Az Érzékenység a legújabb tudományos kutatásokat összefoglalva, gyakorlati tanácsok és anekdoták segítségével tanít meg bennünket arra, hogyan bontsuk ki az ebben az alulértékelt erőben rejlő lehetőségeket, és hogyan hasznosítsuk azt életünk legfontosabb területein: a barátságokban és kapcsolatokban, a munkahelyen, a vezetői pozícióban és a szülői nevelésben.

Jen Granneman és André Solo könyve gyökerestül átalakítja az érzékenységről alkotott elképzeléseinket, és rávilágít a világ irányában tanúsított finomabb ráhangolódásban rejlő hatalmas erőre.

 

Mi az érzékenység?

A köznyelvben az érzékenység azt jelenti, hogy valakinek intenzív érzelmei vannak. Sír az örömtől, elárasztja a forróság, lehervad a kritikától. De fizikai érzékenység is létezik. Érzékeny lehet valaki a hőmérsékletre, a szagokra vagy a hangokra. Egyre több tudományos bizonyítékunk van arra, hogy mindkét érzékenységtípus valós, és valójában a kettő egy és ugyanaz.

Az érzékenység alapvető emberi tulajdonság, és a fajunk legjobb tulajdonságaihoz köthető. Mégis, mint látni fogjuk, sokan még mindig nem értik, annak ellenére, hogy tudományos körökben széleskörűen tanulmányozott területről van szó.

Az érzékenységet gyakran rossz dolognak tekintik. Gyermekeinkből kineveljük („Ne sírj már!” vagy „Szedd össze magad!”), a felnőtteknek ellenük fordítjuk („túlreagálod” vagy „túl érzékeny vagy”). Reméljük, hogy e könyv segítségével változtathatunk ezen.

Mi egy olyan világról álmodunk, ahol az érzékenység a mindennapi beszélgetések természetes része, ahol valaki kimondhatja egy állásinterjún vagy az első randin, hogy „nagyon érzékeny vagyok”, és a szavait mosollyal nyugtázzák. Ez hatalmas feladat, de nem lehetetlen eljutni idáig. Hisszük, hogy ennek a mélyen emberi tulajdonságnak a normalizálása végre lehetővé teszi az érzékeny emberek számára, hogy fejlődjenek – és amikor ez megtörténik, a társadalom is profitálni fog páratlan adottságaikból.

 

“Itt az ideje, hogy feltörjük a ketrecet, amely az érzékeny embereket már régóta fogva tartja. Ahelyett, hogy az érzékenységet gyengeségnek tekintenénk, végre annak kell látnunk, ami valójában – erősségnek. Itt az ideje, hogy elfogadjuk az érzékenységet és mindazt, amit nyújtani tud!”

 

 

Ha érzékeny vagy, minden erőteljesebben hat rád, de többre is mész vele.

Valójában az érzékeny szó helyett talán jobb lenne a válaszkész. Ha érzékeny ember vagy, a tested és az elméd intenzívebben reagál a körülötted lévő világra. Erősebben reagálsz a szívfájdalomra, a fájdalomra és a veszteségre, de a szépségre, az új ötletekre és az örömre is. Mélyre hatolsz ott, ahol mások csak a felszínt súrolják. Tovább gondolkodsz, amikor mások már feladják és továbblépnek.

Az érzékenység tehát a normális élet része. Minden ember – és állat – valamilyen mértékben érzékeny a környezetére. Olykor mindannyian sírunk, megbántódunk, és úgy érezzük, hogy túlterhelnek a stresszes események. Vannak időszakok, amikor mélyen elgondolkodunk, rácsodálkozunk a szépségre, és elmélyedünk egy minket lenyűgöző témában. Egyesek azonban alapvetően érzékenyebbek a környezetükre és az élményeikre, mint mások. Ők a rendkívül érzékeny emberek.

 

Érzékeny vagy?

Lehet, hogy előbb érzed meg a tölgyfa hordó zamatát egy chardonnayban, mint bárki más. Talán mélyen meghat Beethoven muzsikája, vagy könnybe lábad a szemed, miközben kisállatok mentéséről nézel videókat. Lehet, hogy valaki a közeledben gépel, és a folyamatos kattogástól nem tudsz koncentrálni. Ezek mind a fokozott érzékenység jelei. Sokan érzékenyebbek vagyunk, mint gondolnánk.

A legfontosabb dolog, amit tudnod kell: az érzékenységed nem jelenti azt, hogy rossz vagy hibás vagy valamiért. Valójában egy szuperképességgel rendelkezel – olyasmivel, amire az emberi faj évmilliók óta támaszkodik.

 

Evolúciós előny

Az érzékenység nem csupán normális dolog, hanem jóval több.

