Hogyan érint a jelenlegi izoláció, milyen könyveket vethetsz be ellene és mit tehetsz még ezen felül önmagadért? 

2020 most beköszöntő tele talán sosem látott kihívásokat tartogat. Míg az idei év tavaszán erőt adott a napfény és a nyár ígérete, a jelenlegi helyzetben a már kora délután beköszöntő sötétség, a bizonytalan jövő, a társas kapcsolatok lenullázása és a kijárási tilalom miatt gyorsan elnéptelenedő utcák kevésbé optimista fénytörésbe helyezi a koronavírus által ránk kényszerített izolációt. 

Ezt mindannyian hol jobban, hol nehezebben bírjuk. Biztosan te is észrevetted már, hogy vannak olyan napok, amikor tettrekészen és bizalommal fordulsz a jövő felé, míg máskor nehezedre esnek a mindennapi teendők, szorongsz a kiszámíthatatlan jövőn, vagy a legrosszabb forgatókönyvek jelennek meg a szemed előtt – újra és újra. Mindez teljesen normális egy ilyen nem mindennapi év végén, amikor a karácsonyi készülődést beárnyékolja a vírus adta bizonytalanság és a szeretteinkért való aggódás.

Most összegyűjtöttünk számodra 7 jótanácsot korunk legnevesebb életvezetési tanácsadóitól, melyek sokat segíthetnek a mélypontok alatt, ha a bezártság a lelkiállapotra is rányomja a bélyegét, vagy ha az advent most nem tölt el boldog várakozással.

 

  • Eltűnt a motiváció és a lendület? Nyugi, nem benned van a hiba!

Mai kultúránk egyik fő – téves – üzenete, hogy a boldogság és a siker nem tűr meg maga mellett más érzéseket. Érdemes mindenkinek tudatosítania: a szomorúság és levertség nem a gyengeség jele. Ezek emberi létünk természetes reakciói, főleg  olyan időszakban, amikor a nap nagy részében sötét van, és amikor alapvető létszükségletünk, a társas érintkezések csorbát szenvednek rajtunk kívül álló okokból. Ideje, hogy belássuk: senki sem immunis a szorongásra, a negatív érzelmek megélése nem jelenti azt, hogy letértünk a kiteljesedés útjáról. Ha felismerjük, tetten érjük és elfogadjuk őket, könnyebben szabadulunk karmaik közül! A milliónyi, szikrázó energia, amit csak elméletben bekövetkezett szituációk lehetséges fenyegetéseire fordítunk, így sokkal jobb helyre áramlik.

Dr. Jill P. Weber könyve, a Nyugi célja, hogy szélesebbre tárja perspektívád, és utat mutasson belső szabadságod felé szorongásoldó technikák segítségével, amelyek a szociális izoláció alatt segítenek feloldani a görcsös aggódást. A könyv kipróbált, jól működő módszerei segítenek elfogadni és megérteni, hogy a külső és belső bizonytalanság ebben a léthelyzetben megkerülhetetlen. Jobb, ha az elfogadására törekszel, mint harcolj ellene. Nem baj, ha közben néha elfogy az önbizalmad.

 

  • Fogadd el és tedd barátoddá a bizonytalanságot – az önbizalom sosem állandó!

Bár a szorongás mindannyiunk életének része, nem kell hagynod, hogy megfosszon az örömtől és az élet nyújtotta kincsektől. A “Mi van, ha…” gondolatspirál helyett  inkább törekedj legjobb önmagad megismerésére. Gondolj magadra úgy, mint egy jó barátra, akinek meghallgatod a tanácsait, így az önmagad felé forduló hit és szeretet olyan energiákat szül, melyek ragyogó fehér fényként töltenek majd el melegséggel és fénnyel – belülről, kifelé. Ha elakadnál, üsd fel Barbara Markway pszichológus és Celia Ampel írónő közös munkáját, a közvetlen és vidám stílusban megírt Önbizalom Munkafüzet -et. A gyakorlatias, bevált stratégiákon alapuló, célorientált feladatokat felvonultató kézikönyv nem kér sokat, mindössze annyit: szánj naponta 10 percet önbizalmad pallérozására, és újra kedved lesz céljaid eléréséhez, könnyebben beazonosíthatod a szívedhez közel álló értékeket, és elkészíthetsz olyan, személyre szabott akciótervet, ami segít átvészelni a sötét hónapokat. 

