Minden, amiből állunk – a „te” és az „én” – a gondolataink, az álmaink, az emlékeink, a reményeink, az érzéseink, a titkos ábrándjaink, a félelmeink, a képességeink, a szokásaink, a fájdalmaink és az örömeink – mind-mind a 100 milliárd agysejtünk élő rácsszerkezetébe van begravírozva. Mire idáig jutottál az olvasásban, tartósan átalakítottad az agyadat. Ha akár egyetlen bitnyi információt megtanultál, apró agysejtek között új kapcsolatok alakultak ki, és az éned átalakult. A képek, melyeket ezek a szavak az elmédben megjelenítettek, otthagyták a lábnyomukat annak a neurológiai tájnak a hatalmas, végtelen mezőin, melyet „teként” azonosít a világ. Ennek az az oka, hogy ez a „te”, ez az érző lény valójában a sejtes agyszövet szorosan összekapcsolódó elektromos hálózatába merülve létezik. Ahogyan az idegsejtjeid pontosan elrendeződnek, vagy ahogyan neurológiailag be vannak huzalozva mindannak alapján, amit megtanulsz, amire emlékszel, amit megtapasztalsz, amit kitalálsz magadnak, amit teszel, és ahogyan magadról gondolkodsz, az határoz meg téged, mint egyént.

Folyamatosan alakulsz. A téged, az énedet megalkotó agysejtek szerveződése folyamatos áramlásban van. Felejtsd el az agyról a statikus, merev, rögzített dologról alkotott képet. Az agysejtek folyamatosan újraformálódnak és újraszerveződnek a gondolataink és tapasztalataink nyomán. Neurológiai értelemben ismételten alakítanak minket a világ véget nem érő ingerei. Ne szilárd, rugalmatlan apró rudacskákként képzeld el az idegsejteket, amelyeket úgy állítottak össze, hogy kiadják a szürkeállományodat, hanem finom elektromos rostok táncoló mintázataiként egy mozgó hálózatban, ahol folyamatosan össze- és szétkapcsolódnak. Ez a kép sokkal közelebb áll ahhoz, aki igazából vagy.

Az, hogy el tudod olvasni és fel tudod fogni a szavakat ezen az oldalon, az életed során lezajlott sok-sok interakciódnak köszönhető. Különböző emberek tanítottak és képeztek, és gyakorlatilag mikroszkopikus szinten átalakították az agyadat. Ha elfogadod a gondolatot, hogy az agyad most, ezeket a sorokat olvasva is változik, könnyedén beláthatod, hogy a szüleid, a tanáraid, az ismerőseid, a barátaid és a családod tagjai, valamint a kultúrád mind hozzájárult ahhoz, aki most vagy. A különböző tapasztalásainkon keresztül az érzékeink írják a saját énünk történetét az elménk írótábláján. A célunk az, hogy mesteri szinten vezényeljük az agy és az elme eme hihetetlen zenekarát – és, amint láttuk, képesek vagyunk a mentális tevékenységünk viszonyainak irányítására.

És most változtassunk az agyadon még egy kicsit.

Szeretnék megtanítani neked egy új képességet. Mondom, mit kell tenned: nézz a jobb kezedre. Érintsd meg a hüvelykujjaddal a kisujjadat, majd a mutatóujjadat. Most érintsd meg a hüvelykujjaddal a gyűrűsujjadat, majd a középső ujjadat. Addig ismételd a folyamatot, amíg automatikusan megy. Most válts gyorsabb tempóra, és mozgasd az ujjaidat gyorsabban, hiba nélkül. Pár perces odafigyeléssel képesnek kell lenned a mozdulatsor elsajátítására.

Ha jól meg akarod tanulni az ujjmozdulatokat, ki kell emelkedned pihenő állapotodból, ahol ellazultan olvasol, és át kell lépned a tudatos odafigyelés magasabb állapotába. Önként felpörgetted egy kicsit az agyadat; szándékosan, szabad akaratodból megemelted a tudatosságod szintjén. Ahhoz, hogy a képességet memorizáld, az agyad energiaszintjét is növelned kellett. Feljebb tekerted az agyadban folyamatosan világító villanykörte fényerejét, és az felragyogott. Motivált lettél, és az, hogy a gyakorlatelvégzése mellett döntöttél, beindította az agyadat.

Ahhoz, hogy megtanuld és elvégezd a gyakorlatot, emelned kellett a tudatosságod szintjén. Azáltal, hogy az agyad különböző területein fokoztad a véráramlást és az elektromos aktivitást, jobban jelen tudtál lenni abban, amit csináltál. Mivel meg akartál tanulni valami újat, nem hagytad, hogy az agyad más gondolatok felé kalandozzon, és ez energiaigényes folyamat. Változtattál az elrendezésen, mely szerint több millió agysejt különböző mintákat követve tüzelt. Ehhez a szándékos tetthez akaratra, összpontosításra és figyelemre volt szükséged. A végeredmény pedig az, hogy ismét megváltoztál neurológiai értelemben – és most nemcsak úgy, hogy elgondoltál egy gondolatot, hanem el is végeztél egy tettet vagy bemutattál egy új képességet.

