Mit jelent az érzelmi elérhetetlenség? (És mit lehet ezzel kezdeni?)

Egy párkapcsolati tanácsadó válaszai ezzel a bántó problémával kapcsolatban.

Ha már voltál együtt érzelmileg elérhetetlen személlyel, tudod, milyen zavaró és nyugtalanító ezt a kapcsolatot egy magasabb szintre emelni. Mindegy látszólag milyen jól szórakoztok együtt, valahogy ő nem tudja megosztani a valódi érzelmeit, nem tud elköteleződni a terveitekkel és nem tud intim kapcsolatot kialakítani veled. Mi történik?

„Olyan, mint egy hullámvasút. Azt gondolhatod, »szerelmesek vagyunk, a szex fantasztikus« aztán a párod hátrál egyet. Lehet, hogy elkeseredetten próbál veled mélyebben kapcsolódni, de valamilyen oknál fogva nem találja az eszközét az ehhez szükséges interakciónak” – mondja Shirani Pathak, az okleveles klinikai szociális dolgozó és a Lélekteljes Kapcsolatok Központ alapítója.

Az érzelmi elérhetetlenség egy létező dolog, nem csak egy tétova módja egy nem működő kapcsolat elengedésének. De attól, hogy a szerelmed emocionálisan távol van, nem biztos, hogy a kapcsolat kudarcra van ítélve.

A kapcsolódás pszichológiájának alapszintű megértése (és néhány kommunikációs technika) nagyban hozzájárulhat egy egészséges románchoz.

Mi a helyzet az érzelmi elérhetetlenséggel?

Együtt vagy valakivel, aki nem tud elköteleződni. Felszívódik chatelés közben, hátrál egyet minden alkalommal, amikor a dolgok jó irányba kezdenek mozdulni, és kitér a válasz elől, amikor túl sok személyes részletet kérdezel az életével kapcsolatban. Miért?

Lehet, hogy érzelmileg megközelíthetetlen.

Ez az elérhetőségi szint (és ennek a stagnálása) teljesen összefügg a kapcsolódási stílussal. A társadalom nagy részének biztos kapcsolódási stílusa van, ami azt jelenti, hogy nem félnek az intimitástól és a kötődéstől – mondja Pathak. Ezek az emberek többnyire egészséges és kielégítő kapcsolatokat hoznak létre.

A maradék ötven százalék főképp a következő két csoport tagja: szorongók és elkerülők. A tapadós emberek, akik túlságosan kapaszkodnak a kapcsolataikba szorongó kötődési stílusúak. A spektrum másik oldalán van az elkerülő kapcsolódási megjelenés. Itt találhatóak az érzelmileg elérhetetlen nők és férfiak.


„Az elkerülő kapcsolódási stílusúak nem akarnak hallani az intimitásról. Gyakran fognak randizgatni, és számos egyéjszakás kalandjuk lesz és rengeteg szívet törnek össze. Mindig fent van a fal náluk” – mondja Pathak.

Habár ellentétek, az elkerülő típusú emberek vonzzák a szorongókat – teszi hozzá Pathak. Kettőjük kapcsolata felerősíti mindkét oldal gyengeségét.

„Az egyik menekülni akar a kapcsolatból, miközben a másik erősen kapaszkodik abba. Így egymás idegeivel játszanak” – mondja.

érzelmi elérhetetlenség

Ha érzelmileg elérhetetlenek, miért jönnek mindig vissza?

A legzavaróbb egy érzelmileg elérhetetlennel való kapcsolatban az, hogy minden alkalommal, amikor elfogadod, hogy a viszony nem működik, a másik fél valahogy visszatér a képbe. Most működni fog, ugye? Ezt reméled, aztán néhány héttel később megint a startvonalon találod magad.

Ha nem elérhetőek érzelmileg, akkor miért jönnek vissza?

Nem azért teszik, hogy téged kínozzanak (bár ez lehet a hatása). A tény az, hogy azok a dolgok, amik fantasztikussá tesznek egy kapcsolatot – a mély kapcsolódás, a jövőbe való tervezés, az életetek holisztikusabb úton való összekötése – elijesztik az érzelmileg elérhetetlen személyt.

„Ez a körforgás az elkerülő személy agyában veszélyre figyelmeztető jel, amikor közel kerülnek az intimitáshoz” – mondja Pathak. „Visszalépnek, majd elkezd nekik hiányozni a partnerük, és visszatérnek, amikor magányosak.”

Ezért kelsz fel hajnali kettőkor annak a férfinak az üzenetére, akivel megesküdtél, hogy vége. És most megkérdezi, hogy ébren vagy-e. Amikor meghívod, hogy kísérjen el egy barátod esküvőjére néhány héttel ezelőtt, akkor teljesen kiborult, de most, hogy ez már a múlté, hajlandó a kapcsolatot újra megpróbálni. Ez jó döntés a te részedről is?

Mik a lehetőségeid, amikor egy érzelmileg elérhetetlen emberrel jársz?

Minden kapcsolat sikere a türelmen múlik, és attól függ, képes vagy-e a helyén kezelni a partneredet. Képes egy románc tartóssá és gyümölcsözővé válni, ha a másik fél érzelmileg elérhetetlen?

„Ez valójában attól függ, hogy honnan kapod a kiteljesedést” – magyarázza Pathak. „Ha egy érzelmileg elérhetetlen személlyel vagy kapcsolatban, fel kell ismerned, hogy mindent akarsz egy olyan embertől, aki nem tud mindent megadni neked.”

Egy erős támogatóhálózat, ami a romantikus kapcsolataidon kívül esik, elengedhetetlen, ha egy érzelmileg elérhetetlen emberrel szeretnél működőképes köteléket létrehozni. Meg kell találnod a módját az igényeid nagyobb fokú kielégítésére a viszonyodon kívül, hogy a partnerednek megadhasd a teret, amire szüksége van.

