Érzelmi szókincsünk, használt nyelvezetünk erőteljes hatással lehet a világgal kapcsolatos tapasztalatainkra. Ez is egy eszköz a dolgok értelmezésre, ami segít kategorizálni az érzelmeidet, tanulni a múltbeli tapasztalataidból, megosztani a tudásod, valamint elõre jelezni és megtervezni a jövőbeli tapasztalataid. 

Egyes érzelmekre utaló szavakat fokozatosan egyre gyakrabban használtak különböző egyéb dolgokra, míg a jelentésük széleskörű és homályos nem lett. A „boldog” pozitív érzelmek gyűjtőfogalmává vált, olyan mértékben, hogy senki sem tudja, hogy amit érez, az valóban „boldognak” számít-e. Ha szenvedélyesnek érzem magam, boldog vagyok? Ha nyugodtnak és elégedettnek érzem magam, boldog vagyok? Ha inspiráltnak és energikusnak érzem magam, az boldogság? 

Ugyanez történt az olyan szavakkal, mint a depresszió. Mi is az a depressziós hangulat pontosan? Szomorúság? Üresség? Felkavarodottság? Zsibbadtság? Nyugtalanság? Zaklatottság? Egy- hangúság? 

És tényleg számít ez egyáltalán? Nos, mint kiderült, igen. 

Kevesebb fogalom vagy szó létezik a diszkrét negatív érzelmek megkülönböztetésére, így összekapcsolhatók a magasabb szintű, stresszes események utáni depresszióval (Starr és mtsai., 2020). Azok, akik képesek különbséget tenni a negatív érzések között, rugalmasabban reagálnak a problémákra. Például kevésbé valószínű, hogy stresszhelyzetben isznak, kevésbé reagálnak az elutasításra, és kisebb eséllyel áll fenn náluk szorongásos és depressziós rendellenesség (Kashdan és mtsai., 2015). Ez nem azt jelenti, hogy ezeket a dolgokat a negatív érzések megkülönböztetésének nehézségei okozzák, de azt mutatja, hogy van egy hatékony eszközünk, amely átsegíthet a nehéz idõszakokon. 

 

 

Minél több új szót tanulunk meg az érzések megkülönböztetésére, annál több lehetősége van az agynak a különféle érzések és érzelmek értelmezésére.

 

Ha létezik egy pontosabb szó egy érzésre, az segít szabályozni az érzelmeidet, ami összességében kevesebb stresszt jelent a testednek és az elmédnek. Ez egy kulcsfontosságú eszköz, ha rugalmasabban és hatékonyabban szeretnél reagálni az előtted álló kihívásokra (Feldman Barrett, 2017). A jó hír az, hogy ez egy olyan képesség, amelyet mindannyian kifejleszthetünk.

 

Íme, néhány tipp, hogy hogyan fejleszd az érzelmi szókincsedet. 

  • Légy konkrét. Ha érzel valamit, próbálj meg túllépni azon, hogy „nagyon jól érzem magam” vagy „nem vagyok boldog”.
    Milyen más szavakkal tudnád jellemezni ezt az érzést? Érzések kombinációja lenne? Milyen fizikai érzeteket veszel észre?
  • Egy címke nem biztos, hogy elegendő egy bizonyos érzés meghatározásához. Ez az érzés több érzés kombinációja lenne? Például: „Idegesnek és izgatottnak érzem magam.”
  • Nincs jó vagy rossz módja az érzelmek felcímkézésének. A kulcs az, hogy úgy jellemezd, hogy azt te és a körülötted lévő emberek is meg tudják jegyezi. Ha nem találod a megfelelő szavakat, találj ki sajátokat, vagy kereshetsz olyan szavakat is más nyelvekből, amelyeknek nincs egyértelmű fordítása.
  • Fedezz fel új élményeket, és kísérletezz ezen élmények jellemzésével. Az új ételek megkóstolásától kezdve új emberek megismerésén és könyvek olvasásán át egészen az új helyek felkereséséig. Minden új élmény lehetőséget kínál arra, hogy más szemszögből lássuk a dolgokat.
  • Amikor annak a képességnek a kialakításáról van szó, hogy jellemezni tudjuk ezeket az új élményeket, ragadj meg minden alkalmat új szavak megtanulására. Ezeknek nem kell kizárólag könyvekből származniuk (bár ez is lehetséges). Átveheted őket zenékből, filmekből vagy bárhonnan, ahol új szavakat ismersz meg az érzelmeid jellemzésére. 

 

 

  • Írd le a tapasztalataidat, és fedezd fel, hogyan jellemezhetnéd az érzéseidet. Ha gyakran nem találod a megfelelő szavakat, amikor próbálod leírni az érzéseket, és segítségre van szükséged az érzelmi szókincsed felépítéséhez, az érzelemkerék (Willcox, 1982) nagyszerű forrás lehet, amelyet a terápia során gyakran pontosan erre a célra használnak. Tarthatsz belőle egy másolatot a naplódban, és előveheted, amikor konkrétabb szavakat keresel. Az üres mezőkbe a saját szavaidat is beírhatod, ha valahol máshol találkoztál velük. 

Ne csak a negatív érzelmekre koncentrálj 

A naplóírás hasznos módszer arra, hogy feldolgozd és megértsd az átélt élményeket és az ezekből eredő érzéseket. A naplóírás azonban nem csak a nehéz tapasztalatok értelmezésében segít. Az is fontos, hogy a pozitív élmények leírására is szánj időt, még a legapróbbakra is. Ennek az az oka, hogy minden cselekvés egy saját mintázat az agy idegi tevékenységében. Ha újra és újra megismételsz egy tevékenységet, az az idegpálya megerősödik, és az agy könnyebben hozzáférhet. Tehát, ha azt szeretnéd, hogy könnyebben érd el a pozitív érzelmeket, gondolatokat és emlékeket, akkor ezek is legyenek a naplóírás részei. Ha elég gyakorlatot szerzel bizonyos érzések és élmények ily módon történő kezelésében, a jövőben könnyebben hozzáférhetsz ezekhez az érzésekhez. 

Forrás: Miért nem mondta ezt nekem eddig senki?

Ajánlott könyvek:

MIÉRT NEM MONDTA EZT NEKEM EDDIG SENKI?

A siker alapelvei könyv

ADJ EGY ÖTÖST MAGADNAK!

NE AGYALD
TÚL!