Napoleon Hill története

A legsikeresebb emberek azt mondják, hogy az élet megannyi kudarcában és felemelkedésében az igazi beteljesülés érzése nem a cél megvalósításában rejlik, hanem abban, hogy akkor is folytatni akarjuk, amikor a sikertelenség kételyeket szül.

Így történt 1927-ben is, amikor a 44 éves Napoleon Hill megpróbálta cselekvésre bírni magát. Próbálta lerázni az „élő halált”, amely akkor már több mint egy éve beburkolta, és azon gondolkozott, hogy csendesen a szakadékba hulljon-e, vagy emelkedjen fel.

1926 júliusában túlélt egy merényletkísérletet, de az bénító félelmet táplált belé mind fizikailag, mind mentálisan. Találkozott már csalódással és bukással korábban, de félresöpörte őket, és rendületlenül szaladt tovább a szivárvány felé, mert biztos volt benne, hogy ott sikerre lel. De most az ember, aki állandó mozgásban volt egész életében, teljes mozdulatlanságban találta magát.

 

Gyerekkor az Appalache-hegységben

Oliver Napoleon Hill 1883. október 26-án született a virginiai Wise megyében. A tehetős iparosok, akiket később úgy csodált, nagyon messze álltak a fiatal Napoleontól, ezen az egyszerű vidéken, ahol a szegénység, írástudatlanság és babona uralkodott.

Napnak becézték. 10 éves volt, amikor édesanyja elhunyt, így az édesapjára maradt az ő és a testvére gondozása. James Hill nem boldogult jól egyedülálló szülőként, és nehezen kezelte fiai egyre vadabb természetét. Napoleon rajongott a zsivány Jesse Jamesért, egy hatlövetűt hordott a derekán, és a megye lakóit terrorizálta.

De James Hill hamarosan újraházasodott, és Martha, az új felesége hamar bebiztosította helyét a kétszobás faházban. Napoleon, akinek még mindig fájt az anyja elvesztése, egy jelzőfényre talált. Martha látta a fiúban a lehetőséget, és bátorította őt. Azt mondta neki, hogy ő nem rossz ember, és az energiáját valamilyen hasznos dologra kellene fordítania.

Azt javasolta, hogy használja túlságosan is élénk fantáziáját arra, hogy író legyen. A fiúnak tetszett az ötlet, így a művelt Martha a következő évben korrepetálta őt. Megígérte, hogy vesz neki egy írógépet, ha felhagy a hatlövetűvel. „Ha olyan jól fogsz bánni az írógéppel, mint azzal a fegyverrel, akkor talán gazdag és híres leszel az egész világon” – mondta. Napoleon beleegyezett.

 

A sors keze

15 évesen szabadúszó riporter lett, és vidéki újságok számára dolgozott. Pár évvel később a Bob Taylor’s Magazine-nál kapott állást, amely akkoriban egy népszerű folyóirat volt siker-, hatalom- és pénzszerzési tanácsokkal. Az első nagy interjúját az akkori leggazdagabb amerikaival készítette el, a 73 éves pittsburghi acélmágnással, Andrew Carnegie-vel – ez az interjú megváltoztatta az életét.

Hill elszántan figyelte, ahogy Carnegie felsorolja hihetetlen teljesítményeit, és megosztja elképzeléseit a személyes sikerrel kapcsolatban. „Nagy kár, hogy minden generációnak meg kell találnia az utat a sikerhez, amikor az alapelvek nagyon tiszták” – mondta neki Carnegie.

Amire a világnak szüksége volt Carnegie szerint, az a teljesítmény filozófiája: egy összeállítás a siker alapelveiről, az ország legnagyobb üzletembereitől és vezetőitől, hogy megmutassák, mi a közös történeteikben, és ezáltal inspirációként és felvilágosításként szolgáljanak azoknak, akik többet akarnak az életben.

Volt egy ajánlata Hill számára: szánja a következő 20 évet arra, fizetség nélkül, hogy feljegyzi és dokumentálja a siker filozófiáját, és ő bemutatja a kor leggazdagabb és legsikeresebb embereinek. Hill kapott a lehetőségen.

Így tehát az elkövetkezendő két évtizedben, családalapítás és számos vállalkozás közepette, Hill azon dolgozott, hogy teljesítse fogadalmát. Találkozott Theodore Roosevelttel, Thomas Edisonnal, John D. Rockefellerrel, Henry Forddal, Alexander Graham Bell-lel, King Gillette-tel és számos más korabeli óriással.

