Hogyan hozz jobb döntéseket? Ismerd meg Damon Zahariades lényegre törő könyvét, amely a segítségedre lesz gyakorlatias tippekkel, haladó trükkökkel és egyszerű feladatokkal, amelyek hosszú távon, pozitívan befolyásolhatják az életminőségedet.

Győzd le a döntésképtelenséget, és hozz okos, hatékony és bizalmon alapuló döntéseket!

Damon Zahariades termelékenységi szekértő, nemzetközi bestsellerszerző. Sikerkönyveiben praktikus tanácsokkal segít, hogy a lehető legjobban gazdálkodhassunk az időnkkel, növeljük a produktivitásunkat, és sikeres életet éljünk.

 

„A tragédiákat és a szerencsét félretéve, mi vagyunk életünk szerzői.
Sikereink és kudarcaink, örömünk és bánatunk, gyakorlatilag minden körülmény között döntéseinkből fakadnak. Minél hatékonyabban tudunk racionális, egészséges, produktív döntéseket hozni, annál jobb eredményeket érünk el.”

– Damon Zahariades

 

Az okos döntések ígéretes lehetőségekhez, nagyobb boldogsághoz és gazdagabb élményekhez vezetnek. A rossz döntések bajba kevernek minket, és gyakran súlyos következményekkel járnak. Ezért olyan nehéz a döntéshozatal, hiszen oly sok minden forog kockán.

A Hogyan hozz jobb döntéseket? lépésről lépésre mutatja meg, hogyan válasszunk mindig bölcsen. Segítségével felismerhetjük mindazokat a belső és külső hatásokat, amelyek rendszerint azzal fenyegetnek, hogy szabotálják a döntéseinket. Damon Zahariades könyvében asszertív tippekkel lát el, hogy az érzelmeinkre és megérzéseinkre való támaszkodás helyett, sőt a szüntelen rágódás helyett, választási mechanizmusunk tekintetében sajátítunk el hasznosabb szokásokat, és gyors és céltudatos döntéseket hozzunk, megbánás nélkül.

 

 

Mi a döntési fáradtság?

Mindannyian szenvedünk a döntési fáradtságtól. Ez életünk minden napján hatással van ránk. Riasztó módon általában anélkül történik, hogy észrevennénk. Épp annyira észrevétlen, mint amennyire kimerítő, és különösen zavaró lehet a döntéshozatal során. A döntési fáradtság arra késztethet minket, hogy egészségtelen, irracionális döntéseket hozzunk, még akkor is, ha tudjuk, hogy ezek a döntések eltávolítanak a céljainktól.

A döntési fáradtság az a jelenség, amikor az addig meghozott döntések mennyisége miatt egyre kevésbé vagyunk képesek jó döntéseket hozni. Ez úgy működik, mint egy jármű üzemanyagtartálya. A tankunk tele van, amikor reggel felébredünk. De minden egyes döntésünk üzemanyagot fogyaszt. Minél több döntést hozunk, annál több üzemanyagot fogyasztunk. Végül több száz döntés meghozatala után a tankunk kiürül. A döntéshozatali képességünk súlyosan károsodott.

 

Sokan azt feltételezik, hogy rossz döntéseiket az akaraterő hiánya okozza. A valóságban rendelkeznek akaraterővel. De azt a hosszú döntési folyamatok kikezdik.

 

Ismétlem, ez a jelenség mindenkivel előfordul. Senki sem immunis rá. Egy 2011-ben közzétett tanulmány például kimutatta, hogy a bírák jogi döntéseit befolyásolta a meghozott döntések száma és az ebből fakadó fáradtságuk. A fogvatartottaknak kedvező döntéseik aránya jelentősen csökkent a nap folyamán, amikor szünet nélkül dolgoztak. Ezek a bírák (a fogvatartottak szerencsétlenségére) engedtek a döntési fáradtságnak.

 

 

Hogyan befolyásolja hátrányosan az életedet a döntési fáradtság?

Rendkívül fontos, hogy felismerjük a döntési fáradtság messzemenő hatásait. Negatívan befolyásolja a döntéseinket életünk minden területén. Meghatározza elszántságunkat és elkötelezettségünket a munkahelyünkön. Befolyásolja, hogyan gazdálkodunk a pénzünkkel. Hatással van a viselkedésünkre otthon, az iskolában, és amikor a barátainkkal és szeretteinkkel vagyunk.

