Ha te is időporoblémával küzdesz, tanuld meg beazonosítani a hasznos és a pazarló időtöltéseidet, hiszen az idővel való bölcs gazdálkodás a kulcs a kiegyensúlyozott és örömtelibb élethez!

Cassie Holmes az idővel és a boldogsággal foglalkozó díjnyertes oktató kutatásainak középpontjában olyan kérdéseket vizsgál meg, hogy az időre való összpontosítás (a pénz helyett), hogyan növeli a boldogságunkat, és miként változik az életünk múlásával a felfogásunk az örömmel és elégedettséggel kapcsolatban, illetve, hogy milyen mértékű gondtalanságot tapasztalhatunk meg az apró hétköznapi vagy épp a rendkívüli tapasztalatainknak köszönhetően. E vizsgálatokból származó meglátásai rávilágítanak arra a boldogságra, amely az interperszonális kapcsolatokból és a jelen pillanatra való odafigyelésből fakad.

Tanuld meg, hogyan építheted az időd az életed legboldogabb pillanatai köré, hogy ne csak elfoglalt, hanem teljes értékű napokat élhess meg Cassie Holmes örömteli útmutatójának segítségével.

Ismerd meg a hatékony időkezelés ezen kivételesen emberi megközelítését, amely az öröm-központúságra alapozza meglátásait.

 

Időmanagement a boldogságért

Mindannyiunknak pontosan ugyanannyi órája van naponta, ami alatt dolgozhatunk és szórakozhatunk. Mindannyiunknak huszonnégy órája van arra, hogy a lehető legjobban osszuk be az időnket, és a tét hatalmas. Óráink és napjaink évekké és évtizedekké, végső soron pedig egész életünkké állnak össze. Az, ahogy töltjük az időnket, meghatározza, hogy kik vagyunk, milyen emlékeket őrzünk, és hogyan fognak emlékezni ránk azok, akiket hátrahagyunk.

És mindannyian boldogok akarunk lenni. Ezt az emberek világszerte következetesen a legfontosabb törekvéseik közé sorolják.  (…) A boldogság (amit a pszichológiai szakirodalom szubjektív jóllétként említ, és aszerint határozza meg, hogy mennyire érezzük magunkat pozitívan a napjaink során, és összességében mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel) fontos. Nem is kicsit. Nem fegyelmezetlenség vagy egy komolytalan törekvés. Nem önzés, és nem is arról szól, hogy mosolyt erőltetünk az arcunkra, és úgy teszünk, mintha minden rendben lenne.

Ennek az alapvető érzelemnek óriási, hullámzó hatása van. Rugalmasabbá, jobbá tehet a munkádban, és adakozóbbá tehet a körülötted lévő emberekkel szemben. Több évtized tanulmányai bizonyítják, hogy a boldogságérzet mind az irodában, mind a (személyes és szakmai) kapcsolatainkban előnyös számunkra. A boldogság növeli például a motivációt, a kreativitást és az adaptív problémamegoldást – mindezek segíthetnek a munkában, és átsegíthetnek minket a személyes kihívásokkal teli időszakokon is. Ha boldogok vagyunk, jobban kedveljük az embereket, és mások is jobban kedvelnek minket. Kedvesebbek leszünk tőle, szívesebben mondunk és teszünk kedves dolgokat, és szívesebben segítünk másokon.

A boldogság jót tesz nekünk. Fokozza az immunrendszer működését, növeli a fájdalomküszöbünket, segít a szervezetünknek jobban reagálni a fiziológiai stresszhatásokra, és a hosszú élet jelentős mutatója. Összességében ezek a tanulmányok tagadhatatlan empirikus bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a boldogság a hosszabb és jobb élet kulcsa. Tehát nem csak, hogy mindannyian boldogok akarunk lenni, hanem boldognak is kell lennünk.

 

 

Hozd ki a legjobbat abból az időből, amid van!

Az idő és a boldogság közötti kölcsönhatás motivált több mint egy évtizedes kutatásom és a közelmúltbeli tanításom alatt és ennek a könyvnek a megírásához is ez vezetett. Az alapvető emberi kérdésre keresek választ: hogyan tudjuk mindannyian a lehető legtöbbet kihozni abból az időből, amink van.

(…) A UCLA Anderson School of Management professzora vagyok. Miután elhatároztam, hogy céltudatosabban töltöm az időmet, megváltoztattam, hogy mit tanítok – manapság a boldogságot tanítom… az én kurzusom A boldogság tudományának alkalmazása az élettervezésben. Ez megmutatja az üzleti mesterszakos hallgatóimnak, hogyan optimalizálhatják személyes és szakmai életük eredményeit. A saját kutatásaimból, valamint a pszichológia, a viselkedési közgazdaságtan, a marketing és a szervezeti viselkedés területén dolgozó kollégáim kutatásaiból merítettem, hogy segítsek a diákjaimnak úgy alakítani az idejüket – a mindennapjaikat és az egész életüket –, hogy boldogabbak legyenek.

 

Hasznos idő – mi az ami igazán fontos és értékes?

