Dr. Joe Dispenza évtizedek óta tanulmányozza az emberi elme működését. A széles körben elismert kutatónak a kvantumfizika, idegtudomány és genetika eredményeit felhasználva sikerült bebizonyítania: gondolataink felelősek életünk alakulásáért.

Új könyve a Fejleszd a gondolkodásod címet kapta és az emberi agy rejtélyes világában vezeti körbe az olvasót, ott, ahol sorsunk eldőlni látszik.

Mi adott ihletet a könyv megírásához?

Egy húsz évvel ezelőtti élmény inspirált arra, hogy kutatni kezdjem az agy adottságait az életünk megváltoztatásában.

Balesetet szenvedtem biciklizés közben, amely a gerincem jó részét összezúzta. Négy sebész is azt állította, hogy a teljes bénulást csak olyan műtéttel kerülhetem el, ami véglegesen mozgáskorlátozottá tesz és egész életemben fájdalmakat okozhat. A legnehezebb döntés volt, de elutasítottam a műtétet, és helyette a velünk született intelligenciához fordultam, amely folyamatosan éltet mindannyiunkat. Tíz héttel később – sebészi beavatkozás nélkül – újra munkába álltam tökéletesen gyógyultan és fájdalommentesen. A könyvemben bemutatom, hogy milyen tényezőknek volt köszönhető a gyógyulásom.

A történtek hatására ígéretet tettem magamnak, hogy életem nagy részét az elme anyagra gyakorolt hatásának és a spontán gyógyulással kapcsolatos jelenségek tanulmányozásának szentelem. A spontán felépülés a test képessége arra, hogy helyrehozza magát és megszabaduljon a betegségektől olyan hagyományos orvosi beavatkozások nélkül mint a műtét vagy a gyógyszerek. Így aztán sok éven keresztül tanulmányoztam a bennünk rejlő lehetőséget: a személyes korlátaink meghaladására és túlszárnyalására való képességünket, valamint az agy, az elme, a test és a tudat összefonódását.

Pár évtizeddel ezelőttig a tudomány azt hitette el velünk, hogy bukásra ítélhetnek a génjeink, gúzsba köt a kondicionálásunk és bele kell törődnünk a közmondás igazságába, miszerint öreg kutyának nem lehet új trükköket tanítani. Miközben azonban az elmúlt húsz évben az agy viselkedésre gyakorolt hatását tanulmányoztam, a felfedezéseim hatalmas reményeket ébresztettek bennem az emberi lényekkel és a változásra való képességünkkel kapcsolatban. Azt kellett kiderítenünk, hogyan változhatunk meg. Ma az idegtudomány megmagyarázza, hogy az elme miként hat az anyagra, így ez már nem csak álmodozás. Az elme átformálásának tudománya a rendelkezésünkre áll, és a Fejleszd a gondolkodásod megírásával ezt mindenki számára elérhetővé akartam tenni.

 

A Fejleszd a gondolkodásod önsegítő könyv? Mi különbözteti meg más, az emberi potenciállal foglalkozó könyvektől?

A könyv egyik célja, hogy megértsük és elfogadjuk, hogy valóban képesek vagyunk formálni az agyunkat és megváltoztatni az életünket. A megközelítésem lényege, hogy egybefogom az idegtudomány, a neurofiziológia, a biológia és a genetika friss felfedezései közül a leghasznosabbakat, és az olvasó ismereteit rendszerezetten, könnyen érthetően és remélhetőleg érdekfeszítően bővítem. Ahogy azonban a könyv is kifejti, a tanultakat meg is kell tapasztalni ahhoz, hogy bölcsességgé válhassanak. A Fejleszd a gondolkodásod úgy lett megtervezve, hogy gyakorlati eszközként szolgálhasson, amely utat mutat az elménk megváltoztatásához és az agyunk fejlesztésére használható folyamatok megtapasztalásához.