Carnegie hitt abban, hogy a cél meghatározása a siker kezdőpontja. „Az ember, aki pontosan tudja, mit akar, könnyen tud abban hinni, hogy meg is szerzi azt”. Ez a koncepció lett Hill későbbi írásainak alapja és szakmai fókusza.

maxresdefault (1) (1)

 

Egy véletlen találkozás

1908-ban, amikor Washington D.C-ben élt, Hill egy személyes hirdetést adott fel egy újságban, melyben egy fiatal hölgyet keresett, „kölcsönös barátságra, a házasság lehetőségével”. Egy nő válaszolt a hirdetésre, és megbeszéltek egy találkozót, de amikor Hill a nő házához ment, a nő unokatestvérére figyelt fel inkább. És ő is felfigyelt rá. A Hill-lel való találkozáskor Florence Elizabeth Hornor eldöntötte, hogy hozzá akar menni a férfihoz, és 1910 júniusában így is tett. 13 hónappal később a pár az első gyermeküket, Jamest üdvözölhette. Második fiuk, Napoleon Blair, 1912-ben született. A harmadik fiuk, David pedig 1918-ban látta meg a napvilágot.

Hill minden tekintetben szerette a feleségét, és élvezte az apaságot. Azonban 1912-ben felmerült benne, hogy a hírnév és a vagyon még vár rá, ezért a családját hátrahagyva Chicagóba költözött. A következő 17 évben kevés időt töltött Florence-szel és a fiaival.

Chicagóban hirdetésíróként, cukorkabolt-tulajdonosként és egy levelező kereskedőtanfolyam tanáraként dolgozott. Amikor az Egyesült Államok belépett az első világháborúba, szolgálatát felajánlva írt Woodrow Wilson elnöknek. Hill évekkel korábban vele is készített interjút a Carnegie-projekt kutatásai közben, amikor még Wilson a Princeton Egyetem elnöke volt. Wilson élt az ajánlattal, és Hillt propagandaanyagok készítésére állította rá.

Mire a háború véget ért, Hill már magabiztosan hívta magát írónak. Egy chicagói nyomdásznak, George Williamsnek felvetette egy olyan magazin ötletét, amely a siker filozófiájával foglalkozik. Hill aranyszabálya az volt, hogy bibliai zsoltárokat, az evangéliumok tanításait és a kutatásai során megtanult leckéket vegyítsen benne. A magazin, melyet Hill szerkesztett és írt, rögtön sikeres lett, és elérkezett a hírnév, amelyre már oly régóta vágyott.

 

Halálos ambíciók

1920-ban egy országos oktatási körútra indult. Az üzleti kapcsolataiban bekövetkezett szakadások azonban oda vezettek, hogy Williams átvette az irányítást a magazinja felett. Amint a karrierje fémjele lehetett volna, Hill összeszedte, ami megmaradt belőle, és New Yorkba költözött. 1921 áprilisára sikerült pénzügyi támogatást találnia a Napoleon Hill’s Magazine számára, ami nagyobb siker lett, mint az előző magazinja, és emellett megalapozta Hill hírnevét mint „Amerika siker- és etikafilozófusa”.

Sajnálatos módon azonban a kollégái börtönbe kerültek egy rossz üzleti vállalkozás miatt, ami következményekkel járt a magazin számára is. A hirdetők visszaléptek, és Hill elúszott a kifizetésekkel. Pár hónappal később a magazin megszűnt.

Hill újból leporolta magát, és elölről kezdte. Ohióba költözött, ahol megvásárolt és működtetett egy üzleti főiskolát, amely újságírói, reklám-, és nyilvánosbeszéd-kurzusokat ajánlott. Ezután találkozott Don Mellettel, a Canton Daily News kiadójával, aki arra bátorította, hogy írja meg a könyvét a siker alapelveiről, amelynek anyagát már évek óta gyűjtötte.

Ez idő tájt Mellet megtudta, hogy a helyi rendőrség szemet hunyt az alkoholtilalom alatt pár gengszternek, akik narkotikumokat és csempészett italokat terjesztenek a környék iskolásainak. Mellet felfedte az eseményeket az újságjában, Hill pedig az ohiói kormányzóhoz fordult, és nyomozást követelt az ügyben.

1926 júliusában Melletet az otthona előtt lelőtték. A merénylők Hill háza előtt is ott voltak, a puszta szerencsén múlott, hogy lerobbant a kocsija, és nem tudott hazamenni aznap este. Miután hallott Mellet meggyilkolásáról, és kapott egy névtelen figyelmeztetést, hogy tűnjön el a városból, West Virginiába menekült.

 

Egy döntő helyzet

Hill teljesen kétségbeesett. Habár máskor is visszatért már a csődből az élete során, ezúttal több mint egy éven át kereste az útját. A gondolatai folyton visszavándoroltak a Carnegie-nek tett ígéretéhez, és a könyvhöz, amelyet Mellet bátorítására kezdett írni.

