Bármit, csak a mobilomat ne, anya! című könyvben Dr. Roni Cohen-Sandler több tucatnyi tizenéves lánnyal és az édesanyjukkal készített interjúra, több évtizedes klinikai és személyes tapasztalataira támaszkodva megmutatja az édesanyák számára, hogyan kezeljék a tizenéves lányok nevelésének modern kihívásait. 

Úgy tűnik, mintha a kiskamasz vagy tinédzser lányod egy a tiédtől teljesen eltérő univerzumban nevelkedne? Az ő korában neked biztosan nem volt saját okostelefonod, vagy közösségi média fiókod. Ha beszélni akartál a barátaiddal, a családi vonalas telefont használtad, remélve, hogy a szüleid vagy szeretteid nem hallják a beszélgetésedet. Ha csöngött a telefon, és édesanyád vette fel először, megtudta, kivel beszélsz a leggyakrabban – és talán még az éppen aktuális szerelmed kilétéről is értesült.

A digitális kor azonban teljes mértékben átalakítja azt, ahogyan a lányod kommunikál, szocializálódik, ahogyan interakcióba lép a világgal – és ebből adódóan azt is, ahogyan te anyaként viszonyulsz hozzá. Ha arra panaszkodsz, hogy állandóan a telefonján lóg, valószínűleg nem tévedsz. Kétség sem fér hozzá, hogy a folyamatosan fejlődő technológia alkalmazása megváltoztatja a fiatal lányok szívét és elméjét, befolyásolja a fejlődésüket, önazonosságukat, önreflexiójukat, szociális készségeiket, összpontosítási, információ befogadási és tanulási képességeiket.

Ennek a generációnak a különös tapasztalatai, a sebezhetőségük, és az adódó lehetőségei kétségtelenül visszavonhatatlan változást idéztek elő a tinilányok nevelésében. Nem csoda, hogy azok az édesanyák, akikkel mostanában beszélek, ezt kérdezik: „Ez így normális? Távolról sem így volt, amikor én olyan korú voltam, mint a lányom – sőt már azóta is változtak a dolgok, hogy a nővére ennyi idős volt.Minden bizonnyal te is úgy érzed, hogy a szülői feladatok teljesen másfajta kihívást jelentenek, mint amire számítottál.

 

Időtlen aggodalmak és újkori kihívások

Téged is foglalkoztatnak ezek az általános aggodalmak?

  • Van a lányomnak elég barátja?
  • Túlságosan foglalkoztatja a kinézete?
  • A baráti körébe tartozók jó hatással vannak rá?
  • Talán depressziós, vagy ez csak amolyan általános tinédzser rosszkedv?
  • Valójában mit csinál online?
  • Vajon aggódnom kellene a ránehezedő nyomás és a tökéletességre való törekvése miatt?
  • Miért posztol ilyen provokatív képeket/videókat/TikTokokat?
  • Hogyan érhetném el, hogy megnyíljon előttem?

Azok a nők, akikkel a praxisomban dolgozom, vagy akikkel ehhez a könyvhöz interjút készítettem, elmondták, hogy mostanában új aggodalmak töltik ki a mentális légterük nagyrészét: a különböző toborzó közösségi médiaplatformok, internetes zaklatás, az iskolai zéró-tolerancia, tömeges lövöldözés, iskolai biztonsági gyakorlatok, az online fenyegetések sokasága és a COVID-19 világjárvány hosszútávú hatásai. Ezek olyan új problémák, amelyek miatt a tizenévesek mostani nemzedékének a szülei úgy érzik, mintha teljesen idegen területre tévedtek volna.

Az anyai önbizalomhiány mindig is a legfőbb veszélye volt a tinilányok nevelésének. A nők gyakran azt hiszik, hogy rajtuk kívül minden más anya biztosabb úton jár, udvariasabb, sikeresebb és népszerűbb lánygyermeket nevel, és csak ők botladoznak a sötétben. Mostanában azonban a technológiai téren nagyobb tudással rendelkező lányok nevelése úgy megingatja az anyák önbizalmát, mint eddig még soha. Mi manapság az anyai szorongás és az anya-lánya konfliktusok első számú oka? Az informális közvéleménykutatásom eredménye egyhangú volt: képernyők – pontosabban: mennyit használják a lányok a digitális médiát, mikor teszik ezt, és pontosan mit csinálnak, amikor az eszközt használják.