Azoktól az önsegítő és az emberi képességgel foglalkozó könyvektől eltérően, amelyek az elmét, az érzelmeket vagy a testet állítják a középpontba, de keveset foglalkoznak az aggyal, a könyvem beleveti magát az evolúció e koronájának szerkezetével és funkciójával kapcsolatos témákba. Minden, amit teszünk, az agyon keresztül játszódik le – ahogyan gondolkozunk, cselekszünk és érzünk, a kapcsolataink, a környező világról alkotott benyomásaink – mivel az „önvalónk” mint érző lény igazából az agyszövet sejtjeinek elektromos hálózatába merülve létezik. Mivel nem remélhetjük, hogy fejleszteni tudjuk az agyunkat az elménk megváltoztatása és az érzéseink szerepének megértése nélkül, a Fejleszd a gondolkodásod kifejti a testtel való kölcsönhatásukat, amely létrehozza az életünket.

 

Sokan azt tanultuk az iskolában, hogy miután felnőtté válunk, az agy merevvé és statikussá válik. Mennyire van lehetőségünk az agyunk megváltoztatására?

Akik 20-30 évvel ezelőtt jártak iskolába, azt tanulták, hogy az agy „huzalozása” végleges. Ez azt jelentené, hogy mire felnövünk, meghatározott számú agysejttel rendelkezünk, amelyek lerögzült mintázatokba, vagyis idegi áramkörökbe rendeződnek, és ahogy öregszünk, veszítünk ezekből az áramkörökből. Azt hittük, elkerülhetetlen, hogy sok tekintetben olyanok legyünk, mint a szüleink, mert csak ugyanazokat az idegi mintázatokat használhatjuk, amelyeket genetikailag megörököltünk tőlük.

Ma már az idegtudósok azt állítják, hogy ez a nézet helytelen. A nagyszerű hír az, hogy mindannyian folyamatban lévő munkában vagyunk egész életünkön keresztül. Valahányszor gondolunk valamire, az agyunk különféle területeiben elektromos feszültség támad, amely megszámlálhatatlanul sokféle ingerületátvivő anyag seregeit hozza létre. A funkcionális agyi képalkotó technológiának köszönhetően látható, hogy minden gondolatunk és tapasztalatunk az agysejtjeinket (tehát az idegsejtjeinket) kapcsolódásra és szétválásra készteti, folyamatosan változó mintázatok és sorrendek szerint. Tény, hogy rendelkezünk egy neuroplaszticitásnak nevezett természetes képességgel, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk új tudásra szert tenni és új tapasztalatokat megélni; az idegsejtek új hálózatait, új áramköreit tudjuk kifejleszteni, és ezzel megváltoztathatjuk az elménket.

 

Ha ez így van, miért olyan nehéz megváltoznunk?

A praxisomban és a magánéletemben is tapasztaltam, hogy nem könnyű a változás. Amikor az emberek el akarnak köteleződni egy cél mellett, ott a jó elképzelés és a jó szándék, de aztán igen gyakran visszatérnek az akaratlan szokásokhoz. A változás fogalma azt jelenti, hogy valamit másként teszünk a megszokott környezetünkben; a közegre nem a hétköznapi gondolatokkal és reakciókkal válaszolunk. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megtenni. A legtöbben hajlamosak vagyunk ugyanazokat gondolni, ugyanazokat az érzéseket érezni és ugyanazt a rutint követni az életben. A gond csak az, hogy ennek hatására az idegi áramkörök ugyanazon mintázatait és kombinációit használjuk folyamatosan, amelyek így állandó szokásokká válnak. Így teremtünk konvenciókat a gondolkodásunkban, az érzéseinkben és a cselekvésünkben.

Ne érts félre, a berögződés önmagában nem rossz. Ennek köszönhető, hogy amikor elsajátítunk egy új készséget, például az autóvezetést, minél többet gyakorlunk, a tanultak annál jobban rögzülnek az agyi áramkörökben és végül képesek leszünk automatikusan üzemelni az autót. De ha valamit meg akarunk változtatni az életünkben, el kell érnünk, hogy az agy ne a régi sorrendek és kombinációk mentén aktiválódjon. Létre kell hoznunk az elme egy új szintjét azáltal, hogy szétkapcsoljuk a régi idegi áramköröket, és az idegsejtek kapcsolatainak új mintázata szerint huzalozzuk újra az agyunkat.

A legújabb kutatások alapján a jó hír az, hogy képesek vagyunk megváltoztatni az agyunkat és így átalakítani magunkat is, pusztán pár egyszerű lépés megtételével.