Végül Hill úgy határozott, hogy befejezi a munkát, amit elkezdett. Energiával feltöltve Philadelphiába utazott, hogy kiadót keressen a könyvnek, amelyet annyi ideje szeretett volna már megírni. Számos elutasítás után egy connecticuti kiadó, Andrew Pelton beleegyezett, hogy kiadja a könyvet. Hill nyolcrészes sorozata, A siker törvénye, 1928. március 26-án debütált, benne az elmúlt 50 év legsikeresebb embereinek közös bölcsességével. A munkája szenzáció lett.

1929 elejére Hill havi 2500 dollárt keresett. Florence és a fiai végre csatlakoztak hozzá a Catskill-hegységben lévő villájában, amelyet megvásárolt, 600 hektár földdel együtt, ahova a tervei szerint sikeriskolát épített volna.

Az év vége előtt azonban a nagy gazdasági világválság véget vetett Hill fényes napjainak: a zsíros jogdíjak elapadtak, a catskilli otthont pedig el kellett adnia a sikeriskola álmával együtt. Napoleon Hill nincstelen lett.

Az evangélikus lélek azonban még égett benne. Szenvedélyesen terjesztette a remény evangéliumát. Amikor Franklin Delano Roosevelt elnök megkérte Hillt, hogy csatlakozzon az Országos Helyreállítási Hivatalhoz, és segítsen elnyerni a nyilvánosság bizalmát, Hill elfogadta az ajánlatot. Ez azt jelentette, hogy megint hátrahagyta Florence-t és a fiait. Ez a távozás azonban bezárta a házasságuk kapuját, és 1935-ben elváltak.

A következő két évben Napoleon Washingtonban kaparta össze a megélhetését, az elnöknek tett ígéretét teljesítve. Neki tulajdonítják az elnök egyik leghíresebb mondatát is: „Nincs mitől félnünk, csak a félelemtől”.

 

Gondolkodj és gazdagodj

Amikor feladatai az elnöknél véget értek, Hill visszatért a tanításhoz. 1937 elején, míg Atlantában volt, találkozott a 29 éves Rosa Lee Beelanddel. Pár hónappal később összeházasodtak, és a nő vele dolgozott a következő kéziratának elkészítésében, amelyet próbaképpen a 13 lépés a gazdagsághoz címmel látott el. Több hónapnyi szerkesztés és újraírás után Hill megmutatta a végleges kéziratot a kiadójának, Andrew Peltonnak, aki először hezitált. Szerinte túlságosan hasonlított A siker törvényére.

fd60f3aa0ce95c7e2b40e21eb5761d61 (1)Rosa erősködésére Pelton még egyszer, figyelmesebben is átolvasta a kéziratot. Végül belement abba, hogy kiadja, egy feltétellel: a könyv címét változtassák meg Use Your Noodle to Win More Boodle-ra (Használd az eszed, hogy több pénzt szerezz). Azt, hogy végül ezt a címet hogyan változtatták meg, nem lehet tudni, de úgy tűnik, nyert a bölcsesség, és a könyv Gondolkodj és gazdagodj címmel került a nyomdába. Ez lett Hill legnagyszerűbb munkája.

A Gondolkodj és gazdagodj első kiadása három hét alatt fogyott el. Mire a világválság véget ért, már több mint egymillió példányt adtak el belőle. Még ma is az egyik legnagyszerűbb önsegítő könyvként tartják számon, több mint 30 millió eladott példánnyal világszerte.

A könyv igazi hatása abban rejlett, hogy azonnal tettre hívta amerikaiak millióit, akik a gazdaság helyzetével és mezőgazdasági katasztrófákkal voltak súlytva a 30-as évek elején. Itt volt az ő amerikai álmuk, elegánsan becsomagolva bölcsességek közé, és úgy keringett, mint a remény valutája.

„Ha kigondolod, és hiszel benne, akkor meg is tudod valósítani.” Hill ezzel az egy rövid állítással fektette le a személyes teljesítmény filozófiáját, és indított útjára egy sikermozgalmat, amely milliókat inspirált az elkövetkezendő generációkban is. Az ember, aki életének nagy részét egy nehezen megfogható szivárvány üldözésével töltötte, most végre megtalálta a tövében rejlő aranyat.

1940-ben Hill állítólag több mint egymillió dollárt ért. Feleségével bőségesen költöttek házakra, kocsikra és egyéb luxusholmikra. Nem sokkal később azonban eltávolodtak egymástól, majd el is váltak. A házassági szerződésük értelmében viszont Rosa kapott minden jogdíjat a Gondolkodj és gazdagodj után. Egy élet munkája után Hill megint nincstelen lett.

