Don Miguel Ruiz tanításaival sok-sok évvel ezelőtt Baron Baptise egy táborában ismerkedtem meg. Kathryn Budig egy workshopján nemrég véletlenül Ruiz A négy egyezség című könyve volt a csoportfoglalkozáson feldolgozott irodalom. Észrevettem a szerző életében és az örök boldogságról szóló eszméiben felfedezhető jógi trendet, és szerettem volna mélyebben megérteni Ruiz szemléletmódját.

Miután A négy egyezség kötet lenyűgözött, rögtön el is olvastam Az öt egyezséget, amely – címéhez híven – a magasabb létállapothoz vezető megállapodásokból eggyel többet sorol fel. Az olvasmányos könyv könnyen gyakorlatba ültethető és hatásos álláspontokat tartalmaz. Az egyezségeket alkalmazva jelentősen megváltoztathatjuk a szemléletmódunkat és az életünket.

 

 

„Az öt egyezség gyakorlásával a teremtés minden eleme iránti tiszteletünket fejezzük ki. Saját és mások álmai iránti alázatunkat. Ha alkalmazzuk ezeket az eszközöket, azzal mindenkinek szolgálatot teszünk, mert örömünk, boldogságunk, békénk és mennyországunk másokra is átragad. Amikor életvidámak vagyunk, a körülöttünk élők is boldogok, és így a saját világuk megváltoztatására ösztönözzük őket” – Don Miguel Ruiz.

 

Don Miguel Ruiz szerint minden, amit csinálunk, azoktól a paktumoktól függ, amelyeket korábban kötöttünk – egyezségek Istennel, az életünkben jelen lévő emberekkel, valamint az életünkkel. A legfontosabbak azonban az önmagunkkal kötött egyezségek. Ezek határozzák meg, hogy kik vagyunk, hogyan viselkedünk és életünkben mi lehetséges és mi nem. A továbbiakban áttekintem az öt egyezséget, valamint a kedvenc idézeteimet a könyvből. Jó olvasást!

 

1. Saját történeted: TEDD TÖKÉLETESSÉ A SZAVAIDAT!

Csak azt mondd, amit komolyan is gondolsz! Ahhoz, hogy tökéletessé tegyük az elmondottakat, nemcsak arra kell odafigyelnünk, hogy milyen szavakat mondunk ki, hanem arra is, hogy milyen érzelmeket juttatunk kifejezésre. Ebbe beletartoznak a viselkedésmintáink, a tetteink és a különböző hitrendszereink megnyilvánulási formái is. Tudatosságunkban nagy fegyelemre van szükség ahhoz, hogy ezek a kifejezési formák tökéletessé váljanak a mindennapok szintjén. Kerüljük az önmagunk ellen irányuló szavakat és a pletykálkodást! Szavaink erejét mindig úgy használjuk, hogy az igazságot és a szeretetet szolgálja!

„Ha képesek vagyunk művészként tekinteni magunkra, és észrevesszük, hogy az életünk a saját teremtményünk, akkor gyönyörű történetet alkothatunk magunknak.”

 

2. Minden elme egy külön világ: SEMMIT SE VEGYÉL SZEMÉLYESKEDÉSNEK!

Ha szokásunkká válik, hogy nem veszünk semmit személyeskedésnek, akkor többé nem kell arra hagyatkoznunk, amit mások mondanak vagy tesznek. Ruiz álláspontja szerint nem vagyunk felelősek mások tetteiért, csupán saját cselekedeteinkért és döntéseinkért tartozunk felelőséggel. Ha megtanuljuk, hogy semmit se vegyünk személyeskedésnek, akkor mások szavai vagy tettei többé nem tudnak fájdalmat okozni.

„Amit mások tesznek, az sosem miattunk van, hanem mindig a cselekvő személye miatt. Mindenki saját álmaiban és elméjében él, amely egy teljesen más tér, mint a miénk. Amikor valamit személyeskedésnek veszünk, akkor azt feltételezzük, hogy a másik ismeri a világunkat, és ezzel saját szféránkat az övére akarjuk kényszeríteni.”

