A kagyló igazgyöngyöt alkot a héja alá jutott homokszemcséből. A homokszem irritálja a kagylót, ami ezért lágy, védő burkot képez a homokszem körül, így jutva megkönnyebbüléshez. Ez a védőburok, tok nem más, mint a csodaszép igazgyöngy. A kagyló számára az irritáló homokszem a forrása az újnak, a gyönyörűnek. Ugyanez mondható el a Tudat az érzések felettről is: segít neked abban, hogy valami újat alkoss, és a megtanult képességek birtokában megszabadulj a kellemetlen érzéseidtől. A könyv használata során elsajátított jártasságnak köszönhetően jobban fogod érezni magad, és miután megoldottad a problémáidat, hosszú távon is jól fogod érezni magad a bőrödben.

 

Reméljük, hogy ahogyan sokan mások, akik megtanulták a könyvben bemutatott módszereket, te is visszatekintesz majd azokra a régi sérelmeidre, amik elvezettek a Tudat az érzések feletthez, és „álruhába öltözött áldásként” tekintesz majd rájuk. Ezek biztosították számodra a lehetőséget és a motivációt, hogy igazgyöngyöt alkoss megszerzett bölcsességedből, és olyan felbecsülhetetlen értékű új perspektívákra lelj, amik megtanítanak élvezni az előtted álló életet.

 

HOGYAN SEGÍT RAJTAD EZ A KÖNYV?

A Tudat az érzések felett olyan stratégiákat, módszereket és képességeket tanít neked, amikről bebizonyosodott, hogy segítenek legyőzni a problémás lelkiállapotokat, például a depressziót, a szorongást, a haragot, a pánikbetegséget, a féltékenységet, a bűntudatot és a szégyent. A könyv gyakorlataival megoldhatjuk párkapcsolati problémáinkat, könnyebben kezelhetjük a stresszt, javíthatunk az önértékelésünkön, csökkenthetjük a szorongásunkat és magabiztosabbá válhatunk. Ezek a stratégiák hasznosak lehetnek, ha alkohol vagy kábítószerproblémákkal küzdünk. A Tudat az érzések felett lépésről-lépésre tanítja meg neked ezeket a képességeket, hogy gyorsan elvégezhesd azokat a változásokat, amiket fontosnak tartasz.

 

A könyvben bemutatott alapelvek a kognitív viselkedésterápiából származnak (CBT), ami ma az egyik leghatásosabb pszichoterápiás forma. A „kognitív” kifejezés arra utal, hogy a középpontjában a gondolkodás áll: mit és hogyan gondolunk. A kognitív viselkedésterapeuták arra bátorítanak, hogy értsük meg a lelkiállapotunkat, a fizikai tapasztalataink és a velünk történt események mögött rejlő gondolatokat, meggyőződéseket és viselkedéseket. A CBT egyik központi gondolata, hogy az eseményekről vagy a tapasztalatainkról alkotott gondolataink nagyon erősen befolyásolják a rájuk adott érzelmi, viselkedésbeli és fizikai reakcióinkat.

 

 

Ha például éppen sorban állunk egy boltban, és azt gondoljuk, „Ez el fog tartani még egy ideig, akár relaxálhatnék is…”, nagyobb az esélye annak, hogy nyugodtak maradunk. A testünk ellazult marad, és lehet, hogy beszélgetésbe elegyedünk valakivel, vagy elkezdünk lapozgatni egy újságot. Ha azonban azon jár az agyunk, hogy „Miért ilyen hosszú már megint ez a sor? Miért nem vesznek fel több pénztárost?”, csalódottak és dühösek leszünk. A testünk megfeszül és nyugtalankodni kezd, és azzal töltjük az időnket, hogy panaszkodunk a többi vásárlónak vagy az eladónak.

A Tudat az érzések felett megtanítja azonosítani és megérteni a kapcsolatot a gondolataid, a lelkiállapotod, a viselkedésed és a jelentéktelen mindennapi helyzetek, mint például a sorban állás, valamint a nagyobb eseményekre adott fizikai reakcióid között. Megtanulod, hogyan gondolkodj magadról és az élethelyzetekről sokkal pozitívabban, és hogyan változtathatod meg azokat a gondolkodásmintákat és viselkedéseket, amik nem eresztenek a rossz lelkiállapotodból és kapcsolatokból. Megtudod, hogyan érhetsz el változásokat az életedben, amikor a gondolataid megoldandó problémákhoz riasztanak. A végén ezek a változások segítenek majd abban, hogy boldogabbnak, nyugodtabbnak és sokkal magabiztosabbnak érezd magad. A könyv használata közben elsajátított képességek segítségével sokkal boldogabb párkapcsolatokban lehet részed.

 

HONNAN TUDHATOD, HOGY A KÖNYV SEGÍT?

A legtöbbünk számára sokkal könnyebb kitartónak lenni valamiben, ha tudjuk, hogy jó úton haladunk. Amikor például olvasni tanultunk, az ABC-vel és az egyes betűk felismerésével kezdtük. Eleinte rengeteg erőfeszítésünkbe került, hogy gyakoroljuk a betűk felismerését. Ahogyan fejlődtek a készségeink, egyre könnyebben és automatikusabban azonosítottuk be a betűket. Idővel már nem az egyes betűkre irányítottuk a figyelmünket, hanem megtanultuk összeolvasni őket és kiolvastunk egyszerű szavakat. Kezdő olvasóként lehet, hogy először végigpásztáztuk az oldalt, hátha meglátunk egy ismerős szót. Később kifejlesztettük a készséget, hogy kiolvassunk egyszerű mondatokat, és tudtuk, hogy egy folyamat elején vagyunk, aminek a végén sokkal bonyolultabb mondatokat, bekezdéseket, majd könyveket is el tudunk majd olvasni. Tudtuk, hogy hamarosan nemcsak az egyes szavak jelentésére fogunk figyelni, hanem arra is, amit olvasunk. Az iskolában a gyerekek évről évre egyre jobban olvasnak, olvasási készségeik javulása tesztekkel is mérhetők.

Ugyanígy, a Tudat az érzések felett használata közben is majd észreveszed és mérheted, mennyit haladtál.

 

Forrás: Tudat az érzések felett

Ajánlott könyv:

Dennis Greenberger, PhD, Christine A. Padesky, PhD – TUDAT AZ ÉRZÉSEK FELETT