Ahogy elkezded újraértékelni az életedben jelenlévő embereket, rá fogsz jönni – és ez egy természetes része a folyamatnak – hogy jelenleg az életedben lévő személyek közül nem mindenki illeszkedik abba az új fejezetbe, aminek az építésén most munkálkodsz.

 

Ahogy változol, a kapcsolataid is formálódnak veled.

Van úgy, hogy a személyes fejlődésünk következtében egyes emberekkel eltávolodunk egymástól. Nem véletlenül hívják ezt növekedési fájdalomnak. Nehéz és fájó folyamat, ugyanakkor ez teljesen normális.

A barátságokkal kapcsolatban az az igazság, hogy mindennek a mintázatok az alapjai. Amint meghozod azt a döntést, hogy ezeket átrajzolod, ezzel együtt a kapcsolataid is meg fognak változni.

Ha belegondolsz, ez már korábban is megtörtént az életed során. Többé már nem vagy kapcsolatban az összes alsós osztálytársaddal vagy akár a régi kollégákkal sem. Lehet, hogy akkoriban barátok voltatok, netán igazán közeliek is, de amikor megváltozott a mintázat – többé nem ugyanabba az iskolába jártok vagy munkahelyet váltottál –, eltávolodtatok egymástól.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha Te magad vagy az, aki tevékenyen változtat az életén. Ha a szabadidődben a vállalkozásodat építed és nem a már megszokott helyekre mész a mindennapos dolgokat csinálni, akkor ezeket a barátaidat is kevesebbet fogod látni.

Ez különösen igaz akkor, ha azon igyekszel, hogy olyan emberekkel vedd körül magadat, akik inspirálnak és továbbsegítenek az utadon. Rá fogsz ébredni, hogy a negatív hozzáállású emberek egyszerűen már nem illeszkednek az életedbe.

 

Amikor az életedben jelenlévő személyek nem támogatják a változásokat, amiket szeretnél elérni, annak általában nagyon egyszerű oka van:

Amikor változol és abba fekteted az energiádat, hogy az életedet jobbá tedd, és valaki, akit szeretsz, ezt nem támogatja vagy úgy kezel, mintha ez rossz döntés lenne vagy akár gúnyolódik veled, akkor azt nagyon könnyű magadra venni.

Amiért viszont nem érdemes, az a következő: a viselkedésükhöz semmi köze nincsen annak, amit csinálsz. Általában azok az emberek nem támogatnak, akik magukat sem támogatják.

Az általad véghezvitt változtatások fényében felerősödik bennük a bizonytalanság, amit a saját életükkel és döntéseikkel kapcsolatban éreznek. Nincsenek teljesen kibékülve a saját elhatározásaikkal, és sokkal egyszerűbb nekik lehúzni téged az ő szintjükre, mint szembenézni azzal, hogy lehet, hogy nekik is eszközölniük kéne egy-két változtatást.

Ez az ő keresztjük. Ne kövesd el azt a hibát, hogy te is aláállsz, és hagyod, hogy a súlya lehúzzon.

 

 

Amikor rájössz, hogy egy adott kapcsolat már nem illeszkedik az életed most nyíló fejezetébe, két dolgot csinálhatsz: 

Megpróbálhatod megváltoztatni a dinamikát, vagy véget vetsz neki.

 

Hogyan tudod megváltoztatni?

Először is, valamit le kell szögezzünk: másokat nem tudsz megváltoztatni. Nem érdekes, hogy mennyire szeretnéd vagy mennyire vágysz rá, hogy megváltozzanak, vagy mennyit könyörögsz nekik. A könyörtelen igazság az, hogy lehet, hogy nem akarnak formálódni, vagy hogy az életük jelenlegi szakaszában nem képesek a változásra.

