Akik a spirituális utat járják, tisztában vannak a megbocsátás fontosságával. Néhányunknak szüksége van egy lépésre a teljes megbocsátás előtt. Olykor a bennünk élő kisgyereknek bosszút kell állnia, mielőtt kész volna megbocsátani. Ebben segíthet ez a gyakorlat.

Hunyd be a szemedet, és ülj csendben, nyugodtan. Gondolj azokra az emberekre, akiknek a legnehezebb megbocsátanod. Szíved szerint mit csinálnál velük? Mit kellene tenniük, hogy elnyerjék a megbocsátásodat? Képzeld el, hogy megtörténik. Képzeld el a részleteket is. Mennyi ideig kell szenvedniük vagy bűnhődniük?

Amikor úgy érzed, kész vagy, gyorsítsd fel az időt, és zárd le az egészet örökre. Általában ezen a ponton fellélegzik az ember, és könnyebben tud a megbocsátásra gondolni. Az azonban nem volna jó, ha nap mint nap erről álmodoznál. Elégedj meg azzal, hogy egyszer végigcsinálod záró gyakorlat gyanánt.

Gyakorlat: megbocsátás

Most már felkészültél rá, hogy megbocsáss. Ezt a gyakorlatot lehetőleg egy társsal végezd, vagy fennhangon, ha egyedül vagy.

shutterstock_80611120

Ülj ismét csendben, és csukd be a szemedet, majd mondd azt: „…………………-nak kell megbocsátanom, és megbocsátok neki, amiért…………………….”

Ismételd meg újra és újra. Egyeseknek sok mindenért meg kell bocsátanod, másoknak csak egy-két dologért. Ha van társad, mondja azt: „Köszönöm, feloldozlak.” Ha egyedül vagy, akkor képzeld el, hogy az, akinek megbocsátasz, ezt mondja. Legalább öt-tíz percig folytasd. Nézz a szívedbe, milyen igazságtalanságokat cipelsz még magaddal. És engedd el őket.

Ha annyi mindent tisztáztál, amennyit csak lehet, összpontosíts magadra. Mondd ki hangosan: „Megbocsátok magamnak, amiért………………….” Folytasd ezt is nagyjából öt percig. Nagyon hatékony gyakorlatok ezek, és tanácsos legalább hetente egyszer elvégezni őket, hogy megszabadulj minden lelki kíntól. Bizonyos dolgokat könnyű elengedni, másokon pedig el kell rágódnunk egy darabig, míg egy nap hirtelen szertefoszlanak.

Keresd Louise L. Hay könyveit webáruházunkban

louiselhay.com