A tudósok szerint ez egy evolúciós előny, amely segíti az élőlények túlélését különböző környezetekben. Bizonyítékként elég megnézni, hogy hány fajnál alakult ki ez a tulajdonság. Száznál is többnél, beleértve a macskákat, a kutyákat, a halakat, a madarakat, a rágcsálókat, a rovarokat és számos főemlőst. Mi több, a kutatók megállapították, hogy az érzékenység többször is kifejlődött a főemlősök különböző vonalaiban, ami erős jele annak, hogy túlélési és szociális előnyökkel jár.

A kutatók szerint az érzékeny emberek tevékenysége valószínűleg növeli a teljes emberiség túlélési esélyeit. Ha látod és hallod mindazt, amit mások nem vesznek észre, jobban el tudod kerülni a ragadozókat és a fenyegetéseket, és könnyebben megtalálod az erőforrásokat. Tanulsz a hibáidból, nem követed el őket kétszer, és segítesz másoknak is elkerülni a buktatókat. És ha jól olvasol másokban – beleértve azt is, amit nem mondanak ki –, felkészültebb leszel arra, hogy szövetségeket köss, és segíts az embereknek együttműködni.

 

 

Érzékenység

Jen Granneman és André Solo  könyvéből megtanulhatod, hogyan boldogulhatsz egy gyakran túlságosan is domináns világban, hogyan változtathatod meg a szégyenérzet-alapú mintákat, és hogyan veheted kezedbe az irányítást, amikor szükséges (még akkor is, ha nem érzed testhezállónak a feladatot). Reméljük, végül elég erőt érzel majd magadban ahhoz, hogy egyre hangosabb és egyre kegyetlenebb világunkban kiállj egy jobb, érzékenyebb korszak eljöveteléért.

Segíteni szeretnénk az érzékenységről szóló kommunikáció megváltoztatásában.

A könyv első része pontos képet ad arról, hogy mit is jelent érzékenynek lenni, és milyen erősségekkel rendelkeznek az érzékeny emberek. Segíteni fog abban is, hogy kiderítsd, milyen tekintetben vagy érzékeny, és a végére járhatsz, hogy összességében érzékeny ember vagy-e. Majd áttérünk az érzékenység mögött meghúzódó tudományos háttér ismertetésére, és bemutatjuk az öt hatalmas adományt, amely minden érzékeny ember sajátja.

Azt is megvizsgáljuk majd, hogy milyen árat fizetnek ezért: a túlstimulációt. Megbeszéljük, hogy az érzékeny emberek hogyan győzhetik ezt le, és hogyan szárnyalhatnak. Végezetül pedig az egyik leginkább félreértett adottságra fogunk ránézni, az empátiára, és azt vizsgáljuk, hogyan lehet ezt a fájdalom forrása helyett világmegváltó erősséggé változtatni.

A könyv második felében elmerülünk a részletekben. Vajon hogyan boldogulhat az életben egy érzékeny ember, és miben mások az igényei, mint annak, aki kevésbé érzékeny? Ezek után megvizsgáljuk őket a szerelem és a barátság, az érzékeny gyermek nevelése, az értelmes karrier felépítése és az érzékeny vezetők – akik gyakran a leghatékonyabbak – kiemelkedő tulajdonságai szempontjából. Végül pedig képet festünk arról, hogy mi következik ezután: hogyan hagyhatjuk abba érzékenységünk elrejtését, és hogyan kezdhetjük el értékelni. Annak ellenére, hogy túl hangos, túl gyors és túl intenzív világban élünk – egy olyan világban, amely egyre durvább és megosztottabb –, mi úgy hisszük, soha nem volt még nagyobb esélyük az érzékenyeknek.

 

Valójában a világ legnagyobb kihívásai nagyszerű lehetőséget biztosítanak az érzékeny embereknek a ragyogásra. Hiszünk abban, hogy az érzékeny emberek olyan vezetők, gyógyítók és látnokok, amilyenekre a világnak most a legnagyobb szüksége van. Bárcsak mindenki felismerné az erősségeiket!

 

Ez az inspiráló könyv képes – egyszer s mindenkorra – megváltoztatni azt, ahogyan az érzékeny embereket látjuk, és ahogyan ők látják magukat.

A világunknak szüksége van az érzékeny emberekre és a szuperképességeikre!

Az érzékenységed ajándék lehet a világ számára, még ha időnként átoknak érzed is. Könyvünkben kifejtjük azokat a kivételes erősségeket, amelyekhez érzékeny emberként hozzáférhetsz, valamint eszközöket adunk ahhoz, hogy csökkenthesd és leküzdhesd a nehézségeket, amelyekkel szembesülsz. Reméljük, felismered, hogy az érzékenység jó dolog.

Forrás: Érzékenység

 

Ajánlott könyvek:

.
ÉRZÉKENYSÉG

MINDENT
A SZERETETÉRT

A siker alapelvei könyv

CSAK JÓ VAN BENNED

HOGYAN LEGYÉL SZERETHETŐ