Tisztában kell lenned azzal, honnan jöttél!

Milyen családi mintákat cipelünk magunkkal? A tudomány egyre inkább azokat a félelmeket, érzéseket és viselkedésmintákat helyezi fókuszba, melyeket tudtunkon kívül kaptunk. Ismerd meg a transzgenerációs szemléletet Mark Wolynn Örökölt családminták című könyve alapján!

A család személyiségfejlődésünk alapja, a legkisebb egység. Az ott töltött évek alatt telik meg képzeletbeli hátizsákunk mindazzal, amit egész életen át magunkkal cipelünk. Sokan azonban nem is sejtik, milyen hagyaték kerül a pakkjukba. Vannak, akik hosszú éveken át kutatják elakadásaik, szorongásaik, újra meg újra elkövetett hibáik, vagy ismétlődő kudarcaik okait. Rengetegen küszködnek depresszióval, krónikus mentális betegségekkel, fóbiákkal, vagy kényszeres negatív gondolatokkal, amelyekre gyakran eredménytelenül keresik a megoldást. De vajon hányan ásnak le mélyebbre, a panaszok szó szerinti gyökeréhez? Hányan gondolnak bele: a válaszok talán nem is a szenvedő alanyok, hanem azok szülei, nagyszülei, dédszülei életében keresendők? Manapság a családfakutatás reneszánszát éli. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a gyermekkori fejlődés és fejlesztés is, miközben a valóságban bezárkózó, elmagányosodó társadalomban élünk, ahol generációk szakadnak szét.

 

Ezekben az időkben egyre égetőbbé válik a kérdés: tisztában vagyunk-e azzal, milyen örökölt mintákat és sorsokat viszünk magunkkal?

A válasz a tudományos világot is egyre inkább foglalkoztatja. A legújabb kutatások, melyek egyre szélesebb körű érdeklődésre tartanak számot, azt sugallják: Nemcsak a látható világ van – érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, hiszen a traumák hatásai képesek tudat alatt egyik generációról a másikra szállni. Ezt hívják transzgenerációs szemléletnek. 

 

Biológiai családunk előttünk élt tagjaival közös családi tudaton osztozunk

A szüleit általában mindenki ismeri. De vajon mennyire ismerted nagy-és dédszüleidet? Tudod a nevüket? Hogyan és hol éltek, milyen életesemények történtek velük? Ők azok, akiktől  nemcsak a lábad hosszát, az orrod formáját, vagy épp türelmetlen, makacs természeted örökölhetted. Korán elvesztett rokonaik, baleseteik, háborús élményeik, üldöztetésük, vagy egy rosszindulatú betegségük nyomot hagyhat a te személyiséged szövetén is, hatást gyakorolva sorsod jelenlegi alakulására. Gondolj bele: a gyerekkorod óta fennálló önbizalomhiány, a kacskaringókkal teli karriered, az ismétlődő magánéleti gondjaid, vagy éppen mindezek ellenkezője könnyen lehet egy nem tudatos mintakövetés eredménye.

A családod története a te történeted. Tetszik vagy sem, benned él.

Mark Wolynn saját példáján és páciensei személyes történeten keresztül bizonyítja be, hogy szüleid, nagyszüleid, dédszüleid története benned lakozik, és te hozzájuk tartozol. Akármi történik, nem törölheted ki őket magadból. Akkor sem, ha sosem találkoztál velük. Ha elutasítod őket, saját magad utasítod el, és csak még több szenvedésben lesz részed. Ők bele vannak kódolva a génjeidbe, felbukkannak mindennapi nyelvhasználatodban, mozdulataidban, döntéseidben. Az emberi természet sajátja, hogy ha túl nagy fájdalom éri, hajlamos elkerülni, vagy eltemetni. Ha azonban kizárjuk az érzéseket, tudtunkon kívül megakasztjuk azt a gyógyulási folyamatot, aminek révén természetes módon képesekké válnánk a gyógyulásra. Amikor megpróbálunk ellenállni valami fájdalmas dolognak, a kerülni kívánt fájdalmat tartósítjuk – ami nem más, mint a folyamatos szenvedés receptje. A fájdalom néha mélyebbre fészkeli magát, mint hinnénk. 

 

 

A rossz élmények azonban felülírhatók. 

Mark Wolynn Örökölt családminták című könyve, amelyre Orvos-Tóth Noémi hasonló, Örökölt Sors című könyvében is hivatkozik, elsöprő erejű bizonyítékokkal szolgál az elszenvedett emberi trauma és az azt körüllengő érzések továbbélésére és felülírására.A könyvben leírt módszerek segítséget nyújtanak, hogy feltárhassuk a bennünk eltemetett múltat, a mindennapos szóhasználatunkban,  viselkedésmintáinkban és a fizikai tüneteinkben alakot öltő félelmeket és szorongásokat. Rá kell ébrednünk, hogy ahelyett, hogy folyton küzdünk valami ellen, megtanuljunk odafigyelni rá, és elfogadni, amit üzenni szeretne. Ez gyakran nem egyszerű folyamat, hiszen a legtöbb család élete tele van titkokkal, eltemetett múlttal, kimondatlan feszültségekkel és tabukkal, amelyek mind akadályozhatják az egymás és önmagunk felé vezető egészséges és őszinte kapcsolat felépítését.Ismerd meg a benned élő minták gyökerét, és számolj le a tabukkal! Fedezd fel, mivel kell tudat alatt megküzdened, hol rontod el, és mit kell tenned, hogy a generációkra visszakövethető élményeket pozitívra hangold, és fejlődésed szolgálatába állítsd.

A kötetben bemutatott technikák, mint a vizualizáció és a közvetlen dialógus eszközei segítenek kiépíteni az utat, amely mentén haladva blokkolhatók az életünket és egészségünket befolyásoló, ártó folyamatok. Megtudhatod, sejtbiológiailag hogyan épül fel a családi test, mit jelent a családi elme fogalma, és mi a négy tudatalatti motívum, és hogyan kódolhatod át a családi traumákon keresztül benned kiépült alapnyelvezet-térképet.A könyvben felvázolt megoldási javaslatok nemcsak tágabb perspektívába helyezik az életed és segítenek megtalálni a hiányzó darabkákat, de lehetőséget nyújtanak olyan régóta fennálló problémák leküzdésére is, amelyek sokszor ellenállnak a hagyományos terápiás kezeléseknek. Ismerd meg és állítsd hát saját szolgálatodba a régóta magaddal cipelt, örökölt családmintákat!

 

Ajánlott könyv:

Mark Wolynn – Örökölt családminták