Ismét megpróbálta az újrakezdést – Hill elment Dél-Karolinába egy főiskola rektorának kérésére, aki egyben kiadó is volt. William Plumer Jacobs megkérte, hogy hozzon létre egy önsegítő kurzust, amely nyomtatott formában jelenne meg, 16 részből állna, és a Mentális dinamit címet viselné. A második világháború és a papírkészletek korlátozása miatt azonban a tervek félbemaradtak.

 

A pozitív mentális hozzáállás

Életének nagy részében Hill azzal a meggyőződéssel élt, hogy minden kudarc hordoz magában egy vele egyenértékű hasznot. Ez a meggyőződés az anyja halála után alakult ki benne, amikor a nevelőanyja belépett az életébe. A hite az üzleti karrierje során is fejlődött, amikor új lehetőségek nyíltak meg számára a bukásai után. Most pedig, egy újabb csalódást követően, találkozott egy nővel, aki segített az üzleti ügyeiben, és élete hátralevő részében társra lelt benne.

Hill barátságba került egy magasan képzett nővel, aki a Jacobs Pressnél dolgozott. Annie Lou Norman 47 éves volt, és a nővérével és annak fiával élt abban a házban, ahol Hill megszállt. A barátság kivirágzott, és 1943-ban összeházasodtak. A pár Kaliforniába költözött, és Hill ismét visszatért a tanításhoz.

Egy előadás miatt visszament Chicagóba, ahol a Combined Insurance Company of America elnöke nagyon izgatottan várta, hogy találkozhasson Hill-lel. W. Clement Stone nagyon szenvedett a gazdasági világválság ideje alatt, amikor vett egy példányt a Gondolkodj és gazdagodjból. Stone-t annyira inspirálta a könyv, hogy vett egy példányt minden kereskedőjének. Rövid időn belül a vállalata és a vagyona exponenciálisan növekedni kezdett, és hatalmas vagyont halmozott fel.

A szerencsés chicagói találkozásuk során Stone köszönetet mondott Hillnek, és a páros jó barátságba került. 1952-ben a 69 éves Hill partnerségbe is kezdett Stone-nal. Közösen adtak ki több könyvet, indítottak kurzusokat, tartottak előadásokat, valamint rádió- és televízióműsorokat. 1954-ben kiadták a Success Unlimitedet, a SUCCESS magazin elődjét, mely olyan inspiráló üzenetekkel szolgált, amilyeneket Hill a magazinjában is terjesztett.

Stone és Hill közösen megírták A siker titka – pozitív lelki beállítottság című könyvet 1960-ban, amely rögtön bestseller lett.

Ahogy az élete a végéhez közeledett, Hill legnagyobb vágya az volt, hogy fennmaradjon munkássága. Hill 1970-ben, 87 éves korában bekövetkezett halála után Annie Lou Hill W. Clement Stone­-t választotta a Napoleon Hill Alapítvány vezetőjévé. Stone Hill alapelvei szerint élt, és ragyogó példaként szolgált a siker filozófiájára. A feladata Hill hagyatékának gondozása volt, hogy írásai továbbra is elérhetőek legyenek a jövő generációi számára az egész világon.

 

Egy beteljesített kihívás

Körülbelül 60 évvel korábban Carnegie egy kihívást intézett Hill felé. „Azt szeretném, ha nagyon lassan írnál, és lejegyeznéd ezt a mondatot” – mondta. „Andrew Carnegie, nemcsak hogy veled egyenlő mértékben fogok teljesíteni az életemben, de versengeni is fogok veled, és a végén legyőzlek.” Napoleon eldobta a tollat, és azt mondta, hogy ez teljes mértékben kizárt. Carnegie bólintott, és a fiatalember szemébe nézett. „Persze, tudom, hogy nem leszel rá képes… hacsak nem hiszel benne. Ha elhiszed, hogy lehetséges, akkor sikerülni fog.”

napoleon-hill-cikk-vege-kep

Napoleon Hill soha nem halmozott fel akkora vagyont, amekkora Carnegie-nek volt. De ha inspiráló üzeneteinek hatását aranyban számoljuk, tényleg lehagyta őt a célnál. Hatalmas vagyona emberek millióiban rejlik, akiknek segített, hogy megtalálják önmagukat, higgyenek magukban, és olyan életet éljenek, amelyről sose gondolták volna, hogy lehetséges.

Forrás: https://www.success.com/article/rich-man-poor-man

Napoleon Hill könyvei:

a_teljes_gondolkodj_es_gazdagodj_b1_218pxAz_ero_utja_200px