságukat, és elkerülik az élet valós problémáit. A melodramatikus vámpírok azért is imádnak drámát csinálni, mert a negatív érzések, melyekkel táplálkoznak (mint például a harag), függőséget okoznak.

Hogyan vigyázz az energiádra: Senki pártját ne fogd, és ne vegyél részt a melodramatikus vámpír kavarásaiban. Figyelj a viselkedési mintáira, és azokra a dolgokra, amelyek hatására részese akarsz lenni a drámának. Tarts távolságot, és zárd ki őt az életedből, ha lehetséges.

5. Az ítélkező vámpír

Hihetetlenül csekély önértékelésük miatt az ítélkező vámpírok imádnak másokat bántani. Az, ahogyan másokkal bánnak, tökéletesen megmutatja azt is, hogyan bánnak magukkal. Az ítélkező vámpírok élvezettel vadásznak a benned lévő bizonytalanságra, és azzal növelik az egójukat, hogy megaláznak téged, hogy szánalmasnak vagy jelentéktelennek érezd magad.

Hogyan vigyázz az energiádra:Emlékezz rá, hogy az igazi önértékelésnek belülről kell jönnie. Utasítsd el azt, amit az ítélkező vámpír mond rólad. Légy tisztában a belső fájdalmukkal és azzal a szükségletükkel, hogy pozitívan kell érezzenek magukkal kapcsolatban. Ha védekezni kezdesz, akkor veszítesz. Legyél kiegyensúlyozott, és próbálj meg kedves lenni velük (ez teljesen kizökkenti majd őket). Csökkentsd a velük töltött időt, vagy zárd ki őket teljesen az életedből, ha lehetséges.

6. Az ártatlan vámpír

Az energiavámpírok nem mindig rosszindulatúak, lásd az ártatlan vámpírokat. Néha csak tehetetlen emberek, akiknek tényleg segítségre van szükségük, mint például a gyerekek, vagy olyan jóbarátok, akik túl sokszor támaszkodnak rád. Jó, hogy segítesz azokon, akikkel törődsz, de az is fontos, hogy bátorítsd őket az önállóságra. Ha állandóan a szikla szerepét játszod, és támogatást nyújtasz, az végül felemészti az energiáidat, és így kevés erőd marad önmagad támogatására.

Hogyan vigyázz az energiádra:Azokon segíteni, akiknek szükségük van rá, a megértés és a szeretet jele, de eszedbe kell jusson önmagadat is szeretni. Finoman emlékeztesd az ártatlan vámpírt arra, hogy önmagadra is kell egy kis idő. Bátorítsd, hogy fejlesszen erőt, bátorságot és ellenálló képességet, hogy ne folyton neked kelljen róla gondoskodni.

Az érzelmi szabadság megteremtése egy alapvető készség. Nélküle könnyen leránthatnak minket a fojtogató gondolatok, félelmek, szerepek és kötelességek, amelyek elveszik az életerőnket. Milyen típusú energiavámpírok vannak jelen leginkább az életedben? És mit teszel ellenük?

Forrás: Lonerwolf.com

Ajánlott könyv: