Te fel tudod idézni, mit csináltál múlt héten szerda este? És két hete ugyanezen a napon? Túlpörgetett életünk sokszor egy sosem pihenő centrifugához hasonlít, amiből csak néha dugjuk ki a fejünket, de eközben is attól rettegünk, hogy kimaradunk valamiből. Ez rengeteg energiát felemészt. Itt az ideje, hogy változtass a hozzáállásodon!

Vajon mikor alakult ki bennünk az érzés, hogy mindig mindenhol ott kell lennünk, különben az életünk fabatkát sem ér? Miért akarunk élni az összes, akár egyszerre kínálkozó lehetőséggel, ott lenni minden programon és egy képzeletbeli excel táblázatban pipálni nap mint nap, mi mindent tettünk a sekélyes és unalmas élet ellen? Miért mondunk önszántunkból igent olyan dolgokra is, amikre nem lenne muszáj, és nincs is semmi kedvünk hozzá?

Gyakran önmagunkat lavírozzuk bele az állandó elegédetlenség mocsarába. Tudat alatt attól rettegünk, hogy nem tudunk lépést tartani a legfontosabb trendekkel – nemcsak öltözködésben – és a világ pillanatok alatt elszáguld mellettünk. Lemaradunk minden jóról, sőt, mi van, ha már túl is vagyunk a fénykorunkon?

Ez a hozzáállás rengeteg energiát felemészt, negatív spirálba sodor, és olyan tévutakra visz, amin sajnos akár évtizedekig is bolyonghatunk. Ezt hívják úgy, hogy Fear of Missing Out, rövidítve FOMO, vagyis: a félelem, hogy kimaradunk valamiből.

Ettől a nyomástól megszabadulni nem egyszerű, hiszen állítólag egyidős az emberiség kezdete óta fennálló egzisztenciális szorongással. A magány, az elhagyatottság, a kiközösítettség érzésével, amit a nap 24 órájában, egyetlen kattintással elérhető közösségi média tovább mélyít. Hiszen attól a pillanattól kezdve, hogy reggel rápillantasz a telefonodra, kinyitod a laptopod vagy elhagyod a lakást, minden erről szól. Ingerek és információk tucatjai ömlenek rád, melyek mind azt sulykolják: nem vagy elég, mások már sokkal előrébb járnak, gyorsulnod kell és még többet nyújtanod. Azonban az már rajtad múlik, elhiszed-e mindezt.

Ne szállj fel a szélsebesen száguldó gyorsvonatra

Játssz most le magadban egy képzeletbeli szituációt: elromlik az ébresztőd, és túl későn kelsz fel reggel. Azonnal kipattansz az ágyból, kapkodva készülődsz és lélekszakadva elrohansz otthonról, mert halaszthatatlan programod van, amire  vonattal kell menned – amit mindjárt lekésel. Hiába teszel meg mindent, a szíved majd kiugrik a helyéről, de mire odaérsz, már kifut a szerelvény az állomásról. És ekkor, ahelyett, hogy még megpróbálnál felugrani a száguldó vonatra, inkább legyintesz egyet, elneveted magad, és leülsz egy jó könyvvel egy napsütötte, félreeső padra, hogy kicsit relaxálj, amíg indul a következő járat a célállomásra. 

Valahol ez (is) lenne az élet lényege. 

Nem kell folyamatosan emelned a tétet magadban és magaddal szemben. Miközben egyik teendőről a másikra ugrasz, és pipálod ki a tételeket életed képzeletbeli táblázatából, miközben a telefonodon örökké pergő filmként követed, mi történik másokkal, gondolj kicsit magadra is – tisztán magadra, minden zavaró kontextus és # címkék nélkül. Saját boldogságodat csak önmagadhoz, nem másokhoz mérten tudod megélni és értékelni. Minden más csak önmérgezés és illúzió. 

Mit tehetsz ennek érdekében? Fogadd meg ezt a 7 tanácsot, amelyek segítenek tisztán látni:

  1. Használd okosan a közösségi médiát, és csak azokat kövesd, akiket hitelesnek és fontosnak tartasz.
  2. Találd meg azokat a tevékenységeket, amelyek örömet okoznak neked, és amikor időd engedi, merülj el bennük.
  3. Ne vedd az életed véresen komolyan.
  4. Tanuld meg szeretni önmagad úgy, ahogy vagy – ne egy képzeletbeli énképet kergess, hiszen már most is  tökéletes vagy.
  5. Törekedj arra, hogy ne a másoktól kapott visszajelzések döntsenek a saját magaddal való viszonyban.
  6. Ne hagyd, hogy csak a problémák uralják a gondolataidat. Lehet, hogy sokuktól nem tudsz megszabadulni, de ez még nem ok arra, hogy teret engedj nekik. Azt tápláld önmagad belső figyelmével, ami megérdemli.
  7. Mélyülj el a hála érzésében!

Tedd meg, ami megtehető, de közben ne feledd Oprah Winfrey örökérvényű szavait: “Elég vagyok önmagam számára”. Ha ezt szem előtt tartod, többé nem fogod azt érezni, hogy épp lemaradsz valamiről.

Ajánlott könyvek:

Haemin Sunim és Youngcheol Lee – AZOK A DOLGOK, AMIKET CSAK AKKOR LÁTSZ, HA LELASSÍTASZ

Haemin Sunim és Youngcheol Lee – AZOK A DOLGOK AMIKET AKKOR IS SZERETHETSZ, HA TÖKÉLETLENEK

Vex King – JÓ ENERGIÁK, JOBB ÉLET

Doreen Virtue – ANGYALTERÁPIA SZÍNEZŐKÖNYV

Édesvíz Kiadó – STRESSZOLDÓ SZÍNEZŐ