Az energiavámpírok azok a barátok, családtagok vagy munkatársak, akik leszívják az érzelmi energiáidat.

Adunk pár tippet, hogyan kerüld el ezeket a helyzeteket!

Amikor beszélgetsz velük, mindig úgy érzed, hogy lecsapolnak. A teljes figyelmedet akarják, a kommunikáció róluk szól. Lehet, hogy elbűvölőek, karizmatikusak és a társaság középpontjában vannak. De csalhatnak is. Hazudhatnak. És valószínűleg más hibájából történik minden, ami számukra nem megfelelő.

Ez néhány olyan (de nem az összes) tulajdonság, amikkel találkozhatsz az energiavámpíroknál.

„Az energiavámpírok szó szerint leszívják az összes energiád” – mondja dr. Judith Orloff, a Los Angeles-i egyetem pszichiátere.

Különböző típusok vannak, de egy spektrumon helyezkednek el – teszi hozzá. Van a narcisztikus drámakirálynő-barát, aki mindig egy krízissel van elfoglalva. Van a manipulatív munkatárs, akit nem érdekel, hogy melyik kollégán lép át ahhoz, hogy feljebb jusson. És van a lelki beteg bűnöző.

Ami közös bennük, hogy más emberek nyitottságán élősködnek vagy manipulálják őket.

Nem meglepő, hogy a leggyakoribb célpontok az érzékeny, megértő, másokban mindig jót látó emberek – véli Orloff. (A témában egyébként könyvet is írt a The Empath’s Survival Guide: Life Strategies for Sensitive People címmel.)

Az energiavámpír nem egy klinikai fogalom vagy diagnózis. Azonban dr. Christiane Northrup, a nemrég megjelent Dodging Energy Vampires című könyv szerzője azt mondja, hogy ezeknek az embereknek a tulajdonságai a „Cluster B” típusú személyiségzavarokhoz hasonlítanak, melyekben az emberek drámai, túl érzelmes, illetve tévelygő gondolkodással vagy viselkedéssel rendelkeznek. Elég gyakori – teszi hozzá. (Northrup 25 évet töltött szülész-nőgyógyászként, és most a nők egészségéért és jólétéért harcol.)

A „Cluster B” antiszociális, borderline személyiségzavaros és nárcisztikus személyiségű embereket csoportosít. Mindegyik klinikai kórmeghatározásnak számít, mérhető tulajdonságokkal, melyet a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ötödik kiadásában (DSM-5) határoznak meg. (Egy diagnosztikai kisokos pszichológusoknak a mentális betegségek meghatározására.)

„Nincs kémiai egyenlőtlenség az agyban, vagy bármi ilyesmi” – teszi hozzá. De hiányzik, vagy hibás, félrekalibrált a lelkiismeretük vagy erkölcsi iránytűjük.

Northrup szerint az energiavámpírok közé tartoznak a mentális betegségek skálájának extrém végén található pszicho- és szociopaták is. Gyakran tehetségesek, de manipulatívak is. A jó, szerető és megértő energiáddal táplálkoznak, és nincs lelkiismeret-furdalásuk miatta – mondja. Még benned keltenek bűntudatot, mintha nem adnál eleget.

shutterstock_614197646 (1)

KI IGEN ÉS KI NEM ENERGIAVÁMPÍR?

Míg a pszichopaták – Northrup definíciója alapján – egyfajta energiavámpírok, nem velük találkozol a legtöbbször. Gondolj bárkire, aki eszedbe jut, ahogy a cikk első felét olvasod. Ez egy jó módja annak, hogy meghatározd őket az életedben – ajánlja Northrup.

Nem mindenki energiavámpír, aki rendelkezik narcisztikus személyiségjegyekkel vagy szeret a társaság középpontja lenni – teszi hozzá. Vannak, akik észreveszik, hogy mit csinálnak, ha rájuk szólsz, és abbahagyják. Az energiavámpírok (akiket lehetne személyiség-rendellenességgel diagnosztizálni) azonban ezzel a viselkedéssel olyan figyelmet kapnak, amitől azután függővé válnak.

Általában egocentrikus emberek, és valamilyen módon manipulatívak – mondja Northrup. „Egy bizonyos szinten mind tudják, hogy mit csinálnak, és azért csinálják, mert működik.”

A világ nem-energiavámpírjai megadják nekik a kételkedés hasznát, azt, hogy tényleg szükségük van a szeretetünkre, megértésünkre és a jó chire –állítja Northrup. „Azt hisszük, hogy úgy gondolkodnak, mint mi. Éppen ezért olyan veszélyesek” – teszi hozzá.

Ebben különbözik Orloff definíciója az energiavámpírokról. Úgy nyilatkozik, hogy azért veszélyesek, mert ezek az egyének nem biztos, hogy tudják, mit csinálnak (leszámítva a teljesen manipulatív pszicho- és szociopatákat). Néhányan egy szülőtől örökölhették ezeket a tulajdonságokat, és nem tudják, hogy a viselkedésük hogyan befolyásol másokat.