„El tudod ezt fogadni? Sok ember van, aki ezt elfogadja, és szereti, hogy több ideje van a barátaira. Ezzel szemben mások olyasvalakivel akarnak lenni, aki jobban jelen van a kapcsolatban” – mondja Pathak.

Habár a kapcsolódási típusok az idővel változhatnak, veszélyes arra a feltételezésre építeni egy kapcsolatot, hogy a másik fél majd levetkőzi az érzelmi távolságtartását. Ne próbáld meg erőltetni. Helyette inkább teremts olyan körülményeket, amik finoman a megnyílás felé terelik a kedvesedet.

„Kutatások bizonyítják, hogy bizonyos tevékenységek, például a túrázás, golfozás, korcsolyázás segítenek az érzelmes oldal eléréséhez. A fizikai tevékenység segít elterelni a partner figyelmét arról, hogy el akar húzódni, és így lehetőség nyílik a kötődésre” – mondja Pathak.

Elvárható, hogy partnered elérhető legyen, amikor igazán szükséged van rá. Nyitott és egyenes kommunikáció jelzi az érzelmileg távolságtartó partnerednek, hogy mikor és mire van szükséged, mikor kell egy kritikus pillanatban helytállnia.

„Néha nehéz lehet kérni, és kifejezni a szükségleteidet. De ha vigasztalásra és egy ölelésre van szükséged, akkor azt meg kell fogalmaznod. Ha a társad képes erre, és ez neked jó, akkor nagyszerű! Ha nem, akkor érdemes újra megfontolni, hogy ez neked való kapcsolat-e” – tanácsolja Pathak.

Az emberek képesek túllendülni az érzelmi elérhetetlenségen. Az a kérdés inkább, hogy megéri-e ez az időt és a fáradozást, illetve a partnered időközben ki tudja-e elégíteni az igényeidet. Ha úgy érzed, ki kell lépned a kapcsolatból, az tökéletesen érthető. Vess egy pillantást az életedre, és arra, hogy mi tűnik helyesnek!

érzelmileg elérhetetlenség nő

Mik a jelei, ha valaki érzelmileg elérhetetlen?

A randizgatás önmagában is nehéz. Az utolsó, amit akarunk, hogy újra és újra érzelmileg elérhetetlen személyek mellett kössünk ki. Lehet, hogy itt az ideje, hogy feladd az olyan emberekkel való együttlétet, akik nem képesek az intimitásra. Figyelj az érzelmi elérhetetlenség jeleire!

„Hajlamosak játszmákra. Például három napot várnak arra, hogy visszahívjanak valakit, vagy téged gondolnak tapadósnak, ha rögtön visszahívod őket. A játszmázás az érzelmileg elérhetetlenek tulajdonsága” – mondja Pathak.

Ahogy kezdesz megismerni valakit, figyeld meg, hogyan beszél magáról: Nyitottnak tűnik? Beszél az élete személyes részleteiről, az álmairól és a vágyairól? Vagy kitérő válaszokat ad, és kevésbé intim témába kezd bele?

A kitérés az egyik legnagyobb ismertető jele az érzelmileg elérhetetlen nőknek és férfiaknak.

Hasonlóképpen, ha hidegnek és érdektelennek tűnik a te dolgaiddal kapcsolatban, valószínűleg nem képes intim szinten kapcsolódni egy másik emberhez. Minden jellemző, ami azt mutatja, hogy az illető falakat húzott fel, egyértelműen jelzi, hogy emocionálisan elérhetetlen emberrel van dolgod. Ezek alapján lehet, hogy minél hamarabb tovább kell lépned.

Miért ismerkedsz újra és újra érzelmileg elérhetetlen emberekkel?

Mindenkinek van egy barátja, aki valahogy újra és újra emocionálisan elérhetetlen személyekkel találkozgat. Lehet, hogy ez te vagy. Miért történik ez?

„Ha azon kapod magad, hogy állandóan elérhetetlen embereket vonzol be, akkor valószínűleg te is érzelmileg elérhetetlen vagy. Azt vonzzuk, amit kisugárzunk” – mondja Pathak.

Nem kell örökké egyedül lenned. Kezdj el a kapcsolódási stílusokról tanulni, és arról, hogy ezek hogy illenek össze. Amir Levine, és Rachel Heller Egymáshoz kapcsolódva című könyvét ajánlja Pathak, ami alaposan megismerteti a kapcsolódás pszichológiáját.

„Amikor elkezdtem kutatni a felnőtt kapcsolódási formákat, megváltoztatta az életemet. Ez volt a hiányzó darab a képből, és hirtelen minden több értelmet nyert” – mondja Pathak.

Egy pszichológus, vagy egy terapeuta szintén segíthet annak a végére járni, hogy miért építettél falat a szíved köré, és személyre szabott stratégiát nyújthat ezek lebontására.

Mindenekelőtt, a legjobb módja annak, hogy megnyílj és intim kapcsolatot hozz létre valakivel az, hogy szerető, érzékeny és kedves vagy magaddal – mondja Pathak.


„Ez az önreflexió az egyik legfontosabb aspektusa az érzelmi elérhetetlenség legyőzésének” – mondja. „Ez csak arról szól, hogy még nem sajátítottad el a megfelelő képességeket. Emiatt ne ostorozd magad. Légy könyörületes és megbocsátó magaddal szemben annak ellenére, hogy értelmetlen kapcsolatokba mentél bele. Akkor kezd innen.”

Forrás: Healthyway.com

Ajánlott könyv:

Egymáshoz kapcsolva könyv