Az Ez szívás! Hogyan tovább? életszerű és derűlátó útmutató a személyes fejlődéshez. Szórakoztató olvasmány, amely segít elengedni a tökéletességet, megtanít átvészelni életünk nehéz időszakait, és továbblépni rajtuk, rugalmasan és magabiztosan.

Tanuld meg nem csak egyszerűen átvészelni a nehéz pillanatokat, hanem szárnyald túl azokat. A titok a rugalmasságban, a merész rezilienciában és emberi mivoltod teljes elfogadásában rejlik.

Ismered az élet szörnyű, pofonütéssel felérő pillanatait? Azokat, amik padlóra küldenek, felemésztenek, vagy olyannyira megráznak, hogy azt kívánod, bárcsak az egész egy rossz álom lett volna? Bizonyára igen, mert ilyenek mindannyiunkkal megesnek nap mint nap.

Dr. Neeta Bhushan a gyakorlatban azonnal alkalmazható eszközöket nyújt a gyógyuláshoz, a boldogság megtalálásához és az élet újjáépítéséhez a kellemetlen, szívással teli pillanatok után. Izgalmas, a Repülj előre keretrendszeren keresztül egy ötlépcsős gyakorlatot kínál ahhoz, hogy elfogadjuk a káoszban rejlő lehetőségeket, normalizáljuk a rossz emberi pillanatokat, kegyelemmel győzzük le a kudarcokat, és minden alkalommal előre tekintsünk.

“Coachként, trénerként és tanítóként segítek az embereknek elfogadni életük emberi mivoltát. Hogy ott a varázslat a rendetlenségben és ott a mélységes öröm a nyomorult káoszban. Hogy nemcsak végig tudják csinálni a nehéz időszakokat, de sokkal élénkebben, merészebben és önmaguk rugalmasabb verziójaként repülnek át a napos oldalra. Az évek során emberek ezreit láttam, akik összeszedték és leporolták magukat, és megtanultak repülni. 

Ebben a könyvben megmutatom neked, hogyan. Megosztom veled néhány kliensem történetét, valamint a sajátjaimat, hogy utunk inspiráljon és formáljon téged is. A saját tapasztalataimból is merítek, hogy megmutassam, hogyan gondolkodtam el azon, ki vagyok, hogyan pattantam vissza, és hogyan tanultam meg repülni. 

Még én is tanulok és fejlődöm – mindig. És tudom, hogy még több durva pillanat fog jönni az életemben. De azt is tudom, hogy képes vagyok továbbrepülni, függetlenül attól, mi kerül az utamba. Ez a merész reziliencia. 

Rezilienciád akkor lesz merész, ha elszántan és könnyedén lépsz be a szívatós pillanatokba, és elfogadod a köztük rejlő varázslatot.”

 

 

A VISSZAPATTANÁS-FAKTOR

A reziliencia fogalma manapság sokszor felbukkan, de mint minden személyes fejlődéssel kapcsolatos kifejezés, minél többször ismételjük, annál zavarosabb lesz. Szeretek úgy gondolni rá, mint a visszapattanás képességére. És azért szeretek így gondolni rá, mert szó szerint azt jelenti. Nem vicc. 

Coachként, oktatóként és trénerként általában akkor találkozom az emberek életével, amikor visszaeséssel kell szembenézniük. Újra és újra azt látom, hogy egyesek majdnem minden tapasztalatból – beleértve a kihívásokat, a kudarcokat és a csalódásokat is – energiával feltöltődve lépnek ki. Más szóval visszapattannak. Mások viszont megrekednek, és nem tudnak túllépni a helyzeten. 

Mivel a szívem mélyén rajongok a kutatásokért (ez onnan ered, hogy pszichológiát tanultam), elkezdtem feltérképezni, milyen is lehet az egyén saját rezilienciaképessége – klienseim történeteiből merítve, és saját tapasztalataimból, hogy miképpen dolgozzuk fel a veszteségeinket, és hogyan gyógyulunk meg belőlük. Arra a következtetésre jutottam, hogy akárcsak az identitásunk, úgy a rezilienciánk is többdimenziós. Azt láttam, hogy az olyan dolgok, mint a neveltetés vagy a jelenlegi életkörülményeink, ugyanúgy befolyásolhatják, hogyan reagálunk egy kudarcra, mint az érzelmi képességeink vagy az önismeretünk. Ez a négy tényező dinamikus és összefügg egymással, ezért én egy fogalommá gyúrtam őket, amit Visszapattanás-faktornak neveztem el. 

A Visszapattanás-faktor a velünk született reziliencia mérőszáma. Befolyásolja, milyen könnyen tudunk visszapattanni egy adott helyzetben. És minél jobban beleástam magam ebbe a gondolatba, annál inkább láttam, hogy a Visszapattanás-faktor négy tényezőjének megértése – hogyan alakítják a gondolkodásodat, befolyásolják a viselkedésedet és azt, ahogyan a világot látod – mindenkinek sokoldalú és holisztikus képet adhat önmagáról és saját rezilienciájáról. 