Tegyük fel például, hogy a munkahelyeden egy nagy projektre összpontosítasz, amelyért te vagy a felelős. A nap folyamán számtalan döntést hoztál, és most kimerültnek érzed magad. Ebben az állapotban nagyobb valószínűséggel adod alább a munkában a minőséget.

Vagy tegyük fel, hogy este az élelmiszerboltban szerzed be a szükséges dolgokat. Normális esetben figyelmen kívül hagynád a pénztárnál található egészségtelen ételeket. De mivel egy kimerítő, intenzív döntéshozatallal teli napon vagy túl, a bölcs döntések meghozatalának képessége veszélybe került. Így amikor észreveszed az akciós édességet, csipszet és sütit, rád nem jellemző módon megveszed.

A döntési fáradtság gyakran számunkra észrevétlenül hat ránk. Észrevétlensége különösen sebezhetővé tesz bennünket a stresszel, az alacsony teljesítménnyel és az impulzivitással szemben, valamint csökken azon képességünk, hogy kontrolláljuk az érzelmeinket, a gondolatainkat és a cselekedeteinket. Érzékenyebbé tesz bennünket az előző fejezetben tárgyalt kognitív torzításokra. A döntési fáradtság akár döntéskerüléshez is vezethet, amikor is lefagyunk, és nem szívesen hozunk döntéseket.

Vizsgáljunk meg tehát néhány egyszerű stratégiát, amelyeket már ma elkezdhetünk alkalmazni a döntési fáradtság leküzdésére.

 

 

7 taktika a döntési fáradtság leküzdésére

Nem megvalósítható, hogy folyamatosan kerüljük a döntés hozatalt. Ez megakadályozná, hogy bármit is elérjünk. Ezért más módszerekre kell támaszkodnunk, hogy ellenálljunk a döntési fáradtságnak és a vele járó kiégés és kimerültség érzésének.

 

1. Vezess be olyan napirendet, amely döntéseket hoz helyetted

Emlékezz vissza a korábbi „üzemanyagtartály” hasonlatra. Még a kis döntések is fogyasztanak üzemanyagot. Vezess be tehát olyan szokásokat, amelyek ezeket a kis döntéseket meghozzák helyetted.

Például kelj minden reggel ugyanakkor. Reggelizd mindig ugyan azt. Kövesd ugyanazt az edzésprogramot mindennap. És ahelyett, hogy hét közben döntenéd el, mikor mosol, határozd el, hogy minden szombat reggel teszed ezt. Kétségtelenül számos olyan döntés van, amelyet megkerülhetsz ezekkel az apró szokásokkal.

 

2. Használd ki az automatizálás előnyeit

Minél kevesebb döntést kell meghoznod, annál inkább ellenállsz a döntési fáradtságnak. Számos olyan eszköz létezik, amely automatizálhatja a döntést.

Állíts be például automatikus fizetést a minden hónapban fizetendő számlákhoz (villanyszámla, autó stb.). Hozz létre egy automatikus befektetési programot, amely minden hónapban átutalja a pénzt a folyószámládról egy befektetési alapba. Ha sok olyan e-mailt kapsz, amelyre nem kell azonnal válaszolnod (vagy egyáltalán nem kell), hozz létre mappákat a levelezőprogramban, hogy automatikusan mappákba helyezze őket későbbi átnézés céljából.

 

3. Foglalkozz először a fontos döntésekkel

Egyes döntések fontosabbak, mint mások. Ezekkel foglalkozz, mielőtt rátérnél az alacsonyabb prioritásúakra.

Tegyük fel például, hogy ki kell választanod egy beszállítót, akitől anyagokat vásárolsz a vállalkozásodhoz. A választásnak messzemenő hatásai lesznek. Hatással lesz a termékeid minőségére, és szabályozza azok elérhetőségét. Meghatározhatja, hogy milyen mértékben tudod majd bővíteni a termékcsaládot. Ahelyett, hogy későbbre halasztanád ezt a fontos döntést, inkább minél előbb foglalkozz vele.

Emlékszel az „üzemanyagtartály” hasonlatra? Reggel mindig több üzemanyag van a tankban, mint délután vagy este.

 

4. Egyszerűsítsd a kisebb horderejű döntéseket

Sok döntés azért bonyolult, mert feleslegesen azzá tesszük. Minél bonyolultabb a döntés, annál több döntéshozatali „üzemanyagot” fogyaszt. Ezt szem előtt tartva, ha a több lehetőség közötti választásnak minimális hatása van a céljaidra, egyszerűsítsd le.

Például ahelyett, hogy mindennap kiválasztanád, mit vegyél fel, inkább állíts össze egy hasonló kinézetű ruhadarabokból álló ruhatárat. Így egyszerűbb lesz dönteni. Ha rendszeresen vállalod, hogy ételt viszel a baráti összejövetelekre, legyen egy rövid listád az ilyen alkalmakra általában készített finomságokról. Ne gyötrődj a döntéssel. Ha ethernetkábelt kell vásárolnod az otthonodba, azonnal válassz egy elfogadható hosszúságút, és lépj tovább ahelyett, hogy a lehetőségek légióján tépelődnél.

 

5. Egyél valamit, mielőtt fontos döntéseket hozol

Egyszerűen hangzik, igaz? Talán még túl egyszerűen is. De ez azt is jelenti, hogy ezt a taktikát gyakran figyelmen kívül hagyjuk.

Az evés feltölti a glükózraktáraidat. Ez erősíti a jó döntések meghozatalának képességét. Érezted már valaha, hogy éhes vagy, és nem tudtál koncentrálni? Jártál már úgy, hogy kihagytad az ebédet, és ingerlékeny és türelmetlen lettél? Mindannyian tapasztaltunk már ilyet. A glükózhiány csökkenti az önkontrollt és növeli az impulzivitást. Egyik sem eredményez jó döntéseket.

Tehát, amikor fontos döntést kell hoznod, egyél valami egészségeset. Töltsd fel az „üzemanyagot” a tankodban.

 

6. Tanulj meg nemet mondani

Sok döntést mások kényszerítenek ránk. A munkatársak indokolatlan szívességeket kérnek tőlünk (pl. könyörögnek, hogy olyan időigényes feladatokat vállaljunk, amelyekért ők a felelősek). Ismerősök kérik a segítségünket, amikor más lehetőségeik is vannak (pl. azt akarják, hogy segítsünk nekik költözni, amikor könnyedén felbérelhetnének profi költöztetőket). A barátok és a családtagok esetleg nem tisztelik a határainkat (pl. rendszeresen beugranak hozzánk anélkül, hogy szólnának előtte).

Szokjunk hozzá, hogy nemet mondunk. Ezt kedvesen és tisztelettel is tehetjük, és ezzel kiküszöbölhetjük a döntéseket.

Ez eleinte nem könnyű. De némi gyakorlattal egyre könnyebb lesz. Az a jó, hogy ha következetesen nemet mondasz bizonyos típusú kérésekre, akkor a többiek kénytelenek lesznek módosítani a veled szemben támasztott elvárásaikat. Ez pedig eltántorítja őket attól, hogy a jövőben ilyen döntéseket kényszerítsenek rád.

 

7. Minimalizáld a zavaró tényezőket

A legtöbb figyelemelterelő tényező, amely nap mint nap körülvesz minket, kevés értéket ad az életünkhöz. Lehet, hogy érdekesek számunkra. Talán még a belső kukkolóinkat is kielégítik. De ha hirtelen megszűnnének, az nem befolyásolná az életünket különösebben negatívan.

Ugyanakkor ezek a zavaró tényezők akadályozzák, hogy jó döntéseket hozzunk. Elterelik a figyelmünket és aláássák a fókuszunkat. Arra késztetnek, hogy irreleváns információkat vizsgáljunk meg, értékes időt és figyelmet pazarolva. Összezavarják a lehetőségeinket, beszűkítik a perspektívánkat és korlátozzák a rálátásunkat.

Ezen okok miatt fontos, hogy figyelmen kívül hagyjuk a lényegtelen zavaró tényezőket, amikor fontos döntéseket kell hoznunk. Kerüljük például a közösségi médiát, a munkatársak triviális beszélgetéseit. Hagyjuk figyelmen kívül a barátaink nem sürgős telefonhívásait és sms-eit. Minél kevesebb figyelemelterelő tényezőnek engedjük meg, hogy elvonjon, annál könnyebben tudunk majd döntéseket hozni. Ez önmagában is segít távol tartani a döntési fáradtságot.

Forrás: Hogyan hozz jobb döntéseket

 

Ajánlott könyvek:

..
HOGYAN HOZZ JOBB DÖNTÉSEKET

A siker alapelvei könyv

..A FLOW MEGTALÁLÁSÁNAK MŰVÉSZETE

.
.MENTÁLIS ÁLLÓKÉPESSÉG

.
AZ ELENGEDÉS MŰVÉSZETE