Azt szeretném, hogy most majd hunyd be a szemedet. Ezúttal ne fizikailag végezd az ujjgyakorlatot, hanem arra kérlek, hogy gyakorold ugyanezt fejben. Azaz emlékezz vissza arra, amit az imént csináltál, és fejben érintsd össze az ujjaidat, ahogyan az előbb kértem: hüvelykujj-kisujj, hüvelykujj-mutatóujj, hüvelykujj-gyűrűsujj, hüvelykujj-középső ujj. Végezd fejben a gyakorlatot anélkül, hogy fizikailag is csinálnád. Néhány percig folytasd a gyakorlatot, majd nyisd ki a szemed.

Észrevetted, hogy amíg fejben gyakoroltál, az agyad mintha elképzelte volna az egész mozdulatsort, ahogyan valójában elvégezted? Ha a teljes figyelmedet arra irányítottad, amit a lelki szemeid előtt gyakoroltál azáltal, hogy fejben az ujjgyakorlatra fókuszáltál, ugyanazok az idegsejtek tüzeltek az agyad ugyanazon területein, mint amikor valóban elvégezted a mozdulatokat. Más szóval az agyad nem tett különbséget aközött, hogy elvégezted a mozdulatokat vagy csak visszaemlékeztél rájuk. Mentális gyakorlással hatékonyan erősítheted az áramköröket az agyadban (és alakíthatsz ki újakat).

A közelmúltban az idegtudomány területén végzett tanulmányok eredményei szerint pusztán a gondolkodásunkkal átalakíthatjuk az agyunkat. Tedd fel tehát magadnak a kérdést, hogy pontosan minek a mentális gyakorlásával, mire gondolva és végül mit bemutatva töltöd a legtöbbidődet. Akár tudatosan, akár öntudatlanul formálod a gondolataidat és a tetteidet, mindig „teként” erősíted és erősíted újra a neurológiai énedet. Tartsd észben, hogy akármivel töltöd is fejben az idődet, az vagy és azzá fogsz válni. Azt remélem, hogy a könyv segítségével megérted majd, hogy miért vagy olyan, amilyen, hogyan jutottál ide, és mi kell ahhoz, hogy a szándékos gondolataiddal és tetteiddel változtathass azon, aki vagy.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mi teszi lehetővé, hogy szándékosan változtassunk az agy működésén. Hol létezik a „te”, és minek köszönhetően kapcsolgathatod ki és be a különböző agyi áramköreidet, amelyek miatt aztán tudatos vagy öntudatlan leszel. Az a „te”, akiről beszélek, az agy homloklebenynek nevezett részében lakozik, és enélkül a homloklebeny nélkül te már nem „te” vagy. Az evolúció során az agy homloklebenyi területe fejlődött ki a legkésőbb, mely a homlok mögött, közvetlenül a szem felett található. A magadról alkotott képet a homloklebenyben hordozod, és az, amit ezen a különleges helyen tartasz, határozza meg, hogy hogyan kapcsolódsz a világhoz és észleled a valóságot. A homloklebeny irányítja és szabályozza az agy egyéb, régebben kialakult területeit. A homloklebeny kormányozza a jövődet, irányítja a viselkedésedet, új lehetőségeket álmodik meg, és végig vezet az életeden. Itt található a lelkiismereted székhelye. A homloklebeny evolúciós ajándék. Ez az agyi terület alkalmazkodik a legjobban a változáshoz, és ez a gondolataid és tetteid fejlesztésének az eszköze. Azt szeretném, hogy a könyv segítségével mind az agyad, mind a sorsod átformálására használni tudd az agyadnak ezt a legújabban kialakult részét.

„Mindnyájan szeretnénk eredményesek lenni; mindnyájan szeretnénk betölteni az életünk értelmét és célját. Az jelenti a legfőbb kihívást, hogy hogyan érhetjük el a beszédünk, gondolataink és tetteink szinkronját. Másképpen megfogalmazva a gondolat és az érzelem egységesítése jelenti a nehézséget.
Hiszem, hogy a tudat evolúciója éppen most ezt követeli meg tőlünk. Ezt felismerve nyújtja át nekünk Joe Dispenza ezt a nélkülözhetetlen tudásanyagot az érzéseink és gondolkodásunk integrálásával kapcsolatban. (…)

Te is megváltoztathatod az agyi áramköreidet. Megvan benned a kvantum választás ereje. Mindig is megvoltak ehhez ez eszközeink,
de csak most ébredtünk rá, hogyan használhatjuk őket. Dr. Joe Dispenza Fejleszd a gondolkodásod című könyve segítségével
te is megtanulhatod használni az erődet a választáshoz és változtatáshoz. Olvasd el ezt a könyvet, használd a benne megismert elképzeléseket az életedben,
és váltsd valóra a benned rejlő lehetőséget!”
– Prof. Dr. Amit Goswami

 

Forrás: Fejleszd a gondolkodásod

Ajánlott könyv:

Dr. Joe Dispenza – FEJLESZD A GONDOLKODÁSOD