Ettől más a Visszapattanás-faktor. Személyes, de nem ítélkezik. Nem az értékeidet vagy a képességeidet méri fel, és nem egy mindenkire érvényes recept, nem a „jó” viselkedés egyetemes szabványa. Egy eszköz, amivel felfedezheted saját tudatalattidat és azt, mennyiben befolyásolnak külső és belső történések. Oktatóként, trénerként és coachként a munkám során, örökké mozgásban lévő, folyamatosan fejlődő és folyamatban lévő emberként, valamint olyan anyukaként, aki arra próbálja nevelni két gyermekét, hogy a legjobbat hozzák ki magukból, látom, milyen sokat számítanak a történeteink, a körülményeink és az identitásunk – és nem úgy, ahogyan azt az emberek feltételezik. 

Természetesen csupán az, hogy ismered Visszapattanás-faktorodat, még nem jelenti, hogy szó szerint visszapattansz, mint egy szuperlabda. Végül is ember vagy, nem gumi. De magadba fogod szívni annak az energiáját, ami éppen beléd csapódott. És aztán ezt a lendületet arra fogod használni, hogy mozdulj. Hogy visszapattanj oda, ahol voltál. 

És a visszapattanás csak a kezdet. 

 

 

A REPÜLJ ELŐRE KERETRENDSZER 

A Visszapattanás-faktor gondolata felvetett bennem egy második kérdést is: hogyan érhetünk el tartós pozitív változásokat? Mi történik, ha nemcsak arra használjuk a kihívásban rejlő lendületet, hogy visszatérjünk a kiindulóponthoz, hanem arra is, hogy elősegítsük saját előremutató mozgásunkat? Hogyan juthatunk előrébb annál, mint ahol a visszaesés előtt voltunk? 

Bár a múltbéli küzdelmek és tapasztalatok erővel és rezilienciával ruháznak fel, őszintén hiszem, hogy ahhoz, hogy repülhessünk, előre kell tekintenünk.

Megvizsgáltam a rendelkezésemre álló adatokat. Újranéztem a coachingfoglalkozásokon készült felvételeket, elolvastam azoknak a klienseknek az írásait, akiknek átalakult az életük, és elkezdtem keresni mindannak a gyökerét, amit megfigyeltem. Elkezdtem azonosítani a fázisokat, amiket megtapasztalnak és átélnek az emberek, ahányszor csak valamilyen kihívással vagy nehéz helyzettel állnak szemben, illetve azokat az áttöréseket, amiket a coachingban értek el. 

Hamarosan azt láttam, hogy ezek a szintlépések 5 szakaszra oszthatók: Zuhanás, Lángra lobbanás, Felemelkedés, Növekedés és Gyarapodás. 

Ezt a folyamatot úgy hívom, hogy Repülj előre. 

Hogy nagyon egyszerűen fogalmazzak, a Zuhanás az, amitől mindannyian félünk. A Zuhanás valami ijesztő dolog. És ahogyan a könyv olvasása közben már beláthattad, egyben elkerülhetetlen is. Abszolút emberi dolog! Újra és újra meg fogod tapasztalni ezt a „szakaszt”. Bármiben, amit először csinálsz. Bármikor, amikor nem történik meg, amit terveztél, vagy nem úgy, ahogyan remélted! Abszolút bizonyossággal csak annyit mondhatok, hogy a Zuhanás része az utadnak. 

És ez a lényeg: amint elfogadod, hogy a Zuhanás változást hozhat, exponenciális mennyiségű lehetőség előtt is megnyílsz. Ez lesz a kezdet. Egy felébredés a következő szint kapujában. Játékra fel! 

A Zuhanás során először gyakran áldozatnak érzed magad. Tehetetlennek, csüggedtnek és depressziósnak érezheted magad, és szégyent élhetsz át. Úgy érezheted, hogy a világegyetem ellened van, és hogy ilyen csak veled történik. Mindez normális. A bukás sokszor nagyon nagy szívás. De ha úgy döntesz, hogy valóságnak tekinted, ami történt, az elindíthat egy következő szakaszt. 

Ha fellobbantod a változás iránti vágyat, motiváltnak érzed magad, hogy azonnal tegyél valamit jelenlegi életkörülményeiddel kapcsolatban. Meggyullad benned a szikra, valami hív, és készen állsz a harcra, tudván, hogy meg fogsz változni. Ahhoz hasonlítom ezt a második szakaszt, mint amikor fellobban benned a láng. Amit korábban a negativitás hamuja lepett be, ott most felizzik a változás parazsa, és ebben a szakaszban erős, izzó és folyamatos lánggá szíthatod ezt a parazsat. 

