Lassan egy éve, hogy a világjárvány megjelent köztünk. A hónapok óta tartó bezártság olyan, mint egy kimerevített pillanat, a végtelennek tetsző várakozás könnyen a szorongás melegágyává válhat. Hogyan birkózzunk meg vele?

Hosszúra nyúlik a várakozás ideje. Kimondva-kimondatlanul mindannyian ugyanarra készülünk: visszatérésre a lassan egy éve magunk mögött hagyott életünkhöz, ami fokozatosan körvonalazódó, egyre érzékelhetőbb alakot ölt – mint a természet lassú átváltozása télből tavasszá. A hónapok óta tartó nehéz időszak a végéhez közeledik, mégis talán ezt viseljük a legnehezebben. A krízis kimerevített pillanatként áll köztünk, pedig ha szembenézünk vele, rádöbbenünk, hogy elemi szinten hordozza magában a személyes fejlődés lehetőségét. 

A magunk mögött hagyott hónapok egyik ajándéka a felismerés, hogy kevesebb is elég, és a türelem erényének kényszerű, de jellemépítő gyakorlása. Erőt adhat hozzá, hogy egyre tovább tartanak a nappalok, a bőr alá cseppenként bekúszó fény pedig segít megbékélnünk az idővel ahelyett, hogy siettetnénk azt.

A tél utolsó hetei, a világ lassú lépésenként induló nyitása arra int minket, hogy mozogjunk tudatosan együtt a változásokkal, és tiszteljük meg önmagunkat az öröm és a szeretet képességével. Nem kell azonban bűntudatba burkolózni, ha ez mégsem sikerül: a félelem és a szorongás természetes érzelmek, ahogyan annak tudatosítása is, hogy olykor az elengedésnek van itt az ideje. A törekvés éppen elég, hogy a nehéz időszakok és a várakozás közepette is fontosak maradjunk önmagunk számára.

 

Ne feledd: a felhők fölött is süt a nap!

Amikor arra törekszünk, hogy jobbak legyünk valamiben, minden más is jobbá alakul körülöttünk. Ha kitartóan gyakoroljuk azt a képességünket, hogy a nehézségekre szeretettel és türelemmel felelünk, megleljük belső békénk kulcsát. Marianne Williamson könyve, a Visszatérés a szeretethez remek olvasnivaló erre az időszakra. A kivételes mélységű útmutató feltárja előttünk a szeretet adta csoda megteremtésének lehetőségét, amelyhez nem kell mást tennünk, mint szívvel-lélekkel elmerülni abban, amit az élet épp most nyújthat. A napok adta mozaikok így fokozatosan felépítenek egy békésebb világot, melynek a hála csodálatos erénye veti meg az alapjait. A Visszatérés a szeretethez útmutató a szeretet csodájának alkalmazásához, amely minden problémára megoldást jelent. A szeretet energiáját mindannyian születésünk pillanatában megkapjuk, és, bár a világ sokszor eltereli figyelmünket róla, csírájában mindig ott él bennünk – csak fel kell ébreszteni.

Ha pedig egyszerűen csak szeretnénk tudatosítani magunkban, hogy a felhők fölött valóban süt a nap, és a kényszerű várakozás hamarosan véget ér, elég fellapozni – vagy akár megérinteni, hiszen különleges textilborítást kapott – korunk egyik legfontosabb és legismertebb embere, Oprah Winfrey könyvét, az Élet adta bölcsesség-et. A gyönyörű kötetben a szerző korunk legfontosabb spirituális gondolkodóival folytatott beszélgetéseibe enged bepillantást háromszoros Emmy-díjas műsora, a Super Soul Sunday forgatásainak emlékeiből szemezgetve.

A csokorba gyűjtött gondolatok egy-egy fontos felismerést tartalmaznak, vagy az emberi lét izgalmas kérdéseit feszegetik, melyek jól jöhetnek, ha a szeretet tiszta érzését keressük magunkban. A fejezetek Oprah spirituális utazásának állomásait testesítik meg saját szavaival írt bevezetővel, és személyes fotókkal láttatva az élet apró örömeit és kiapadhatatlan lehetőségeit.