 

3. Igazság vagy fikció? NE FELTÉTELEZZ SEMMIT!

Ez az egyezség azt jelenti, hogy van bátorságunk kérdezni és őszintén kifejezésre juttatni az igényeinket. Ha megtanulunk a lehető legegyértelműbben kommunikálni másokkal, akkor magától elkerüljük a félreértéseket, sértődéseket és a drámákat. Ruiz azt mondja, hogy ezzel az egyetlen egyezséggel gyökeresen átalakíthatjuk az életünket. Ne feltételezz semmit! Ahogy a nagypapám mondta: „Amikor feltételezésekbe bocsátkozunk, hülyét csinálunk magunkból.”

„Amikor mások elmondanak nekünk valamit, feltételezésekbe bocsátkozunk, és amikor nem mondanak semmit, akkor is hipotézissel enyhítjük a vágyat, hogy megtudjuk, mit gondolnak, és feltevéssel helyettesítjük a kommunikációt. Akkor is elméletekbe menekülünk, amikor olyasmit hallunk, amit nem értünk, aztán igaznak gondoljuk, amit feltételeztünk. Minden feltételezés mögött az húzódik meg, hogy nincs bátorságunk kérdezni.”

 

 

4. Gyakorlat teszi a mestert: MINDIG TEDD MEG, AMI TŐLED TELIK!

Ehhez az egyezséghez fel kell ismerni, hogy a tőlünk telhető legjobb nem mindig egyforma: más, amikor kipihentek vagyunk, mint amikor kimerültek. Ha azonban igyekszünk a legjobbat nyújtani, akkor a körülményektől függetlenül elengedhetjük a megbánást és az önkritikát, ami saját magunk bántalmazásához vezet.

„Nyújtsuk a legjobbat minden helyzetben! Nem számít, hogy betegek vagy fáradtak vagyunk, ha mindig a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk, akkor nincs okunk hibáztatni magunkat. És ha nem okolhatjuk magunkat, akkor nem fogunk bűntudatba, hibáztatásba és önbüntetésbe esni. Nagy átkot törünk meg azzal, ha mindig a legjobbat nyújtjuk.”

 

5. A kétkedés hatalma: LÉGY SZKEPTIKUS, DE TANULD MEG VÉGIGHALLGATNI MÁSOKAT!

Ne higgyünk se önmagunknak, se másoknak! Használjuk a kétkedés hatalmát, hogy mindent megkérdőjelezzünk, amit hallunk: Valóban igaz? Ha meghalljuk a szavak mögött húzódó szándékot, megértjük a valódi üzenetet.

„Amikor megtanulunk meghallgatni másokat, akkor pontosan tudni fogjuk, mit akarnak. Mikor megtudtuk, hogy mit szeretnének, az, hogy mit kezdünk ezzel az információval, már rajtunk múlik. Reagálhatunk, de nem muszáj, egyetérthetünk vagy lehetünk más véleményen – ez már attól függ, hogy mi mit akarunk.”

 

Ezek az egyezségek segítenek újra összekapcsolódni ébredésre hívott valódi önmagunkkal. Az ötödik egyezséggel Ruiz hozzásegít, hogy olyannak fogadjuk el magunkat, amilyenek vagyunk, és azt is megtanítja, hogy az életünkben mindenki mást is olyannak fogadjunk el, amilyen. Elmondása szerint, ha az egyezségek szerint éljük az életünket, akkor a jutalom az örök boldogság. Próbáljuk ki, és lássuk, mit eredményez!

Forrás: www.mindbodygreen.com

 

Ajánlott könyvek:

AZ ÖT EGYEZSÉG

A siker alapelvei könyv

A SZERETET ISKOLÁJA

A NÉGY EGYEZSÉG