Nem változtathatod meg azt, amit nem ismersz be. Most rajtad a sor, hogy igazán őszinte legyél. Coach Mike már megtette. Portré a hírességek életvezetési tanácsadójáról, Mike Bayer-ről.

 

Kis túlzással állíthatjuk: manapság bárki, aki veszi magának a bátorságot és nem rest hallatni a hangját, nevezheti magát coachnak, vagy életvezetési tanácsadónak. De vajon kik azok, akik valóban összegyűjtötték a tapasztalatot és bölcsességet, a megfelelő ajánlóleveleket, melyek valóban igazolni képesek tudásukat? Ki az, akire te magad rábíznád a problémáidat, akinek meghallgatnád a tanácsait, aki maga is tudja, milyen érzés átmenni a legsötétebb erdőn és talpon maradni ebben a felgyorsult, szüntelenül követelményeket állító világban?

 

Mike Bayer nem szlogeneket hangoztat. Megfontolt, gyakorlatorientált, éleslátó szakemberként a dolgok lényegét keresi, munkamódszere pedig az őszinteségen és a teendők világos kijelölésén alapul. A mentális egészség szakértője híres emberek életvezetési tanácsadójaként és kliensei életének minden szféráját megváltoztató és felvirágoztató coachként sok csodálatos újjászületésnek és felemelkedésnek volt már tanúja. Mike-ot személyes tapasztalatai mélyen empatikussá tették az emberek küzdelmei és életeket átívelő harcai iránt, így mindennapjait a rendkívüli elhivatottság és a segíteni akarás motiválja. Mint a világ legjobb életvezetési tanácsadóinak, neki sincs kezében a Bölcsek Köve – egyszerűen csak a munkáját végzi, a lehető legprofesszionálisabban.

Mike Bayer azért képes pácienseit a lehető legnagyobb tisztelettel, előítéletektől mentesen, mégis határozottan és lendületesen átvezetni a nehéz időszakokon, mert saját bőrén élte meg az élet adta mélypontokat: már 20 éves korában metamfetamin-függő volt. “A met sokkal durvább és keményebb, mint bármely más drog: elrabolja a lelkedet és megfoszt a józan eszedtől. Akkoriban húszéves voltam, és egyszerűen nem értettem, hogyan lettem a Fordham Egyetem  kosárlabda csapatának játékosából egy zombi, aki teljesen elveszítette a valóságérzékét. Elmentem egészen addig a pontig, hogy meg voltam győződve róla, megszállt az ördög.”

Mike azonban képes volt a hátrányokból előnyt kovácsolni, és életének legsötétebb korszakát pozitív irányba fordítani. Amikor végre felismerte, hogy élete mélyrepülésbe került, bejelentkezett egy rehabilitációs kezelésre, és betű szerint betartott minden javaslatot. A gyógyulás útján járva meggyökeresedett benne egy biztos terv, ami szinte térképszerűen mutatott utat számára a folytatáshoz. A tervet tartva, nehéz és kimerítő küzdelem árán jutott el a teljes és tartós megtisztulásig. Ma már békében él múltjával, és így vélekedik élete sötét korszakának tanulságairól: “Minden, ami az életemben történt, közvetlen következménye a saját, személyes utamnak, ami kivezetett a drogfüggőség sötétjéből.”

 

Megtisztulva Mike teljesen más ember lett, aki szomjazni kezdett a tudásra, és  képessé vált kapcsolódni saját, valódi életéhez. Megtanult mindent, amit a drog- és alkohol rehabilitációról tudni lehet, a szakma ranglétráját végigjárva néhány évvel ezelőtt pedig nekiállt megvalósítani régi tervét és felépített egy vállalkozást, ami mások segítését tűzte ki célul. Mike ma a CAST Központok vezérigazgatója és alapítója, amely mentálhigiénés és függőségi problémák kezelésére kínál választ, és rengeteg hírességnek segített már.

 

Az alapkérdés mindig ugyanaz: biztos vagy abban, hogy a számodra lehetséges legjobb életet éled? A második lépés pedig annak tudatosítása, hogy ezt az életet – legyen bármilyen is – csak egyszer vagy képes leélni, így nem mindegy, az első kérdésre mi az őszinte válaszod.

