Tudod, mire való egy életvezetési tanácsadó és hogyan tud segíteni? Mielőtt elvesznél a részletekben, ismerd meg azokat, akik a dobogó tetején állnak! Íme Mike Bayer, Jack Canfield és Brendon Burchard, az edzők edzői!

 

Egyre nagyobb a nyüzsgés az életvezetési tanácsadók piacán. Angolul coach-oknak nevezik őket, ami abban az értelemben megfelel a szó szerinti magyar fordításnak, hogy ezek a szakemberek az edzőkhöz és trénerekhez hasonlóan segítenek kihozni a benned rejlő legjobb eredményt – legyen szó szakmai karrierről, vagy magánéleti sikerekről. A coach-ok népes világában rengeteg üzenet kering: van, aki arra kér, lassulj le, van, aki szerint fel kellene pörgetned magad, nagyobb hangsúlyt fektetni a személyi fejlődésedre, vagy épp jobban figyelni másokra. Néhányan arra ösztönöznek: a bankszámlád végösszege legyen egyenesen arányos a boldogságod mértékével, más pedig azt hirdeti: jobb, ha elengeded a földi javakat és a valódi értékeknek szenteled a figyelmed.

 

A sokszor egymásnak homlokegyenest ellentmondó tanácsok forgatagában gyakran csak kapkodjuk a fejünket. Ez a cikk segít eligazodni, hogy megtaláld azokat, akik valóban letettek valamit az asztalra, és kőbe vésett, gyakorlati módszerekkel dolgoznak, amivel emberek millióinak segítenek szerte a világon.

 

Mit csinál egy coach?

Vannak olyan dolgok az életben, amiről úgy érzed: elrontottad nem csináltad végig, vagy évek óta halogatod, és még mindig csak álmodozol róluk? 

 

Egy jó coach dolga, hogy feloldja benned ezeket a kérdéseket, és segítsen beütni életed legfontosabb GPS koordinátáit. Irányt mutat, feltárja, hol van elakadás, motivál és terelget, hogy magabiztosan menj végig azon az úton, amin lépdelve az álmokból terveket, a tervekből pedig sikereket kovácsolsz.

 

A coach felelőssége óriási, így nem mindegy, kik szavát hallod meg a gyakran fülsiketítő zajban. Tanulj hát a legjobbaktól, akik felteszik a valós kérdéseket! Bemutatkozik az USA Top 3 trénere, akik hitelességükkel, alázatukkal és profizmusukkal tettek szert világhírre, tanácsaikat pedig bestsellert érő könyvekben tették bárki számára elérhetővé.

 

Coachok a dobogó tetején

 

Mike Bayer

Mike Bayer – avagy Coach Mike – saját bőrén tapasztalta meg, milyen érzés egyedül ülni a gödör fenekén: 20 éves korában metamfetamin-függő volt, amiből egy megrázó felismerést követően kőkemény akaraterővel, belső hitrendszerét megdolgoztatva, tűpontos tervet követve tudott kimászni. Mike ezután kapott rá a tanulásra: megtanult mindent, ami a drog- és alkohol rehabilitációról tudható, a szakma ranglétráját végigjárva pedig néhány évvel ezelőtt felépített egy vállalkozást, ami mások támogatását tűzte ki célul. Megfontolt, gyakorlatorientált, éleslátó szakemberként a dolgok lényegét keresi, munkamódszere pedig az őszinteségen és a teendők világos kijelölésén alapul. Szakmai profizmusának és empatikus hozzáállásának köszönhetően ma a hírességek egyik kedvenc életvezetési tanácsadója, aki Hollywoodot maga mögött hagyva akár Kurdisztánig is elmegy, ha úgy érzi, ott van rá szükség. Mike vallja: nem számít, honnan kezded az utazásodat, a segítség bármelyik ponton jól jöhet. Hogy sosem késő, azt saját, problémákkal terhelt múltjából való felemelkedése is bizonyítja, hiszen, ahogy ő mondja: “ha életben vagy és lélegzel, van remény számodra.” 

