Beszéljünk most a puszta tényekről!

Vágytál már valaha arra, hogy belekukkants a másik ember fejébe? Legyen szó a tárgyalópartneredről, kollégádról, házastársadról, gyermekedről, a kiszemelt nagy Ő-ről, most megtudhatod, ki mit gondol valójában! Ebben egy jól felépített, pontról-pontra kidolgozott, pszichológiai alapokon nyugvó rendszer lesz a segítségedre, amit az FBI és az USA hadserege is alkalmaz!

Dr. David J. Lieberman sallangmentes technikáit nem véletlenül használják évek óta sikerrel bűnüldöző szervek, cégvezetők és terapeuták. A világhírű viselkedéskutató pszichológus könyvei nem a testbeszédre, az intuícióra, vagy a feltevésekre hívják fel a figyelmet, hanem olyan, tudományos alapokon nyugvó rendszert építenek fel, mely bármikor alkalmazható, támadhatatlan eszközöket ad kezedbe.

Újra képes leszel felépíteni önbecsülésed, megmentheted a házasságod, uralhatod a megbeszélést, vagy megtanulod megfelelően kezelni az indulataidat.

A pszichológiából doktorált, 18 sikerkönyvet és több száz TV-s megjelenést jegyző szerző tehát nem kertel. Módszereit, amelyeket az FBI és az Amerikai Egyesült Államok Hadserege is használ, csőre töltött kommunikációs fegyverként leszel képes előrántani bármilyen rázós helyzetben. 

Tudtad például, hogy ahelyett, hogy erőszakkal próbálod meggyőzni a másikat a saját nézőpontodról, egyszerűbb, ha neki adsz igazat, és emellett megkéred: hallgasson végig téged is?

A Változtass meg bárkit című könyvből nemcsak ez derül ki. Választ kapsz arra, hogyan ajándékozz önbecsülést – ami Lieberman szerint nemhogy nem egyenlő az egóval, hanem egyenesen annak ellentéte – másoknak. Megismered a “plasztikai személyiség-műtét” elemeit, és megtanulod azokat az alapfogásokat, amik többek között romantikusabbá, megbocsátóbbá, agilisebbé vagy pusztán pontosabbá tehetnek bárkit.

A Hazugságvizsgáló és az Olvass az emberekben című könyveiben Lieberman beavat a titokba, amivel megtanulod felismerni a blöfföt, a hazugságokat, vagy  pusztán az óvatos nemtetszést már néhány reakcióból. Hiszen óriási különbség van aközött, ha a főnököd azt mondja az új ötletedre: Nekem tetszik! ahelyett: Szép munka! 

Ha pedig gyanakodsz valaki igazmondására, lehet, hogy elég egy mindkettőtök által ismert fals információt bedobnod, és máris kiderül: kijavít, vagy csendben marad? Gondolj bele: többé senki sem fog átverni. Élő hazugságvizsgáló válik belőled. 

Ismerd meg a barátság hatlépcsős tesztjét a Vegyél rá bárkit bármire című kötetből, ahol a manipuláció 7 trükkjével is találkozhatsz. Kiderül majd, ki az, akire valóban számíthatsz, és mi különbözteti meg az igazi jóakaródat a gáncsoskodótól  – hidd el, mindketten most is épp azon dolgoznak, hogy a bizalmadba férkőzzenek.

Ideje, hogy felhagyj a naivitással, és a dolgok mögé nézz

Lieberman nem varázslatról és hókuszpókuszról beszél, és azt sem állítja, hogy a technikáit alkalmazva egy csapásra megváltozik az életed. A változtatás motorja itt is te magad kell, hogy legyél, de az biztos: a könyvekben ajánlott lényegretörő és átlátható, konkrét módszerek segítenek abban, hogy ne csak a veled szemben álló másik fél belső profilját tárd fel, hanem önmagad felé is tegyél egy komoly lépést.  

Hiszen: “Ahhoz, hogy valaki szerethesse magát, azt kell éreznie, hogy képes helyesen cselekedni, és hatékony lehet abban, amit önállóan választ magának. Ezáltal jobban tiszteli magát, és nő az önbizalma.”

Világos elvek mentén haladva

David J. Lieberman könyvei nemcsak tartalmukban, hanem felépítésükben is rendkívül logikusak és világosan megfogalmazott célok mentén haladnak. Egytől-egyig olyan problémákat vázolnak fel, amelyeket gyakran konkrét példák hada követ – ezeket Olvass az emberekben című könyvében pillanatfelvételnek nevezi – valamint kiemelt, keretes írásokban hívja fel a figyelmet a különösen fontos részletekre és a buktatókra.  

A módszerek szinte ezüsttálcán kínálják magukat a fejezetek végén található összefoglalókban. Az életből vett példák számos területről merítenek. Nemcsak magánéleti vagy szakmai kérdéseket boncolgatnak, hanem kitérnek a rendőrség, vagy a katonaság által használt kommunikációs technikákra is.

Bárki lehet nyitott könyv

Dr. Lieberman azt mondja: belső gyötrődéseink nagy része abból fakad, hogy nem tudunk megfelelően kezelni nehéz helyzeteket és konfliktusokat. Pedig bárki lehet nyitott könyv, ha elég jól figyelsz, és van bátorságod hozzá, hogy magad mozgasd a szálakat. Hiszen “ha valami mozog, az mozgásra ösztönöz” – ha te vagy a mozgás generátora, te is tudod irányítani azt. Légy tehát gondolatolvasó!

Hallgass a könyv szerzőjére, aki szerint életed legnagyobb ajándéka a szabad akarat. Használd úgy, hogy megfordítsd vele az eddig negatívan befolyásoló folyamatokat és azok elindítóit, győztesen kikerülve a mindennapok adta kisebb-nagyobb csatákból. Akkor is, ha épp mindenki ellenében szeretnéd érvényesíteni az akaratod. Akkor is, ha sokszor te magad és a haragod vagy önmagad legnagyobb ellensége. Urald a haragod, hogy ezzel uralhasd a helyzetet, mert “a hangulat ritkán utal az emberek jelenlegi helyzetére. Gyakrabban a jövő és néha a múlt függvénye.” A megfelelően kezelt érzelmeket mindig konkrét cselekvési stratégia, majd pedig megfontolandó következmények jellemzik.

Ugye, mennyi hasznos tanácsot kaptál máris ebből a cikkből? És ez még semmi! Gondolj bele: “Ha alkalmazni kezded ezeket a technikákat, azon kapod majd magad, hogy új ajtók nyílnak meg előtted.”

Ajánlott könyvek:

David J. Lieberman – Változtatss meg bárkit

David J. Lieberman – Urald a harogod, urald a helyzetet

David J. Lieberman – Hazugságvizsgáló

David J. Lieberman – Vegyél rá bárkit bármire

David J. Lieberman – Olvass az emberekben