Ha mindig valamivel többet teszünk meg, mint amennyi okvetlenül szükséges, annak az egyik legnagyobb előnye az, hogy feléleszti bennünk az egyéni kezdeményezés erejét. Ebben a részben az egyéni kezdeményezés fogalmát szeretném megvilágítani neked, s egy személyes példán keresztül megmutatni, hogyan fejlesztheted magadban ezt a készséget.

 

Az egyéni kezdeményezés sikerhez vezet ott is, ahol minden más kudarcba fullad

 

Nem sokkal azután, hogy megházasodtam, megejtettem első látogatásomat a feleségem családjánál. A vonatról kénytelen-kelletlen a feleségem szülővárosától két mérföldnyire szálltam le, mert ott volt az állomás. Útközben elkapott egy zápor, úgyhogy nem nyújtottam valami megnyerő látványt, mire odaértem nejem családjának házához. Eléggé feldúlt is voltam, s egy önkéntelen felkiáltás tört ki belőlem:

– Miért nem intézitek már el, hogy a vasút a ti városotokat is érintse?

A sógoraim felnevettek, és elmondták, hogy már vagy tíz éve próbálkoznak, de a vasút nem hajlandó magára vállalni a költségeket, amibe a folyót átívelő híd kerülne.

– Tíz év! – horkantam fel nagyképűen. – Ha rajtam múlna, én három hónap alatt megoldanám az egészet.

Hát ezzel a kis hencegéssel aztán jól el is köteleztem magam új családom szemében. Tudtam, innen már nincs visszaút, cselekednem kell. A sógoraimmal megvártuk, hogy elálljon az eső, s el is indultunk a folyóhoz.

Egy régi, rozoga fahíd látványa fogadott minket – ezen keresztül zajlott az úti forgalom. Egy másik vasútvonal is a folyó túloldalán futott, amelyen a teherszállító vonatok közlekedtek, s valamivel a rá merőleges autóút után ért véget. Ahogy a teherszállító vonatok jöttek-mentek, megakasztották a forgalmat az úton, s jócskán lelassították a helyiek célba jutását.

És ekkor született meg bennem az ötlet!

– Figyeljetek! – mondtam a sógoraimnak. – Egyszerű az egész. Az utasszállító vasút fizeti a híd egyharmadát, hogy ezzel is jobb szolgáltatást nyújthasson a városnak.  A megye fizeti a második harmadát, mivel hamarosan úgyis kénytelen lesz lecserélni a régi fahidat. A teherszállító vasúttársaság pedig az utolsó harmadát, mert így keresztezi többé az úti forgalmat, s az óhatatlan baleseteknek is elejét veszi azzal, hogy többé nem kell nap mint nap annyi embernek átkelésre várakoznia a síneknél.

Ilyen egyszerű volt az egész! Egy hétre rá a sógoraimmal mindhárom felet megnyertük az ügynek, s újabb három hónap múlva el is készült az új híd, a városnak pedig saját vasútállomása lett.

Azt azért remélem, hogy egyéni kezdeményezőkészséged nem kell majd arra használnod, hogy kievickélj egy olyasféle csapdából, mint amilyet én teremtettem magamnak. Ha azonban, amikor csak lehet, élsz vele különösen pedig akkor, ha te is valamilyen ostoba hibát követsz el , biztosíthatlak, hogy ez számodra és a környezeted számára egyaránt üdvös lesz.

 

 

Az egyéni kezdeményezés gyakorlati alkalmazása

Akkor érkezik el az ideje igazán, hogy bevesd az egyéni kezdeményezés erejét, miután eldöntötted, mi a legfőbb életcélod. Kezdj el felállítani egy akciótervet! Rakd össze az ehhez szükséges erőteredet: a lángész műhelyét! Lehet, hogy időközben, ahogy elsajátítod a részfeladatok megoldásához szükséges ismereteket, még a végcélod is megváltozik majd, a legfontosabb dolog mégis az, hogy azonnal kezdj hozzá a munkához.

Sokkal jobb egy olyan terven dolgozni, ami még gyenge lábakon áll, mintsem továbbra is csak halogatni a cselekvést. A halogatás az egyéni kezdeményezés legádázabb ellensége, s ha már ebben a kezdeti fázisban hagyod, hogy a szokásoddá váljon, minden tettedre sűrű árnyékként borul majd.

Tedd meg a tőled telhető legtöbbet azért, hogy a tervedet működésbe hozd, s tanulj a hibáidból! Ne törődj a károgókkal, akik azt sutyorogják a füledbe, hogy csak a vesztedbe rohansz. Amikor Andrew Carnegie belekezdett az acélbizniszbe, az a cél lebegett a szeme előtt, hogy az acél tonnájának árát leviszi 140 dollárról 20 dollárra. Rengetegen csak gúnyolódtak rajta. Aztán egyikük se keresett egy fillért se, Carnegie viszont elérte a célját.

Ha tanácsra van szükséged, keress fel szakértőket, s fizess nekik azért, amit mondanak. Az „ingyenes tanácsok” viszont, amiket a munkatársaidtól és a „barátaidtól” kapsz lépten-nyomon, éppen annyit fognak érni, amennyibe kerültek: semmit.

Sose várj egy külső erőre, azt remélve, hogy az majd beindítja a tetteidet. Természetesen reagálnod kell majd, amikor valamilyen meglepetés ér, valamint a konkurencia kihívásaira is, de továbbra is a saját terved mentén haladj mindennapjaid során! Tápláld vágyad tüzét a sikeres önmagadról alkotott képekkel! Szítsd oly hevesre a lángjait, hogy még a széked is tüzet fogjon, s többé ne tudj kényelmesen hátradőlni és ellazsálni az időt, miközben ott várnak a feladatok, amiken előző nap is munkálkodtál.

Amikor egy feladatot befejeztél, tarts szemlét fölötte! Vajon a lehető legtöbbet nyújtottad, amire képes vagy? Mit csinálhattál volna jobban? S miért ne végeznéd el most rögtön ezt a plusz munkát? Az egyéni kezdeményezés ereje abban áll, hogy képes vagy-e éberen minden lehetőséget észrevenni, s aztán azonnal megragadni azt és a megvalósításán munkálkodni.

Igen, az egyéni kezdeményezőkészség sokat kíván tőlünk, s a fenntartása jó adag mentális erőtartalékot igényel. Amikor úgy érzed, hogy lankadni kezd benned a kezdeményező erő, nagy segítséget kaphatsz, ha visszatérsz ahhoz az alapelvhez, amely az összes többibe életet lehel, s valamennyit újra lendületbe hozza ez pedig nem más, mint a pozitív hozzáállás.

Forrás: www.naphill.org

 

Ajánlott könyvek:

.
Siker

A siker alapelvei könyv

A TELJES GONDOLKODJ
ÉS GAZDAGODJ

ADD EL
MAGAD