Az önbizalom nem egy megvalósíthatatlan cél vagy bizonyos emberek számára elérhetetlen jellemvonás, sokkal inkább választható út, tanulható, elsajátítható hozzáállás az élethez.

Legyen szó a félelmeiddel való szembenézésről vagy az elfogadás és önkönyörület gyakorlásáról, Az Önbizalom Munkafüzet praktikus eszközökkel és stratégiákkal szolgál annak érdekében, hogy megismerhesd a legjobb éned és elérhesd a céljaidat.

 

„Ha hallasz egy belső hangot, amely azt mondja, hogy te nem tudsz festeni, akkor mindenképpen csak fess tovább, és a hang majd elhallgat.”

Vincent Van Gogh

 

Be kell vallanom valamit. Ha jellemeznem kellene magamat, a következő szavakat használnám: kreatív, kedves, kitartó és szorgalmas. Nem hiszem, hogy az önbizalom akár a top 10 melléknévbe bekerülne. Ez azért van, mert bármikor, amikor az önbizalomra gondoltam életem során, egy feltűnő és merész személyt láttam lelki szemeim előtt, s én egyáltalán nem vagyok az. Amit megtanultam, az az, hogy az önbizalomnak nem kell feltűnőnek lennie. Valójában az önbizalom inkább a belső eltökéltséggel függ össze, mintsem a külső hősködéssel.

Tudom, hogy amikor önbizalomválságban vagy, úgy tűnhet, mintha csak te küszködnél, és mindenki más teljesen rendben lenne. De nem vagy egyedül!

 

Az önbizalom fejlesztésének előnyei

 

Az önbizalom a boldog és elégedettséget nyújtó élet szinte minden eleméhez kapcsolódik. A következő oldalakon ki fogom emelni a magabiztosság néhány elemét, a könyv hátralevő részében pedig stratégiákat fogsz megtanulni, amelyekkel elérheted ezeket.

KEVESEBB FÉLELEM ÉS SZORONGÁS

Minél magabiztosabb leszel, annál könnyebben tudod elcsitítani azt a hangot a fejedben, amely azt mondja, hogy nem tudod megcsinálni. Képes leszel lekapcsolódni a gondolataidról és az értékeiddel összhangban cselekedni.

Ha szenvedtél már alacsony önbizalomtól, valószínűleg ismerős fogalom számodra a rágódás, azaz a gondokon és az észlelt hibákon való kérődzés látástól vakulásig. A túlzott rágódás kapcsolatba hozható a szorongással és a depresszióval is, és ez elszakíthat minket a világtól. De azzal, hogy önbizalommal tankolod fel magad vagy cselekedetekkel töltődsz fel, megtöröd a túlgondolás bűvkörét, és elhallgattatod a kritikus éned.

 

NAGYOBB MOTIVÁCIÓ

Az önbizalom fejlesztése azt jelenti, hogy kis lépésekkel haladunk előre, melyek hosszú távon sikerélményt biztosítanak a számunkra. Ha tanultál már valaha nyelvet, sajátítottál el készséget, értél el valamilyen fitneszcélt, vagy egyéb téren küzdöttél le akadályokat, hogy elérd, amit szerettél volna, akkor már jó úton vagy. Lehet, hogy most azt gondolod: „Igen, persze, büszke voltam az ötöseimre matekból a gimiben, de annak mi köze van most az egészhez?” Ha visszaemlékszel egy kulcsfontosságú sikerre az életedben, valószínűleg arra is emlékezni fogsz, hogy az mennyi kitartást igényelt. Ha akkor győzedelmeskedtél a hányattatások ellenére, akkor az életed más területein is elérhetsz sikereket, olyan területeken, ahol bizonytalanságot érzel.

Ahogy az önbizalmad nő, nagyobb késztetést fogsz érezni arra, hogy a képességeidet fejleszd. „Mi lesz, ha…?” gondolatok akkor is fel fognak merülni benned. „Mi lesz, ha kudarcot vallok?”Mi lesz, ha kínos helyzetbe hozom magam?” De ha magabiztos vagy, ezek a gondolatok nem fognak többé megbénítani. Helyette képes leszel széles mosollyal az arcodon mindennek ellenére cselekedni, és energikusnak érzed majd magad azáltal, hogy olyan dolgot viszel véghez, ami a céljaidat szolgálja és igazán sokat jelent neked.