 

 

  • A félelem leküzdése tanulható!

A félelem a szorongáshoz hasonlóan elkerülhetetlen, elfogadásához és így leküzdéséhez azonban sok lehetséges út vezet. Ahhoz, hogy megtaláld a hozzád legjobban illőt, nemcsak az fontos, hogy képes legyél megnevezni és elfogadni a szorongást és pallérozd az önbizalmad. Ennél többet is tehetsz: Fedezd fel és vedd birtokodba azt a kulcsfontosságú meggyőződést, mely szerint képes vagy változtatni az életeden, vagyis Minden megoldható.  Marie Forleo, korunk egyik legnevesebb motivációs trénerének barátságos hangvételű, gyakorlati példákkal és sallangmentes őszinteséggel írt sikerkönyve épp harmadik magyar nyelvű kiadását éli, nem véletlenül. Marie életfilozófiája még a mai, bezárkózásra ítélt, magányos mindennapokban is azt hirdeti, hogy képesek vagyunk felülemelkedni a be nem következett dolgoktól való szorongáson. Elég csak néhány bekezdést elolvasnod a könyvből, hogy azonnal rád ragyogjon írójának színes, lehengerlő és kreatív egyénisége, megmutatva, miként különböztethető meg a félelem a megérzéstől, és hogyan lehetséges a szorongást határozott döntésekre konvertálni.

 

  • Hogyan érezzük magunkat biztonságban, és bízzunk az életben, bármi történik is?

Egyelőre valóban nem tudható, meddig állnak fenn a megváltozott körülmények – talán életünk sosem lesz már a régi.  Ez a korszak mégis ragyogó alkalom arra, hogy tudatosan tegyél önmagad mentális állapotának javításáért, és készen állj rá, hogy megjelenjen az életedben mindaz, amire vágysz. 

Gabrielle BernsteinAz univerzum mindenben támogat című New York Times bestseller  könyv szerzője olyan módszereket kínál számodra, amelyekkel elmélyítheted magadban az élet tudatos áramlásának felismerését, és megtanulod, hogyan teremtsd meg magad körül azt a pozitív energiát és örömöt, amire most extrán szükség van a mindennapok túléléséhez. Ne feledd: VALAMIT mindenképpen bevonzol, de tőled függ, mi az. 

 

 

  • Ha nincs kivel összekapaszkodni, foglalkozz többet azzal, aki a legfontosabb: önmagaddal!

Gondoltál már arra, hogy talán most jött el a nagy lehetőség, hogy végre időt szakíts ki magadnak az önmagaddal való összekapcsolódásra? Ehhez kiváló kapaszkodót nyújt a fentieken túl Shrein H. Bahrami Társ a magányban című könyve széleskörű, de egyben könnyen értelmezhető útmutatót adva a magány feldolgozásához, az elszigeteltség keltette érzések énidőre fordításához. A meditáció, vizualizáció és egyéb önbecsülés-emelő, hatékony gyakorlatok segítenek felfedezni azt az elbűvölő személyiséget, akire bármikor számíthatsz, ha egy kis támogatásra van szükséged: önmagadat. 

 

  • Egyél jól, legyél jól!