 

Mike vallja: nem számít, honnan kezded az utazásodat, a segítség bármelyik ponton jól jöhet. Ő mindent látott már. Kezdetben alkohol- és drogfüggőknek adott tanácsokat, rehabilitációs intézményekben dolgozott, ahol figyelme a legnehezebb helyzetben lévők felé fordult. Ezután beavatkozó, közbenjáró szakember lett, akit nehéz helyzetben bárki felkereshetett, aki változást akart elérni közvetlen környezetében. Mike-kal gyakran előfordult, hogy családon belüli erőszak, abúzusok, súlyos viszályok kellős közepében találta magát, ahová számára idegenek hívták, így ezekkel a feszült és drámai a helyzetekkel is megtanult megküzdeni. Mindenkivel megtalálta a közös hangot: olyan embereknek is segített megváltozni, akiknek ez azelőtt meg sem fordult a fejében. 

 

2006-ban nyitotta meg a CAST központot, ahol már bizonyított, kidolgozott, másoknál bevált módszereket tudott mutatni pácienseinek, kapaszkodót nyújtva nekik a nagy életharcok megvívásához. Mindez sokkal több, mint egyszerű diagnózis: pontos terv és személyre szabott, kikövezett út a megoldáshoz, amit azonban az egyénnek kell végigjárnia, Mike-hoz hasonlóan, megingathatatlan hittel.

 

Módszereivel szerencsére nemcsak a hírességek élhetnek, vagy azok, akik felkeresik a segítő központokat. Legjobb önmagad című könyve olyan, mint egy személyes konzultáció Coach Mike- kal (így nevezik őt a nemzetközi sajtóban), amely azoknak szól, akik szeretnék meghatározni, mi az, amiben saját magukat tartják vissza a fejlődéstől. A logikusan és érthetően felépített könyv hét szférára osztja az életet: egészség, tanulás, kapcsolatok, munka, spirituális fejlődés, társadalmi élet, magánélet – és kérdőívek, tanpéldák, javaslatok, észrevételek és párhuzamok segítségével kormányoz a megoldás felé. A cél, hogy beazonosítsd a változásokat gátló “antiéned”, akit le kell taszítanod a piedesztálról. Ha Mike kérdez, erre számíts: Mitől vagy hiteles? Mit mondasz magadnak egy átlagos napon? Mi kerüljön a hálalistádra? Mi a stresszkezelő stratégiád? Hogyan kapcsolod ki a zajt?

A kérdések nem mindig kellemesek, viszont elengedhetetlenek ahhoz, hogy végre szembenézz azzal, ki vagy, és ki akarsz lenni, hiszen amit nem ismersz be, azon nem tudsz változtatni sem.

 

Mike szerint a legnagyobb probléma, hogy sokan nem a hiteles énjükkel összhangban élnek. A családjuk elvárásaikat és mintáikat követik saját útjuk helyett, vagy azt hiszik, ami tíz éve működött, most is fog, vagy épp fogalmuk sincs arról, miért érzik magukat rosszul a bőrükben.

Mindenkinek másra van szüksége a fejlődéshez. A világos, személyre szabott terveket követve bárki visszatalálhat legjobb énjéhez, és képes lesz egy új, jobb normarendszer befogadására. A hangsúly a “képes” szón van, hiszen, ahogy Mike mondja:

“Száz százalékban hamis állítás, hogy az emberek nem változnak. Nézz csak rám! Ha nem lettem volna képes a változásra még mindig egy pénztelen, csóró drogos lennék. Ha nem tudnánk megváltozni, soha senki nem fogyna le, nem tudna leszokni a dohányzásról, vagy kilépni egy bántalmazó kapcsolatból. Láttam embereket felülemelkedni a helyzetükön, és megváltozni trauma, veszteség, mentális betegség, vagy fizikai leépülés ellenére. Lehet, hogy úgy érzed, már túl vagy azon a szakaszon, amikor még segíteni lehetett volna rajtad, és inkább elfogadod a körülményeidet. Nos, neked üzenem: ha életben vagy és lélegzel, van remény számodra.” 

Ajánlott könyv:

Mike Bayer – LEGJOBB ÖNMAGAD