Angela Jia Kim Belső kisugárzás című könyvében, 12 hetet felölelő programot kínál, amelyben a rá jellemző gondossággal és életörömmel megtanít arra, hogyan szítsuk fel külső-belső lobogásunkat, hogy ez izzítsa fel minden pórusunkat. 

„Bánj úgy a bőröddel, mint a legdrágább selyemmel!” – Ez volt anyu kedvenc szavajárása. Gyerekkoromban nem győztem bámulni a pipereasztalkáját, amely telis-tele volt azokkal az új krémekkel, amelyeket a nõvérei küldtek neki Koreából. Az egyikben aranypor volt, a másik alapjául selyemhernyó gubója szolgált, a harmadikénak egzotikus tengeri hínár. Mind azt ígérte, hogy selymessé és tejfehérré varázsolják a bõrét – olyan tisztává, mint a forrásvíz. 

Most, húsz évvel később anyu Sienna lányom nagymamája, és immár az ő bőrének ragyogása felett őrködik. Nemrégiben, amikor gyümölccsel kínálta őt és az unokaöcsémet, ezt címezte a lányomnak: 

– Sienna, túl száraz a bőröd. Nézd csak meg Zachie-t – mutatott a kétéves kölyökre. – Az ő arca azért csillog, mert sok gyümölcsöt eszik.

Ezzel rámosolygott a bőrápolás legújabb kis csodájára. 

Még elgondolni is szörnyû, hogy anyu és a koreai szépségápolás ellen lázadva tiniként alkoholos tonizálókkal, durva dörzsöléssel és púderral fedtem el arcom sugárzását. Míg Nyugaton egy kozmetikus mindent elkövet, hogy mattá tegye a bőrt, s vaskos sminkkel fedje el a szépséghibákat, anyu és a nagynénéim a keleti gondolkodás jegyében a sima bõr csillogását igyekeztek minél jobban kiemelni. Ezt a fajta áttetsző sugárzást nem lehet egyik napról a másikra elérni. Napról napra szeretettel és törődéssel kell körülvenni a bőrt, hogy idővel finom tapintásúvá és természetesen ragyogóvá váljon.

 

Miként belső lényegünkkel is törődnünk kell, a külsőnk hasonlóképpen igényli a törődést. Hiszek abban, hogy e kettő elválaszthatatlanul összefonódik.

 

 

Kezdd a bőröddel

Az énszeretet ragyogását először a bőrápolás ismertette meg velem, a dolog azonban nem áll meg itt, jóval mélyebbre hatol. A Belsõ kisugárzás első, jelképes leckéje arra tanít, hogy bánjunk úgy a bőrünkkel, mint a legdrágább selyemmel a Földtekén – hogy ismét anyu szavait idézzem. Később a lelkünket is ugyanebben a megtiszteltetésben részesítjük majd. 

 

Tisztítsd meg minden este az arcodat! 

 

„A szépség a lelked ragyogása.”
– Asad Meah, az Awaken the Greatness Within* mozgalom alapítója és elnök-vezérigazgatója 

 

Hallottál valaha FlyLadyről? Ez Marla Cilley háztartásvezetési coach beceneve, aki arra tanítja követõit, hogy apró lépésekben távolítsák el a fölösleges kacatokat otthonukból. Jómagam huszonévesen fedeztem fel, és sokat tanultam ettől a remek szakembertõl – egyik tanácsa pedig az egész életemet megváltoztatta. Minden este, lefekvés előtt, sikáld ki a mosdókagylódat, javasolja. Az elgondolás lényege: nyugodt lélekkel aludni el, és ébredéskor örülni a makulátlan tisztaságú mosdónak. Ez a kis szokás további szokásokat gyökereztet meg, melyek együttese elõsegíti azt, hogy simán menjen a napi rutin. Húsz éve minden este kitörölgetem a mosdókagylómat. Mindez olyan rituáléknak ágyazott meg, amelyek megszabadítottak az örökös rendetlenségtõl, és ragyogó otthonnal ajándékoztak meg. 

