Lee Crutchley egy szórakoztató, interaktív és erőt adó könyvet alkotott meg, amely megnyerő kreatív munkafüzeti feladatokkal segít vigaszra találnunk. E gyakorlatokon keresztül elkerülhetetlen, hogy jobban megismerjük magunkat, valamint hogy fényt derítsünk arra, végső soron mi tesz bennünket boldoggá. Rákényszerít, hogy átvegyük az irányítást a gondolataink és az érzéseink felett.

Lee Crutchley őszinte nézőpontja szerint a boldogság nem egy pillanatnyi változás vagy állandó állapot, szerinte lesznek olyan napok, amikor szomorúak leszünk, és ez rendben van így. A feltett kérdések segítenek választ adni, és életünk pozitív részeire összpontosítani, illetve elvezetnek minket egy boldogabb élethez. Ahogy a könyv címe is sugallja, a Ragaszkodj a boldogsághoz segíthet boldogabbá válni, vagy legalábbis kevésbé boldogtalanná.

lee-crutchley Felüdülés egy olyan könyvet kézbe venni, amely arra hivatott, hogy segítsen megtalálni a boldogságot, ellenben nem ígér azonnali változást az életünkben. Azt írja, legrosszabb esetben segít kevésbé boldogtalanul élni. Igen őszinte és életszerű megközelítés, hogy kezdjünk el dolgozni rajta, és apránként haladjunk a boldogság felé vezető úton. Mi volt az első lépésed, amit azért tettél, hogy kevésbé legyél boldogtalan?

Emlékszem, az első lépésem az volt, hogy elkezdtem naplót írni. Mindent leírtam, amin gondolkodtam, vagy amit éreztem, illetve a napi eseményeket. Ez igazán sokat segített, hogy felismerjek mintákat a gondolkodásomban és az érzéseimben, főleg a negatív mintákat. Amikor leírtam ezeket a gondolatokat és érzéseket, az olyan volt, mintha kiürítettem volna a fejemet. Ez képessé tett arra, hogy racionálisabb perspektívából vizsgáljam őket, a kívülálló helyzetéből.

• Ha a boldogságot egy 10-es skálán kellene osztályozni, ahol a 10-es a legboldogabb, az 1-es pedig a legboldogtalanabb, hova helyeznéd most magad? Szokott ez az érték változni?

Most körülbelül 6-os vagyok a skálán, de a boldogság hihetetlenül változékony, mint ahogy az érzelmek is. A boldogság besorolása nálam a nap folyamán állandóan változik.

• Megalkottál egy munkafüzetet, amely segít az embereknek felfedezni saját megoldásukat a boldogságra. Azt hiszem, ez zseniális módja annak, hogyan szánjon az ember több időt saját maga megismerésére. Rákényszerít, hogy életünk pozitív dolgain elmélkedjünk, ne a negatívakon. Tudnál még többet mesélni a munkafüzet célkitűzéseiről?

Ragaszkodj-a-boldogsaghoz_B1_218pxAzt hiszem, a kérdésed magába foglalja a könyv legfőbb céljait. Az egyetlen személy, aki tényleg tudja, mi tesz valóban boldoggá minket, mi magunk vagyunk. Még akkor is, ha ezt hihetetlenül nehéz felismerni, amikor épp búsulunk. Tehát ez volt a legfőbb célom a könyvvel. Szerettem volna rádöbbenteni az embereket, hogy nincs olyan könyv, amely fel tudná fedni előttük a boldogság titkos receptjét. Minden eszköz rendelkezésre áll, bennünk rejlik, csupán mélyre kell ásnunk, hogy megtaláljuk.

• Van egy másik könyved, amelyet hasonlóan kreatív munkafüzet stílusban írtál, az a címe, hogy The Art of Getting Started (Hogyan lássunk hozzá?). Honnan jött az inspiráció ezekhez a munkafüzetekhez? Hogyan találtad ki a témákat?

Mindkét téma a saját tapasztalataimból jött. Amióta az eszemet tudom, küzdöttem a halogatással és a kudarctól való félelemmel, illetve tizenéves korom óta rendszeresen szenvedtem a depressziótól. A munkafüzet stílus egyfajta lázadás volt az eddig olvasott önsegítő könyvek ellen. Rengeteg ilyen könyvet elolvastam az elmúlt pár évben, és alig akadt néhány, ami tényleg segített, hogy segítsek magamon – pedig az önsegítő könyveknek ez kellene hogy legyen a legfőbb céljuk. Így aztán döntöttem: olyan önsegítő könyveket fogok írni, amelyek helytállnak majd.

