Jelenleg ahogyan a világ dolgai állnak, sokakat kínoz a szorongás, a stressz, az aggodalom, a kétségbeesés és minden más negatív érzelem. Ha alaposabban megvizsgálod ezeket a borúlátó érzelmeket, felfedezheted, hogy mindegyikük a félelemben gyökerezik. Hogyan győzzük le ezt a szorongást?

A félelem a legbénítóbb érzelem, ugyanakkor mindannyian elérhetjük, hogy enélkül éljünk.

 

Mondj búcsút a félelemnek!

A teljes szabadság és öröm kulcsa mindannyiunk számára az, ha egyszerűen búcsút mondunk a félelemnek. Ráadásul könnyebb is, mint gondolnád. Ha megérted, hogy az aggodalom további nyugtalanító eseményeket és körülményeket vonz az életedbe, belátod majd, milyen fontos, hogy változtass magadon, és egyszer s mindenkorra elengedd a félelmedet.

Azok, akik rettegnek attól, hogy megbetegszenek, elveszítik a munkájukat, nem tudják befizetni a számláikat vagy biztonságban tartani a családjukat, úgy érzik, állandó kihívásokkal és stresszel küzdenek. Nem is csoda, hogy így érzik, hiszen a híradások főcímeire koncentrálnak, amelyek társadalmi feszültségekről, világjárványról, gazdasági visszaesésről és gyakori természeti katasztrófákról szólnak. Csakhogy a vonzás törvénye révén a bajoktól való rettegéssel még több bajt idézünk magunkra. A törvény személytelen, és bármire is koncentrálunk érzésekkel telve, az megjelenik az életünkben. Ha félsz valaminek a bekövetkeztétől, a törvény révén épp azt a rettegett dolgot vonzod magadhoz. Azzal az érzelemmennyiséggel, amit abba fektetsz, hogy nem akarsz, elutasítasz valamilyen eseményt, pont annak bekövetkeztét segíted elő. A gondolataid ugyanis telítve vannak félelemmel, és ha ragaszkodsz ahhoz, amiért aggódsz, elkerülhetetlenül visszatér és kísért az életedben.

Jób könyve 3. részének 25. verse így szól:

„Mert amitől leginkább rettegtem, az jött rám,
amitől remegtem, az ért utol engem.”

 

Pontosan mi is ez a kétségbeesés?

Az ember kétféle félelmet ismer: a fiziológiait és a pszichológiait.

A fiziológiai félelem tulajdonképpen az életösztön, és a túlélésünket akarja biztosítani. Biztonságban tart, távol a bajtól és kulcsfontosságú szerepet tölt be a faj fennmaradásában.

A pszichológiai félelmet mi idézzük elő az elménkben, amikor nem vagyunk életveszélyben. Te is tapasztaltad már ezt a fajta ijedtséget, például amikor érettségiztél, és úgy érezted, ezen a vizsgán múlik a jövőd, vagy amikor a jogosítványodat próbáltad megszerezni. Érezhettél pszichológiai nyugtalanságot akkor is, ha elindultál egy iskolai sportversenyen, vagy ha sok ember elé kellett kiállnod és beszédet tartanod. Ezekben a helyzetekben nem forgott veszélyben az életed – a félelmed tehát pszichológiai volt, olyasvalami, amit a saját elméd hozott létre. A legtöbben csak ezt a fajta riadalmat ismerjük, de néhányan, mint például az extrém sportolók, mindkettőt megtapasztalhatják egyidejűleg.

 

A tapasztalat hangja

Laird Hamilton, a világhírű óriáshullám-szörfös és evező, Rhonda Byrne A Hős című könyvében meséli el, mit gondol erről:

„A félelem szüntelenül bennünk élő érzelem. Ez is olyasmi, ami fejlődésre késztet.”

Sokakat legyőzött már a világ leghalálosabb óriáshullám-törői közül – például a Teahupo’ot Tahitinál és a Pe’ahit Maui partjainál –, Laird nem a levegőbe beszél:

„Az emberek azt mondják, nem félek. Ez valójában nem igaz. Nagyon is félek. Rettegek azoktól a hatalmas hullámoktól. Csakhogy a képzeleted mindig felülmúlja a valóságot. Valószínűleg az a legjobb módja annak, hogy hozzászokj a félelemhez, ha kiteszed magad annak, amitől félsz, ha bensőséges viszonyba kerülsz vele, és az egycsapásra elveszti korábbi erejét.

Amikor a rettegésed dacára is kivonszolod magad a komfortzónádból, a félelem szorítása enged, a merészséged megnő. A bátorság forrása ugyanis az, ha félelmetes dolgokat csinálsz. Ahogyan a bátorságot építed magadban, meglátod, azok a dolgok, amelyektől egykor rettegtél, már nem is tűnnek olyan ijesztőnek. De még ha annak is tűnnek, téged nem fognak elrettenteni.

