E technikákat azért tárgyaljuk ebben a részben, mert amint már előrebocsátottam, a magabiztosság rokonszenvet ébreszt. Kedvelni szoktuk, és rokonszenvesnek tartjuk azokat – netán még rajongunk is értük –, akiket magabiztosnak látunk, akikről lerí, hogy uralják a helyzetet. (Nincs visszataszítóbb, mint egy kis önbizalmú ember.) Noha ez a cikk sem növeli meg az önbizalmad, az itt ismertetett technikák legalább a látszatát megadják ennek és az önuralomnak. Ami kedvezőbb helyzetbe hoz a kapcsolatteremtésben.

Mindenekelőtt vegyük szemügyre az idegesség élettani vonatkozásait.
Ha például cidrizünk egy találkozástól vagy felszólalástól, többnyire elmegy az étvágyunk, vagy nem azt esszük, ami a javunkra válik. Valahányszor cukorban vagy finomított szénhidrátokban gazdag étkeket fogyasztunk, szervezetünk adrenalint termel a lecsökkent vércukorszint helyreállítására. Az adrenalin a stresszreakció – más néven a „fuss, vagy harcolj” válasz – legfőbb előidézője. Ettől érezzük, hogy elfog minket az idegesség. Ezért akiknek a táplálékában sok a cukor vagy a finomított szénhidrát, ideges embernek látszanak. E lélektani rendellenesség oka a helytelen táplálkozás.

 

Nem árt, ha tudod:

Friss kutatások bizonyítják, hogy a kényszerbetegek, szorongással és pánikbetegséggel küzdők állapotán javít a szénhidrátban szegény étrend. A vércukorszint stabilizálása minden szorongásalapú betegség tüneteit jelentősen enyhíti.

Észrevetted, hogy kiadós étkezés után idegeid is lecsillapodnak?  Ez azért van, mert vércukorszinted stabilizálódott, és a szervezet nem termel sok adrenalint a helyzet rendezésére. Az ideális táplálkozás ennek ellenére kicsiny adagokból áll, amelyek hozzávalóit finomítatlan alapanyagok alkotják. Ez gondoskodik az előbbi hatás fenntartásáról, ugyanakkor túlontúl le se lassít, és továbbra is tiszta fejjel tudsz gondolkodni. (Számtalan táplálkozástudományi könyv van forgalomban, amelyek kimerítő tájékoztatást adnak a finomítatlan ételekről, nekem azonban csak ennyire volt lehetőségem.)

Érdekes lélektani tény továbbá, hogy elég nyugodt, laza viselkedést mutatni, és máris ilyen lehetsz, belső világod is hozzáidomul.

Élettani mutatóinkkal együtt agyunk kémiai folyamatai is megváltoznak. Kísérletek tanúsítják például, hogy aki mosolyog, annak jobb lesz a kedve. Sokáig tévesen úgy gondolták, hogy a mosolygó ember tényleg vidám is. Tény és való azonban, hogy az oksági összefüggés meg is fordulhat, és a mosoly hozza meg a jobb közérzetet. Ha viszont akár egy percig is a homlokodat ráncolod, tán a kedves is elromlik. Miközben hangulatunk kihat fizikai állapotunkra, ez utóbbi szintén befolyásolni tudja a hangulatot. A lelkiállapotot befolyásoló legfontosabb tényezők a következők:

  • Mosoly.  Egyetemes jele ez annak, hogy minden rendben van velünk. Újra mondom, kísérletek igazolták, hogy maga a mosoly megnyugtat és ellazít.
  • Mély légvételek! Ha idegesek vagyunk, kapkodóvá válik a lélegzetünk. Törekedj tehát mély, rendszeres légvételekre. Ez nyomban lecsillapít. Könnyebben fogsz gondolkozni, cselekedni, és beszéded is összefogottabb, magabiztosabb lesz.

 

Nem árt, ha tudod:

Akarod tudni, ideges-e valaki? A mosoly jelenléte és a légzés milyensége elárulja (hiába szeretne másmilyennek feltűnni előtted). Az ideges lelkiállapothoz kapkodó légvételek társulnak a megnövekedett oxigénigény pótlására.

 

 

Ezek a kutatások azért is korszakalkotóak, mert rámutatnak, hogy érzelmi életünknek nem csupán elménk a letéteményese, de valamennyi sejtünk, izmunk, szervünk is. Ezért ha hosszú távú érzelmi egyensúlyra törekszel, kezdj el jógázni, vagy végezz különféle nyújtógyakorlatokat. Érzelmeink izmainkon is múlnak. Elgondolkoztál már azon, miért érzed magad jobban egy jó nyújtózkodás után? A fizikai feszültség feloldása a lélektanitól is megszabadít.

A központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja. A teljes ellazuláshoz a gerincvelői idegek nyugalma is szükséges, amit többek között jógával érhetsz el. Figyeld meg, hogyan tartják magukat az ideges, izgulós emberek. Többnyire a testtartásuk is merev és feszült. Az érzelmi nyomás elmulasztásának előfeltétele a fizikai feszültségek feloldása. Ha ez sikerül, perceken belül ellazulsz, és megszabadulsz nyomasztó lelkiállapotodtól.

 

A stratégia áttekintése

  • Vedd figyelembe a vércukorszint élettani hatását. Ha kiküszöbölöd étrendedből a cukrokat és a finomított ételeket, a stresszreakció is elkerül.
  • Mosolyogj! Kutatások bizonyítják, hogy egymagában ez is ellazít és megnyugtat.
  • Lélegezz mélyeket! Az ideges embernek kihagy a légzése. A mély légvételek azonnal megnyugtatják a központi idegrendszert, és már nem is vagy ideges.
  • A hosszú távú stresszcsökkentés egyik eszköze a jóga. A központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja. A teljes ellazulás elképzelhetetlen az egész szervezet nyugalmi állapota nélkül.

Forrás: Vegyél rá bárkit bármire

 

Ajánlott könyvek:

VEGYÉL RÁ
BÁRKIT BÁRMIRE

A siker alapelvei könyv

OLVASS
AZ EMBEREKBEN

AZONNALI
ELEMZÉS