 

NAGYOBB RUGALMASSÁG

Az önbizalom megadja neked azokat a készségeket és problémakezelő módszereket, amelyekkel kezelni tudod az akadályokat és a kudarcokat. Jól jegyezd meg, a magabiztosság nem jelenti azt, hogy sosem fogsz elbukni. De tudni fogod, hogy képes vagy kezelni a kihívásokat, s ezek nem fognak összetörni. Még akkor is, amikor a dolgok egyáltalán nem úgy alakulnak, ahogy azt vártad, nem fogod magadat hibáztatni ezért.

Amint folyamatosan új dolgok kipróbálására törekszel, egyre inkább ráébredsz, hogy a kudarc és a hibák fejlődéshez vezetnek. Kibontakozik benned az a felismerés, hogy a kudarc az élet része. Paradox módon, azzal, hogy hajlandó leszel kudarcot vallani, valójában többször fogsz sikert aratni, mert nem fogod megvárni, hogy minden száz százalékosan tökéletes legyen, mielőtt cselekszel. Ha többet próbálkozol, többet is érsz el.

 

JOBB KAPCSOLATOK

Ez ellentmondásosnak tűnhet, de ha magabiztosabb vagy, kevésbé összpontosítasz magadra. Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy szobába lépve azt gondoltuk: „Mindenki engem néz és ítélkezik. Nem kedvelnek, s azt gondolják, ostoba vagyok!” Az igazság az, hogy az emberek a saját gondolataikkal és gondjaikkal vannak elfoglalva. Amikor kilépsz végre a saját fejedből, akkor tudsz valójában kapcsolatot létesíteni másokkal.

Jobban fogod élvezni az interakciókat, mert nem azon fogsz aggodalmaskodni, hogy milyen benyomást keltesz, s nem hasonlítod magad másokhoz. A te nyugodt állapotod másokat is megnyugtat, és ez segít abban, hogy mélyebb kapcsolatokat alakíts ki.

Az önbizalom mélyebb empátiával is járhat. Amikor teljesen jelen vagy a pillanatban, hajlamosabb vagy észrevenni, hogy a randipartnered szomorkásnak tűnik, vagy hogy a barátodnak, aki egy sarokban ül a buliban, lelki támaszra van szüksége. Ha nem a saját önbizalomhiányoddal vagy elfoglalva, te lehetsz az az ember, aki másoknak segít a problémáikkal.

 

VALÓS ÖNMAGAD MEGÉLÉSE

Végül, az önbizalom segítségével igazán magadra lelhetsz. Képes leszel elfogadni a gyengeségeidet, tudván, hogy azok nem változtatnak az értékeden. Ünnepelni fogod az erősségeidet, s nagyobb mértékben ki fogod tudni használni azokat.

A cselekedeteid összhangban lesznek az értékrendeddel, s ez céltudatosabbá tesz majd. Tudni fogod, hogy ki vagy és mit képviselsz. Rendelkezni fogsz azokkal a készségekkel, melyek segítségével megjelensz, felállsz és megszólalsz. Más szóval: a legjobb éned fog kiragyogni belőled.

 

„Cselekedj a félelmeid ellenére. A cselekvés az, ami fontos és nem kell megvárnod a magabiztosságot.
Csak tedd, amit kell, és az önbizalom is jönni fog.”

Carrie Fischer

 

Akcióterv az első lépéseidhez az önbizalom felé

 

  1. Írd le a kedvenc magabiztossággal kapcsolatos idézetedet, és rakd olyan helyre, ahol gyakran látod.
  2. Oszd meg valakivel, akiben bízol, hogy ezt a könyvet olvasod. Biztos vagyok benne, hogy rájössz, nem te vagy az egyedüli, aki több önbizalomra vágyik.
  3. Van fényképed egy olyan időszakról, amikor magabiztosnak és sikeresnek érezted magad? Lehet ez egy kép a ballagásról, egy kép rólad gyermekként, miután megtanultál biciklizni, vagy bármi más, amire pozitívan rezonálsz. Tedd ezt a hűtőszekrényedre, vagy a fürdőszobatükrödre, és idézd fel magadban azokat a lépéseket, amelyek ahhoz a ponthoz vezettek.
  4. Nézz meg egy YouTube-videót egy általad csodált személyről, aki magabiztosságot sugároz.
  5. Iktasd ki egy napra, vagy akár egy hétre a közösségi médiát az életedből. Nézd meg, hogy csökken-e benned valamelyest az a vágy, hogy másokkal hasonlítgasd össze magad.

 

Forrás: Az önbizalom munkafüzet

 

Ajánlott könyvek:

önbizalom munkafüzet

empátia

a bennünk rejlő erő