Az 5-ös ponthoz kapcsolódik a felismerés: ha tényleg fontos vagy saját magad számára, elengedhetetlen, hogy tiszta, egészséges és immunerősítő ételekkel tápláld a tested, így a lelked is – főleg télen, egy világjárvány idején.  Dr. Michael Greger egész orvosi karrierjét a helyes táplálkozás kutatásának szentelte, hogy megmutassa: tudatos étkezéssel a legveszélyesebb krónikus betegségek is megelőzhetők vagy enyhíthetők. Az egész világot felrázó sikerkönyvében, a Hogy ne halj meg-ben már kifejezte elköteleződését a növényi alapú étrend mellett, a könyv folytatásának tekinthető Egyél úgy, hogy ne halj meg  pedig közvetlen, szórakoztató stílusban, de tűpontosan megfogalmazott, tényekkel alátámasztott érvek mentén beszél arról, mit és hogyan együnk, ha célunk kifejezetten a (tartós) fogyás.  Az első oldalak elolvasása után napnál is világosabb, hogy valóban léteznek olyan olcsó, finom és könnyen beszerezhető alapanyagok, amelyekből sokat ehetsz anélkül, hogy az meglátsszon a derékbőségeden. Bónusz, hogy közben szervezeted is egészségesebbé és erősebbé válik. 

 

 

Ha még komplexebb és hatékonyabb, konkrét táplálkozási tervre vágysz, ami segít felvértezni immunrendszeredet a vírusok ellen, vedd kézbe a világszerte elismert táplálkozástudományi szakember, Dr. Joel Fuhrman Szuperimmunitás című könyvét! Ebben részletes útmutatót kapsz a táplálkozástudomány legfrissebb tesztadataira alapozva, hiszen ebben a helyzetben is sokat tehetsz a gyógyszeres kezelést igénylő, tartós betegségek elkerüléséért. Ismerd meg az immunitást felturbózó szuperélelmiszereket, merülj el több mint 85 növényi alapú receptben és a két hétre összeállított menüsorban – aminek köszönhetően megélheted a főzés adta kreatív, teremtő energiákat is. 

 

  • És végül az utolsó jótanács: kerüld a szociopatákat!

Mindannyian találkoztunk már szűkebb és tágabb környezetünkben olyan emberrel, aki szándékosan, váratlanul és rendszeresen keresztbe tett nekünk. A szociopaták közös ismertetőjegye, hogy soha nincs bűntudatuk, és mások manipulálása adja meg a számukra szükséges adrenalinlöketet. Súlyos személiységzavaruk spektruma az egyszerű ármyánkodástól akár a szervezett terrorizmusig és tömeggyilkosságig is terjedhet, attól függően, milyen közegből, gyerekkorból érkeztek. Dr. Martha Stout klinikai pszichológus több mint huszonöt éves magánpraxisának tapasztalatait írta meg Szociopata a szomszédom című könyvében, felrántva a leplet azokról a bárki számára felismerhető jellemvonásokról, melyekkel az érzelmi kizsákmányolók, nárcisztikus személyek és arrogáns manipulátorok könnyedén leleplezik magukat. Itt az idő kigyomlálni a nem odaillő személyeket az életedből, hiszen ebben a nehéz időszakban te sem engedheted meg magadnak, hogy olyan emberek dézsmálják értékes idődet, életteredet, karrieredet vagy magánéletedet, akik nem érdemlik meg.

Bár a jelenlegi helyzetben sokan joggal gondolhatják, hogy nincsenek befolyással sorsukra, a fenti 7 jótanács is azt mutatja: a velünk megtörténő események nem azonosak azokkal a tettekkel és gondolatokkal, ahogy rájuk reagálunk. Találd meg a neked legmegfelelőbb választ, ebben az izolált időszakban is, hogy a karácsony valódi békességet hozhasson számodra.

 

Ajánlott könyvek:

NYUGI

ÖNBIZALOM MUNKAFÜZET

MINDEN MEGOLDHATÓ!

AZ UNIVERZUM MINDENBEN TÁMOGAT

TÁRS
A MAGÁNYBAN

EGYÉL ÚGY,
HOGY NE HALJ MEG

.
SZUPERIMMUNITÁS

SZOCIOPATA
A SZOMSZÉDOM?