Azért írtam ezt a könyvet, hogy ezeket a leckéket veled is megoszthassam. Hogy rávilágítsak arra, hogy az alapként szolgáló, több százezer adatponton alapuló kutatás hogyan kapcsolódik hozzád és az életedhez, diákjaimtól és barátaimtól hallott anekdotákat osztok meg, és történeteket saját magamról is.

A könyvben több mint egy tucat gyakorlat található. Javaslom, hogy csináld meg őket, hogy azonnal megtapasztalhasd a bizonyított hasznukat. Azzal, hogy elvégzed ezeket a gyakorlatokat, lényegében a kurzusomat végzed el, és ahogy a tanítványaim esetében is lenni szokott, ennek eredményeképpen nagyobb boldogságot, mélyebb élményeket fogsz megélni, jobb kapcsolataid lesznek.

A következő fejezetekben először is kilendítelek a szűkösség gondolkodásmódjából. A 2. fejezetben segítek felismerned, hogy még ha időhiányosnak is érzed magad, valójában már most is megteheted, hogy órákat szentelj annak, ami igazán fontos. Dolgozni fogunk az időérzékeléseden, hogy időben gazdagabbá válj. Megadom neked a kellő magabiztosságot, hogy eldönthesd, hogyan töltöd az idődet: mi az, ami értékes, nem pusztán hatékony.

 

Időkövetési gyakorlat és stratégiák a figyelemelterelésre

A 3. fejezetben végigvezetlek az Időkövetési gyakorlaton. Ez segít felismerni, hogy mely tevékenységek ígérik számodra a legnagyobb boldogságot, és mely időtöltés nem éri meg az idődet – mindez pedig rávezet, miként fektesd be bölcsebben az idődet. Megjegyzem, elkerülhetetlenül lesznek olyan kötelező tevékenységek, amelyek nem különösebben szórakoztatóak (pl. házimunka, munka és ingázás) – a 4. fejezetben néhány stratégiát ajánlok, hogy ezek az időpazarlással fenyegető szakaszok is kielégítőbbek legyenek.

 

 

Az, hogy a legtöbbet hozod ki az idődből, nemcsak arról szól, hogy milyen tevékenységekkel töltöd az idődet, hanem arról is, hogy hogyan töltöd velük ezt az időt.

 

A hozzáállásodról a tevékenységhez és arról, hogy mi van a fejedben, miközben csinálsz valamit. (…) Az 5. fejezetben stratégiákat mutatok neked arra, hogy jobban odafigyelj, majd a 6. fejezetben néhány technikát ismertetek a figyelemelterelés megszüntetésére – hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az eltöltött időből.

Bár rengeteg időd van, hogy boldog életet élj, ez csak akkor igaz, ha az időt tudatosan töltöd, és nem hagyod, hogy értelmetlenül elcsorogjon.

A napi óráid végesek. A 7. fejezetben megosztom veled, hogy mennyire fontos, hogy az eltöltésükben proaktívan és ne reaktívan járj el – arra ösztönözlek, hogy azt helyezd előtérbe, ami igazán fontos számodra, az időtöltés azon módjait, amelyek örömöt szereznek neked.

 

Heti tervező

Figyelemre méltó, hogy az egyes órák nem különállók. Ez nem úgy működik, hogy egyszerűen összeadjuk a különböző órákat, és aztán egy jó hetünk lesz. Az, hogy a heti tevékenységeidet hogyan rakod össze és rendezed el, jelentős hatással lehet az általános elégedettségedre. A 8. fejezetben arra foglak bátorítani, hogy úgy tekints a napirendedre, mint egy gyönyörű és színes mozaikra, magadra pedig úgy, mint a művészre. Végigvezetlek a folyamaton, hogyan alakítsd az idődet: válaszd ki, helyezd el és rendezd egymás mellé a csempéket, hogy megtervezd az ideális hetet. Ez lehetővé teszi, hogy növeld a kellemes időtöltések hatását és minimalizáld a feladatokét. Azt is látni fogod, hogy bár nem lehetséges mindent megtenni egy adott órában, mégis megtehetsz mindent, amit csak akarsz a heteid, hónapjaid és éveid során.

 

Tágabb időperspektíva egy életen át

Végül a 9. fejezetben a munkaórákra való összpontosítás helyett az évek és az élet összességét vesszük górcső alá. Ez a madártávlatú nézőpont segít tisztázni az értékeidet: mi az, ami igazán érdekel, és mi az, ami a legfontosabb számodra. Ez a tágabb időperspektíva fogja irányítani, hogyan töltöd el a jelenlegi órákat – biztosítva, hogy a napjaidat azzal töltsd, ami kiteljesít, és visszatekintve az éveidre értelmet láss bennük, és ne érezz megbánást.

Ezzel az empirikusan megalapozott bölcsességgel megtanulod, hogyan alakítsd az életedet. Minden egy boldogabb órával kezdődik!

 

Forrás: Hasznos idő

 

Ajánlott könyvek:

.
Hasznos idő

A siker alapelvei könyv

A BULLET JOURNAL MÓDSZER