Mikor tündökölni szerettem volna a belső ragyogásomban, FlyLady tanácsaihoz fordultam, hogy egy-egy egyszerű változtatással mindent átírhassak magam körül – például kettős arctisztítási rutint rendszeresítettem esténként. Továbbra is kitakarítottam a mosdókagylómat, de most már az arcom tisztaságával is fokozottan törődtem. Félreértés ne essék: mindig is megmostam az arcom lefekvés előtt, ezt anyám gyerekkoromtól belém nevelte. 

– Megvagy a szeszuval (arcmosással), Angie-kém? – szólt át a másik szobából. Hogy a kedvében járjak, éveken keresztül sárgabarackos bőrradírral tisztítottam meg az arcomat, amit a lehető leggyorsabban próbáltam bő vízzel lelögybölni. 

Fokozatosan tanultam meg élvezni ezt a kis rituálét, és nemcsak egy újabb unalmas tennivalót látni benne. Kezdtem belelátni a mélységeibe. Az arctisztító illatát belélegezve masszíroztam ki arcomból a napi feszültséget, lágyítottam meg a bőrömet, távolítottam el a szennyeződést és a mérgeket. Meglepően jó érzés volt esténként így lelassítani, és idővel még több rituáléhoz jött meg a kedvem. Ez volt az én önszerető utamnak a kezdete. 

 

 

Meglásd, ezzel számodra is friss alapokat teszünk le, miközben együtt járjuk a ragyogás útját. Ha minden napod arctisztító rituáléval zárod, azzal bőrödet és lelkedet egyaránt megújítod és életerővel töltöd fel. Ez legyen tehát az elsõ rituálé, amit az énszeretet jelképeként honosítasz meg életedben, s amelyet jóban-rosszban, hóban-fagyban sem adsz fel. És tudod, mi a legjobb az egészben? Hogy mindössze egyetlen percet vesz igénybe. Egy perc, hogy emlékeztesd magad: igenis, számítasz.

Az esti arctisztítás sok más kis rituálé alapjául szolgálhat, amelyek egy új életmódot hozhatnak magukkal: mégpedig a ragyogásét. 

Egy esti arctisztító rituáléval kezdeni az énszeretet programját már csak azért is megújítja az erődet, mert általa a legalapvetőbb, fizikai szinten figyelsz oda önmagadra. A napi szennyeződések lemosása megnyugtató, ritmikus energiával látja el a bőrödet és a testedet. Agyadat (és arcod vérkeringését) is felkészíti a lefekvésre, ezért a reggeli ébredés szintén kellemes lesz.

 

Márpedig, aki jól érzi magát, annak a bőre is megszépül. 

 

Lássuk, mi történik akkor, ha arcmosás nélkül térsz nyugovóra: 

  • Szabad gyökök telepednek a bőrödre az éjszaka folyamán, a kollagén- és elasztinrostok széttöredeznek, ami ráncokhoz vezet. 
  • Az éjszaka során faggyú és verejték képződik a felhámban. Pórusaid eltömődhetnek, és pattanások ütközhetnek ki az arcodon. 
  • A nappali smink, a szennyeződések és a baktériumok eltömítik pórusaidat, amelyek így nagyobbnak látszanak. 
  • Végezetül pedig: nem épp a legjobb kedvedben ébredsz majd, amit csak tovább ront, amikor a tükörbe nézve megpillantod száraz, fakó arcodat. 

 

A szép bõr a tiszta bőrrel kezdődik – de azért nem a kínosan tisztával. Túl sokan hiszik, hogy az arcnak száraznak kell lennie tisztítás után, holott így csak megfosztják a bőrt a tápláló határrétegtől. Újra kell gondolnunk, mit értünk tiszta bõr alatt! Legyen harmatosan üde, de ne merev és feszes. Ezt a szóképet később a lélek gondozására is alkalmazzuk. Jómagam élvezem a kettős tisztítás alapos koreai változatát, amely sugárzóan tiszta bőrt eredményez. Kellemes illatok, taktilis érzetek és a csorgó víz hangja feltöltenek lefekvés előtt. Gondozottnak és ápoltnak érzem magam tőlük. 

