Hét hónappal ezelőtt anya lettem. Ez eddigi életem legnagyobb áldása és legmegindítóbb tapasztalata. Érzések milliói áramlanak át rajtam nap mint nap, az anyaság vizein való navigálás pedig tömérdek újat tanít, és az új ismeretek egyre gyűlnek az idő előrehaladtával. Rájöttem, hogy anyának lenni mindannyiunknak más.

Az anyaság kiszámíthatatlan, sokszor kihívásokkal és kényelmetlenségekkel jár, de ami a legfontosabb, hogy a negatív érzésekkel egy időben jelen lehet a mély öröm, szeretet, az elmerülés a jelenben és az összekapcsolódottság. Teljesen rendben van, ha az ember mindezt egyszerre érzi!

Rájöttem, hogy néhány dolog nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szülő kapcsolatban maradjon önmagával és megtartsa józan eszét. Az alábbi három pont jó kiindulás:

  1. Fejlesszünk ki jó időgazdálkodási képességet, hogy fontossági sorrendet tudjunk állítani, és le tudjunk csípni egy kis időt önmagunknak!
  2. Az önmagunkról való gondoskodás nem alku tárgya.
  3. Az egyensúly megtalálása nélkülözhetetlen.

Ha megszületett a babánk, kulcsfontosságú egy fontossági sorrend felállítása. Nagyon kevés idő jut önmagunkra, még akkor is, ha kapunk segítséget.

Néhányaknak nehezére esik a fontossági sorrend felállítása, mert mindent egyformán lényegesnek tartanak, és tennivalóik listáján nehezen tudják megállapítani, melyik feladat mennyire sürgős. Ez az időgazdálkodás olyan, mintha egy forgalmas étteremben ülve nem tudnánk kiszűrni a zajokat, a fülünk minden hangra egyformán reagálna.

Gyakran nekem is nehezemre esik szétválogatni azokat a tennivalókat, amiket muszáj elvégeznem, és azokat, amikkel jó lenne végezni. Ha a napunkat lebontjuk a „muszáj elvégezni” és a „szeretném elvégezni” teendőkre, azzal máris óriási lépést tettünk az elfoglaltságok rangsorolásában. A „muszáj elvégezni” listán szerepelhet a zuhanyzás, testmozgás, munkába menés, olvasás a gyereknek, kutyasétáltatás, evés. A „szeretném elvégezni” listára kerülhet a műkörmös, az olvasás, a fürdés, a masszázs, a telefonálás és a filmnézés.

Mindenki máshogy működik, de sok tanulmány bizonyította, hogy az ember energiaszintje reggel a legmagasabb. A nap előrehaladtával csökken összpontosító képességünk és kreativitásunk. A legfontosabb és legnagyobb alkotóerőt igénylő feladatokat ezért érdemes a reggeli órákra ütemezni, amikor a legéberebbek és legmotiváltabbak vagyunk. Persze ha az esti órákban frissebbnek érezzük magunkat, mindenképp akkorra tervezzük be a fontos tennivalókat!

A kedvenc témám az önmagunkról való gondoskodás. Erről szól az Élet… újratervezés című könyvem. Újdonsült anyának lenni és időt találni önmagunkkal való törődésére, nagy kihívás, mert az újszülött rengeteg időnket és energiánkat igényli. Az ment meg minket, ha vannak olyan tevékenységeink, amikből nem engedünk.

A teendők – amikhez mindenképpen ragaszkodunk – lehetnek hobbik vagy önkéntes munka, melyek emlékeztetnek bennünket arra, kik is vagyunk valójában. Ezeket a tennivalókat örömmel végezzük, boldogságot és békét hoznak számunkra.

Ugyanannyira nélkülözhetetlenek, mint a fogmosás – az nem merül fel bennünk, hogy a fogmosást kihagyjuk. Számomra nem alku tárgya a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, az alvás (ha tudok, tekintve, hogy van egy csecsemőm) és a főzés. Ezek azok dolgok, melyek a jól-lét érzésével töltenek el.

várandós nő

Tudatosítanunk kell, hogy az önmagunkról való gondoskodás nem fullad ki a testmozgásban és az egészséges táplálkozásban. Az elegendő alvás, a mentális egészség, az érzelmi jólét fenntartása, valamint az önvalónkkal való spirituális kapcsolat és fejlődés legalább olyan fontos.

Számtalan kultúra, vallás és spirituális gyakorlat keresi a választ arra a kérdésre, hogy „Mi az egyensúly?” Annyit jelent, hogy megtanulunk egyforma mértékben adni és befogadni. Sok gyógyító tanításai szerint a szenvedés és betegség gyökere az egyensúlyból való kibillenés, és minden kapcsolatban áll mindennel. Ha spirituális szinten betegek vagyunk, az nyomokat hagy testünkön és elménken – és fordítva is, ha fizikai testünk beteg, annak hatását mentális és érzelmi szinten is érezzük.

Mindenkinek magának kell felfedeznie, mit jelent számára az egyensúly. Napi szinten kell időt szakítanunk az alvásra, munkára, játékra, hobbikra, utazásra, természetjárása, valamint az önmagunkkal való mély kapcsolat kialakítására.

Lehetséges, hogy a balansz ma mást jelent, mint holnap, mégis törekednünk kell rá, hogy meghalljuk, amikor belső hangunk jelzi: kezdünk kibillenni! Anyaként, ha nem gondoskodunk megfelelően önmagunkról, nem leszünk képesek eléggé jelen lenni mások és gyermekeink számára.

Négy hónapja kiderült, hogy ISMÉT babát várok! Életem egyensúlya kibillent, megerősítve bennem, hogy bizonyos tevékenységekből nem engedhetek. Az önmagamról való gondoskodás fő prioritás, és minden erőmmel azon vagyok, hogy fenntartsam magamban a szimmetriát. Az élet két csecsemővel, akik között egy év különbség van, még többet kíván majd tőlem.

Hamarosan születendő kislányunk érkezése felett nem is érezhetnénk nagyobb hálát, a teendőinket pedig majd kitaláljuk az események kibontakozásával. Biztos vagyok benne, hogy ha a fent leírtak egyensúlyban vannak, akkor minden rendben lesz!

Forrás: Poosh.com

Ajánlott könyv:

Erica Spiegelman – Élet…Újratervezés+Munkafüzet