Csak azt tudod módosítani, hogy miként veszel részt a viszonyotokban. Ez többek között a következő módokon is megnyilvánulhat:

 1. Beszélgessetek el őszintén! Egy kapcsolat megváltoztatásának egyetlen útja, ha őszinte beszélgetéseitek vannak. A világon senki sem gondolatolvasó (tudomásunk szerint). Ha nem fogalmazod meg és nem mondod ki, akkor nem várhatod el a másiktól, hogy tudja, hogyan érzel. Ha egy meglévő kapcsolatodon szeretnél javítani, akkor ha van bátorságod hozzá, próbáld ki : írj most egy sms-t a párodnak ezzel a kérdéssel: Mit tehetek, hogy jobb társad legyek? Ez egy egyszerű (de félelmetes) kérdés, ami megnyithatja az ajtót egy mély beszélgetés előtt a kapcsolatotokat illetően.
 2. Változtassatok azon, hogy milyen tevékenységeket csináltok együtt! Lehet, hogy vannak barátaid, akikkel mindig isztok és buliztok, miközben te próbálsz egészségesebb életet élni. A saját részedet a kapcsolatban azáltal is meg tudod változtatni, ha azon alakítasz, hogy hol és mikor találkozol velük. Legközelebb, amikor elhívnak kocsmázni, nyugodtan mondd nekik, hogy „köszi, nem, de szívesen túráznék egyet veletek, ha van kedvetek!”
 3. Szabj egyértelmű határokat arra nézve, hogy miről beszélgettek és mit osztasz meg velük! Ha kinevetik az álmaida, vagy mindig mindent negatívan kommentálnak, vagy mindenkit kipletykálnak a háta mögött, akkor érdemes határokat szabnod arra nézve, hogy miről beszélgettek és mit osztasz meg velük. Ne a vágyaidról mesélj nekik! Amikor legközelebb valakit a háta mögött blamálnak, mondd azt, hogy próbálsz minél kevesebbet pletykálni, és javasold, hogy váltsatok témát.

 

Mikor szakítod meg a kapcsolatot?

Nem minden kapcsolatot lehet megmenteni. Megtehetsz minden tőled telhetőt, de ha a másik fél nem tesz semmit vagy nem tartja tiszteletben az általad szabott határokat, akkor hiába az egész. Ha kitartó próbálkozások után sem működik a dolog, akkor jobb elengedni.

A „toxikus” mostanában eléggé felkapott szó lett. Könnyű valakire azt mondani, hogy mérgező, és ezzel elintézni, hogy ne kelljen a kapcsolatba befektetned a szükséges energiát, vagy elismerned a saját szerepedet a kialakult helyzetben. De ha az alábbiak bármelyike igaz, akkor az illető nagy valószínűséggel tényleg toxikus:

 • A barátaid és a családtagjaid nem kedvelik az illetőt, vagy nem bíznak benne.
 • Mindig magukról beszélnek, és sosem kérdezik meg, hogy veled mi van.
 • Lekicsinylően bánnak veled és az eredményeiddel.
 • Minden lépésedet megkérdőjelezik.
 • Mindig elvesznek és sosem tesznek a közösbe.
 • A sikereidet nem ünneplik veled, inkább irigyelnek.
 • Az együtt töltött idő után kimerültnek érzed magadat.
 • Nem várod a következő találkozást.
 • Kiadják másoknak azt, amit a bizalmas beszélgetések során osztottál meg velük.

Ha az életedben valaki tényleg toxikusnak bizonyul, akkor a kapcsolat megérett rá, hogy véget vess neki.

 

De mi van, ha családtag az illető?

A toxikus emberek akkor is azok, ha történetesen családtagnak álcázzák magukat. Csak azért, mert valaki rokon, még nem jelenti azt, hogy le kellene nyelned azt, ha borzalmasan bánnak veled. A családtagjaidat nem tudod megválogatni, de azt igen, hogy miként veszel részt a kapcsolatban, ha egyáltalán közreműködsz benne.

Forrás: www.melrobbins.com

 

Ajánlott könyv: Mel Robbins – 5 MÁSODPERCES SZABÁLY