 

 

Rituálé: esti kettős tisztítás 

Fektesd le az énszeretet alapjait ezzel a tápláló esti tisztítással! 

Időtartam: Egy–három perc
Mi kell hozzá: Tisztító olaj és vízalapú (vagy tetszés szerinti) tisztító kozmetikum, tisztító kendő 

Extrák: Választott illóolaj
Megjegyzés: Ellentétben azzal, amit gondolnál (vagy amit éveken át beléd sulykoltak): ha zsíros a bőröd, a tisztítókban lévő olaj minden más összetevőnél jobban fel tudja oldani a szennyeződéseit. Az olaj olajban oldódik, és képes feloldani a faggyút, valamint a szennyeződéseket anélkül, hogy megfosztaná a bőrt természetes olajtartalmától. 

1. Elõkészületek
Teremts gyönyörű wellnesskörnyezetet a fürdőszobádban az esti tisztító szertartáshoz. Én a mosdókagylóm szélén helyezem el az ehhez szükséges kozmetikumokat – minimalista felállásban. 

2. Fertőtlenítés
Mosd meg a kezed szappannal: kerüld el azt, hogy az arcodra koszt, baktériumokat vigyél fel. Én ezt követõen meleg vizet szoktam folyatni a mosdóba, amibe 1-3 csöpp illóolajat is cseppentek a nyugtató hatásért. 

3. Megfigyelés
Nézd meg arcodat a tükörben, és vizsgáld meg a rajta található pihéket. Milyen irányba nőnek? A tisztító felvitelekor mozgasd ujjaidat a szõrszálak növésével ellentétes irányban gyengéd körkörös mozgással. Így bőröd minden kis részletét alaposan megtisztíthatod. 

4. Tisztítás
Melegíts az ujjaid között néhány csepp tisztító olajat. Vidd fel ezután az arcodra körkörösen masszírozó ujjbegyekkel, hogy leoldd vele a sminkedet. Az olajos tisztítás segíthet eltávolítani a pórusaidba gyűlő szennyeződést, és ezzel elejét veheted a baktériumok elszaporodásának, a szépséghibáknak és a gyulladásoknak. Amennyiben szárazabb a bőröd, és természetes olajos tisztítót használsz, hagyd fent kicsit tovább, hogy hidratálja és táplálja a bõrt. 

5. Réteges felvitel
Az olajos tisztítóra most vigyél fel egy vízalapút is, ugyancsak ujjbegyek körkörös mozgatásával. Ez is segít megszabadulni az aznapi szennyeződésektől. Élvezd az illatát, és azt, hogy bőröd örül a gondoskodásnak. 

6. Tisztítás
Meleg vízzel óvatosan mosd le a tisztítókat. Nálam általában van egy fiók teli frissen mosott arckendővel, hogy mindennap tisztával szárogassam meg az arcomat. 

7. Megerősítés
Fogalmazd meg, mi teszi ragyogóvá a bőröd. Amennyiben nehezedre esik megdicsérni önmagadat, kezdd így: „Hálás vagyok, amiért…Így a természetes szépségeddel kapcsolatban fejezed ki az elismerésed. 

„Hálás vagyok a megtisztult bőrömért.”

„Megújultnak és tisztának érzem magam.”

„A bőröm sima és hidratált.”

„Érzem önmagam belső izzását, és azt, amint ez szétsugárzik a környezetemre.” 

 

Élvezd ki az önmagaddal való törődésnek ezt az egyszerû mozzanatát, mert ez az alapja a bõr és a lélek ragyogásának. 

 

Forrás: Belső kisugárzás

 

Ajánlott könyvek:

BELSŐ KISUGÁRZÁS

A siker alapelvei könyv

TISZTULJ ÉS GYÓGYULJ

EGÉSZSÉGES MÁJMŰKÖDÉS