 

 

A félelem és a képzelet

A filmrendezés legnagyobb mesterei – például Alfred Hitchcock és Steven Spielberg – régóta tisztában vannak vele, hogy a közönség sokkal ijesztőbb rémségeket tud elképzelni, mint amiket a speciális effektekért felelős csapat a vászonra varázsol. Ez az oka annak, hogy a gonosztevőiket, pszichopata gyilkosaikat és emberevő szörnyeiket árnyékban és sötétben rejtegetik egészen a legutolsó filmtekercsig. Mert semmi sem vérfagyasztóbb, mint azok a rémségek, amelyeket mi magunk képzelünk el.

Ez alól a mindennapi életünk sem kivétel. Sokan félnek, és ahelyett, hogy a legjobb dolgokat képzelnék el, a legrosszabb eshetőségekre gondolnak. A képzeletünk pedig igazán kiválóan működik! Minél élénkebben és kitartóbban fantáziálunk a legrosszabb forgatókönyvről – és mélyen át is érezzük –, annál biztosabb, hogy elkerülhetetlenül be is következik. Természetesen az elméd erejét épp ilyen könnyedén használhatod arra is, hogy a lehető legjobbat és legnagyszerűbbet képzeld el és érezd át az életed bármely területén.

 

Egy titkos félelem

Rhonda Byrne – mint oly sokan közülünk – az egyik legfélelmetesebb dolognak a nyilvános szereplést tartotta. Hiába dolgozott évtizedekig televíziós producerként, a legkevésbé sem vágyott arra, hogy a kamera elé álljon. Amikor megjelent az első könyve, A Titok, szembe kellett néznie a legnagyobb félelmével. Rhonda így meséli:

„Amikor Oprah és a Larry King Live producerei meghívtak a talk show-ikba, eléggé megrémített a gondolat, hogy több tízmillió néző előtt fogok szerepelni a televízióban.”

Ám ahelyett, hogy ezzel a félelemmel emésztette volna magát, a Titokhoz fordult. Vizualizálta, vagyis minden részletében maga elé képzelte a televíziós szerepléseit. Elképzelte, hogy fesztelenül érzi magát, és valamennyi kérdésre világosan és szabatosan tud válaszolni. Elképzelte, hogyan ünnepel a műsorok után, és arra gondolt, hogy az előadása milyen hasznos lesz majd az embereknek világszerte, hiszen hallani fognak A Titokról. Rhonda így meséli tovább:

„Tökéletes idegroncs voltam a felvételt megelőző napokban, ám amikor elérkezett a felvétel napja, mérhetetlen nyugalmat éreztem. Amikor színre léptem a stúdióban, elérzékenyültem, mert tudtam, hogy amit most teszek, bámulatos módon változtatja majd meg az emberek életét. A kamerák forogtak, elkezdődtek az interjúk, és minden pontosan úgy alakult, ahogyan korábban elképzeltem. Tisztán és választékosan tudtam kifejezni magam, mintha csak erre születtem volna (pedig elhiheted, hogy egyáltalán nem). A visszajelzés pedig csodálatos volt: emberek millióinak az élete változott meg. A Titok futótűzként terjedt szerte a világon. A munkát, amelynek révén sokaknak szereztünk örömöt, azóta sem hagytuk abba. Végső soron elmondhatom, hogy a televíziós szereplések egészen könnyedek ahhoz képest, amit korábban a félelmemben képzeltem róluk.”

 

 

 

Hatékony módszerek

Ha felkészíted az elméd az előtted álló feladatra azzal, hogy vizualizálod az eredményt, csillapodni fog a félelmed. Rhondához hasonlóan azt is felfedezheted, hogy amint hozzáfogsz a riasztó dologhoz, a rettegésed egy csapásra elpárolog. Ha gyakorlod a vizualizációt, a legnagyobb jutalmad az lesz, hogy pontosan az általad elképzelt módon fog végződni az esemény.

A vizualizáció mellett más hatékony módszerekhez is folyamodhatunk, ha eluralkodik rajtunk az iszonyat. Az egyik ilyen, hogy tudatosan gondoljunk olyasmikre, amiktől jobban érezzük magunkat. Lehetnek hálatelt gondolataink, vagy gondolhatunk valamire, amit szeretünk. Már hatvan másodpercnyi tudatos jó gondolat is megváltoztatja, megemeli a teljes lelkiállapotunkat.

Állapotod gyors emeléshez az is elég, ha az adott helyen és pillanatban összeszedsz tíz áldást az életedből. Hiszen olyan sok áldás van az életünkben, és oly sok mindenért lehetünk hálásak. Ha mindegyiknek figyelmet szentelsz, a félelmeid csillapodnak majd.

Ezek az úgynevezett „Titkos Emelők” csak átmeneti hatással bírnak, de olyan jó módszerek, amelyek szükség esetén bevethetők. Ha azonban tartósan meg akarsz szabadulni a fokozott negatív izgalomtól, még valamit tudnod kell róla.