HA TÚL SOK IDŐT TÖLTESZ EGY ENERGIAVÁMPÍRRAL, AKÁR BETEG IS LEHETSZ

Ez annyira mérgező, hogy a krónikus stressz okozói lehetnek – mondja Northrup. Főleg akkor, ha az energiavámpír olyan, akit nem kerülhetsz el – például házastárs, egy szülő vagy a főnököd – az, hogy folyamatosan leszívja az energiád ez a személy, stressztényezőnek számít. „Állandóan tojáshéjakon lépkedsz körülötte, várod, hogy mikor indul újra be.”

Ez a fajta krónikus stressz köztudott, hogy káros hatással van testünk több területére is, mint például az immunrendszerre, a szív- és érrendszerre, a neuroendokrin- és a központi idegrendszerre.

Kimutatták, hogy akik folyamatosan ilyen traumával élnek, nagyobb eséllyel esnek áldozatul súlyos problémáknak, mint például autoimmun betegség, szívelégtelenség, túlsúly vagy depresszió.

„Egészségügyi kockázatot jelentenek” – mondja Northrup az életünkben szereplő energiavámpírokról.

shutterstock_1201491454 (1)

HOGYAN KÜZDJÜNK LE EGY ENERGIAVÁMPÍRT

Amikor a saját energiádra és jólétedre figyelsz miattuk, akkor nem önző vagy, hanem odafigyelsz magadra – emlékeztet Orloff. Ha ezt teszed, megvéded magad a betegségektől és az idegességtől.

– Zárd ki őket az életedből (ha tudod). Hacsak nem olyan, akit nem kerülhetsz el (mint például a főnököd vagy egy családtagod) akkor szüntess meg minden kapcsolatot ezzel az emberrel – mondja Northrup. Ha egy volt házastárs, akivel néha kommunikálnod kell – mert közös gyereketek van –, akkor zárd olyan rövidre a kommunikációt, amennyire csak lehet, illetve használd előnyödre a technológiát. SMS-ezettek, vagy üzenőalkalmazást használjatok a telefonálás helyett.

– Húzz határokat. Tudd, hogy milyen tevékenységek működnek jól, és mik nem, és tervezz ehhez igazodva. Esetleg egy kávé vagy ebéd belefér, de áthívni magadhoz ezt a személyt, túl soknak bizonyulna. Határozd meg a program kezdetét és végét is – közli Northrup.

– Adj le az elvárásaidból. Ha egy narcisztikus személyről van szó, tudnod kell, hogy ezek az emberek nem képesek empatiával fordulni feléd – tájékoztat Orloff. Ne számíts tőlük ilyenre. Kerüld a lelked kitárását azért, hogy elkerüld a csalódást, hiszen nem megértőek veled.

– Legyél túl fáradt hozzájuk. Northrup „törött szárnynak” nevezi ezt a stratégiát. Mikor egy energiavámpír próbál elcsábítani, mondd neki, hogy rosszkedvű vagy, fáradt. „Rögtön más forráshoz fordulnak majd” – tanácsolja Northrup. „Nem akarnak olyan közelében lenni, akinek nincs energiája.”

– Legyél velük közömbös – mondja Northrup. Ne szórakoztasd őket. Ne adj nekik az energiádból. Ne adj nekik olyan válaszokat (legyen szó a szimpátiádról, nyitottságodról vagy támogatásról), amiket keresnek. Így hamar elvesztik az érdeklődésüket.

– Tudd a különbséget a frusztráció leadása és a túlterhelés között. Mindenkinek hangot kell adnia néha a zaklatottságának. Az energiavámpírok állandóan a frusztrációikat, irritációikat és idegességüket, rossz napjaikat és negatív érzéseiket dobják rád. „Tudni kell a különbséget a lehiggadás (a szerepük megvizsgálása a problémában és a megoldás keresése), vagy a túlterhelés (értelmetlen dühöngés) között – ajánlja Orloff. „Így nem kell csak ott ülnöd, és hallgatnod.”

– Ne reagáld túl. Maradj nyugodt és összeszedett, mikor egy energiavámpírral van dolgod – mondja Northrup. Ha elveszted a higgadtságod, akkor ő is ugyanazt fogja tenni, és rosszabbul fogod magad érezni tőle.

– Legyen egy támogatód. Határozd meg melyik barátod vagy családtagod lehet az, aki igazolni tud téged – olyan személy, akiben megbízol, aki segít, amikor ilyen van az életedben – Northrup tanácsa. „Igen, tényleg őrülten viselkedik. Úgy tűnik, mintha megúszna egy gyilkosságot.” Ezek a bizalmasok megerősíthetnek abban, hogy amit érzel legbelül, az helyes.

– Mondj nemet kedvesen. „Rendben van, ha nem hívsz meg másokat. Rendben van nemet mondani az embereknek” – állítja Orloff. Emlékezz rá, a „nem” lehet egy mondat is – teszi hozzá. Mondhatod kedvesen, hogy ne legyen udvariatlan. „Lehetsz szerető és érző ember akkor is, ha kiállsz magadért. Nem kell, hogy lábtörlő legyél!”

Forrás:https://www.nbcnews.com/better/health/how-spot-deal-energy-vampire-ncna896251

Ajánlott könyvünk:

energiavampirok-borito