Azt tapasztalom, hogy a munkafüzet használatával sokkal jobban megismertem magam, és egészen meglepődtem a válaszaimon. Te is sokat tanultál meg magadról a munkafüzet segítségével? Okozott valamiben meglepetést? Kérlek, oszd meg velünk!

Mindig is azt gondoltam magamról, hogy meglehetősen öntudatos ember vagyok. Mégis olyan sokat tanultam, miközben ezen a könyven dolgoztam. A legfontosabb, hogy megismerkedtem a negatív gondolkodási mintáimmal. Tudtam, hogy hajlamos vagyok a negatív gondolatokra, de óriási segítség volt felismerni konkrét címkéket, mint például az „érzelmi alapú érvelés” vagy a „fekete-fehér gondolkodás”. Azt is hasznos volt megtanulnom, hogy mi az, ami tényleg boldoggá tesz, mert erről azelőtt fogalmam sem volt.

Mi a legnagyobb öröm számodra a könyvvel kapcsolatban?

hogyan_legyunk_boldogok_2Ha magunk alatt vagyunk, a boldogság elérhetetlenül messzinek tűnhet, és bármit tenni érte rendkívül sok erőfeszítésnek. De ha csak pár oldalt is elvégzünk a munkafüzetből – akár a legapróbb feladatokat –, proaktívabbá válhatunk, és felismerhetjük, hogyan vegyük át az irányítást a saját boldogságunk felett.

Melyik a kedvenc feladatod a munkafüzetben?

Amikor el kell képzelned magad kilencvenévesen, és két listát írnod. Az egyik lista címe: „Bárcsak több időt töltöttem volna vele”, a másik pedig „Bárcsak kevesebb időt töltöttem vele”. Olyan egyszerűnek tűnik, de ha igazán jól átgondolod a listákat, rendkívül erőteljes feladat.

Említetted, hogy te magad is szenvedsz a depressziótól. A munkafüzetben található feladatokon kívül mit csinálsz még, hogy legyőzd ezeket az érzéseket?

Rengeteg apróságot, nehéz lenne mindet felsorolni, és remélem, ezek azok a dolgok, amiket az emberek magukévá tesznek a könyvben. Minél többet teszel, hogy legyőzd azokat az érzéseket, annál nagyobb esélyed van, hogy sikerrel járj. Nincs egy gyors, garantált vagy mágikus lista, amely elvezet a boldogsághoz. Neked kell folyamatosan dolgozni rajta és erőfeszítést tenni.

Mi volt életed legnagyobb kihívása? Hogyan küzdöttél meg vele?

Édesapám halála volt húszéves koromban, de azt hiszem, ez azon dolgok egyike, amelyet sosem fogok teljesen feldolgozni. Egyszerűen megtanultam jobban együtt élni vele. Nem hiszem, hogy bármi különlegeset tettem volna, csak törekedtem, amennyire tudtam.

hogyan_legyunk_boldogok_3Mi volt a legjobb tanács, amit valaha kaptál? Megfogadtad?

Sokszor felteszik nekem ezt a kérdést, és a válaszom valahogy mindig más, attól függően, hogyan érzem magam abban az időpontban. Pillanatnyilag a legjobb tanács, amire emlékszem, az Elveszett jelentés című film egyik jelenetében hangzott el:

Charlotte: Egyszerűen nem tudom, ki vagyok valójában.
Bob: Rájössz majd. Minél jobban ismered önmagad, és tudod, mit akarsz, annál kevésbé fog bármi megzavarni.

Régen annyira aggódtam azon, hogy ki vagyok, mivé szeretnék válni, és milyen címkét ragasztok magamra. Viszont minél idősebb vagyok, annál inkább rájövök, hogy nem a címke számít, hanem a tartalom.

Mi tesz leginkább boldoggá?

Másokat hozzásegíteni a boldogsághoz.

Kérlek, ossz meg velünk egy érdekes adatot a könyvvel kapcsolatban.

Eredetileg azt a címet szerettem volna adni neki, hogy „Próbáltál már kevésbé boldogtalan lenni?”

Olvass bele a könyvbe Keresd a könyvet webáruházunkban kiadói kedvezménnyel

Kérdések a mindyourmind önkéntesétől, Jessicától

(Forrás: www.mindyourmind.ca)