A cél meghatározásával kiválasztasz egy törekvést, amire az irányított figyelmedet összpontosítanod kell. Felejtsd el a régi mondást, hogy „Ne tegyél fel mindent egy lapra”. Igenis, tedd ezt, majd koncentráld a figyelmedet arra, hogy azzal a lappal nyerd is meg a játszmát.

Az irányított figyelem azt jelenti, hogy az elme minden képességét koordinálod egy adott cél elérésének érdekében. Ez egyszerre a siker többi alapelvének folyománya és fontos mozgatórugója.

 

Irányított figyelem a gyakorlatban

A kémiai tanulmányainkból tudjuk, hogy az egyes elemek kombinációjából új anyagok születnek, amelyek teljesen különböznek az őket alkotó komponensektől. A víz egy kézenfekvő példa: mind az oxigén, mind a hidrogén gáz halmazállapotú, de amikor egy oxigénatom összekapcsolódik két hidrogénatommal, akkor folyadékot alkotnak – és milyen hasznos folyadékot! Tiszta állapotban a nátrium és a klór illékony és veszélyes, de amikor párosával összekapcsolódnak, egyszerű konyhasóvá válnak.

Ugyanez igaz a gondolatokra is. Egy adott természetű elképzelés össze tud kapcsolódni egy másik fajtával, és az irányított figyelem az, amivel hatást tudsz gyakorolni erre a folyamatra. Ha a gyermekedet egy közeledő autó veszélyezteti, akkor a testi épségéért való féltés és az iránta érzett szeretet egy cselekvésre késztető gondolattá kapcsolódik össze, amelynek hatására a gyermeket elrántod az útból. Mindkét kiinduló gondolat erős, de a kettő kombinációja még erősebb, és a baj elhárításában még hatékonyabb.

A megfigyeléseim és a személyes tapasztalataim megtanítottak arra, hogy ha az elmében összekapcsoljuk a siker alábbi alapelveit, az csodával határos eredményekhez vezethet.

  1.   A cél meghatározása.
  2.  Érzelmi kontroll általi önfegyelem.
  3.  Önszuggeszció a cél elérésének érdekében.
  4.  Az akaraterő aktív bekapcsolása a cél elérésébe.
  5.  Irányított figyelem.
  6.  Személyes kezdeményezés.
  7.  Kreatív vízió.
  8.  A hit alkalmazása.

 

Itt egy példa az alapelvek együttes használatára. Tegyük fel, hogy egy gyakori problémával állsz szemben: valamely okból szükséged van egy bizonyos összegre egy megadott időpontig. Ezt kétféleképpen lehet megközelíteni. Vagy aggódsz a dolog miatt és nem teszel semmit, hogy megszerezd a pénzt. Vagy mindent megteszel annak érdekében, hogy meglegyen a pénz, és kombinálod a fenti alapelveket.

Ha tudod, hogy mennyi pénzre van szükséged, és eldöntöd, hogy időre megszerzed, akkor a cél meghatározása már meg is történt. Amikor az elmédet arra használod, hogy megalkoss és kivitelezz egy tervet, hogy miképpen fogod megteremteni a pénzt, és minden más gondolatot kizársz, akkor a személyes kezdeményezésen keresztül az irányított figyelmet gyakorlod.

Az elméd minden félelemtől és kétségtől megszabadult. Ez az akaraterő által működő önfegyelem jele, amely a hit alkalmazásában nyilvánul meg, és amelyre önszuggeszcióval lehet ráhatni. Az erők ilyen kombinációja stimulálja a képzelőerőt, amely ezek hatására megteremti a pénz előteremtésének a lehetőségeit. Amint ez megtörtént, természetesen még mindig rajtad áll, hogy a tervet a legjobb tudásod szerint ültesd át a gyakorlatba.

A tizenhét alapelvből bármennyit be lehet kapcsolni a folyamatba, bár a legfontosabbakat megtalálod a fenti listában is. A két állandó faktor, amely minden kombinációban ott kell hogy legyen, az irányított figyelem és a cél meghatározása.

 

 

Thomas Edison egyszer a következőket írta:

A feltalálás legfontosabb tényezőit néhány szóban össze lehet foglalni. Először is pontosan kell tudni, hogy mit akar az ember elérni [cél meghatározása, kreatív vízió]. . . Az illető az elméjét kitartóan ezen a célon kell hogy tartsa, és el kell hogy kezdje a megoldás megkeresését, a témáról felhalmozott minden más információ bevonásával [mesterelmék szövetsége, irányított figyelem]. A keresést folytatni kell, nem számít, hogy hányszor éri az embert csalódás [akaraterő]. Nem szabad engedni annak a ténynek, hogy valaki más már próbálta ugyanazt, de nem járt sikerrel [önfegyelem, a hit alkalmazása]. Abban a hitben kell tartania magát, hogy az adott problémának valahol létezik megoldása, és hogy ő fog ráakadni [önszuggeszció]. Ha valaki elhatározza, hogy megold egy problémát, először ellenállásba fog ütközni, de ha kitart az illető, és tovább keres, egészen bizonyosan rá fog lelni valamiféle eredményre. A legtöbb emberrel az a baj, hogy még azelőtt abbahagyja a keresést, mielőtt igazán elkezdte volna.

A tapasztalataim alapján nem emlékszem egy esetre sem, amikor az első próbálkozással rábukkantam volna a megoldásra. Az egyik legmeglepőbb dolog ezzel kapcsolatban az, hogy amikor végre rátalálok arra, amit kerestem, akkor általában azt veszem észre, hogy a megoldás mindvégig elérhető távolságban volt, ám csakis a kitartás és a diadalvágy segítségével mutatta meg magát.

Ekkora hatalma van az irányított figyelemnek. Számos másik alapelv erejét alkalmazza, megnöveli azok hatékonyságát, és így önmagát is megerősíti. Készen állsz arra, hogy a megoldandó feladatra koncentráld a figyelmedet?

Forrás: www.naphill.org

 

Ajánlott könyvek:

.
Siker

A siker alapelvei könyv

A TELJES GONDOLKODJ
ÉS GAZDAGODJ

ADD EL
MAGAD