 

 

Tanuld meg, hogyan érezd magad biztonságban, és bízz az életedben, bármi történik is!

Sokan mondják: a bizonytalanság korát éljük, és az elmúlt hónapok megterhelő időszaka talán csak főpróba volt egy komolyabb kataklizmára. Talán így van, talán nem, azonban tény: mint annyi más esetben, most is önmagunk az egyetlen dolog, amit képesek vagyunk befolyásolni. Ennek része a szomorúság és a levertség felismerése és elfogadása is, amely soha nem a gyengeség jele! Emberi létezésünk természetes reakciói csak azt bizonyítják, hogy senki sem immunis a szorongásra, de elsajátíthatók azok a technikák, amelyekkel hamarabb szabadulunk a karmai közül. Az a milliónyi, szikrázó energia, amit az elméletben bekövetkezett szituációk lehetséges fenyegetéseire fordítunk, így sokkal jobb helyre kerül.

Dr. Jill P. Weber könyve, a Nyugi célja, hogy bevált, működő szorongásoldó technikákkal mutasson utat a belső biztonságérzet helyreállításához. Megmutatja, hogyan válhat barátunkká a bizonytalanság, hogy a “Mi van, ha…” gondolatspirál ne kísértsen többé. Így leszünk képesek meglátni a nagy képet, fejlődni, és észrevenni az élet adta ajándékokat.

Kétségtelenül erős hit kell ahhoz, hogy képessé váljunk feloldani a bennünk élő kontrollkényszert, és nem blokkolni többé a belső energiaáramlást. Gabrielle Bernstein, Az univerzum mindenben támogat és a Szupervonzás írója a Nyugi gyakorlatiassága mellett olyan, hasznos manifesztációs módszerekre tanít, melyek segítenek mentálisan talpon maradni a nehézségek közepette is, feloldódva a biztonság és a szabadság élményének pezsgésében. Ne feledkezzünk meg a sokszor emlegetett, megkerülhetetlen tanácsról: a körülöttünk keringő energiák valamit mindenképp bevonzanak. De tőlünk függ, mi lesz az. 

 

 

Érzelmeink elfogadása = Önmagunk elfogadása

Az érzések elfogadása, majd felülírása a szeretet és a türelem javára magában hordozza önmagunk elfogadását is. Figyeljünk hát oda saját érzelmeinkre, tudatosítva, hogy ez a folyamat olyan, mint a folyó sodrása – nem ér véget azzal, ha feloldják a globális pandémia okozta korlátozásokat, ha véget ér a hosszúra nyúlt várakozási idő a korábbi életünkre. Tanuljuk változó önmagunkat, tanuljuk a külső körülményekre adott reakcióinkat, vizsgáljuk meg és üdvözöljük barátsággal félelmeinket, ahogyan az örömet és boldogságot is. Ne feledjük: ha megengedjük magunknak az őszinteség luxusát, és megnyitjuk tudatunkat a megfelelő válaszokra, békességre lelünk. Gary Zukav felemelő, költői stílusban megírt metafizikai könyve, A lélek lakhelye és Don Miguel Ruiz spirituális alapműve, A szeretet iskolája megmutatják, hogyan alakul át mindennapi életünk, ha a tisztelet, a szeretet és az együttérzés energiái kerekednek felül a szorongásokon. Szükségszerű, hogy így történjen, hiszen – ahogy feljebb is szó van róla – létünk valódi természete a szeretet, és amint előhívjuk magunkban, minden másodlagossá válik. A félelem háttérbe szorul.

A szeretet ihlette döntések oldják a várakozás nehéz időszakát, békét teremtenek az idővel való harcban, és az öröm ösvényén keresztül a lélek lakhelyére vezetnek. Miért ne fedezzük hát fel?

 

Ajánlott könyvek:

VISSZATÉRÉS
A SZERETETHEZ

A siker alapelvei könyv

ÉLET ADTA
BÖLCSESSÉG

.
Nyugi

AZ UNIVERZUM
MINDENBEN TÁMOGAT

A siker alapelvei könyv

.
SZUPERVONZÁS

A SZERETET
ISKOLÁJA

A LÉLEK
LAKHELYE

A siker alapelvei könyv