A Fejleszd a gondolkodásod az olvasót lépésről lépésre vezeti keresztül a tudásanyagon és a módszereken, amelyek szükségesek az életünk bármely területének módosításához.

 

A stressz milyen hatással van a testre? A Fejleszd a gondolkodásod segíthet a legyőzésében?

Csontkovács orvosként első kézből láthattam a stressz pácienseimre gyakorolt hatását. A testet nem a rövid ideig tartó akut sokk, hanem a krónikus, hosszú távon tapasztalt stressz gyengíti meg a leginkább. A legtöbbünk ritkán kerül szembe az olyan testi túlélést veszélyeztető fenyegetésekkel, amilyenekkel az őseinknek volt dolga, ezért elkerülheti a figyelmünket, hogy milyen hatással van ránk a sokéves aggodalom pl. a munkahelyünk megtartása, a hitelkártya-adósság miatt, vagy hogy a gyerekeink kísérletezni fognak-e a drogokkal. Amikor krónikusan magas a stressz-szintünk, vagy amikor állandóan azt keressük, hogy milyen gondjaink adódhatnak a jövőben, a test vészreakciója folyamatosan bekapcsolva marad.

Miért olyan nagy baj ez? Ha tartósan traumáknak vagyunk kitéve, testünket folyamatosan elárasztják bizonyos vegyületek, és ezek tehetnek arról, hogy a belső állapotunk változni kezd, kiváltva a sejtek lebomlásának folyamatát. Emellett amikor állandóan riasztáson vagyunk, vészhelyzet-üzemmódban, a testünknek nincs ideje és szükséges erőforrása ahhoz, hogy helyrehozza magát és regenerálódjon. A test függővé is válhat a sokkhatást jellemző kémiai állapottól.

De ahogyan azt bemutatjuk, a stressz legyőzésére való képesség a fejünkben található. A traumák legnagyobb része – végső soron – érzelmi vagy pszichológiai, ami azt jelenti, hogy a saját gondolkodásunk önszuggesztiója hat a testre olyan erőteljesen. Más szóval pusztán a gondolataink is képesek előhívni a test stresszválaszát, és ennek ugyanúgy mérhető hatása lesz, mintha a környezetünkből érkező fenyegetés lenne a megrázkódtatás forrása. A Fejleszd a gondolkodásod megtanítja, hogyan juthatunk túl a stresszválaszt előhívó gondolatokon.

 

A gondolkodás fejlesztése segíthet az érzelmi függőségek felszámolásában?

A testi betegségek mellett ez a könyv egy másfajta kórsággal is foglalkozik – az érzelmi függőséggel, ami mindig együtt jár a stressz magas szintjével az életünkben. Mindannyian tapasztaltunk már érzelmi függőséget az életünk valamely pontján. Tünetei közé tartozik a letargia, a koncentrációra való képtelenség, az elsöprő vágy arra, hogy megőrizzük a mindennapi életünk rutinját, a képtelenség egy cselekvési folyamat végigvitelére, az új tapasztalatok és érzelmi válaszok hiánya és az állandó érzés, hogy egyik nap olyan, mint a másik.

Lehet gyakorlati alkalmazása az önmagunk okozta érzelmi sérüléseink meggyógyításában annak, ami eddig csak tudományos elmélet volt? A módszerek, amelyeket ajánlok, nem valami önsegítő csodagyógymód vágyálmai. Biztosíthatlak, hogy a könyv a legmodernebb tudományon alapul. Hogyan lehetséges a negativitás körforgásának megállítása? A válasz természetesen benned lakozik – ebben az esetben egy pontosan meghatározott részedben. Az agy idegi hálózatainak alakításával meggyógyíthatod magadat érzelmileg, ha megérted a könyvben körüljárt témákat, és van benned hajlandóság bizonyos meghatározott elvek alkalmazására.

Olvasd el a második részt is:  Fejleszd a gondolkodásod! – Interjú Dr. Joe Dispenzával II. rész

Forrás: https://blog.drjoedispenza.com/evolve-your-brain

 

 

Ajánlott könyvek:

FEJLESZD
A GONDOLKODÁSOD

Engedd el
önmagad

Tudat,
a belső teremtő