 

Jack Canfield 

Amerika első számú sikertanácsadója és trénere nemzetközileg elismert, vezető szakember az önfejlesztés és a teljesítmény stratégiák területén: több, mint 150 könyv szerzője, társszerzője. Munkabírásáról eleget mond, hogy a New York Times bestseller listáján a legtöbb könyvvel rendelkező íróként ő tartja a Guinness-világrekordot. Jack szerint “ha sikeresek akarunk lenni, 100%-os felelősséget kell vállalnunk mindazért, ami történik velünk.” Tapasztalatból tudja, hogy bárki képes ledönteni a korlátait, aki hátat fordít a beletörődés és a középszerűség kultúrájának, a megoldáshoz azonban nem ötletekre, hanem betonbiztos alapelvekre van szükség – a tartós eredmények csak ezek mentén indulhatnak el. Jack mindent pontosan és precízen mér, így egyik üzenete, hogy akik követik alapelveit, két év alatt megduplázhatják jövedelmüket és szabadidejüket. A számok önmagukért beszélnek: Jack eddig legalább 2 millió embernek változtatta meg az életét előadásain, szemináriumain és műhelyfoglalkozásain a világ 36 országában, olvasó- és követőtábora pedig szinte felbecsülhetetlen. A “fordított paranoia” fogalmát is feltaláló Jack mégsem szeretne mások megmentőjének szerepében tetszelegni. Ahogy ő mondja: “Én csak a térképet adom a kezedbe, de vezetni már neked kell. Megismertetem veled az alapelveket, de neked kell alkalmaznod őket. Ha hajlandó vagy erőfeszítéseket tenni, az eredmény mindenért kárpótolni fog.” Természetesen az erőfeszítésekre sem kell úgy gondolnod, mint egy előtted álló, megvívandó harcra. Jack csupán arra kér, életed hátralevő részét töltsd azzal, hogy teljesíted a benned élő kisfiú vagy kislány kívánságait, hiszen mindannyian belső iránytűvel születünk, mely megmutatja: azok a dolgok okozzák a legnagyobb örömet, amik összhangban vannak az életcélunkkal.

 

Brendon Burchard

Élj, szeress, hagyj magad után nyomot”Brendon Burchard  inspiráló személyisége, lehengerlő optimizmusa és magával ragadó előadásmódja korábban sosem látott erőt adott ezeknek szavaknak. A világ egyik legmotiválóbb embere 19 éves koráig teljesen átlagos életét élt, míg egy depressziós időszak és egy súlyos autóbaleset gyökeresen meg nem változtatta azt. Ő már feltette magának azokat a kérdéseket, amikkel legtöbben csak halálos ágyukon szembesülnek, felépülése után pedig elhatározta, hogy az előtte álló éveket mások éberré tételének szenteli.  Belevetette magát a tanulásba, tudatosan készülve arra a különleges szerepre, amelyet tíz évvel később – kitartásának és karizmájának köszönhetően – elért. Brendon missziója egyszerű: pontos, célzott és szűnni nem akaró támadás a fásult, középszerű, túlterhelt és stresszes élet ellen. Ezért a misszióért meg kellett harcolnia, hiszen első könyvét – amit jelenleg az évszázad legnépszerűbb motivációs köteteként tartanak számon – ki sem akarták adni. Ma több mint 5 millióan követik őt a Facebookon, nézik Youtube videóit, és vesznek részt online kurzusain. De nemcsak digitálisan van jelen: megállás nélkül utazik, stadionokat megtöltő előadásaira pedig szinte lehetetlen bejutni. Brendon Burchard könyveiben és motivációs előadásaiban olyan konkrét példákkal és javaslatokkal áll elő, ami kiránt a fásultságból és cselekvésre ösztönöz, hiszen életkortól, szakmától, személyiségtől függetlenül benned is ott a lehetőség a csúcsteljesítményre. Ahhoz, hogy az élet bármely területén túlszárnyald önmagad, a következőket kell szokásoddá tenned: lásd tisztán a helyzetet, teremtsd meg a megfelelő energiát, növeld az eredményeket, építs befolyást, mutass bátorságot – és ne ijedj meg a nehézségektől, hiszen az élet maga a csoda!

 

 

Ajánlott könyvek:

A legjobb
önmagad

A siker alapelvei könyv

A siker alapelvei
a gyakorlatban

Sikeres emberek kiemelkedő szokásai