 

 

Nagyon nehéz ellenőrizni, amit a lányok csinálnak – mind online, mind a valós világban –, és ezáltal a biztonságukra is nehéz vigyázni. A lányod kommunikációs módszerei tovább akadályozzák az információszerzést számodra. Mivel a szöveges üzenetek és a posztolás a közösségi médián sokkal diszkrétebb és kevésbé hallható, mint a beszélgetés a mobiltelefonon, talán csak homályos elképzelésed van arról, hogy kivel barátkozik, mikor teszi ezt, mennyi időt tölt ezzel, és a barátaival együtt miről beszélgetnek. Amikor a tizenéves gyermekeid bezárkóznak a szobájukban és állítólag házi feladatot csinálnak, olyankor valójában virtuálisan a bolygón bárkivel bármiről „beszélgethetnek”.

Tehát hogyan tarthatsz lépést a lányod társasági életével anélkül, hogy megsértenéd a kapcsolatotokat jellemző fontos bizalmat? Mikor kapja meg az első telefonját vagy digitális eszközét? Hogyan lehetnél fent minden új közösségi média felületen? A kiskamaszod vagy tinédzsered csevegési előzményeinek elolvasása szaglászásnak számít? Rendben való, ha figyeled a lányod által a közösségi médiában közzétetteket? Ellenőrizned kellene a lányod böngésző előzményeit, hogy lásd, milyen webhelyeket látogat?

 

Értő, szerető, tiszteleten alapuló kapcsolat 

A jó hír az, hogy tizenévesek édesanyjaként nem kell számítástechnikai zseninek lenned, vagy lépést tartani a legfrissebb közösségi média applikációkkal. Függetlenül attól, mennyire értesz a dologhoz, még mindig TE vagy a legmegfelelőbb személy, aki átvezetheti a kamaszkoron. Ez azért van, mert a páratlan odaadásod és figyelmed a lányod, és vele együtt az erősségeinek, gyengeségeinek és szükségleteinek is a szakértőjévé tesz.

 

Ahhoz, hogy ügyes, érzelmileg egészséges, és rugalmas fiatal nővé váljon, nagyobb szüksége van rád, mint valaha.

 

Egy szoros, szerető és kölcsönös tiszteleten alapuló anya-lánya kapcsolat a tinédzsered legjobb forrása. Te vagy a józan ész megbízható hangja, aki ellensúlyozza számára mindazt a hamis információt, amit a kortársaitól és az internettől kap. A kettőtök közötti erős kötelék meggyőzi, hogy hallgasson rád, fogadja el az értékeidet, és ne herdálja el a nehezen megszerzett bizalmadat.

Ha józan útmutatást és megbízható támogatást keresel napjaink gyorsan változó és nehezen járható kamaszkori terepén, akkor ez a könyv neked szól. Miközben szembesülsz a lányoddal kapcsolatos legnagyobb félelmeiddel, csalódásaiddal és reményeiddel, megtudhatod, milyen erők befolyásolják a tinédzsered életét, milyen lehetőségekkel és kihívásokkal szembesül ennek következtében, és, ami a legfontosabb, hogyan tudod a lehető legjobban segíteni a hitelességét, önbizalmát és találékonyságát.

Dr. Roni Cohen-Sandler –  klinikai pszichológus, szerző és előadó – könyve betekintést nyújt abba, hogy mit gondol a lányod valójában, megtudhatod, mi motiválja igazán, és eloszlathatod a mítoszokat, amelyek állítólag elősegítik a sikert. A kommunikáció hatékony és kevésbé hatékony módjait bemutató párbeszédek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy ügyesen kezeld a legkényesebb témákat is.

A tényeken alapuló, klinikailag bizonyított, gyakorlatias útmutató alapjait a modern idegtudomány biztosítja. A tizenévesekre és a figyelemre, motivációra, a memóriára és a tanulás folyamatára vonatkozó információk útmutatásul szolgálnak ahhoz, hogy elősegítsd azoknak a jellemvonásoknak és önszabályozási készségeknek a fejlődését, amelyekre a lányodnak szüksége lehet a sikerhez. Ha a fejlődő kamaszkori agy szemével nézzük a világot, azonnal más megvilágításban látjuk a korábban megmagyarázhatatlan viselkedésformák okait. Megtudod, hogy a tizenéves lányoknak, akik „mindent jobban tudnak”, miért rossz az ítélőképessége, és néha miért hoznak ismételten saját érdekeik ellen való döntéseket.

Azt is megérted, hogy a digitális eszközöktől való elszakadás fenyegetése miért jelenti a tinilányok számára magát a világvégét. Sokkal magabiztosabban fogod kezelni a dilemmákat, kezdve a várhatótól egészen a rendkívüli esetekig, és megfontoltabban és hatékonyan fogsz tudni reagálni ezekre. Az átgondolt, célzatos szülői megközelítések segítenek abban, hogy elérd a céljaidat a tinédzsered nevelésében, megőrizd a jó szándékot az anya-lánya kapcsolatban, és minimálisra csökkentsd a hétköznapi konfliktusokat, a lázadást és a dacot.

