Tényleg törődik veled a barátod? Kitart melletted? Vagy csupán megjátssza magát? Néha nehéz az igaz barátot a tettetőtől megkülönböztetni. Többé azonban nem kell már álbarátokra vesztegetned az idődet. Az alábbi lélektani fortélyok rávilágítanak, kinek az érdekeit tartja szem előtt az illető, a tiédet vagy a sajátját. Bombabiztosan el fogod tudni dönteni. Itt jegyzem meg, hogy semmiféle emberi kapcsolat nem lehet meg barátság nélkül. Ha „barátod” megbukott e teszten, legjobb, ha nem számítasz rá.

A barátság hatlépcsős tesztje

Érdeklődés

A jó barátot érdekli, hogy megy a sorod. Mondj el neki valami fontosat jelen dolgaidból, és figyeld meg, visszahív-e, érdekli-e, hogyan alakultak ezek. Amennyiben hallgat, hívd fel te, hogy meggyőződj róla, szóba hozza-e a kérdést. Ha ez is elmarad, említsd meg magad, emlékszik-e rá egyáltalán.

Megbízhatóság

Mondj el egy titkot közös ismerősötökről, és várd ki, visszajut-e hozzá vagy sem. Egy igazi barát szemében a barátság szent. Mielőtt e játékba kezdenél, kérd ki a közös ismerős engedélyét titka megosztására.

Jóakarat

Bárki mondhat annyit, hogy fel a fejjel. Kevesebben lesznek azok, akik megdicsérnek egy jól elvégzett feladatért. Azoktól várhatod ezt, akik nem irigyek rád. Egy igazi barát büszke lesz a teljesítményedre, és nem irigyli el a sikereidet. Figyeld meg, akkor is melletted marad-e a barátod, ha sikerek érnek, nem csak kudarcok. Számosan gyűlnek körénk, hogy felvidítsanak minket, ha nem mennek jól a dolgaink. Nehezebb olyan valakit találni, aki gratulál a sikereinkhez.

Őszinteség

Az igazi barát azt is nyíltan kimondja, amit nem hallasz szívesen. Akár azt is vállalja, hogy megharagszol ezért. Elvárhatod-e ezt a kérdéses személytől?

♦ Tisztelet

Mondd neki azt, hogy van az életedben egy izgalmas, pozitív titok, amiről egyelőre nem akarsz beszélni. Figyeld meg, nem akarja-e kiszedni belőled. Különbség van ugyanis a kíváncsiság és a törődés között. Ha „barátod” mindenáron meg akarja tudni a titkodat, akkor nem te vagy neki a fontos, hanem a pletyka. Egy jó barát tiszteletben tartja a kívánságodat, és egyelőre belenyugszik, hogy titkaid vannak előtte. Időről időre felhozhatja azért, nem oldottad-e fel a tilalmat, hiszen emberek vagyunk, de nem fog nyüstölni ezért, amennyiben világossá tetted elhatározásodat, hogy a dolog per pillanat nem beszédtéma. Azért javaslom, hogy pozitív, és ne negatív titokról beszélj, mert így nem kell barátod aggódásával számolnod. Ha tényleg barát, nyilván nem akarod, hogy fölöslegesen aggódjon miattad.

 

 

Önfeláldozás

Hajlandó feláldozni magát csak azért, hogy neked jobb legyen? Mondjuk a pillanatnyi kényelmét? Ki dönt a dolgaitokról? Hajlandó-e kompromisszumra? Kiélezett helyzetben az emberek többsége a maga érdekét nézi. Győződj meg róla, hogyan viselkedik ilyenkor a barátod. Talál-e mindkettőtöknek közösen kedvező megoldást, vagy csak a saját bőrét kívánja menteni?

A stratégia áttekintése

  • Amennyiben barátod átment a teszt négy vagy ennél több pontján, valószínűleg számíthatsz rá.
    Három vagy ennél kevesebb pont esetén felül kell vizsgálnod a barátságodat, és talán beszélned az illetővel. Természetesen az sem lehetetlen, hogy ő van rossz passzban, és épp nem áll a helyzet magaslatán. Érdemes ezért vizsgálatodat hosszabb időtartamra elnyújtva folytatnod, nem egyetlen napba sűrítened.

Forrás: Vegyél rá bárkit bármire

Ajánlott könyv:

VEGYÉL RÁ
BÁRKIT BÁRMIRE

OLVASS
AZ EMBEREKBEN

VÁLTOZTASS MEG
BÁRKIT