Amikor elkezded szítani belső tüzedet, átlépsz a harmadik szakaszba, amit Felemelkedésnek neveztem el. Ekkor kezdesz új történetet írni a saját feltételeid szerint. Az önmagamhoz való felemelkedés egy varázslatos következmény volt, és amikor olyan embereknek tartok coachingfoglalkozást, akik ebben az életszakaszban vannak, látom, hogy ott van bennük az újonnan felfedezett önbizalom; hogy igent mondanak a fejlődés és gyógyulás lehetőségeinek felfedezésére; látom a biztonságérzetet és a könnyedséget, ami mindezzel együtt jár. Ilyenkor tudom, hogy a kliensem felemelkedőben van. 

 

 

Ahogy kezded elfelejteni a múlt leckéit, amik már nem szolgálnak téged ebben az új valóságban, és új utakat ismersz meg, amiken előrébb léphetsz, elkezdesz Növekedni, és megtanulod, hogyan birtokold a saját erődet. Ebben a szakaszban felismered, hogy biztonságos dolog elengedni a múltat és megbocsátani önmagadnak és másoknak. 

Ez a változásra, a múlttól való elszakadásra és az önszeretet képességére irányuló vágy viszont segít neked megteremteni egy olyan életet, amiben gyarapodhatsz. Mások életében akkor jön el ez a pillanat, amikor hálásak, amiért nem kaptak meg egy állást, nem mentek hozzá egy fickóhoz, vagy mert „kudarcot” vallottak életük egy olyan területén, ami nem nekik való volt. Ebben a szakaszban kezdődik a varázslat. Mire túlesel a növekedés és kinyílás szakaszán, jobban megismered magad, ünnepled magad, és teljes mértékben elfogadod, hogy ott vagy, ahol lenned kell. Egy teljesen új térben vagy, ami végre felszabadító, beteljesítő, és maga a tiszta öröm. 

Ennek a két kulcskoncepciónak – a Visszapattanás-faktornak és a Repülj előre keretrendszernek – az a célja, hogy akkor is segítsenek neked előre lépni, amikor elkerülhetetlenül kihívás előtt állsz. Megtanítják neked, hogyan pattanhatsz vissza gyorsabban, könnyebben, rugalmasabban és bátrabban. 

 

 

Az élet azonban lehet csodálatos, titokzatos, gyönyörű és örömteli is. Akár pontosan ugyanakkor, amikor rendetlenség és káosz van benne. Azért vagy ember, hogy könnyekben törj ki, amikor az élet a padlóra küld, és akkor is ember vagy, amikor utána rátalálsz az örömre. Vagy akár a szívás kellős közepén is. 

Ezzel a könyvvel több eszköz lesz a kezedben, és akkor használhatod őket, amikor elkerülhetetlen a szívás. A segítségükkel enyhítheted kicsit a csapást az önmagad és mások iránt érzett együttérzéssel.

A könyv első részében azt vizsgáljuk meg közelebbről, amit én „a szívás varázslatos pillanatának” nevezek. Megnézzük, hogyan szoktunk mi, emberek reagálni a szívatós pillanatokra, és hogy ösztönös reakcióink miért állnak néha rezilienciánk útjába. Ezután letesszük az alapjait azoknak az elméleteknek is, amik többször is fel fognak bukkanni a könyvben. A második részben megismerheted a saját Visszapattanás-faktorodat. Mélyebb, árnyaltabb képet kapsz a stresszre, kudarcokra és kihívásokra adott tipikus reakcióidról, amik rávilágítanak azokra a mintákra, amikkel éveken át küzdöttél. A harmadik részben pedig beleugrunk a Repülj előre keretrendszerbe, és megnézzük, hogyan változtathatsz a nézőpontodon, és mit kell tenned ahhoz, hogy változtass a helyzeteden, az érzelmeiden és végül az egész valóságodon. Ha alkalmazod a Repülj előre keretrendszert, ahogyan ezt több ezer tanítványom és kliensem tette, nemcsak hatékonyabban fogsz viszonyulni és reagálni a körülményekre, de békét kötsz azzal, ami megtörtént az életedben, és képes leszel konkrét lépéseket tenni az elmozdulás érdekében. 

Személyes tapasztalatból tudom, hogy ha befelé figyelünk, megtalálhatjuk és feléleszthetjük a céljainkat, a dharmánkat vagy végső igazságunkat. Ha képesek vagyunk elengedni az ítéleteinket, és átadjuk magunkat az élet káoszának és zűrzavarának, elindulunk a gyógyulás felé. És amikor belátod, hogy az élet tulajdonképpen érted és nem veled történik, sokkal többet tehetsz annál, mint hogy egyszerűen csak visszapattansz. 

Nézz körül, fújd ki erősen a levegőt, és mondd, hogy „Nos, ez szívás volt. 

Maradj szilárd, szívd be a levegőt, és tedd fel a kérdést: „Hogyan tovább? 

És már repülhetsz is előre.

Forrás: Ez szívás!

 

Ajánlott könyvek:

EZ SZÍVÁS! – HOGYAN TOVÁBB?

A siker alapelvei könyv

MENTÁLIS ÁLLÓKÉPESSÉG

TERVEZD ÚJRA ÖNMAGAD!

ENGEDD EL
VÉGRE!