Az anyai szerep kiszámíthatatlan és gyakran alulértékelt, különösen a tinédzser lányok által – legalábbis nagyjából még tíz évig. Fogadd el, hogy nem mindig fogod tudni, mit „helyes” mondani vagy tenni. Nem egyszer egészen biztosan választási lehetőségek között vergődve fogod találni magad, és utólag megkérdőjelezed, vagy megbánod a döntésedet. Az elkerülhetetlen stressz és fáradtság idején aztán esetleg arról fantáziálsz, hogy szabadságot veszel ki, vagy idő előtt felmented magad az anyaság alól – esetleg kis időre szünetelteted az adott időben adott problémával küzdő lánygyermek nevelését.

Azonban miután évtizedekig dolgoztam nőkkel és lányokkal, és felneveltem a saját lányomat, biztosíthatlak a következő igazságról: az anyák a kétség pillanataiban is rendkívül fontosak, és képesek nagymértékben alakítani azokat a fiatal nőket, akikké idővel a serdülők lesznek.

 

 

Ismerd meg közelebbről

Az első rész a kamaszkor utazására készít fel. Az első fejezet bemutatja azokat a jelentős kulturális erőket, amelyek manapság folyamatosan alakítják a tinédzserek világát. A második fejezet ezeknek a társadalmi változásoknak a családokra és az otthoni életre gyakorolt hatását tárgyalja, beleértve azokat a kihívásokat, amelyekkel a változatos családszerkezetnek, a generációk közötti értékkülönbségeknek és a tinédzserek életmódbeli változásainak köszönhetően szembesülhetsz.

A második rész azokat a különböző készségeket, személyes szokásokat és személyiségjegyeket tárgyalja, amelyekre a lányodnak szüksége lesz ahhoz, hogy a jövőben jól boldoguljon, és kirajzolódjon benned egy biztos kép arról, hogy az anya-lánya utazás során mit szeretnél elérni. Ezt követően gyakorlati tudnivalók következnek arról, hogyan lehetsz tudatos szülő, hogyan kényeztetheted a lányodat, kevesebbel hogyan érhetsz el többet, és hogyan mozdíthatod elő az építő jellegű beszélgetéseket.

A harmadik rész felkészít arra, hogyan alkalmazd ezeket az elveket és stratégiákat az anyák által legégetőbbnek tartott konkrét, mindennapi kihívások esetében. Praktikus ötleteket kapsz arra, hogyan segíthetsz a lányodnak a jó szokások kialakításában, a képernyő előtt töltött idő helyes kezelésében, az egészséges baráti- és randikapcsolatok kialakításában, házi feladat háború felszámolásában, egy esetleges válás káros hatásainak kezelésében, és abban, hogy a felsőoktatásban való továbbtanulás folyamata hogyan segítheti a lányod hitelességének, érzelmi jóllétének és rugalmasságának fejlődését.

A lányod serdülőkora az érés egy olyan rendkívüli időszaka, amely számodra gazdag szülői tapasztalatokkal és élményekkel szolgál. Ugyanakkor ideális időszak arra is, hogy hasznosítsd fiatalos optimizmusát és lelkesedését, és terelgesd a kíváncsiságát.

Persze, ha reálisan szemléljük a dolgokat, ahogyan minden kaland esetében, a ti anya-tinédzser lánya kapcsolatotok sem lesz mindig zökkenőmentes. A lányod fejlődése valószínűleg hullámzó lesz, benne bukkanókkal és kitérőkkel, és néha előfordulhatnak visszaesések is. Ahogyan manapság minden utazás esetében, itt is szükséged lesz minden bátorság- és türelemtartalékodra. Az örömteli, spontán pillanatok ellenére ezen az úton lehetetlen ösztönösen, vagy mindig helyesen haladni. Az átgondolt mérlegelés nagyon fontos minden kanyarban.

Azonban az, hogy kitartasz az általad kitűzött cél mellett, jelen vagy az életében, és hálás vagy a vele töltött időért, remélhetőleg olyan nem várt örömökkel és emlékekkel ajándékoz meg, amelyek egész hátralévő életed során értékesek lesznek számodra.

Forrás: Bármit, csak mobilomat ne, anya!

 

Ajánlott könyvek:

BÁRMIT, CSAK
A MOBILOMAT NE, ANYA!

A siker alapelvei könyv

A TUDATOS
CSALÁD

CSAK JÓ VAN
BENNED