Ma arról szeretnék egy kicsit beszélni, hogyan zárd nyugodtan a napod. Ha olyan vagy, mint én, akkor könnyen abba a csapdába eshetsz, hogy mindent egyszerre próbálsz beszuszakolni a már egyébként is zsúfolt napirendedbe. Amikor leveszem a munkaruhám, és visszaváltozom a párom feleségévé és a kutyáim anyukájává (és kiskertésszé), egy újabb hosszú, tennivalókkal teli listával találom szemben magam.

orulten_csabos_etelek_B1_218px

Keresd Kris könyvét webáruházunkban

Néha olyan keményen dolgozom, hogy abban a pillanatban elnyom az álom, ahogy a fejem a párnára ér. Ilyenkor nem alszom túl jól, és akár hiszed, akár nem, másnap csak úgy döntöm magamba a kávét, amit ráadásul mindig valami cukros dolog kísér, hogy úrrá legyek a kimerültségemen. De azokon az estéken, amikor lefekvés előtt magam mögött hagyom a rohanást, éjszaka nyugodtan alszom, és egy eredményekben gazdag másnap vár rám. Szóval hogyan is néz ki egy nyugodt, harmonikus este? Nézzük meg együtt!

Itt az 5 kedvenc esti elmelecsendesítő gyakorlatom:

Kezdd korábban: igen, tudom, hogy vár a szennyes és a kupleráj, és maguktól nem fognak eltűnni, de minél jobban pörgünk lefekvés előtt, annál nehezebb leállni és elcsendesedni. Ha nem alszom rendszeresen nyolc órát, azt mindenem megsínyli, legjobban az egészségem. Tehát egy javaslat: hagyd abba az éjszakai pakolászást és a kimerítő Netflix-maratonokat! A tested, az agyad és a külsőd is meg fogja hálálni.

Végy egy forró fürdőt vagy zuhanyt: semmi sem nyugtatja úgy az idegeket, mint a meleg víz. Lemossa a nap fáradalmait, és elűzi a stresszt. A víz megemeli testhőmérsékletünket egy vagy két fokkal, majd a visszahűlés során agyunk relaxáció módba kapcsol. Ohhhh. Íme, egy nagyszerű fürdősórecept: keverj a fürdővizedhez 2 csésze keserűsót, ½ csésze almaecetet, ¼ csésze szódabikarbónát és pár csepp levendulaolajat. Próbáld ki legközelebb! Gyújts meg egy gyertyát, és engedj el mindent! És bár a meleg fürdő vagy zuhany biztosan kikapcsol, aludni mégsem jó meleg szobában. Hűtsd le magad, bébi! Az ideális hálószobai hőmérséklet 19-21 °C között van.

Óvatosan a stimulálókkal: a délutáni kávé és az éjszaka fogyasztott túl sok alkohol felborítja a természetes alvásciklusunkat, a nikotin pedig megemeli a pulzust, és növeli az agyi aktivitást. Bár szeretek néha-néha egy finom pohár bort elfogyasztani, ha ennél többet iszom, rettenetesem elálmosodom, utána pedig nem tudok elaludni. Jajj, borzasztó. Ha pedig egyszer felébredek, már nehezen alszom vissza. Egy másik, hihetetlen függőséget okozó stimuláló szer az iPad. Normális esetben a szervezeted melatonint termel, amitől álmos leszel, a túl sok fénytől azonban nem fog elegendő termelődni a testedben ebből a hormonból. Éppen ezért, az egészséged érdekében, kapcsold le az elektromos kütyüket a hálószobádban. Ja, és még egy dolog: ha problémáid vannak a vércukorszinteddel, lefekvés előtt, vagy ha éjszaka felébredsz, és nem tudsz visszaaludni, egyél egy-két teáskanál mandulavajat. Tényleg segít!

Készülj a reggelre: válaszd ki a másnapi ruhád. Pakold be a táskád. Csinálj meg mindent, amitől a reggelt kevésbé érzed rohanósnak. El sem hiszem, hogy elmesélem, de tavaly egyszer annyira késésben voltam a reptérről, hogy nadrág nélkül mentem ki az utcára. Minden látszott: csak fehérnemű volt rajtam. Tudod, hogy megy ez: besütöd a hajad, próbálsz sminkelni anélkül, hogy kinyomnád a saját szemed, igyekszel mindent begyömöszölni a táskádba, és hoppá, naci meg sehol. LOL.

Egy másik jó módszer, ha este előkészíted a préselnivalót vagy smoothie-t, ami reggel már ott vár a konyhapulton. Találd ki, hogy mit innál másnap, mosd meg, készítsd elő, tedd jól záródó zacskóba, és reggel kezdhetsz rögtön ezzel. Bízz bennem, ezzel rengeteg időt spórolhatsz! Ínycsiklandó receptekhez rendeld meg a könyvemet, az Őrülten csábos leveket, amelynek segítségével az ízlelőbimbóid biztosan táncra perdülnek majd.

Csináld meg a 3 siker gyakorlatot (Jesszusom, annyira szeretem ezt a gyakorlatot, és annyira izgatott vagyok, hogy ezt veled is megoszthatom! Kérlek, próbáld ki!): ezt az egyik barátomtól tanultam, és mindig ezt játsszuk a férjemmel és a barátaimmal.

Zárd a napod az egyik kedvenc lefekvés előtti gyakorlatommal! Nézd végig a napod, és gondolj három dologra, ami aznap sikerült, három olyan dologra, ami aznap történt veled! Lehet olyan nagy dolog is, mint „befejeztem a kéziratom”, vagy olyan egyszerű, mint „készítettem egy zöld levet”, vagy „ebédidőben bicikliztem egyet”, vagy „inkább megöleltelek, mint leharaptam a fejed”. Az ilyen és ezekhez hasonló dolgok számbavételével, két lábbal a földön állva a jelenben maradunk, és tele leszünk hálával.

Itt az én egyik példám erről a nyárról:

  1. Életemben először voltam kempingezni és raftingolni! Nagyon élveztem, a szabadban kaksiztam! Soha előtte nem csináltam ilyet. Azt hittem, a kempingezés egyenlő azzal, hogy kinyitom az ablakokat. Határozottan fejlődöm!
  1. Buddy (a mozgáskorlátozott kutyám) már nagyon ügyesen használja a kerekesszékét. Időbe telt, de sok bátorítással és munkával már úgy használja, mint egy igazi profi.
  1. Odavagyok a kertemért, és annyira hálás vagyok, hogy egy ilyen kreatív térben tanulhatok meg egyre csak növekedni és növekedni…

Hát ezek voltak azok, kedvesem – néhány ötlet, hogyan térj nyugovóra.
Most pedig Te jössz: vagy azt oszd meg, hogy Te hogyan kapcsolsz ki lefekvés előtt, vagy írd le az egyik sikered a közelmúltból. Szeretném hallani!

Béke veled, és zzz…
Kris Carr

További ajánlataink a témában:

Azok_a_dolgok_B1_800pxA_most_hatalma_UJ_218Mi_NOK_B1_800px