 

A félelemnek csak addig van hatalma, amíg ellenállsz neki

Ahogyan az amerikai elnök, Franklin D. Roosevelt egyszer megfogalmazta:

„Az egyetlen dolog, amitől tartanunk kell, az maga a félelem.”

Az ijedtség eluralkodhat rajtunk és irracionálissá tehet bennünket, ám a pánik csakis akkor jelent problémát, ha ellenállunk neki. A félelem puszta energia. Ennyi az egész. Ne felejtsük el, mit mondott Carl Jung, a híres svájci pszichiáter:

„Aminek ellenállsz, az fennmarad!”

Ez azt jelenti, hogy ha ellenállsz a félelemnek, azzal energiát adsz neki.

Rhonda Byrne a közelmúltban felfedezte, hogy gyorsan és tartósan meg tudja szüntetni a félelmet, ha nem áll neki ellen. Ha nem próbálod meg kontrollálni a félelmet, sem megszabadulni tőle, sem megváltoztatni, vagyis ha csak hagyod, hogy teljesen jelen legyen, el fog párologni. Rhonda szavaival élve:

„Tulajdonképpen a saját ellenállásod teszi olyan nehezen elviselhetővé a szorongást. Ha tehát érzed, hogy félelem ébred benned, képzeld azt, hogy ez az érzet egy szeretett személy vagy kedves háziállat. Képzeld el, hogy gyengéden megfogod és magadhoz húzod, hogy átölelhesd. Egy-két másodpercre esetleg erősödhet benned a félelem, de hirtelen arra eszmélsz majd, hogy elkezd oldódni, és végül a semmibe vész. Ez a legjobb érzés! Bármikor megismételheted, ha rettegsz, aggódsz vagy feszült vagy (ezek mind a félelem egy-egy verziói). Ha gyakorlod, megtapasztalod majd, hogy a félelmed csillapodik, végül teljesen szertefoszlik.”

 

 

Minden félelem vége

Jó, de mi van a világjárvánnyal, a gazdasággal, a társadalmi feszültségekkel és a bolygó állapotával? – szinte hallom, ahogy felteszed a kérdést.

A megoldás ugyanaz – függetlenül attól, hogy milyen kihívással nézel szembe. Ha tartósan meg akarsz szabadulni a félelemtől, csak úgy teheted meg, ha engeded, hogy teljesen jelen legyen anélkül, hogy ellenállnál neki, míg szerte nem foszlik.

Igaz, hogy számtalan nehézséggel küzd éppen a világ, ám ezek az idők is elmúlnak, az élet megy tovább. Nem is túl hosszú idő múlva a jelen történései már a múlté lesznek. Nyugodj meg! Lazíts! Túl leszel rajtuk. Nevetni fogsz. Újra jól fogod érezni magad. Boldog leszel, és az életed ismét teljes lesz. Ráadásul sokkal bölcsebb és együttérzőbb is leszel, mert átéltél egy kihívást jelentő történelmi világeseményt, és sikeresen kerültél ki belőle.

A múlt században borzalmas és rendkívül nehéz helyzetekkel találták szemben magukat az emberek: a világháborúk és a gazdasági világválság, a hidegháború és a nukleáris megsemmisülés fenyegetése, a polgárjogi mozgalmak és a nők egyenjogúságáért vívott küzdelmek. Valamennyi helyzet veszélyeket hordozott, ám valamennyi során emberek milliói néztek szembe a legnagyobb félelmeikkel és kerültek ki győztesen. Ők lettek a legnagyszerűbb generáció, akik benépesítik a Földet. Erejükre és kitartásukra a legjobb példa a sokak által szeretett first lady, Eleanor Roosevelt, aki azt mondta:

„Erőt, bátorságot és önbizalmat nyerünk, ha megállunk, hogy szembenézzünk a félelmeinkkel. Azt mondhatjuk magunknak: Átéltem ezt a szörnyűséget. Most már elboldogulok bármivel, ami csak jön.”

 

Meríts bátorságot ezekből a mondatokból!

Erősebb leszel attól, amit most megtapasztalsz. Jártasságodnak köszönhetően több területen tudsz majd könnyebben boldogulni az életben. Nem lehet majd játszva rád ijeszteni. Értékelni fogod a legkisebb és a legegyszerűbb dolgokat is az életben. Élvezni fogod a szabadságod. Még jobban megbecsülöd majd a barátaidat és a családodat. Értékelni fogod a munkádat, és hogy a kollégákkal viccelődhetsz. Észre fogod venni, hogy amik korábban zavartak, már egyáltalán nem bosszantanak annyira. Tudni fogod, hogy nagy kihívással kerültél szembe, és győztesen kerültél ki belőle.

És végül talán azt is belátod: sokkal nagyszerűbb vagy, mint valaha is hitted.

Forrás: www.thesecret.tv

Ajánlott könyvek:

A titok

A siker alapelvei könyv

A hős

A varázslat