Az emberek többsége veszélyes és erőszakos bűnözőkként gondol a szociopatákra, pedig sokan közülük a puszta mindennapokban, gyakran nem is fizikailag ártanak másoknak. Íme egy hiánypótló könyv arról, hogyan ismerd fel őket, és megtanuld, mit tegyél ellenük!

A legtöbben, ha meghalljuk a szociopata szót, a tévében vagy az interneten látott-hallott rémhírek, gyilkosok, gonosztevők, másokat manipulálni képes ragadozók jutnak eszünkbe. Pedig mindannyian találkoztunk már érzéketlen főnökkel, rosszindulatú kollégával, pletykás családtaggal, kétszínű baráttal, vagy egyszerűen csak olyan emberrel, aki szándékosan, váratlanul és rendszeresen keresztbe tett nekünk – és még csak rosszul sem érezte magát miatta. 

A szociopaták közös ismertetőjegye, hogy soha nincs bűntudatuk, és mások manipulálása adja meg a szükséges adrenalinlöketet. Súlyos személiységzavaruk spektruma az egyszerű ármyánkodástól akár a szervezett terrorizmusig és tömeggyilkosságig is terjedhet, attól függően, milyen közegből családból, gyerekkorból érkeztek. Sokakat a kicsinyes bosszúvágy hajtja, vannak, akik pusztán szórakozásból, unalomból, lustaságból, vagy épp hatalomvágyból és birtoklási kényszertől vezérelve hajtják végre alávaló tetteiket.

Ha tetszik, ha nem, a szociopaták köztünk élnek

Mentálhigiéniai szakértők azt az állapotot nevezik „antiszociális személyiségzavarnak”, vagy “szociopatának” amikor valaki csekély, vagy semennyi lelkiismerettel nem rendelkezik. Ez a – gyógyíthatatlan – személyiségtorzulás kutatások szerint a népesség 4%-át érinti, azaz minden huszonöt emberből egyet. 

A szociopaták a történelem során mindig jelen voltak, kultúrától, földrésztől, társadalmi háttértől függetlenül. Szinte lehetetlen elkerülni őket a mindennapi életben. Ott vannak a szűkebb-tágabb családban, a párkapcsolatokban, a munkhahelyeken, a közlekedésben, a szupermarketben, az utcán, a társasházban. Gyakran kommunikatív, beszédes, kedves, jó megjelenésű és kifejezetten karizmatikus emberek, ami sokak számára pozitív értelemben különbözteti meg őket másoknál. A szociopata karizma olykor hatalmas önbecsüléssel társul, amely eleinte ellenállhatatlan lehet, de közelebbről nézve viszszásnak, felszínesnek, majd egyre fenyegetőbbnek hat, de sokszor már túl későn.

Nincs más választásunk, mint felismerni ezeket az embereket és védekezni ellenük, megtanulva és alkalmazva azokat a már bevált, szakemberek által javasolt technikákat, amelyek garantáltan működnek. Dr. Martha Stout klinikai pszichológus több mint huszonöt éves magánpraxisában alapos betekintést nyert a szociopaták lelkületébe. Tapasztalatait Szociopata a szomszédom című könyvében foglalta most össze, felrántva a leplet azokról a bárki számára felismerhető jellemvonásokról, melyekkel az érzelmi kizsákmányolók és manipulátorok könnyedén leleplezik magukat.

 

 

Honnan ismerjük fel a szocio- és pszichopatákat?

A szókimondó, egyenes és sallangmentes stílusban megírt könyv laikusok számára is befgadható módon mutatja be azt a hét alapvető jellemvonást, amely közül már hátom elegendő, hogy a pszichiáter beazonosíthassa a személyiségzavart. Ha te is ismersz valakit, aki gyerekkora óta képtelen minimális szinten alkalmazkodni a társadalmi normákhoz, rendkívül impulzív, ingerlékeny, manipulatív, felelőtlen és könnyen fejest ugrik – másokat is magával rántva – a legképtelenebb helyzetekbe, már jó alapod van rá, hogy magad is gyanakodni kezdj. 

Dr. Stout könyvében az általános definíciókon túl részletgazdagon megrajzolt, saját praxisából vett esetek és személyek portréin keresztül mutatja be, hogyan válik egy látszólag izgalmas ember profi manipulátorrá, majd valódi érzelmi ragadozóvá, nem tűrve el, hogy ne az ő akarata győzedelmeskedjen. Kicsinyes bosszúk, könyörtelenség, jégszív, agresszió: egyetlen tabu sem marad többé titokban.

Dr. Stout meggyőződése, hogy ha boldogulni akarunk a világban, muszáj ismernünk az emberi psziché legszélsőségesebb megnyilvánulásait. Így tudunk hatékonyan kezelni egy zsarnok főnököt, rosszindualtú kollégát, vagy agresszív exet. “Reggel valaki kezét-lábát törve siet, hogy visszaadja az elejtett tízdollárosunkat, délután pedig valaki más vigyorogva azon igyekszik, hogy leszorítson minket az útról az autójával. Tekintettel az egymással radikális ellentétben álló viselkedésmódokra, amelyeket nap mint nap tapasztalunk, muszáj nyíltan beszélnünk az emberi személyiség- és magatartásformák szélsőségeiről.”

 

 

Ne engedd, hogy a lelkiismeret-nélküli emberek tartósan beépüljenek az életedbe!

Dolgozhatsz önmagadon, testi és mentális egészségeden bármennyit, ha nem tudod kiszűrni azokat a kártékony energiákat, melyek szünet nélkül azon mesterkednek körülötted, hogy meggyengítsenek és károsítsanak. Mivel bizonyított tény, hogy több szociopata él köztünk, mint anorexiás zavarral küszködő ember, és nagyjából négyszer annyi, ahány skizofrén, saját érdekünk, hogy meghozzuk a döntést: miről vagy kiről vagyunk hajlandóak lemondani annak érdekében, hogy a saját szemünkben becsületesek maradjunk? Dr. Stout tizenhárom szabályt állít fel a szociopaták mindennapi életben való kezelésére, melyek segítenek megérteni elfogadni, hogy az erkölcsi érzék nem egy mindenkire egyformán illő, hermetikusan lezárt kód. 

A szociopátia jelenségének és mindennapi megnyilvánulásainak vizsgálatára épülő Szociopata a szomszédom olyan, gondosan megfogalmazott útmutató, aminek köszönhetően felismerhetjük, hogy az erkölcs és a lelkiismeret dinamikus, mozgásban lévő folyamat, amely összefüggésben áll az alapvető családi és társadalmi kötelékekkel, a gyerekkori neveltetéssel és a világból érkező visszajelzésekkel. Itt az ideje, hogy felismerd azokat a körülötted élő könyörteleneket, akik számára ismeretlen fogalom a kötelesség, a felelősség, a bűntudat, és akik csak önmagukra vonatkoztatva tudják érvényesíteni a szabadság egyetemes eszméjét. Ne engedd, hogy olyan emberek dézsmálják meg értékes idődet, élettered, karriered, magánéleted és személyiséged, akik nem érdemlik meg!

Forrás: Szociopata a szomszédom

 

Ajánlott könyvek:

SZOCIOPATA
A SZOMSZÉDOM?

OLVASS
AZ EMBEREKBEN

ÖNBIZALOM
MUNKAFÜZET